Connect with us

Actual

E.coli: autorităţiile declanşează Planul Naţional de Control

Avatar

Publicat

la

După analiza de risc elaborată şi finalizată recent de specialişti, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) s-a hotărât să demareze, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, un Plan Naţional de Control. Scopul este determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produsele alimentare de origine animală, provenite de la bovine şi ovine. Structurile teritoriale ale ANSVA vor efectua controale şi vor preleva probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri, pieţe agroalimentare şi din dozatoarele de lapte. Toate probele recoltate vor fi trimise pentru analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Ce este Escherichia coli (E.coli)
E.coli este o bacterie larg răspândită, care se găseşte în mod normal în intestinul uman şi animal. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.coli care generează o toxină puternică ce provoacă Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU este o complicaţie majoră, un tip de insuficienţă renală, şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică, cu incidenţă mare la copiii cu vârste cuprinse între 0-5 ani şi la persoanele în vârstă.

Cum se transmite infecţia
Infecţia apare după ingerarea bacteriilor, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia), în urma consumului de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea infecţiei sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic şi sucul de mere nepasteurizat. Uneori contaminarea se produce şi prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală.

Important de reţinut
Trebuie să vă prezentaţi imediat la medicul de familie sau la specialist, mai ales în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani, dacă diareea este însoţită de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.

Administrarea medicamentelor se face doar la recomandarea medicului. Antibioticele şi anti-diareicele nu sunt recomandate pentru tratamentul infecţiei. Aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei Sindromului Hemolitic Uremic.

Ministerul Sănătăţii recomandă câteva măsuri de prevenire a infecţiei:
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente;
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor;
• preparaţi carnea corespunzător din punct de vedere termic;
• nu consumaţi laptele crud şi produse lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate;
• evitaţi sucul de mere nepasteurizat;
• spălaţi ustensilele de bucătărie (cuţite, vase, tocătoare, etc.) cu detergent şi apă caldă, după fiecare contact al acestora cu produse alimentare crude.

Comments

comments

Actual

În timpul uraganului Sally, un comandant de navă român a salvat 4 marinari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Duminică, 13 septembrie 2020, nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT),
în timpul furtunii tropicale Sally.
Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.
Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.
US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare. Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.
”Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației
comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.”, a precizat Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador maritim IMO. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Midia. Tigări de contrabandă ascunse în saci din plastic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit în Portul Midia, într-un autoturism condus de un cetăţean sirian, 500 pachete țigări de contrabandă.

În data de 18.09.2020, în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în zona Porții de acces nr. 2 a Portului Midia, un autoturism înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean sirian, în vârstă de 61 ani.

În urma controlului efectuat în portbagajul autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit doi saci din plastic de culoare neagră, ce conţineau 500 pachete ţigări de contrabandă, diferite mărci, care aveau aplicate timbrul pentru produse accizabile.

Cantitatea de țigări  fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

”În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Năvodari urmărit internațional pentru furt calificat comis în Olanda

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru infracțiuni ce ar fi fost comise pe teritoriul Olandei. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

La data de 17 septembrie a.c., poliţişti de investigații criminale au depistat un bărbat, de 24 de ani, din Năvodari, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile olandeze.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă comisă în orașul Leidschendam din Olanda.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, urmând a fi predat autorităţilor olandeze în vederea executării pedepsei cu închisoarea.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: