Connect with us

Administratie

După aproape 100 de ani, locuitorii din Nisipari au propria lor biserică

Publicat

la

350 de familii ortodoxe din statul Nisipari, comuna Castelu, au, începând din acest an, o nouă biserică. Aceasta a fost ridicată de Primăria comunei Castelu, iar lucrările de construcție la nouă biserică cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” au început în 2008 și au fost finalizate în acest an. Lăcașul de cult a fost sfințit în prezența Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, o dată cu realizarea picturii interioare. Preot Paroh al satului Nisipari, Stan Viorel, spune că noul locaș de cult este atât de binevenit în localitate, în condițiile în care, vreme de peste 100 de ani, oamenii din Nisipari nu au avut o biserică și s-au rugat într-o casă de rugăciuni a unui cult protestant.

„Dintre toate proiectele pe care le-am gândit pentru satul Nisipari, construcția bisericii ortodoxe este una din cele mai importante realizări pentru comunitatea noastră, necesară tuturor oamenilor!“, a declarat primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel.

Dar investițiile la nivelul localității Nisipari nu s-au oprit aici. Tot din acest an, aproximativ 200 de copii din Nisipari au început școala într-o nouă unitate de învățământ. Aceasta a fost construită de la zero în numai 11 luni. Lucrările la noua școală din Nisipari au început în luna octombrie a anului trecut și s-au finalizat la începutul lunii septembrie 2019. Proiectul a fost finanțat din fonduri PNDL, iar valoarea totală s-a ridicat la aproximativ 2,4 milioane de lei, însemnând, pe lângă construcția propriu-zisă, și dotarea, amenajare curte și amenajare teren de sport. Noua școală din Nisipari este o construcție modernă, cu 8 săli de clasă, laborator cu anexă, cancelarie, birou pentru director și grupuri sanitare. Clădirea cu regim de înălțime P+1 are o suprafață construită la sol de 470 de metri pătrați, respectiv o suprafață desfășurată de 940 de metri pătrați. Terenul alocat investiției se află în curtea fostei școli din Nisipari, în perimetrul delimitat de străzile Gheorghe Dumitrașcu, Iuliu Valori și Aurel Vlaicu. Vechiul corp de clădire este un fost conac boieresc donat Primăriei Castelu de descendenții lui Iuliu Valaori. Clădirea cu valoare istorică va rămâne în circuitul educațional, însă va fi dedicată în principal pentru opționale, laboratoare, bibliotecă și activități extra-curriculare.

„În localitatea Nisipari este pentru prima dată când statul român alocă fonduri pentru investiții în infrastructură educațională. Mulțumim pentru tot sprijinul acordat dezvoltării comunei noastre, Consiliului Județean Constanța – vicepreședintelui Claudiu-Iorga Palaz și președintelui Horia Țuțuianu“, a declarat viceprimarul comunei Antoneta Prodan.

Nisipari va avea și o grădiniță modernă

În paralel cu ridicarea noii școli generale, în Nisipari, Primăria Castelu construiește și o grădiniță cu patru săli în satul Nisipari. Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale prin Programul Operațional Regional. Execuția lucrării va costa 1.314.651,89 de lei. Proiectul cuprinde o construcție cu regim de înălțime parter, având patru săli de grupă principale, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul laptele și cornul, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare. O sală de grupă va avea peste 50 de metri pătrați. La momentul de față, așa cum a precizat viceprimarul comunei, Antoneta Prodan, grădinița din Nisipari funcționează într-un imobil proprietate personală a primarului Nicolae Anghel, care l-a pus la dispoziția comunității.

„Acest proiect este demarat de mine personal în 2010 prin Programul Național de Dezvoltare Infrastructură, proiectul fiind demarat prin Ministerul Educației Naționale. Lucrările au început în octombrie 2018, iar în prezent se află plină construcție, urmând ca până în luna mai 2020 sa fie finalizată, dacă decontările vor fi făcute la timp!“, a spus Nicolae Anghel.

Comments

comments

Administratie

Restricții de circulație pentru desfășurarea evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Constanței

Publicat

la data de

Scris de

Orașul Constanța se pregătește de sărbătoare. În perioada 20-22 mai, constănțenii pot participa la o mulțime de activități antrenante: spectacole în aer liber, expoziții, competiții sportive.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, organizatorii în colaborare cu forțele de ordine vor lua măsuri care vizează asigurarea unui climat de siguranță.

Astfel, în perioada 19 mai, ora 06:00-22 mai, ora 22:00, circulația autovehiculelor va fi restricționată pe următoarele străzi:

– strada Arhiepiscopiei, tronsonul cuprins între strada Profesor Doctor Ioan Cantacuzino și bulevardul Regina Elisabeta;

– strada Revoluției din 22 Decembrie 1989 la intersecția cu strada Profesor Doctor Ioan Cantacuzino;

– strada Cristea Georgescu la intersecția cu strada Grigore Tocilescu.

Traficul rutier va fi deviat pe traseul strada Arhiepiscopiei- strada Profesor Doctor Ioan Cantacuzino- strada Revoluției din 22 Decembrie 1989- strada Grigore Tocilescu.

Restricții de circulație vor fi instituite și în Piața Ovidiu. În perioada 20 mai, ora 15:00-23 mai, ora 09:00, se vor bloca următoarele artere de acces:

– strada Revoluției din 22 Decembrie 1989 la intersecția cu strada Crângului;

– strada Vasile Canarache la intersecția cu strada Petru Rareș;

– strada Mircea cel Bătrân la intersecția cu strada Sulmona;

– strada Traian la intersecția cu strada Sulmona;

– bulevardul Tomis la intersecția cu strada Sulmona;

– strada Arhiepiscopiei la intersecția cu strada Crângului.

De asemenea, sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 16:00-18:00, se vor lua măsuri de restricționare a traficului auto, după cum urmează:

– bulevardul Tomis la intersecția cu strada Traian;

– strada Termele Romane la intersecția cu Șoseaua Portului;

– strada Remus Opreanu la intersecția cu strada Lebedei;

– strada Lebedei la intersecția cu Portul Turistic Tomis;

– strada Mircea cel Bătrân la intersecția cu strada Sulmona.

Pentru ca bulevardul Tomis să găzduiască activitățile sportive organizate cu prilejul Zilei Constanței, în perioada 20 mai, ora 22:00-23 mai, ora 05:00, se va interzice circulația autovehiculelor pe tronsonul delimitat de bulevardul Ferdinand și strada Traian. Restricțiile sunt valabile și pentru oprirea/staționarea autovehiculelor.

Totodată,  în aceeași perioadă traficul rutier va fi restricționat pe strada Dragoș Vodă, între strada Ecaterina Varga și bulevardul Tomis.

Recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun. Programul pentru liniile 42, 44, 48, 51 și 101 va fi prelungit în noaptea de 21-22 mai. Traseele menționate vor avea ultima plecare din cap de linie Poarta1 / Poarta 2 la ora 00:30. – comunicat de presă Primăria Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Acțiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale pe linie de circulație rutieră, la Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Autoritățile locale și naționale care își desfășoară activitatea în orașul Năvodari au pus punctul pe “i” și au luat măsuri în ceea ce privește vânzările directe de pe spațiile verzi, din parcările publice ori direct de pe trotuare.

Într-o postare publică, Costel Aurelian Dumitrașcu a anunțat o acțiune care a avut ca principal scop prevenirea și combaterea activităților ilegale pe linie de circulație rutieră.

“Din punct de vedere legal, vehiculele se vând în spații special amenajate precum parcuri auto, de aceea vă rog să continuați să mă contactați referitor la mașinile parcare neregulamentar”, transmite viceprimarul Dumitrașcu.

Iată mesajul complet:

“Nu putem transforma locurile de parcare și trotuarele în spații pentru vânzare! Ieri s-a desfășurat o nouă acțiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale pe linie de circulație rutieră. Conform OUG 195/2002, este interzisă staționarea mașinilor de vânzare pe domeniul public. În acest sens, conform ART. 7, lit.C din HCL 6/10.02.2022 am somat toți proprietarii care au mașinile la vânzare să le îndepărteze de pe domeniul public. Din punct de vedere legal, vehiculele se vând în spații special amenajate precum parcuri auto, de aceea vă rog să continuați să mă contactați referitor la mașinile parcate neregulamentar. Vă mulțumesc pentru că vă implicați și mă ajutați în acțiunile publice care vizează toți locuitorii.”

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Autoritățile din comuna Lumina s-au alăturat campaniei ”Curățăm România!”

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează Campania Națională ”Curățăm România!”. Ieri, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Constanța s-au alăturat primarului comunei Lumina, Dumitru Chiru, la acțiunea de salubrizare a malurilor cursului de apă care traversează localitatea.

”Cantitățile foarte mari de deșeuri abandonate ilegal pe tot cuprinsul țării ne obligă să facem ceva. Avem o responsabilitate morală pentru ce lăsăm moștenire generațiilor viitoare. Gestionarea deşeurilor a devenit un punct important în strategiile de dezvoltare implementate de autorităţile statelor din UE şi nu numai. Odată cu creşterea populaţiei a crescut şi cantitatea de deşeuri generată şi, implicit, problemele legate de gestionarea acestora.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Lumina.

Până în 2020, România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate, ceea ce ne face ţara cu a doua cea mai slabă rată de reciclare din UE, sub noi fiind doar Malta cu 6,5%. Un procent ruşinos, având în vedere că media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.

Până în 2025, România trebuie să ajungă la 55% rată de reciclare, o ţintă greu de atins pentru ţara noastră, care încă se luptă cu închiderea gropilor de gunoi ilegale şi cu importurile ilegale de deşeuri. Aceasta presupune o altă provocare pentru România: reducerea până la 10% a cantităţii de deşeuri municipale depozitate, până în 2035. În prezent, românii depozitează 70% din gunoiul pe care-l produc, în timp ce media europeană este de 24%, restul se reciclează.

În cadrul campaniei Curățăm România, Primăria Lumina a răspuns afirmativ invitației reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu Constanța. Astfel, în parteneriat cu Școala Gimnazială Lumina și cu sprijinul Serviciului de Salubrizare Lumina au fost ecologizate malurile cursului de apă ce străbate localitatea, una din zonele frecvent afectată de aruncările ilegale de deșeuri.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: