Conecteaza-te cu noi

Actual

Două nave sunt suspectate ca posibile surse ale poluării plajei din Mangalia

Published

on

La data de 27.08.2018, aproximativ ora19.30, Autoritatea Navală Română (ANR) a fost informată de serviciul de urgență 112 de existența unei poluări în zona de îmbăiere aferentă plajei Mangalia, poluare ce a atins inclusiv țărmul.

Ofițerul de serviciu al Căpitaniei portului Mangalia s-a deplasat către zona indicată şi a constatat prezenţa urmelor de hidrocarburi atât în apă cât și pe plajă. Datorită vizibilității reduse generate de lăsarea întunericului nu a putut fi evaluată amplitudinea întinderii poluării în larg.

A fost informată Administrația Bazinală a Apelor ”Dobrogea-Litoral”(ABADL) în vederea curățării zonei afectate. Ulterior, în dimineața zilei următoare, respectiv 28.08.2018, s-a constatat că pata de hidrocarburi se întindea pe o lungime de circa 250 m fiind localizată la mal.

De asemenea, s-a constatat că hidrocarbura avea consistență și culoare de păcură/slam. Într-o primă evaluare, s-a apreciat că sursa de poluare o constituie o navă maritimă ce a deversat hidrocarburi de la bord.

Advertisement

Autoritatea Navală Româna a demarat imediat procedurile de depistare a poluatorului, făcând cercetări asupra navelor care au tranzitat zona mării din drepul țărmului românesc. Astfel, au fost identificate un număr de trei nave ce au intrat în portul Constanța, nave ce sunt supuse controlului de poluare în cursul zilei de astăzi.

În urma informațiilor transmise de sistemul CLEAN SEA NET al Agenției Maritime Europene (EMSA) au fost identificate două nave ce au ca destinație porturile Samsun/Turcia și Poti/Georgia, ca posibile surse ale poluării în cauză.

S-a luat legătura cu autoritățile maritime ale porturilor respective pentru efectuarea de investigații la bord. Se monitorizează permanent drumul unei nave care a părăsit portul Constanța la data de 26.08.2018 și care în 24 de ore s-a aflat între porturile Constanța și Mangalia (parcurgând o distanță foarte scurtă).

ABADL Constanța a curățat zona afectată de produsul petrolier existent și a delimitat acea zonă pentru interzicerea accesului turițtilor pe plajă și în apă, iar Poliția locală Mangalia supraveghează menținerea restricției.

În continuare se acționează cu substanțe absorbante pentru eliminarea totală a poluării de la luciul apei.

Advertisement

Autoritatea Navală Română, prin serviciile sale de specialitate continuă investigațiile în vederea identificării poluatorului, a tragerii acestuia la răspundere contravenționă sau penală (dupa caz) precum și la recuperarea cheltuielilor ocazionate de procedura de depoluare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions