Conecteaza-te cu noi

Politica

Deputatul PRO România Mircea Dobre: „Guvernul PNL se luptă cu agricultorii. Refuză să le acorde despăgubiri“

Published

on

În urmă cu câteva zile, Parlamentul a votat o lege, la propunerea PRO România, prin care statul urmează să le acorde un ajutor financiar agricultorilor. Este vorba de Legea anti-secetă prin care fermierii să primească despăgubiri pentru secetă, dar și amânarea ratelor pentru cei afectați de seceta. În replică, premierul Ludovic Orban a criticat inițiativa, spunând că o va ataca la CCR. Declarația premierului l-a înfuriat pe deputatul de Constanța al Pro România, Mircea Dobre, care a declarat că PNL și Guvernul duc un adevărat război împotriva fermierilor și agricultorilor.

„Dragi fermieri/agricultori, asistăm la un adevărat război al PNL împotriva noastră, fie din neștiință, fie din rea voință. „Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. A trecut o lege. Aici trebuie să stăm tare în şa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse” – deși pare incredibil, sunt cuvintele PREMIERULUI ROMÂNIEI, rostite astăzi, în ședință de guvern. PNL ne arată, astfel, că efectiv îi încurcă Parlamentul și, deci, democrația, pe cei care acum conduc țara. Probabil își doresc un regim dictatorial, ceea ce s-a cam observat, de când a-nceput pandemia. Dar ar trebui să știe că nu vor putea conduce nici prin dictatură, dacă nu va mai exista Agricultură. Iată despre ce este vorba: ne-am luptat cu PNL, în #Parlament, să obținem ajutor financiar pentru agricultorii din România, în condițiile actuale, de secetă severă. De la început, PNL s-a opus cu toată forța și prin toate mijloacele. Până astăzi, când am trăit s-o auzim și pe asta: Parlamentul „face nefăcute” – adică PNL nu suportă democrația și nu înțelege de ce își permite Parlamentul să legifereze.

Să vă explic de unde a-nceput acest război al PNL împotriva României.

În caz de calamitate, agricultorii puteau fi ajutați, în baza unei legi din anul 2002 (Legea 381/2002), care a fost, practic, anulată de o Ordonanță de Urgență din anul 2010 (OUG 14/2010 – care abrogă legea din 2002, dar nu preia absolut nimic din aceasta, astfel încât, în acest moment nu mai există nicio lege care să protejeze agricultorii, în caz de calamitate). În această perioadă, în care riscăm foametea, nu doar falimentul agricultorilor, ne-am străduit să facem o lege care să ne ajute, pe termen scurt, mediu și lung. Iar PNL se opune, cu toate forțele.

Advertisement

Iată ce dorim: Art.12. – (1) Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, cu modificările si completările ulterioare, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de fenomenele meteorologice nefavorabile prevăzute la art. 1 alin. (5) lit. c), de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de fenomene meteorologice nefavorabile prevăzute la art. 1 alin. (5) lit. c), conform prevederilor ordinului comun emis de ministrul afacerilor interne și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Este legea despre care ministrul Agriculturii spune că „este populistă și nu poate fi pusă în aplicare”. Iar premierul României, #LudovicOrban, afirmă, în ședință de #Guvern: „Vedeţi că Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. A trecut o lege. Aici trebuie să stăm tare în şa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse. Parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă faţă plăţilor.

Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate. Încercaţi să fiţi mai activi în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situaţie în care foarte greu vom putea face faţă obligaţiilor generate de reglementările adoptate în Parlament.”

Și continuă, premierul României, în aceeași ședință de guvern, de astăzi, după ce ministrul agriculturii a afirmat că legea nu va putea fi aplicată, „deoarece reprezintă o schemă de ajutor de stat şi nu are acceptul Comisiei Europene”: „Luaţi legătura cu grupul să o atacăm la Curtea Constituţională, astfel încât să nu fim în situaţia să nu putem pune în practică o reglementare…”

Advertisement

Ce nu știe dl Ludovic Orban, pe lângă principiile de bază ale democrației – pe care o atacă direct, fără perdea, din poziția oficială de premier al României -, este că nu Parlamentul, ci Guvernul trebuie să notifice Comisia Europeană, în cazul în care România acordă ajutor financiar agricultorilor, în caz de calamitate. Și încă ceva, pentru dl ministru: CCR este #Curtea #Constituțională, deci se poate ataca o lege la CCR doar dacă încalcă principiile constituționale. Legea pe care vreți s-o atacați dvs nu are probleme de constituționalitate. Măcar plătiți un consultant juridic, să vă explice diferențele. Am văzut că dna #AlinaGorghiu nu consideră că ar fi o problemă neconstituționalitatea unei legi (s-a exprimat ferm, în această privință, ca specialist în Drept și politician cu funcții și atribuții importante).“, declară Mircea Dobre.

Amintim că Legea anti-secetă a fost votată în urmă cu o săptămână de Parlament și prevede acordarea de despăgubiri agricultorilor pentru secetă, dar și amânarea ratelor pentru cei afectați de secetă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions