Connect with us

Politica

Dezbatere publica, la Constanta, pe tema alegerilor locale

Maria Ionescu

Publicat

la

Astazi, in sala “Remus Opreanu” din cadrul Prefecturii Constanta, s-a desfasurat o ampla discutie referitoare la Alegerile Locale 2016, organizată de cotidianul ZIUA de Constanța. Discutia a fost moderata de jurnalistul Lavinia Siclitaru, Andi Mihalache, reprezentantul AEP, și subprefectul Ersun Anefi. La discutii au participat Cristinel Dragomir, vicepresedinte al CJ Constanta, primarul Decebal Fagadau, mai multi primari sau reprezentanti ai primariilor din judet, jurnalisti, ONG-isti.
Reprezentantul Autorității Electorale Permanente (AEP), directorul filialei Sud-Est, Andi Mihalache a abordat temele de interes public referitoare la Alegerile Locale 2016: finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Andi Mihalache a  facut precizari referitoare la legea 334, care a fost modificata foarte mult in anul 2015. „De aceea vom discuta în prima parte despre obligațiile care recurg din această lege și ce înseamnă campania electorală aferentă alegerilor locale 2016, adică finanțarea acestui tip de alegeri. Sursele de finanțare ale activităţii curente sunt atât din surse private, cât și din surse publice. Din surse publice, anumite formațiuni politice primesc subvenții de la bugetul de stat. Cotizațiile membrilor de partid reprezintă una din principalele surse de finanțare din surse private. Sursa cotizațiilor unui membru nu poate depăși 40 de salarii minime brute pe țară. O altă sursă sunt donațiile. Donațiile sunt plafonate la 0,025% din bugetul prevăzut de stat pe anul respectiv. Acestea pot fi făcute doar sub înscris în formă privată. Regulile pentru partide; acestea pot primi maxim 210.000 de lei, de la persoane fizice, iar pentru persoane juridice 525.000 de lei. Excepții se pot face atunci când o donație se face în mod expres pentru achiziționarea unui sediu. Este important că nu se pot accepta donații sau prestări de servicii cu titlu gratuit de la culte religioase, instituții publice, alte state, persoane fizice sau juridice de altă naționalitate decât cea română sunt interzise”, a explicat reprezentantul AEP, Andi Mihalache. Dupa ce a finalizat discutia referitoare la aceste obligatii, au urmat intrebarile celor prezenti in sala.

Un alt subiect abordat a fost cel al alegerilor locale

„Termenele sunt în felul următor. Pe 22 martie a început campania electorală și până pe 6 mai se primesc cereri pentru înregistrarea mandatarilor financiari și se deschid conturile de camapanie, care se face după înregistrarea mandatarului. Pe 4 mai rămân definitive candidaturile, iar până pe 4 iunie se desfășoară campania electorală.  Între 6 iunie- 21 iunie se depun documentele justificative”, a menționat reprezentantul AEP, Andi Mihalache.

„Mandatarul este numit de competitorii electorali. Calitatea se dobândește numai după înregistrarea oficială la AEP și se face între 22 martie- 6 mai 2016. Pot fi desemnați coordonatori, persoane fizice care au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat sau persoane juridice care  oferă servicii  specializate de contabilitate. Candidații independenți care au desemnat un mandatar financiar care nu este expert contabil sau contabil autorizat, trebuie să încheie un contract de asitentață, un contabil sau firmă specializată. Interdicții în acest caz. Mai multe partide nu pot avea același mandatar, decât dacă sunt în alianță. Candidații pentru primari, consiliile locale sau județene  nu pot fi mandatari. Dacă cererile sunt incomplete sau se depun tardiv, nu se va putea aviza acel mandatar și va atrage după sine nevalidarea mandatului. Atribuțiile mandatarului. Asigură operațiunile financiare, supervizează activitatea celor mandatari ai partidului, asigură evidența  operațiunilor financiare, reprezintă partidul politic, transmite AEP toate documentele,  depune la AEP cererea de rambursare a cheltuielilor efectuate în campania electorală”, a mai spus Andi Mihalache.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Sunt sau nu eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor? Banii sunt prinși în continuare în buget

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În tot scandalul din Parlament legat de propunerea PSD privind majorarea alocațiilor copiilor, social democrații au solicitat, astăzi, introducerea unui amendament în proiectul de buget, pe tehnică legislativă, ca banii din pensiile speciale ale parlamentarilor, rămaşi cuprinşi în proiect, să fie transferaţi Ministerului Muncii pentru acordarea unor vouchere pentru copii nou-născuţi. El a cerut, în acest sens, retrimiterea la comisii a raportului, solicitare respinsă de reprezentanţii PNL.

„În buget avem trecute aproape 50 milioane de lei pe pensiile speciale ale parlamentarilor. Vă solicităm acceptarea unui amendament pe tehnică legislativă – să transferăm aceşti bani la Ministerul Muncii, să dăm la copii vouchere de 2.000 lei, pentru fiecare copil nou-născut, din banii de pensii speciale ale parlamentarilor. Dacă nu, să retrimitem raportul la comisii pentru a se face această modificare”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

În replică, majoritatea parlamentară a respins propunerea din motive procedurale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a replicat că PSD nu are dreptul să ceară retrimiterea la comisie şi a trecut la dezbaterea şi votul pe articolele proiectului de buget.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Soluția lui Florin Roman pentru creșterea alocațiilor: Confiscarea averilor PSD-iștilor condamnați

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul PNL Florin Roman a venit, astăzi, la dezbaterea legii bugetului, cu o soluție pentru creșterea alocațiilor pentru copii. El a spus că acestea alocații ar putea crește dacă s-ar confisca averile social-democraților condamnați.

„PSD-istilor, unde ati fost voi in ultimii ani? Nu cumva dvs ati guvernat Romania?  Voi ne dati noua lectii? Va spun un lucru care o sa va doara. Singurul politician roman condamnat de o instanta romaneasca pentru ca a furat bani de la copii este seful dvs, Liviu Dragnea, care acum se odihneste in puscarie pentru ca a furat bani de la copii”, a zis Florin Roman.

„Un singur amendament ar fi trebuit sa rezolve problema banilor pentru alocatii, confiscarea extinsa a averilor liderilor PSD condamnati. Am fi avut bani pentru copilasii Romaniei”, a adăugat deputatul PNL.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Circ în Parlament! Aleșii PSD au împărțit păpuși în plen

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

A fost iarăși circ în Parlament. Aleșii PSD au împărțit păpuși în urmă cu câteva momente în semn de protest față de refuzul Guvernului de a crește alocațiile copiilor. Parlamentarii PSD au scandat „alocații“ în timpul discursului premierului Florin Cîțu. În replică, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților le-a transmis PSD-iștilor că „păpușile sunt probabil păpușile pe care le-ați manipulat“.

„Probabil, păpușile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat de 30 de ani în administrație și guvernare. Românii au capacitatea de a judeca și nu vă mai țineți de astfel de comportamente lipsite complet de civilizație și bun simț. (…) Domnule Popa, vă rog frumos să părăsiți tribuna, vorbește primul ministru! Domnilor de la PSD, vă rog să vă comportanți civilizat! Lăsați circul!“, a afirmat Cîțu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: