Conecteaza-te cu noi

Administratie

După aproape 100 de ani, locuitorii din Nisipari au propria lor biserică

Published

on

350 de familii ortodoxe din statul Nisipari, comuna Castelu, au, începând din acest an, o nouă biserică. Aceasta a fost ridicată de Primăria comunei Castelu, iar lucrările de construcție la nouă biserică cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” au început în 2008 și au fost finalizate în acest an. Lăcașul de cult a fost sfințit în prezența Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, o dată cu realizarea picturii interioare. Preot Paroh al satului Nisipari, Stan Viorel, spune că noul locaș de cult este atât de binevenit în localitate, în condițiile în care, vreme de peste 100 de ani, oamenii din Nisipari nu au avut o biserică și s-au rugat într-o casă de rugăciuni a unui cult protestant.

„Dintre toate proiectele pe care le-am gândit pentru satul Nisipari, construcția bisericii ortodoxe este una din cele mai importante realizări pentru comunitatea noastră, necesară tuturor oamenilor!“, a declarat primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel.

Dar investițiile la nivelul localității Nisipari nu s-au oprit aici. Tot din acest an, aproximativ 200 de copii din Nisipari au început școala într-o nouă unitate de învățământ. Aceasta a fost construită de la zero în numai 11 luni. Lucrările la noua școală din Nisipari au început în luna octombrie a anului trecut și s-au finalizat la începutul lunii septembrie 2019. Proiectul a fost finanțat din fonduri PNDL, iar valoarea totală s-a ridicat la aproximativ 2,4 milioane de lei, însemnând, pe lângă construcția propriu-zisă, și dotarea, amenajare curte și amenajare teren de sport. Noua școală din Nisipari este o construcție modernă, cu 8 săli de clasă, laborator cu anexă, cancelarie, birou pentru director și grupuri sanitare. Clădirea cu regim de înălțime P+1 are o suprafață construită la sol de 470 de metri pătrați, respectiv o suprafață desfășurată de 940 de metri pătrați. Terenul alocat investiției se află în curtea fostei școli din Nisipari, în perimetrul delimitat de străzile Gheorghe Dumitrașcu, Iuliu Valori și Aurel Vlaicu. Vechiul corp de clădire este un fost conac boieresc donat Primăriei Castelu de descendenții lui Iuliu Valaori. Clădirea cu valoare istorică va rămâne în circuitul educațional, însă va fi dedicată în principal pentru opționale, laboratoare, bibliotecă și activități extra-curriculare.

„În localitatea Nisipari este pentru prima dată când statul român alocă fonduri pentru investiții în infrastructură educațională. Mulțumim pentru tot sprijinul acordat dezvoltării comunei noastre, Consiliului Județean Constanța – vicepreședintelui Claudiu-Iorga Palaz și președintelui Horia Țuțuianu“, a declarat viceprimarul comunei Antoneta Prodan.

Nisipari va avea și o grădiniță modernă

În paralel cu ridicarea noii școli generale, în Nisipari, Primăria Castelu construiește și o grădiniță cu patru săli în satul Nisipari. Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Operațional Regional. Execuția lucrării va costa 1.314.651,89 de lei. Proiectul cuprinde o construcție cu regim de înălțime parter, având patru săli de grupă principale, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul laptele și cornul, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare. O sală de grupă va avea peste 50 de metri pătrați. La momentul de față, așa cum a precizat viceprimarul comunei, Antoneta Prodan, grădinița din Nisipari funcționează într-un imobil proprietate personală a primarului Nicolae Anghel, care l-a pus la dispoziția comunității.

Advertisement

„Acest proiect este demarat de mine personal în 2010 prin Programul Național de Dezvoltare Infrastructură, proiectul fiind demarat prin Ministerul Educației Naționale. Lucrările au început în octombrie 2018, iar în prezent se află plină construcție, urmând ca până în luna mai 2020 sa fie finalizată, dacă decontările vor fi făcute la timp!“, a spus Nicolae Anghel.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions