Connect with us

Politica

Deputatul Lungoci de la PSD, despre modul în care sunt alocați banii la primării: “Aproape 5 paie la 44 de UAT-uri”

Publicat

la

Aproape 5 paie la 44 de UAT-uri nu este o soluție! Așa descrie deputatul PSD Lucian Lungoci modul în care Guvernul Cîțu alocă fonduri administrațiilor locale din județul Constanța.

Mâine, pe ordinea suplimentară a ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța se află și Proiectul  privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pe anul 2021, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale.

E vorba despre 11.242.000 lei, sumă pe care acordat-o Constanței guvernul PNL-USR-UDMR.

“Nici măcar 16.000.000 cât era prevăzut în draftul de buget pe 2021”, transmite deputatul Lungoci printr-un comunicat remis redacției.

La momentul la care, în Parlamentul României, s-a dezbătut Legea 15/2021 a Bugetului de Stat pe acest an, parlamentarii PSD Constanța au propus un amendament prin care să se aloce 30.000.000 lei pentru drumurile județene și comunale din județul nostru, completează liderul social democrat de la Constanța.

“Experiența de 4 ani în fruntea Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri m-a determinat să insist pentru acordarea acestei sume din care s-ar fi putut face, într-adevăr, ceva. Amendamentul nu a fost susținut de parlamentarii PNL sau USR de Constanța, iar la promulgarea Legii 15/2021,  Constanței i-au fost distribuite doar cele 11.242.000. Acum a venit momentul împărțirii acestei sume derizorii, acordată de actuala Putere pentru rezolvarea problemelor reale ale constănțenilor. În fapt, din 11.242.000 lei,  6.500.000 lei  sunt alocati, așa cum era normal, pentru drumuri judetene, diferența de 4.742.000 lei fiind împărțită, pentru drumuri comunale, între 44 de unități adminitrativ-teritoriale. Unele – așa după cum se arată în anexele proiectului de hotărâre – au primit sume mai mari, respectiv 240.000 lei pentru Mihail Kogălniceanu sau Crucea, ambele având primari PNL. Altele – mult mai puțin, 42.000 lei, așa cum este cazul comunei Limanu, condusă de primar PSD.  În acest caz, însă, nici măcar nu mai este vorba despre coloratură politică, ci despre modul în care se aruncă pe fereastră 4.742.000 lei. Concret, în condițiile în care un kilometru de asfalt costă, la cel mai mic  preț, 300.000 lei, nici comunei cu 240.000 lei alocați nu îi ajung să facă ceva rezonabil pentru comunitate. Pentru 5 kilometri de drum comunal sunt necesari 1.500.000 lei, sumă care nu este atinsă chiar dacă pun, mână de la mână, două sau trei localități pe raza cărora trece un drum comunal! Despre 9 sau 10 kilometri de drum comunal asfaltat nici nu poate fi vorba!? Așa cum nu văd ce s-ar putea spune despre cei 42.000 lei, sumă insuficientă și pentru tăiat iarba de pe marginea drumurilor din Limanu. Repet, sunt bani aruncați pe fereastră, cu atât mai mult cu cât au destinație strictă pentru drumuri comunale! Nici un primar nu poate face altceva cu ei, dar nici drumuri asfaltate nu vor putea realiza cu aceste sume!  Și dacă cineva din conducerea CJC își imaginează că dau acești bani tot pentru pietruire, îi anunț că se înșeală: constănțenii, în orice localitate s-ar afla, vor asfalt! Date fiind cele expuse mai sus, îi rog, îi sfătuiesc pe reprezentanții conducerii CJC să reanalizeze împărțirea banilor. Să reanalizeze și să aleagă 2-3 drumuri comunale, drumuri circulate într-o stare tehnică proastă și să aloce întreaga sumă acolo. Nici nu mai contează ce coloratură politică au primarii din acea zonă – important este să nu se arunce 4.742.000 lei pe marginea drumurilor! Am refăcut peste 450 kilometri de drumuri judetene și nu a contat coloratura politică. Oamenii din comunitățile străbătute de aceste drumuri nu sunt PNL, PSD, USR sau alte partide. Sunt locuitori ai acestui județ! Dacă nu se întâmplă ceva în acest sens, ne putem întreba care au fost prioritățile și urgențele despre care se face vorbire în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, în condițiile în care  aproape 5 paie la 44 de UAT-uri nu este o soluție!”, explică parlamentarul PSD de Constanța.

Comments

comments

Politica

Deputatul Crușoveanu, la 147 de ani de la înființarea PNL: Generația mea are de demonstrat că se poate ridica la așteptările românilor

Publicat

la data de

Scris de

La împlinirea a 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, liderii formațiunii au venit cu mesaje prin care își exprimă unitatea pentru a se ridica la nivelul așteptările românilor.

“Creșterea și modernizarea României și implicit a fiecărei comunități locale reprezintă o misiune de îndeplinit, în care principalul beneficiar este fiecare cetățean”,  a scris deputatul Marian Crușoveanu pe pagina sa de Facebook.

Iată mesajul complet al liderului PNL Constanța:

“147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal
Din 1875, PNL se află în slujba dezvoltării României, a promovării valorilor democratice și a modernizării instituțiilor statului care să fie în serviciul românilor.
#PNL nu este doar un partid cu o istorie îndelungată și bogată. Creșterea, afirmarea și modernizarea României și implicit a fiecărei comunități locale reprezintă o misiune de îndeplinit, în care principalul beneficiar este fiecare cetățean.
Pentru PNL, #România modernă înseamnă triumful democrației liberale, creșterea investițiilor, digitalizare, dezvoltarea comunităților locale, pe scurt, o Românie euro-atlantică. Așteptările românilor sunt enorme, mai ales că traversăm un moment istoric, cu atât de multe provocări dar, totodată, cu multe posibilități de a dezvolta România.
Generația mea, care a simțit din plin tranziția României, are de demonstrat că se poate ridica la așteptările românilor. Îmi doresc să putem reuși!
La mulți ani, liberali!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Noi măsuri luate în Coaliție: amânarea ratelor, 700 de lei pentru pensionarii cu venit sub 2000 lei, creșterea salariilor bugetarilor

Publicat

la data de

Scris de

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă anunță că în coaliția de guvernare s-a hotărât amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”, una dintre mai multe măsuri care vor fi luate de Guvernul Ciucă ca parte a pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro. Măsurile anunțate vor intra în vigoare începând din data 1 iulie.

„1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, sunt măsurile anunțate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pe Facebook.

foto: gov.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

România cere Comisiei Europene 3 miliarde de euro. Anunțul premierului Ciucă

Publicat

la data de

Scris de

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezidat, luni, reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dedicată pregătirii demersurilor pentru depunerea primei cereri de plată la Comisia Europeană, până la 31 mai.

„Calendarul foarte strâns pe care l-am urmărit pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR şi dialogul permanent între instituţiile statului român şi între Guvern şi Comisia Europeană fac posibilă transmiterea primei cereri de plată prin care România va beneficia de aproximativ trei miliarde euro sub formă de grant şi împrumut. Aceste resurse importante vor finanţa proiecte din toate componentele PNRR şi vor avea impact în mai multe domenii strategice pentru România. Este un efort instituţional care trebuie continuat pentru a obţine rezultate concrete, cu beneficii pentru cetăţeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În prima cerere de plată sunt incluse, conform calendarului de implementare al PNRR, cele 21 de jaloane şi ţinte îndeplinite de România în trimestrul patru al anului 2021. Cererea de plată include atât sprijin nerambursabil în valoare de 2.037.146.414 euro, cât şi sprijin sub formă de împrumut în valoare de 907.669.494 euro.

În cadrul reuniunii a fost analizat stadiul îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor aferente trimestrului al II-lea 2022 şi implementarea celor din trimestrul I ale aceluiaşi an. Totodată, s-a discutat despre calendarul de lansare a apelurilor de proiecte şi au fost prezentate concluziile rapoartelor privind auditul de sistem şi de operaţiuni.

Potrivit sursei citate, în cadrul PNRR, au fost prevăzute şi aprobate investiţii care includ 70 apeluri de proiecte competitive, cu o valoare totală de 13,909 miliarde euro (aproape jumătate din valoarea totală a PNRR), iar 60 dintre apelurile de proiecte au termen asumat de lansare anul acesta. Aceste proiecte sunt din următoarele domenii sănătate, solidaritate socială şi egalitate de şanse, mediu, investiţii, infrastructură şi lucrări publice, cercetare-inovare-digitalizare, energie, educaţie şi cultură.

Şeful Executivului a apreciat eforturile instituţiilor implicate în gestionarea PNRR şi a cerut menţinerea unui ritm susţinut pentru implementarea eficientă şi de calitate a proiectelor de investiţii şi a reformelor.

„Instituţiile statutului s-au mobilizat şi au colaborat pentru a asigura respectarea angajamentelor şi calendarului asumat de România în cadrul PNRR. Este un efort care trebuie continuat şi extins pentru a valorifica cele 30 de miliarde de euro de care România va beneficia prin PNRR în proiecte de modernizare şi dezvoltare a ţării”, a mai spus Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: