Conecteaza-te cu noi

Justitie

După Dragnea, urmează Teodosie? Vezi când se pronunță sentința.

Published

on

Mâine, 29 mai, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar putea afla sentinţa instanţei în dosarul Nazarcea, în care procurorii anticorupţie din Constanţa l-au trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene.

Magistrații Curții de Apel urmează a se pronunța, după ce ultima înfățișare a avut loc pe data de 22 mai, iar instanța a rămas în pronunțare.

Reamintim că procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru IPS Teodosie și mai mici pentru ceilalți inculpați. De asemenea, au solicitat recuperarea sumei de 1,39 milioane de lei.

La rândul lor, avocaţii IPS Teodosie au solicitat achitarea acestuia. Ei au precizat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu a notificat Arhiepiscopia despre prezenţa unor nereguli în derularea proiectului, considerând astfel că fapta incriminată nu există.

Advertisement

Până în acest moment, în acest dosar au fost stabilite mai mult de 20 de termene de judecată.

Reamintim că procesului lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a început în urmă cu doi ani. ”În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene”, se arată într-un comunicat de presă remis de DNA cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc peste 300 ha de teren agricol în zona Nazarcea pentru cultivarea viţei-de-vie, desi din 2010 pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, inculpaţii au susţinut că pe acele terenuri au fost respectate normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie, se mai arată în comunicatul DNA.

În baza acestor declaraţii, inculpaţii ar fi obţinut fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică, în valoare de 1.392.964 lei.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

Advertisement

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceştia fiind acuzaţi de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions