Connect with us

Actual

E.coli: autorităţiile declanşează Planul Naţional de Control

Avatar

Publicat

la

După analiza de risc elaborată şi finalizată recent de specialişti, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) s-a hotărât să demareze, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, un Plan Naţional de Control. Scopul este determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produsele alimentare de origine animală, provenite de la bovine şi ovine. Structurile teritoriale ale ANSVA vor efectua controale şi vor preleva probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri, pieţe agroalimentare şi din dozatoarele de lapte. Toate probele recoltate vor fi trimise pentru analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Ce este Escherichia coli (E.coli)
E.coli este o bacterie larg răspândită, care se găseşte în mod normal în intestinul uman şi animal. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.coli care generează o toxină puternică ce provoacă Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU este o complicaţie majoră, un tip de insuficienţă renală, şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică, cu incidenţă mare la copiii cu vârste cuprinse între 0-5 ani şi la persoanele în vârstă.

Cum se transmite infecţia
Infecţia apare după ingerarea bacteriilor, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia), în urma consumului de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea infecţiei sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic şi sucul de mere nepasteurizat. Uneori contaminarea se produce şi prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală.

Important de reţinut
Trebuie să vă prezentaţi imediat la medicul de familie sau la specialist, mai ales în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani, dacă diareea este însoţită de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.

Administrarea medicamentelor se face doar la recomandarea medicului. Antibioticele şi anti-diareicele nu sunt recomandate pentru tratamentul infecţiei. Aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei Sindromului Hemolitic Uremic.

Ministerul Sănătăţii recomandă câteva măsuri de prevenire a infecţiei:
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente;
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor;
• preparaţi carnea corespunzător din punct de vedere termic;
• nu consumaţi laptele crud şi produse lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate;
• evitaţi sucul de mere nepasteurizat;
• spălaţi ustensilele de bucătărie (cuţite, vase, tocătoare, etc.) cu detergent şi apă caldă, după fiecare contact al acestora cu produse alimentare crude.

Comments

comments

Actual

Persoană lovită de tren în Gara Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.00, militarii ISU Constanţa au fost solicitaţi să intervină în Gara Constanţa, unde o persoană a fost lovită de tren.

Potrivit primelor informaţii, tragicul accident a avut loc la linia 1.

Echipajul care încadrează ambulanţa de terapie intensivă mobila a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical. La faţa locului medicii au constatat că bărbatul avea leziuni incompatibile cu viaţa, fiind nevoiți să declare decesul acestuia.

Ştire în curs de actualizare.

Update: Bărbatul a intenţionat să se sinucidă. În momentul în care s-a pus în mişcare trenul care circula pe relaţia Constanța – București, la ora 18.50, l-a lovit. Martorii precizează că acesta s-a așezat intenționat pe calea ferată.
Asupra lui nu a fost găsit nici un bilet de adio.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 84 de ani, din municipiul Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

10 bărbaţi au fost amendaţi în Piaţa Tomis III. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 11.30, polițiștii Secției 2 și jandarmi din cadrul G.J.M. Tomis, în timp ce desfășurau activități de prevenire și limitare a infectării cu noul coronavirus, au constatat faptul că, la terasele din zona Pieței Tomis 3, mai multe persoane consumă, la mese, băuturi alcoolice.

Având în vedere măsurile instituite prin carantinarea municipiului Constanța, persoanele în cauză au părăsit domiciliul fără a avea un motiv întemeiat, fapt ce contravine normelor legale în vigoare.

Forțele de ordine au identificat 10 bărbați, care au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 5.000 de lei.

“Pe această cale, le recomandăm cetățenilor să respecte normele legale și măsurile de protecție.

Reamintim faptul că deplasarea în interiorul zonei carantinate, fără un motiv justificat, este interzisă.”, precizează Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

PMP, scrisoare deschisă către prefectul județului Constanța: „Embargo, embargo, dar să știm și noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PMP-iștii constănțeni i-au trimis prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, o scrisoare deschisă în care îi adresează mai multe întrebări legate de impunerea mai multor restricții.

„Stimate domnule prefect Coșa Silviu-Iulian, aleg această cale de a comunica cu dumneavoastră deoarece alt mod de comunicare nu există, opacitatea (adică exact opusul trensparenței cu care se laudă guvernul P.N.L.) pune stăpânire pe zi ce trece pe instituția pe care cu onor o conduceți. Pentru a nu vă reține mult și pentru a limita suspansul care v-ar cuprinde prin lecturarea acestei scrisori deschise, voi intra direct în subiect.

  1. Starea de alertă pe care ați instituit-o este o măsură prevăzută de Constituția României sau nu?
  2. Considerați că starea de alertă este o măsură care afectează agenții economici din punct de vedere al măsurilor dispuse de dumneavoastră în calitate de președinte al C.J.S.U.?
  3. Agenții economici care suferă pierderi ca urmare a stării de alertă (clienții agenților economici sunt sancționați dacă sunt găsiți pe terase, în frizerii sau cabinete cosmetice etc. de către forțele de ordine, fiindu-le afectată activitatea în mod negativ) vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernului sau din partea altor instituții sau nu? Dacă nu, vă cer să menționați public care este motivul pentru care nu îi sprijiniți pe agenţii economici, aşa cum se întâmplă in toate ţările europene, și îi împingeţi către faliment.
  4. Este corectă măsura sancționării constănțenilor care frecventează terasele restaurantelor sau ale cafenelelor?
  5. Care este criteriul care a stat la baza nominalizării activităților permise de către dumneavoastră a fi desfășurate în timpul carantinării municipiului Constanța și a celorlalte localități afectate de carantină?

Deocamdată atât. Măcar să ne lămuriți pe noi, constănțenii, în legătură cu cele cinci probleme ridicate mai sus. Nu îmi doresc un răspuns trimis pe email-ul P.M.P. sau prin poștă la adresa Mișcării Populare. Noi nu avem nimic de ascuns. Din păcate dumneavoastră, autoritățile, da. Totuși vă cerem un răspuns public problemelor semnalate și soluții pentru despăgubirea agenților economici, care azi au un embargo mascat din partea autorităților prin această declarare “perversă” a stării de alertă, tocmai pentru a nu le permite celor afectați să ceară despăgubiri.“, se arată în scrisoarea semnată de președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: