Connect with us

Actual

Ecologizarea plajei de la Năvodari se face cu … încetinitorul. Primăria explică!

Maria Ionescu

Publicat

la

La finele săptămânii trecute, reprezentanții ABADL s-au întâlnit cu operatorii de   plajă care au încheiat contracte de închiriere în urma licitației publice a sectorului de plajă Năvodari II. Potrivit purtătorului de cuvînt, Marieta Iorga, la această întâlnire au fost prezentate şi dezbătute prevederile contractuale şi obligaţiile legale ce decurg din exploatarea plajelor.  Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral  au solicitat utilizatorilor de plajă puncte de vedere şi implicarea activă în elaborarea  proiectului de actualizare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru plajele aferente Unităţii Administrativ Teritoriale Năvodari. Agenţii economici au anunţat că au început demersurile înfiinţării unei Asociaţii a Utilizatorilor de Plajă pentru zona Năvodari ce urmează să facă propuneri legislative, să-i reprezinte în realaţia cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral şi cu celelate instituţii publice.

Gardul înalt de 60 cm împiedică alimentarea bech-barurilor

Referitor la întrebările legate de partea de utilităţii operatorii de plajă au fost înştiinţaţi că potrivit legii 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă “autorităţile administraţiei publice locale pe a căror raza teritorială se află plajele cu destinaţie turistică au obligaţia să asigure lucrările de canalizare şi alimentare cu apă  până în zona limitrofă plajei cu destinaţie turistică”. De asemenea, operatorii de plajă au mai ridicat problema gardului de beton înalt de aproximativ 60 de cm care a fost ridicat odată cu realizarea promenadei de către primăria Năvodari, printr-un proiect european, iar accesul turiştilor către plajă se face la distanţe foarte mari cu trepte improvizate, ce nu permit accesul persoanelor cu dizabilități. Mai mult decât atât şi accesul utilajelor pentru ecologizare, ridicarea deşeurilor, alimentarea beach –barurilor etc. este îngreunat.

 Primaria are opinii clare!

Am încercat să luăm legătura cu primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, pentru a ne furniza niște informații vizavi de declarațiile operatorilor de plajă. L-am găsit, din nou, extrem de ocupat. La numărul de telefon mobil nu a răspuns, iar la secretariat am explicat despre ce anume dorim să discutăm cu edilul. Ne-a transmis, însă, să luăm legătura cu angajatul Primăriei Adi Constantin, din cadrul compartimentului Achiziții Publice. Management Programe, care ne-a declarat: ”Noi nu facem investiții la foc automat. Se poate căra marfă pe promenadă, are doar șase metri lățime, iar ei procedau și înainte tot așa. Este o falsă problemă și mi se par neavenite aceste discuții. La ora actuală sunt 10 treceri intrânduri prin zid, de asemenea sunt 10 pasarele, ambele făcute de Primăria Năvodari. În plus, mai sunt vreo 10-15 pasarele făcute de riverani, iar săptămâna viitoare vom mai monta noi, de la primărie, încă 10 pasarele. Așa că, vă dați seama că discutăm despre o distanță de 4,25 km, cât are această promenadă, pe care sunt foarte multe posibilități de trecere.”, ne-a declarat Adi Constantin. Potrivit Gazetei de Năvodari, la acest moment se reglementează circulația lângă promenada Năvodari, cu sens unic pentru a avea  parcari și pentru a fluidiza circulația, în special pe timpul week-end-ului, când traficul este foarte aglomerat. Deși nu este asfaltat, este piatră, trebuie respectate regulile pentru ca turiștii să aibă acces pe drumurile ce duc spre mare. De la Digul de Sud până la Strada Hanului (Hanul Piraților), drumul de lângă promenadă se va transforma în sector de drum cu sens unic. Parcarea autovehiculelor va fi laterală, paralelă cu axul drumului. Semnele se vor pune încă de la strada principală și pe căile de acces spre plaja Mării Negre, cu semnul „ Obligatoriu la dreapta”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Măsuri dure luate de ministrul de Interne: Șefii IPJ Bacău și Poliției Onești, schimbați din funcție

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, Lucian Bode, minstrul de Interne, a anunțat că șefii IPJ Bacău și Poliției Onești au fost schimbați din funcție. De asemenea, el a anunțat că Parchetul a fost sesizat cu privire la neglijență în serviciu.

“Tema declaraţiei de presă o reprezintă concluziile preliminare de la Oneşti precum şi măsurile dispuse până în prezent. Vreau să spun condoleanţe familiilor persoanelor decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat e că în urma unei intervenţii nu am reuşit să salvăm vieţile persoanelor. Vin azi în faţa dumneavoastră cu rezultatul concluziilor. Mă axez pe trei paliere esenţiale din cuprinsul raportului preliminar”, a precizat Lucian Bode, citat de ziarul Gândul.

“Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul-sef și adjunctul lui, la comandă se afla adjunctul unității care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a menționat de mai multe ori că va recurge la fapte de violență nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens. În contextul apelurilor repetate la 112 ale agresorului, conducerea IPJ nu a valorificat în întregime toate datele.”

Ministrul de Interne a spus că, în ceea ce privește modul de implicare a poliției municipale Onești, a fost ignorat trecutul autorului.

”Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă ceea ce a sporit starea de irasciblitate a agresorului. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, nu a fost izolată soția agresorului ceea ce i-a permis agresorului să aibă acces la informații despre operațiune.

Legat de modul de intervenție, forțele au avut în dotare echipament corespunzător, principala deficiență constatată a fost relaționarea defectuoasă între factorii de comandă, lucru care a determinat lipsa coordonării acțiunilor și neasumarea responsabilităților”,a spus Lucian Bode.

Lucian Bode a anunțat demiterea inspectorului șef și adjunctului acestuia, precum și înlocuirea din conducerea Poliției municipiului Onești a șefului Poliției și adjunctului acestuia.

“Celor patru ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții”, a mai precizat Lucian Bode.

Reamintim că, în ziua de 1 martie, doi muncitori care lucrau la renovarea unui apartament au fost omorâți de către fostul proprietar, care era foarte supărat pentru că fusese evacuat. Acesta – Gheorghe Moroșan – pierduse locuința în urma unei executări silite, iar victimele  fuseseră plătite de către noul proprietar să renoveze apartamentul.

Bărbatul a sunat pe Poliție și a anunțat că i-a sechestrat pe cei doi meseriași și că îi va ucide dacă nu se va reveni asupra sentinței de evacuare.

După cinci ore de negocieri ratate, Moroșan i-a înjunghiat mortal pe cei doi muncitori.  Polițiștii au intervenit și au tras mai multe focuri de armă.

La ora actuală, bărbatul este în spitalul din Bacău, iar soția sa a fost arestată pentru 30 de zile pentru complicitate la lipsire de libertate.  Femeia fusese reținută încă de luni seara, după ce anchetatorii au stabilit că, în timpul evenimentului se afla într-un apartament de la etajul IV al aceluiași bloc în care au fost înjunghiați cei doi bărbați.

În plus, polițiștii au găsit în geanta ei coliere similare celor folosite de criminal pentru a-și lega victimele.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

FĂRĂ MASCĂ la orele de sport

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Sănătății anunță, miercuri, că nu este de acord cu renunțarea la masca de protecție în timpul orelor de Educație Fizică din interior, dar activitățile sportive din aer liber se pot desfășura fără mască, cu respectarea distanței dintre elevi.

Ministerul Sănătății anunță că susține în continuare purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Totodată, activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi, conform Mediafax.

Astfel, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu îi răspunde ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în ceea ce privește propunerile de completare a Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică referitoare la purtarea măștilor de protecție în timpul activităților sportive.

Cei de la MS spun că au ținut cont, în decizia lor de incidența în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic; de creșterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale și de numărul în creștere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum și repartiția lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii.

De asemenea, reprezentanții MS subliniază că în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere, iar măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare. De asemenea, spun cei de a MS precizează că mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier grav în Mamaia. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 15.oo, în dreptul hotelului Laguna din stațiunea Mamaia a avut loc un grav accident rutier. Un autoturism cu numere de Buzău a pătruns pe contrasens, apoi a intrat într-un stâlp.

Potrivit primelor informații, mașina era condusă de un bărbat în vârstă de 60 de ani, căruia se pare că i s-a făcut rău la volan.

Autoturismul circula dinspre Năvodari către Constanța.

Știre în curs de actualizare.

Update: Cu câteva minute în urmă a fost declarat decesul bărbatului.

Update2: Iată cum s-a produs acest accident rutier, potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 15.00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe bulevardul Mamaia din stațiunea Mamaia.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 60 de ani, și un stâlp de iluminat public.

În urma accidentului, a rezultat decesul la fața locului a conducătorului auto, care se afla singur în autoturism.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: