Connect with us

Actual

E.coli: autorităţiile declanşează Planul Naţional de Control

Avatar

Publicat

la

După analiza de risc elaborată şi finalizată recent de specialişti, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) s-a hotărât să demareze, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, un Plan Naţional de Control. Scopul este determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produsele alimentare de origine animală, provenite de la bovine şi ovine. Structurile teritoriale ale ANSVA vor efectua controale şi vor preleva probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri, pieţe agroalimentare şi din dozatoarele de lapte. Toate probele recoltate vor fi trimise pentru analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Ce este Escherichia coli (E.coli)
E.coli este o bacterie larg răspândită, care se găseşte în mod normal în intestinul uman şi animal. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.coli care generează o toxină puternică ce provoacă Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU este o complicaţie majoră, un tip de insuficienţă renală, şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică, cu incidenţă mare la copiii cu vârste cuprinse între 0-5 ani şi la persoanele în vârstă.

Cum se transmite infecţia
Infecţia apare după ingerarea bacteriilor, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia), în urma consumului de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea infecţiei sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic şi sucul de mere nepasteurizat. Uneori contaminarea se produce şi prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală.

Important de reţinut
Trebuie să vă prezentaţi imediat la medicul de familie sau la specialist, mai ales în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani, dacă diareea este însoţită de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.

Administrarea medicamentelor se face doar la recomandarea medicului. Antibioticele şi anti-diareicele nu sunt recomandate pentru tratamentul infecţiei. Aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei Sindromului Hemolitic Uremic.

Ministerul Sănătăţii recomandă câteva măsuri de prevenire a infecţiei:
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente;
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor;
• preparaţi carnea corespunzător din punct de vedere termic;
• nu consumaţi laptele crud şi produse lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate;
• evitaţi sucul de mere nepasteurizat;
• spălaţi ustensilele de bucătărie (cuţite, vase, tocătoare, etc.) cu detergent şi apă caldă, după fiecare contact al acestora cu produse alimentare crude.

Comments

comments

Actual

Măsuri dure luate de ministrul de Interne: Șefii IPJ Bacău și Poliției Onești, schimbați din funcție

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, Lucian Bode, minstrul de Interne, a anunțat că șefii IPJ Bacău și Poliției Onești au fost schimbați din funcție. De asemenea, el a anunțat că Parchetul a fost sesizat cu privire la neglijență în serviciu.

“Tema declaraţiei de presă o reprezintă concluziile preliminare de la Oneşti precum şi măsurile dispuse până în prezent. Vreau să spun condoleanţe familiilor persoanelor decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat e că în urma unei intervenţii nu am reuşit să salvăm vieţile persoanelor. Vin azi în faţa dumneavoastră cu rezultatul concluziilor. Mă axez pe trei paliere esenţiale din cuprinsul raportului preliminar”, a precizat Lucian Bode.

“Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul-sef și adjunctul lui, la comandă se afla adjunctul unității care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a menționat de mai multe ori că va recurge la fapte de violență nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens. În contextul apelurilor repetate la 112 ale agresorului, conducerea IPJ nu a valorificat în întregime toate datele.”

Ministrul de Interne a spus că, în ceea ce privește modul de implicare a poliției municipale Onești, a fost ignorat trecutul autorului.

”Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă ceea ce a sporit starea de irasciblitate a agresorului. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, nu a fost izolată soția agresorului ceea ce i-a permis agresorului să aibă acces la informații despre operațiune.

Legat de modul de intervenție, forțele au avut în dotare echipament corespunzător, principala deficiență constatată a fost relaționarea defectuoasă între factorii de comandă, lucru care a determinat lipsa coordonării acțiunilor și neasumarea responsabilităților”,a spus Lucian Bode.

Lucian Bode a anunțat demiterea inspectorului șef și adjunctului acestuia, precum și înlocuirea din conducerea Poliției municipiului Onești a șefului Poliției și adjunctului acestuia.

“Celor patru ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții”, a mai precizat Lucian Bode.

Reamintim că, în ziua de 1 martie, doi muncitori care lucrau la renovarea unui apartament au fost omorâți de către fostul proprietar, care era foarte supărat pentru că fusese evacuat. Acesta – Gheorghe Moroșan – pierduse locuința în urma unei executări silite, iar victimele  fuseseră plătite de către noul proprietar să renoveze apartamentul.

Bărbatul a sunat pe Poliție și a anunțat că i-a sechestrat pe cei doi meseriași și că îi va ucide dacă nu se va reveni asupra sentinței de evacuare.

După cinci ore de negocieri ratate, Moroșan i-a înjunghiat mortal pe cei doi muncitori.  Polițiștii au intervenit și au tras mai multe focuri de armă.

La ora actuală, bărbatul este în spitalul din Bacău, iar soția sa a fost arestată pentru 30 de zile pentru complicitate la lipsire de libertate.  Femeia fusese reținută încă de luni seara, după ce anchetatorii au stabilit că, în timpul evenimentului se afla într-un apartament de la etajul IV al aceluiași bloc în care au fost înjunghiați cei doi bărbați.

În plus, polițiștii au găsit în geanta ei coliere similare celor folosite de criminal pentru a-și lega victimele.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

FĂRĂ MASCĂ la orele de sport

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Sănătății anunță, miercuri, că nu este de acord cu renunțarea la masca de protecție în timpul orelor de Educație Fizică din interior, dar activitățile sportive din aer liber se pot desfășura fără mască, cu respectarea distanței dintre elevi.

Ministerul Sănătății anunță că susține în continuare purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Totodată, activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi, conform Mediafax.

Astfel, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu îi răspunde ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în ceea ce privește propunerile de completare a Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică referitoare la purtarea măștilor de protecție în timpul activităților sportive.

Cei de la MS spun că au ținut cont, în decizia lor de incidența în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic; de creșterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale și de numărul în creștere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum și repartiția lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii.

De asemenea, reprezentanții MS subliniază că în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere, iar măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare. De asemenea, spun cei de a MS precizează că mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier grav în Mamaia. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 15.oo, în dreptul hotelului Laguna din stațiunea Mamaia a avut loc un grav accident rutier. Un autoturism cu numere de Buzău a pătruns pe contrasens, apoi a intrat într-un stâlp.

Potrivit primelor informații, mașina era condusă de un bărbat în vârstă de 60 de ani, căruia se pare că i s-a făcut rău la volan.

Autoturismul circula dinspre Năvodari către Constanța.

Știre în curs de actualizare.

Update: Cu câteva minute în urmă a fost declarat decesul bărbatului.

Update2: Iată cum s-a produs acest accident rutier, potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 15.00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe bulevardul Mamaia din stațiunea Mamaia.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 60 de ani, și un stâlp de iluminat public.

În urma accidentului, a rezultat decesul la fața locului a conducătorului auto, care se afla singur în autoturism.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: