Connect with us

Actual

E forfotă teribilă în Vama Veche! Stațiunile de pe litoral își așteaptă turiștii

Maria Ionescu

Publicat

la

Sezonul estival este încă departe de a se deschide dar de 1 Mai stațiunile se pregătesc pentru a întâmpina zecile de mii de turiști care vin să își petreacă la malul mării minivacanța. Forfota cea mai mare este în nordul și în sudul litoralului, respectiv în Mamaia și în Vama Veche.

Dacă în Mamaia vor fi cazați foarte mulți turiști pentru care suma plătită la cazare nu este extrem de importantă, la Vama Veche situația nu stă la fel. Aici și-au făcut rezervări câteva mii de persoane, dar vor fi și mai multe cele care aleg să se cazeze cu cortul. Și nu neapărat pentru că le place foarte mult intimitatea acestuia, ci pentru că locurile de cazare la vile și hoteluri s-au epuizat.

Este greu de spus cu exactitate câți turiști se pot caza în spațiile special amenajate pentru ei. Și asta deoarece pe lângă cele peste 100 de hoteluri și vile turistice,  cazarea se poate face și în locuințele oamenilor de aici. În ceea ce privește turiștii care vin cu cortul, unii îl instalează direct pe plajă, alții preferă curțile localnicilor. Cert este că vremea se anunță perfectă, iar prețurile nu sunt încă exagerate.

O cameră în Vama Veche costă între 100 și 200 de lei, însă se pot găsi atât camere mai ieftine, cât și mai scumpe. Și spunem asta deoarece aici sunt și hoteluri de o stea, dar și de trei stele, precum și vile și pensiuni cu prețuri variate.

Cert este că foarte mulți turiști vor veni pentru cel puțin trei sau patru zile și din nou va fi o vacanță zgomotoasă, în care nu se va dormi prea mult și se va petrece pe săturate. Dat fiind faptul că e de-abia 25 aprilie, încă se mai lucrează prin stațiuni pentru a se pune la punct ultimele detalii. Cu toate acestea, deja sunt turiști…

Și mai sunt și evenimente anunțate deja: pe 29 aprilie, se lansează o carte în Vama Veche. Este vorba despre cartea ”Jurnalul Soarelui”. Iată ce scrie Alina Pietrăreanu: ”Anul trecut, chiar pe vremea asta, mă gândeam cum ar fi să plec pur și simplu, fără niciun bagaj și fără niciun ban. Am ajuns apoi la Gara de Nord și m-am urcat în primul tren care pleca, fără nicio idee ce se va întâmpla de aici încolo. Așa a început aventura „Jurnalul Soarelui”.

Am pus tot drumul într-o carte pregătită să deschidă noi drumuri. O carte care mi-a demonstrat cât de bogată e viața dacă te lași să o trăiești. O carte scrisă numai la prezent. Acum a sosit momentul să vă invit și pe voi la drum. Prima lansare a cărții este în tren, aşa cum a început şi povestea.

Vom începe călătoria, bineînțeles, la Gara de Nord. Sâmbătă, 28 aprilie, la ora 17:00, ne vom sui în trenul care pleacă spre mare. Ghidați de lumina apusului, pe vibrațiile șinelor de tren, vom fi cu toții martorii primei lansări „Jurnalul Soarelui” pe drum. Oricine are bilet în acest tren se înscrie la cea mai plină de gust călătorie spre mare! Multe surprize frumoase sunt pe drum…

Ajunși în Mangalia, pentru cei care au destinația finală Vama Veche, ne putem continua călătoria împreună, pentru că a doua zi, duminica, 29 aprilie, la ora 16:00, chiar înainte să înceapă concertele Vama Libre, ne vedem la lansarea „Jurnalul Soarelui” pe plaja de la Acolo.
Intrarea este libera, la fel și noi!”

De asemenea, va avea loc Sunset Festival, care se va desfășura pe parcursul a trei zile. Line Up, Argatu, C.T.C., Coma, Specii, Nimeni Altu vor concerta într-un festival dedicat muzicii urbane în aer liber. Trupa Trooper va concerta pe 27 aprilie în Vama Veche iar pe 29 aprilie în Costinești. Pe 28 aprilie, va fi concert Kempes în Vama Veche, iar a doua zi aici va concerta trupa Omul cu șobolani. Sunt numeroase concerte, iar turiștii vor fi cât se poate de mulțumiți de toate aceste pregătiri.

Din păcate, nu în toate stațiunile vor fi turiști. În Venus, de exemplu, deși cei mai mulți proprietari de hoteluri sunt deja prinși cu problemele de organizare, respectiv zugrăvesc, vopsesc, taie iarba și se pregătesc pentru deschiderea sezonului estival, dar se pare că se vor deschide doar două hoteluri, respectiv ”Inter” și ”Vulturul”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Agigea: Accident rutier cu 4 mașini pe Autostrada A2. Sunt afectate ambele benzi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această seară, pe Autostrada A2, la km 212, în nodul rutier A2-A4, pe direcția București-Constanța, a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate nu mai puțin de 4 autovehicule.

La fața locului au intervenit echipajul medical de terapie intensivă mobilă și autospeciala de stingere cu modul de descarcerare. Din fericire, accidentul  nu s-a soldat cu victime, așa că nimeni nu a fost transport la spital.

Potrivit DPDR Constanța, sunt afectate ambele căi (banda 2), întrucât în urma accidentului, a fost distrus parapetul median.

Traficul este dirijat de polițiști.

Foto: DRDP Constanța și SAJ Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

”Astăzi m-am luptat cu moartea.” O tânăra, salvată în Vama Veche de un antrenor de înot

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un turist venit la Vama Veche din Bacău, Adrian Gavriliu, antrenor de înot, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj tulburător, care a fost comentat de sute de persoane și distribuit de zeci de ori.

În textul său, pe care îl vom posta fără nici o adăugire, el povestește cum a salvat o tânără care a fost pe punctul de a se îneca. De asemenea, s-a arătat dezgustat de atitudinea a trei tineri ”musculoși”, de la Smurd, care nu au sărit în valuri pentru a salva tânăra.

Este doar de precizat faptul că în sudul litoralului a fost steag roșu care interzicea scăldatul în mare.

Iată rândurile postate de Adrian Gavriliu:

”Astăzi m-am luptat cu moartea! Astăzi am câștigat eu. SMURD-ul a fost doar spectator. Doar a privit și a așteptat finalul ” meciului”. Am salvat viața unei fete care plutea în derivă în valurile mari ale mării. In Vama Veche.

Mă plimbam pe malul mării, după masa de prânz, obosit după petrecerea de aseară.  Trei băieți de la Smurd, tineri, musculoși, cu o mașinuță pt nisip, fluierau disperați o fată care se tot depărta, purtată de valuri.  Speriat i-am intrebat de ce nu sar după ea!?  De ce nu se duc să o salveze ?  Alături de mine au mai venit câțiva bărbați și ii rugau, practic, pe cei de la Smurd să sară in valuri după fată.
Reacția lor, a celor de la Smurd, a fost halucinantă, dezgustătoare și inumană:
– Noi nu avem in fișa postului să sărim după oameni in apă. Nu suntem salvamari!
N-am putut să mă abțin și am țipat la ei:
-Bă! Sunteți bărbați in primul rând. Și lucrați pe malul mării.
-Să vă fie rușine!

Am aruncat in nisip, telefonul, ochelarii, mi-am golit repede buzunarele și am sărit după fată. Mi s-a părut că am făcut o veșnicie până la ea.  In cap imi treceau numai gânduri negre și simțeam cum incep să obosesc. Inotam pe sub valuri și scoteam capul din când in când să văd unde este fata. Simțeam sarea apei și abia mai puteam să țin ochii deschiși.
In cap imi treceau numai gânduri negre:
– Dacă o să mor și eu și o să-mi las copilul fără tată? O să mă ierte?
-Dacă n-o să pot salva fata și am să mă simt vinovat apoi?
Dacă mor impreună cu ea și nu mai apuc să-mi cer iertare unor persoane pe care le-am dezamăgit ?

Am ajuns la fată. Avea vreo 20 de ani.
Era vânătă la față, sleită de puteri și abia mai respira.  Atât am putut să citesc in ochii și in privirea ei disperată: ” Salvează-mă, te rog! ”

I-am spus : -Stai calmă, totul va fi bine!  Am intors-o cu spatele și am tras-o spre mal.  Valurile mari ne izbeau pe amândoi. La un moment dat am scăpat-o. Am pierdut-o prin valuri.  Am luat o gură mare de apă sărată și simțeam că imi pierd puterile.
Deși sunt antrenor de inot și obișnuit cu mediul acvatic…marea e altceva.

Cu ultimele puteri am prins-o iar, strâns. Incercam să o țin pe ea la suprafață și eu să inot pe sub val.
Intr-un final am putut să ating solul cu picioarele. Eram salvați…amândoi.

Am tras-o prin apă până la nivelul pieptului și atunci mi-au venit in ajutor incă doi bărbați.

Cei de la SMURD așteptau pe țărm. Au preluat-o pt primul ajutor. Sleit de puteri, terminat fizic și sub efectul emoțiilor abia mi-am stăpânit lacrimile. M-au atins felicitările oamenilor de pe plajă. Ale bărbaților care treceau pe lângă mine și-mi strângeau mâna. A unuia care a venit la mine și mi-a arătat că are pielea găinii. Reacția unei femei care mi-a multumit de parcă ii salvasem fata.

Dar, am rămas dezgustat de reacția celor de la SMURD, de lipsa salvamarilor. De inconștiența celor care se aventurează in valurile mari. Am realizat că astăzi puteam să mor și eu, dar am un sentiment enorm de satisfacție, pe care-l impărtășesc…că astăzi m-am luptat cu moartea. Am salvat viața unei fete.  Astăzi am câștigat eu!”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Persoane blocate în lift într-un complex hotelier din Eforie Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, ISU Constanța a fost soliciat să intervină pentru deblocarea a 6 turiști care au rămas blocați în lift în incinta complexului hotelier Apollonia din Eforie Nord.

Pompirii de la stația Tuzla cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și un echipaj medical SMURD B intervin la fața locului.

Liftul a rămas blocat la etajul 7.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, ISU Constanța a transmis că persoanele au fost deblocate, fără probleme.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: