Conecteaza-te cu noi
drumuri judetene

Societate

Dobrogea, mozaic de etnii și culturi

Published

on

Dobrogea, edificii cu mozaic: credința, cultura, cetatea, singurul proiect organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (D.R.I.) din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, a debutat ieri, 26 septembrie 2019, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (M.I.N.A.C).

Cu această ocazie au prezentat câteva aspecte ale dialogului interreligios și intercultural din Dobrogea, teritoriu-model al bunei conviețuiri dintre români, turci, tătari, germani, greci, albanezi, bulgari, ruși-lipoveni, romi etc., cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc (manager M.I.N.A.C.), prof.univ.dr. Viacheslav Kușnir (decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Naționale „I.I. Mechnikov“ din Odessa – Ucraina), prof.univ.dr. Valentin Ciorbea și prof.univ.dr. Marian Cojoc (Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius“ din Constanța), prof.univ.dr. Ibram Nuredin și reprezentantul D.R.I., consilier superior Aidun Curt Mola.

Minoritățile naționale sunt recunoscute ca factori constitutivi ai statului român, motiv pentru care fiecare etnie, având propria identitate, este încurajată să-și păstreze și să-și dezvolte: limba, cultura și religia. Datorită numeroaselor etnii care locuiesc și trăiesc în spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră, Dobrogea reprezintă un mozaic de valori materiale și imateriale. Fiecare etnie și-a pus amprenta asupra Dobrogei prin construcții tradiționale, biserici, locuințe, obiecte de artă, opere literare. Iar reprezentanți ai minorităților dobrogene s-au remarcat în diverse alte domenii cum ar fi: medicină, științe, inginerie etc.

Din aceste motive, Dobrogea, edificii cu mozaic: credința, cultura, cetatea, proiectul implementat de Asociația Eurocult, își propune să analizeze particularitățile minorităților naționale, patrimoniul lor cultural, să identifice și să prezinte evoluțiile acestora în planurile social, politic, militar, științific, economic, cultural, să contribuie la valorificarea potențialului cultural și creativ ale minorităților, implicit la întregirea patrimoniului cultural național, și să atragă atenția publicului local și național, în special a publicului tânăr, asupra importanței prezenței minorităților în Dobrogea, în special, și în România, în general.

După conferința de deschidere a proiectului, profesorii universitari invitați din țară și străinătate au participat la vernisajele expozițiilor de grafică și pictură „Geamiile din Dobrogea“ (Centrul Cultural Turc Yunus Emre) și „Mozaic intercultural al spațiului dobrogen“ (Centrul pentru Educație Interculturală Constanța – Muzeul de Artă Constanța), expoziții realizate pentru promovarea diversității etnice. Apoi, reprezentanții minorităților naționale au pornit să viziteze Octogonul confesional din Peninsula orașului de la malul mării, cele opt lăcașe de diferite culte ce se regăsesc în perimetrul atât de restrâns al acesteia, un fenomen probabil unic în lume.

Advertisement

Astăzi, 27 septembrie a.c., au debutat comunicările științifice la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând cu ora 10.00. Dintre titlurile lucrărilor menționăm: „Comunitatea ucraineană din Dobrogea de Nord ca fenoment etno-cultural“, „Multiculturalismul – lozincă sau realitate?“, „Germanii și limba germană în Dobrogea. Istorie și istorisiri“, „Crâmpeie de istorie și mentalitate în stihurile duhovnicești ale rușilor lipoveni“, „Despre grecii constănțeni“ etc.

Evenimentele din cadrul proiectului Dobrogea, edificii cu mozaic: credința, cultura, cetatea, au continuat astăzi, de la ora 15.00, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, cu workshopuri educaționale cu elevi din municipiul Constanța, sub deviza „Cum poate fi cineva altfel?“ Tot la Biblioteca Județeană a avut loc vernisajul expoziției „Etniile Dobrogei: repere istorice“ de cărți și publicații în limba minorităților și un concurs școlar de dezbateri pro toleranță „Aproape de mine și dincolo de linia orizontului“.

Comunicările științifice vor continua mâine, 28.09.2019, de la ora 10.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde vor avea loc și lansări de cărți și publicații în limbile minorităților, dar și un spectacol al comunității tătare, „Acasă în Dobrogea“ (ora 15.00).

Mâine, vă invităm și la Muzeul de Artă Constanța, începând cu ora 17.00, unde va avea loc o Seară de muzică și lectură, „Eu sunt, tu ești, noi suntem – marea“, în regia maestrului Liviu Manolache. Interpretează actorii Georgiana Mazilescu, Turchian Nasurla, Marian Adochiței, Cvartetul Pontica și soliști balerini ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovschi“, în coregrafia maestrului Horațiu Cherecheș.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions