Connect with us

Politica

Deputatul Lungoci de la PSD, despre modul în care sunt alocați banii la primării: “Aproape 5 paie la 44 de UAT-uri”

Publicat

la

Aproape 5 paie la 44 de UAT-uri nu este o soluție! Așa descrie deputatul PSD Lucian Lungoci modul în care Guvernul Cîțu alocă fonduri administrațiilor locale din județul Constanța.

Mâine, pe ordinea suplimentară a ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța se află și Proiectul  privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pe anul 2021, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale.

E vorba despre 11.242.000 lei, sumă pe care acordat-o Constanței guvernul PNL-USR-UDMR.

“Nici măcar 16.000.000 cât era prevăzut în draftul de buget pe 2021”, transmite deputatul Lungoci printr-un comunicat remis redacției.

La momentul la care, în Parlamentul României, s-a dezbătut Legea 15/2021 a Bugetului de Stat pe acest an, parlamentarii PSD Constanța au propus un amendament prin care să se aloce 30.000.000 lei pentru drumurile județene și comunale din județul nostru, completează liderul social democrat de la Constanța.

“Experiența de 4 ani în fruntea Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri m-a determinat să insist pentru acordarea acestei sume din care s-ar fi putut face, într-adevăr, ceva. Amendamentul nu a fost susținut de parlamentarii PNL sau USR de Constanța, iar la promulgarea Legii 15/2021,  Constanței i-au fost distribuite doar cele 11.242.000. Acum a venit momentul împărțirii acestei sume derizorii, acordată de actuala Putere pentru rezolvarea problemelor reale ale constănțenilor. În fapt, din 11.242.000 lei,  6.500.000 lei  sunt alocati, așa cum era normal, pentru drumuri judetene, diferența de 4.742.000 lei fiind împărțită, pentru drumuri comunale, între 44 de unități adminitrativ-teritoriale. Unele – așa după cum se arată în anexele proiectului de hotărâre – au primit sume mai mari, respectiv 240.000 lei pentru Mihail Kogălniceanu sau Crucea, ambele având primari PNL. Altele – mult mai puțin, 42.000 lei, așa cum este cazul comunei Limanu, condusă de primar PSD.  În acest caz, însă, nici măcar nu mai este vorba despre coloratură politică, ci despre modul în care se aruncă pe fereastră 4.742.000 lei. Concret, în condițiile în care un kilometru de asfalt costă, la cel mai mic  preț, 300.000 lei, nici comunei cu 240.000 lei alocați nu îi ajung să facă ceva rezonabil pentru comunitate. Pentru 5 kilometri de drum comunal sunt necesari 1.500.000 lei, sumă care nu este atinsă chiar dacă pun, mână de la mână, două sau trei localități pe raza cărora trece un drum comunal! Despre 9 sau 10 kilometri de drum comunal asfaltat nici nu poate fi vorba!? Așa cum nu văd ce s-ar putea spune despre cei 42.000 lei, sumă insuficientă și pentru tăiat iarba de pe marginea drumurilor din Limanu. Repet, sunt bani aruncați pe fereastră, cu atât mai mult cu cât au destinație strictă pentru drumuri comunale! Nici un primar nu poate face altceva cu ei, dar nici drumuri asfaltate nu vor putea realiza cu aceste sume!  Și dacă cineva din conducerea CJC își imaginează că dau acești bani tot pentru pietruire, îi anunț că se înșeală: constănțenii, în orice localitate s-ar afla, vor asfalt! Date fiind cele expuse mai sus, îi rog, îi sfătuiesc pe reprezentanții conducerii CJC să reanalizeze împărțirea banilor. Să reanalizeze și să aleagă 2-3 drumuri comunale, drumuri circulate într-o stare tehnică proastă și să aloce întreaga sumă acolo. Nici nu mai contează ce coloratură politică au primarii din acea zonă – important este să nu se arunce 4.742.000 lei pe marginea drumurilor! Am refăcut peste 450 kilometri de drumuri judetene și nu a contat coloratura politică. Oamenii din comunitățile străbătute de aceste drumuri nu sunt PNL, PSD, USR sau alte partide. Sunt locuitori ai acestui județ! Dacă nu se întâmplă ceva în acest sens, ne putem întreba care au fost prioritățile și urgențele despre care se face vorbire în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, în condițiile în care  aproape 5 paie la 44 de UAT-uri nu este o soluție!”, explică parlamentarul PSD de Constanța.

Comments

comments

Politica

Propunere PSD. Toți românii ar putea să depună declarație de avere

Publicat

la data de

Scris de

PSD propune ca toți românii să depună declarație de avere, nu doar persoanele din sectorul bugetar. Măsura a fost propusă inițial în negocierile cu PNL pentru formarea Guvernului. Ideea a fost agreată, de principiu, de PNL, dar ambele partide s-au blocat la modul în care s-ar putea implementa. Măsura ar urma să fie aplicată cel mai probabil din 2023, în cazul în care PSD și PNL cad la înțelegere.

“Anul viitor, exclus. Trebuie să înțeleagă toată lumea: noi vom discuta o altă abordare fiscală din perspectiva aceasta în momentul în care avem digitalizare totală pe economie, nu numai pe instituții”, a declarat ministrul Adrian Câciu, în exclusivitate la Antena 3.

Propunerea este privită cu scepticism de specialiștii din finanțe, pentru că procedura de completare a declarațiilor de avere greoaie și ar duce la blocarea sistemului din finanțe.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cîțu susține coborârea vârstei de VOTARE la 16 ani: „Eu cred că este un lucru bun“

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat luni că și-ar dori ca vârsta cetățenilor cu drept de vot din România să fie coborâtă la 16 ani și că o modificare a Constituției.

„Vedem, de exemplu, în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani. Din punctul meu de vedere, da, eu cred că este un lucru bun”, a declarat Florin Cîţu. Președintele PNL precizat că sunt multe aspecte în actuala Constituție care ar trebui revizuite, în special în ceea ce privește raportul dintre principalii factori de decizie din țară: Președinte, Parlament și Guvern.

„Vreau întâi să avem o discuţie în partid, să vedem noi care sunt priorităţile. Este adevărat că avem acum o majoritate care poate să modifice Constituţia, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să modificăm Constituţia, dacă nu avem exact ceea ce trebuie să modificăm. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în Partidul Național Liberal întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţia dintre Preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – Preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate. Dar până nu avem în PNL o discuţie clară, despre ce ne dorim de la această modificare a Constituției, nu aş vrea să intru în detalii, dar sunt multe lucruri”, a mai spus Florin Cîțu.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale aleșilor locali? Senatorul Negoi: „Nu îi obligă nimeni să devină primari sau președinți de consilii“

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă și Ministerul de Interne, Lucian Bode, își doresc indexarea pensiilor speciale și de serviciu odată cu restul pensiilor. În afara celor care au beneficiat până acum, mii de aleși locali din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie. Surse liberale au declarat pentru presa centrală că liderii PNL iau în calcul să amâne intrarea în vigoare a Legii pensiilor speciale pentru primari. Conform surselor citate, amânarea s-ar putea aplica pentru o perioadă de 6 luni sau chiar 1 an de zile. Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat într-o emisiune la Antena 3 de Constanța că formațiunea sa și-a dorit foarte mult eliminarea acestor pensii speciale, inclusiv ale primarilor și președinților de consilii județene.

„Ne zgârie pe timpan acest termen de pensie specială pentru primari. Nu îi obligă nimeni să devină primari sau președinți de consilii județene. Eu merg benevol în aceste funcții. Sunt câțiva aleși care au performanțe, dar asta nu înseamnă că trebuie să le acorzi pensie specială. De ce nu le acordăm medicilor? De ce nu le acordăm profesorilor?“, a spus Negoi.

El a afirmat că are mari îndoieli că actuala alianță, PNL – PSD, își dorește cu adevărat eliminarea acestor pensii speciale pentru primari.

Astăzi, președintele USR, Dacian Cioloș, acuză Partidul Național Liberal că nu se gândește la pensiile oamenilor de rând. Liderul USR susține că propunerile celor de la PNL sunt „populiste”.

„USR e singurul din România care a împins spre elimiarea pensiilor speciale. A fost o condiție de intrare la guvernare, când am intrat cu PNL. Iată că PNL intră la guvernare cu PSD și în loc să facă ce a promis face noi pensii speciale, fără să crească pensiile mici. Noi avem nevoie de un sistem de pensii. Vedem o nouă categorie de pensii speciale și propuneri de creșteri procentuale populiste, fără să fie luate în considerare pensiile mici”, a spus Dacian Cioloș.

Unul dintre cei care beneficiază de pensie specială este actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, care are o specială de serviciu 8.000 lei pe lună.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: