Conecteaza-te cu noi

Politica

Dezbatere publica, la Constanta, pe tema alegerilor locale

Published

on

Astazi, in sala “Remus Opreanu” din cadrul Prefecturii Constanta, s-a desfasurat o ampla discutie referitoare la Alegerile Locale 2016, organizată de cotidianul ZIUA de Constanța. Discutia a fost moderata de jurnalistul Lavinia Siclitaru, Andi Mihalache, reprezentantul AEP, și subprefectul Ersun Anefi. La discutii au participat Cristinel Dragomir, vicepresedinte al CJ Constanta, primarul Decebal Fagadau, mai multi primari sau reprezentanti ai primariilor din judet, jurnalisti, ONG-isti.
Reprezentantul Autorității Electorale Permanente (AEP), directorul filialei Sud-Est, Andi Mihalache a abordat temele de interes public referitoare la Alegerile Locale 2016: finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Andi Mihalache a  facut precizari referitoare la legea 334, care a fost modificata foarte mult in anul 2015. „De aceea vom discuta în prima parte despre obligațiile care recurg din această lege și ce înseamnă campania electorală aferentă alegerilor locale 2016, adică finanțarea acestui tip de alegeri. Sursele de finanțare ale activităţii curente sunt atât din surse private, cât și din surse publice. Din surse publice, anumite formațiuni politice primesc subvenții de la bugetul de stat. Cotizațiile membrilor de partid reprezintă una din principalele surse de finanțare din surse private. Sursa cotizațiilor unui membru nu poate depăși 40 de salarii minime brute pe țară. O altă sursă sunt donațiile. Donațiile sunt plafonate la 0,025% din bugetul prevăzut de stat pe anul respectiv. Acestea pot fi făcute doar sub înscris în formă privată. Regulile pentru partide; acestea pot primi maxim 210.000 de lei, de la persoane fizice, iar pentru persoane juridice 525.000 de lei. Excepții se pot face atunci când o donație se face în mod expres pentru achiziționarea unui sediu. Este important că nu se pot accepta donații sau prestări de servicii cu titlu gratuit de la culte religioase, instituții publice, alte state, persoane fizice sau juridice de altă naționalitate decât cea română sunt interzise”, a explicat reprezentantul AEP, Andi Mihalache. Dupa ce a finalizat discutia referitoare la aceste obligatii, au urmat intrebarile celor prezenti in sala.

Un alt subiect abordat a fost cel al alegerilor locale

„Termenele sunt în felul următor. Pe 22 martie a început campania electorală și până pe 6 mai se primesc cereri pentru înregistrarea mandatarilor financiari și se deschid conturile de camapanie, care se face după înregistrarea mandatarului. Pe 4 mai rămân definitive candidaturile, iar până pe 4 iunie se desfășoară campania electorală.  Între 6 iunie- 21 iunie se depun documentele justificative”, a menționat reprezentantul AEP, Andi Mihalache.

„Mandatarul este numit de competitorii electorali. Calitatea se dobândește numai după înregistrarea oficială la AEP și se face între 22 martie- 6 mai 2016. Pot fi desemnați coordonatori, persoane fizice care au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat sau persoane juridice care  oferă servicii  specializate de contabilitate. Candidații independenți care au desemnat un mandatar financiar care nu este expert contabil sau contabil autorizat, trebuie să încheie un contract de asitentață, un contabil sau firmă specializată. Interdicții în acest caz. Mai multe partide nu pot avea același mandatar, decât dacă sunt în alianță. Candidații pentru primari, consiliile locale sau județene  nu pot fi mandatari. Dacă cererile sunt incomplete sau se depun tardiv, nu se va putea aviza acel mandatar și va atrage după sine nevalidarea mandatului. Atribuțiile mandatarului. Asigură operațiunile financiare, supervizează activitatea celor mandatari ai partidului, asigură evidența  operațiunilor financiare, reprezintă partidul politic, transmite AEP toate documentele,  depune la AEP cererea de rambursare a cheltuielilor efectuate în campania electorală”, a mai spus Andi Mihalache.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions