Connect with us

Administratie

(document) Curtea de Conturi, abateri GRAVE descoperite la primăriile din județul Constanța

Publicat

la

Potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Judeţului Constanţa, în anul 2018, structura şi execuţia bugetului pe ansamblul judeţului se prezintă astfel:

La nivelul Camerei de Conturi Constanţa, prin Programul de control şi audit al Curţii de Conturi pe anul 2018, s-a prevăzut desfăşurarea unui număr total de 36 misiuni de audit /control, la ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa, la ordonatori terţiari de credite ai bugetelor locale ori la regii autonome aflate sub autoritatea unităţilor administrativ teritoriale.

Din totalul de 36 de acţiuni programate a se efectua în anul 2019, 29 sunt acţiuni de audit financiar (80,56%), 4 reprezintă acţiuni de control (11,11%) şi 3 acţiuni (8,33%) de audit al performanţei. S-au efectuat, de asemenea, 106 acţiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizie. Pentru remedierea abaterilor de la reglementările legale în domeniile financiar, contabil şi fiscal, au fost stabilite 148 de măsuri prin 24 de decizii comunicate entităţilor verificate.

Urmare a acţiunilor de audit financiar şi control (audit de conformitate) desfăşurate în anul 2019 la unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului Constanţa şi la entităţile din subordinea acestora, au fost constatate abateri care au avut consecinţe în neîncasarea a 7.064 mii lei venituri suplimentare şi crearea unor prejudicii în sumă de 17.290 mii lei. De asemenea, au fost constatate şi consemnate în actele de control şi abateri care nu au determinat producerea de prejudicii sau venituri suplimentare, reprezentând o valoare de 108.535 mii lei.

Urmare a acţiunilor de audit financiar şi control efectuate, au rezultat abateri care au generat neîncasarea unor venituri la bugetele publice în sumă de 7.064 mii lei, efectuarea unor cheltuieli nelegale în sumă de 17.290 mii lei şi a unor abateri cu caracter financiar-contabil, în sumă de 108.535 mii lei.

! Structura şi execuţia bugetului în judeţul Constanţa

Potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Judeţului Constanţa, în anul 2018, structura şi execuţia bugetului pe ansamblul judeţului se prezintă astfel:
– Bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţului; venituri – 1.921.040 mii lei, cheltuieli –  2.015.256 mii lei, excedent/deficit – 94.216 mii lei;
– Bugetele instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii: venituri – 668.018 mii lei, cheltuieli – 674.907 mii lei, excedent/deficit – 6.889 mii lei;
– Bugetele împrumuturilor externe: venituri – 34.268 mii lei, cheltuieli –  34.268 mii lei, excedent/deficit – 0 lei;
– Bugetele împrumuturilor interne: venituri – 46.633 mii lei, cheltuieli – 11.930 mii lei, excedent/deficit – 34.703 mii lei;
– Bugetele fondurilor externe nerambursabile: venituri –  249 mii lei, cheltuieli – 243 mii lei, excedent/deficit – 6 mii lei.

Iată documentul:

Raport

Din datele prezentate privind execuţia bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale se scot în evidenţă următoarele:
a) Veniturile bugetelor locale au fost realizate în proporţie de 74,30 % din prevederile definitive, din care:
→ Veniturile proprii au fost realizate în proporţie de 90,64%;
→ Veniturile din subvenţii de la bugetul de stat, cote şi sume defalcate din TVA au fost realizate în proporţie de 69,48 %;
→ Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăţilor efectuate – au fost realizate în proporţie de 29,51%.
b) Cheltuielile bugetelor locale realizate au reprezentat 63,85 % din prevederile definitive, din care:
→ Cheltuieli curente – 70,02 % din prevederile definitive;
→ Cheltuieli de capital – 45,02 % din prevederile definitive;
→ Cheltuieli financiare (rambursări de împrumuturi, dobânzi, comisioane) – 93,36 % din prevederile definitive.
c) Din raportarea veniturilor proprii la cheltuielile bugetare totale rezultă că, pe ansamblul bugetelor locale, în faza de programare s-a prevăzut un grad de autofinanţare de 38,65 % iar în execuţie s-a realizat 54,86 %.

Comparativ cu prevederile definitive, cheltuielile bugetare totale (plăţile efectuate) în anul 2018 de unităţile administrativ-teritoriale au fost realizate în proporţie de 63,85%, în cifre absolute rezultând o diminuare a acestora faţă de prevederi cu suma de 1.140.956 mii lei.

NOTĂ! Acest raport prezintă rezultatele activităţilor de audit şi control desfăşurate în anul 2019, de către Camera de Conturi Constanţa, asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, în conformitate cu Programul de activitate pe anul 2019, aprobat de Plenul Curţii de Conturi, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: