Connect with us

Administratie

Elevi eminenți din Constanța, lăsați fără premii din cauza harababurii din Primărie

Published

on

Astăzi ar fi trebuit supus la vot, în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța, un proiect de hotărâre inițiat de consilierii PNL privind acordarea unor premii bănești în valoare de 15.000 lei net/ elev și a unei diplome de merit elevilor Liceului Teoretic “Ovidius”, care au obținut premiul I cu proiectul Lepidopterra, la concursul internațional  multidisciplinar NASA Space Settlement Design Contest 2022, organizat de National Space Society. De asemenea, proiectul conținea și premierea profesorului îndrumător al echipei de elevi a Liceului Teoretic Ovidius, Cristinel Constantin Maga, pentru rezultatele excepționale obținute.

La acest proiect, consilierii USR au prezentat un amendament prin care se propunea suplimentarea fondului  de premiere prin care să fie recompensată și echipa de elevi provenind de la Colegiul National „Mircea cel Bătrân“ și cea de la Liceul Teoretic International de Informatică Constanța care, sub coordonarea profesorului Adrian Eracle Nicolescu, au obținut Premiul al II-lea, la concursul National Space Society – Space settlement Design Contest 2021 pentru proiectul Kessler Space Settlement. Consilierul local al USR Mirela Garip a explicat faptul că a introdus acest amendament deoarece tratamentul față de elevi trebuie să fie nediscriminatoriu pentru situații identice sau similare, cu condiția informărilor prealabile.

„Noi credem că autoritățile locale au obligația morală să susțină și să recompenseze eforturilor acestor elevi care ridică prestigiul Constanței.“, a spus Garip.

Surpriza cea mare a venit în momentul în care președintele de ședință, Adriana Arghirescu i-a dat cuvântul secretarului general al Primăriei, Mirabela Călin, care a adus adresa nr. 88390 din 28.04.2022 din partea Biroului Legislație, Avize de legalitate și Legile proprietății și care se referă la faptul că proiectul inițiat de consilierii PNL nu are avizul de legalitate pentru proiect. Secretarul Primăriei a spus că nu s-a identificat un text de lege care să permită acordarea unor premii bănești de către autoritățile publice locale.

Imediat consilierii locali ai PNL au sărit ca arși și i-au reproșat secretarei că și-a pus avizul pentru acest proiect pentru a intra pe ordinea de zi.

„Aș vrea să știu și eu de ce nu ne-a fost comunicat în timp util (faptul că proiectul este nelegal, n.r.) astfel încât să nu ajungem în această ipostază de a retrage un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, noi toți votându-l în comisii, având avizul secretarului general și acum suntem într-o situație neplăcută, nu pentru noi, ci pentru copiii care așteptau să fie premiați. Cei care se uită la noi așteaptă numai profesionalism, care astăzi nu a fost aici…Noi avem un compartiment care trebuia să caute baza legală. La alte primării se poate, la noi nu“, a declarat viceprimarul Ionuț Rusu în cadrul ședinței.

Secretarul Mirabela Călin a sărit ca arsă și a spus că ea a avizat un proiect de hotărâre și nu a aplicat un aviz de legalitate. În apărarea sa a venit și primarul Chițac care i-a transmis lui Rusu că este treaba consilierilor PNL, în calitate de inițiatori, să obțină avizele de legalitate nu să aștepte de la secretar. În replică, viceprimarul Ionuț Rusu i-a spus lui Chițac că Mirabela Călin este secretar general, nu o simplă doamnă secretar.

Surse din Consiliul Local spune că este nepermis ca secretarul general al Primăriei să dea dovadă de atâta amatorism, în condițiile în care, spun sursele, ea și-a pus semnătura pe proiect înainte de vot și care are caracter de legalitate.

În cele din urmă, proiectul a fost retras de inițiatori și nu a mai fost supus la vot.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta