Societate

Din cauza pestei porcine, se interzice organizarea de târguri în locații neautorizate

iun. 22, 2018 Maria Ionescu

Având în vedere situația epidemiologică în care se află România ca urmare a confirmării unor focare de pestă porcină africană în județele Satu – Mare și Tulcea la porcii domestici și mistreți , dar și a posibilității de răspândire a virusului în întreaga țară, se interzice total  organizarea târgurilor – aglomerarilor de animale care funcționează în locații improvizate, neautorizate. Măsura este luată în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul judeţului Constanța a pestei porcine africane.

Ca urmare a acestui fapt, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă virală, specifică porcinelor, foarte contagioasă, caracterizată prin: febră, tulburări generale grave și leziuni de septicemie.

NU ESTE O ZOONOZĂ – NU SE TRANSMITE LA OAMENI.

Boala are o gravitate deosebită ca urmare a difuzibilității și letalității, cât și a faptului că nu există mijloace specifice de profilaxie și combatere. Poate produce mortalitate foarte mare şi omoară porcii de toate vârstele, porci domestici și porci mistreți indiferent de rasă sau vârstă.

Sursele de infecție sunt reprezentate de porcii domestici și mistreții bolnavi sau trecuți prin boală care rămân purtători și eliminatori de virus timp de peste 400 zile.  Primul semn al bolii este hipertermia (40,40C – 420C) care persistă timp de 3-5 zile, Primele semne vizibile ale bolii sunt roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers,  vomitări, diaree (uneori cu sânge).  Moartea este  rapidă, intervenită într-un timp extreme de scurt.

Prognosticul este întotdeauna grav. Nu există vaccinuri şi vaccinare pentru pesta porcină africană.  Nu există tratament eficient pentru pesta porcină africană.

Pentru a proteja porcii de această boală,  recomandăm crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi:

  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  4. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
  7. identificaţi de urgenţă prin crotaliere toţi porcii din gospodărie pentru a putea fi despăgubiţi în caz de apariţie a bolii.

Având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistenţa unui vaccin, datorită particularităţii biologiei virale), măsurile aplicate în cazul acestei boli se orientează spre instruirea tuturor factorilor cheie implicaţi în industria suinelor: a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică concesionari, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, a vânătorilor şi pădurarilor şi a publicului general, privind pericolul pe care îl reprezintă boala, în vederea notificarii cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA şi a aplicării măsurilor specifice de control.

În cazul apariției și diagnosticării bolii, se aplică măsurile din Planul de Contingență al României pentru Pesta Porcină Africană și din Manualul Operațional pentru Pesta Porcină Africană.

Proprietarii de animale care suspicionează că un porc este bolnav de pestă porcină africană trebuie să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Constanţa.

Toate animalele suspecte se vor ucide şi neutraliza, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

Vă reamintim că proprietarii a căror porci nu sunt identificaţi prin crotaliere, în caz de apariţie a bolii, nu vor fi despăgubiţi!!

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!