Conecteaza-te cu noi

Politica

Dobre (PRO România) acuză: „Guvernul a deschis păcănelele, dar nu și restaurantele din turism“

Published

on

Deputatul de Constanța al PRO România, Mircea-Titus Dobre, fost ministru al Turismului critică dur actuala guvernare și, în special pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, în subordinea căruia se află turismul, pentru măsurile luate în această perioadă. Dobre spune că este inadmisibil ca saloanele pentru micul dejun și restaurantele care fac parte dintr-un complex hotelier sau dintr-o unitate de cazare să fie închise, în schimb, să fie permisă deschiderea sălilor de joc de noroc. Parlamentarul constănțean, care este și candidat la funcția de primar al orașului Constanța, spun că actualii guvernanți își bat joc de turism.

„La ora actuală avem deschise păcănelele, în condițiile în care vorbim despre zone aglomerate. Dar, în schimb, nu deschidem tot ceea ce înseamnă unități de alimentație publică din spații închise. De asemenea, nu deschidem cantinele unităților de cazare, dar deschidem sălile de joc de noroc. De exemplu, media pentru un cetățean ca să ia micul dejun este de 25 de minute. În schimb, media pentru un cetățean care stă la jocurile de noroc este de 70 de minute. Și, atunci, în condițiile în care atunci când vorbim de saloanele pentru micul dejun și restaurantele care fac parte dintr-un complex hotelier sau dintr-o unitate de cazare, unde avem mai multe servicii; recepția, toaletele, holurile și tot ce înseamnă spații comune. Și salonul pentru micul dejun și restaurantul fac parte dintr-un spațiu comune. Îmi spun mie miniștrii Economiei și Sănătății că este mai în siguranță ca cetățeanul să iasă afară și să se ducă la o terasă decât să stea în interiorul complexului hotelier? NU, evident!“, a spus Dobre.

Autorizații pe bandă rulantă pentru shaormerii 

Fostul ministru al Turismului a afirmat că printre cei care „pun umărul“ la deteriorarea turismului se numără și autoritățile locale. Mircea Dobre dă exemplu Primăria Constanța, care „dă pe bandă rulantă autorizații de funcționare pentru diferite unități de alimentație publică, fără să aibă, conform legii, o acreditare de la Ministerul Economiei. În acest fel, spune Dobre, în stațiunea Mamaia au apărut ca ciupercile după ploaie tot felul de unități de fast-food, unde turiștii pot să mănânce. În tot acest timp, afectate sunt cantinele și restaurantele care fac parte dintr-un complex hotelier sau dintr-o unitate de cazare.

Advertisement

„Trebuie remarcat un lucru. Conform OUG 58/1998, toate unitățile de alimentație publică din stațiunile de interes local și/sau național trebuie acreditate/certificate de Ministerul Turismului, în cazul nostru de Ministerul Economiei. Și, atunci, primăriile din România care au în ograda lor stațiuni de interes local sau național nu au voie să dea autorizații de funcționare fără această acreditare. În schimb, la Primăria Constanța este sport național să dea autorizații de funcționare a unităților de alimentație publică fără să aibă această acreditare de la Ministerul Economiei, înainte Ministerul Turismului. Atunci, nimic din ceea ce spun guvernanții, că este mai sigur să ieși afară, este adevărat. Nu nimic la bază, cum spun ei că s-au consultat cu specialiștii și că în urma discuțiilor au luat decizia păstrării închiderii restaurantelor.“, a afirmat Dobre.

Cum vor fi hrăniți pacienții din centrele balneare?

Parlamentarul constănțean a spus că o altă chestiune importantă este legată de unitățile de tratament balnear. Dobre notează că, începând de ieri, s-a dat drumul la unitățile cu tratament balnear, unde un minim de cazare pentru orice cetățean care se duce la proceduri este minim 10 zile. În condițiile pacienții nu au voie să iasă în exterior să servească cele trei mese pe zi, atunci tot științific au gândit ei că este mai sigur să primească masa în camere decât să mănânce în interiorul complexului, care niște circuite conform legii?, întreabă Dobre.

„Care este capacitatea unei unități de cazare să ducă mâncarea la ușa fiecărui cetățean? Să nu mai punem la socoteală faptul că se vor fi ridicate costurile. De asemenea, împărțirea mâncării în centrele balneo, care sunt imense, este destul de dificil de realizat. Câți angajați trebuie să aibă un centru să ducă mâncarea într-un centru de 400 de locuri. Evident că mâncare va fi dusă rece. Și ajungem tot la cheltuieli suplimentare. Ministrul Economiei a spus, ieri, că se vor da nu știu ce bani pentru HORECA. Asta a spus și acum 3 luni. Nu s-a întâmplat nimic până acum. Oare în ministerul-mamut al Economiei nu au găsit 50 de milioane de euro să le dea celor 14.822 de unități de cazare acreditate pe teritoriul României, pentru ca acești operatori să facă investițiile necesare de siguranță?“, a punctat Dobre.

În final, deputatul PRO România reiterează faptul că Guvernul în ansamblul său și ministrul Economiei, în mod special, sunt principalii vinovați pentru această situație.

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions