Connect with us

Actual

După ce au solicitat azil în România, au încercat s-o părăsească ilegal! Călăuza lor era un turc!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ne place sau nu, în ultima perioadă au intrat în România o mulțime de străini care au solicitat azil. Cei mai mulți dintre ei provin din Irak și Siria, țări în care situația nu este deloc roză. Termenul de solicitant de azil este adesea confundat cu cel de refugiat. Un solicitant de azil este o persoană care spune că este refugiat şi caută protecţie internaţională din calea persecuţiei sau pericolelor grave în propria ţară. Fiecare refugiat este iniţial un solicitant de azil, dar nu fiecare solicitant de azil va fi recunoscut, până la urmă, ca refugiat. În timp ce aşteaptă ca solicitarea lor să fie acceptată sau respinsă, aceste persoane se numesc solicitanţi de azil. Unii dintre ei nu mai vor să rămână în România și caută să iasă ilegal din țară. Exact așa ceva s-a întâmplat ieri, pe va punctul de trecere a frontierei Diosig. Polițiștii de frontieră au depistat 17 cetăţeni din Irak şi Siria, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară, cu ajutorul unei călăuze, cetăţean turc. În jurul orei 01.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Diosig, judeţul Bihor, au oprit pentru control, pe raza localităţii Săcuieni, o autoutilitară marca Ford Transit. Ei au procedat la legitimarea șoferului, constatând că acesta este cetăţeanul turc N.K., în vârstă de 33 de ani. Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, polițiștii de frontieră au solicitat şoferului deschiderea compartimentului autoutilitarei. Astfel, în interior au fost descoperite, întinse pe podea, un număr de 17 persoane de origine afroasiatică, motiv pentru care atât şoferul, cât şi persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru cercetări. Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni sirieni și irakieni, 10 bărbaţi, 2 femei și 5 minori, adulții având vârste cuprinse între 20 şi 46 de ani, iar minorii între 1 şi 14 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România. La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen. Şoferul a declarat faptul că a fost abordat de câţiva cetăţeni străini în Timişoara care l-au rugat să-i transporte într-o localitate din apropierea frontierei. Poliţiştii de frontieră bihoreni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, împotriva acesteia fiind dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu puțină vreme în urmă, pe b-dul Ferdinand din  municipiul Constanța a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Constanța, în accident  au fost implicate un autoturism și un autobuz. O persoană, care era pasager în autobuz, a fost rănită.

Update: O femeie conștientă a fost transportată la spital de către echipajul SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministerul Economiei anunță că România are stocuri de gaze și energie electrică pentru iarnă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că Romania are pregătite stocurile pentru a asigura consumul de gaze naturale și energie electrică pentru perioada sezonului rece şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze naturale și de combustibili pentru producția de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.

„A avut loc, ieri, prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens. Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători:

În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;

Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;

În ceea ce privește stocurile de combustibili, fata de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;

Gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);

La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;

Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.

Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021.“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți pentru tâlhărie. Au agresat un paznic și au furat dintr-un grajd

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul  zilei de ieri, doi bărbați au fost reținuți de către polițiștii din Medgidia sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.  Este vorba despre doi tineri, în vârstă de 27, respectiv 29 de ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în cursul nopții de 18/19 octombrie, în jurul orei 2.00, cei doi au ajuns în extravilanul comunei Peștera, la un grajd în care erau ținute vite și obiecte de harnașament.

Aceștia l-au agresat pe paznic, un bărbat în vârstă de 56 de ani, i-au luat telefonul mobil și au pătruns în grajd. De acolo au furat mai multe obiecte pentru harnașament, două ciocane, o seceră, precum și de două bovine.

Prejudiciul a fost recuperat integral și înapoiat persoanei vătămate.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii i-au reținut pe bărbații în cauză pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: