Connect with us

Actual

Elevii acuză: „Campania electorală se face pe spatele nostru. Transport gratuit, dar cu bani!“

Publicat

la

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm noua ordonanță de urgență care elimină dreptul elevilor de a beneficia de reduceri la transportul județean și atrag atenția privind modul în care Guvernul României încearcă să câștige capital politic pe spatele elevilor.

„Prin Ordonanța de urgență nr. 70/2020 au fost adoptate măsuri privind transportul rutier județean de persoane și transportul elevilor. Potrivit acesteia, operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport, sub sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel județean, respectiv retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean. În ciuda faptului că măsurile adoptate de autorități par a fi în beneficiul elevilor, în realitate gratuitatea pentru anumite tipuri de transport nu acoperă necesitățile de care beneficiarii primari ai educației au nevoie și nu rezolvă problema adevărată cu care aceștia se confruntă. Ordonanța acordă elevilor gratuitate pentru transportul local și feroviar, dar nu rezolvă situația elevilor navetiști care pierd sute de lei lunar din cauza nepăsării autorităților. Articolul 84, alin. (1) din Legea educației naționale nr.1/2011 care prevedea dreptul tuturor elevilor de a beneficia de transport județean redus cu minimum 50%, a fost modificat astfel încât acest drept să nu mai existe, sintagma “județean” fiind eliminată din textul de lege. Adică, elevilor nu li se mai poate acorda niciun fel de facilitate pentru transportul județean și interjudețean rutier, care este, de altfel, și cel mai des utilizat mod de a călători.“, spun elevii într-un comunicat.

O altă modificare cu un efect negativ adusă la art.84, mai specific alin. (3), este reprezentată de faptul că doar elevilor ce nu au o unitate de învățământ în localitatea de domiciliu, li se va deconta integral naveta. De exemplu, în cazul în care un elev din mediul rural dorește să meargă la un liceu de la oraș pentru o educație de mai bună calitate sau pentru că dorește să urmeze un profil vocațional pe care îl găsești în foarte puține unități de învățământ, acesta nu poate beneficia de acoperirea costurilor de transport dacă în localitatea de domiciliu există liceu, fie el cu filieră vocațională sau nu. Înainte de această modificare, elevii puteau alege orice liceu pe o rază de 50 de kilometri, pentru a studia specializarea/filiera/profilul dorit, iar naveta urma să fie decontată integral. Ulterior adoptării OUG 70, elevilor li s-a luat șansa de a alege liceul dorit, pentru că statul va deconta naveta doar pentru cei care nu au liceu în localitatea de domiciliu, iar accesul la educație va fi blocat pentru zeci de mii de elevi. Modalitatea de finanțare pentru acordarea acestor gratuități prevăzute în ordonanța menționată nu este una care avantajează elevii proveniți din familii cu posibilități materiale reduse, întrucât vorbim despre decont și nu de acordarea reducerii/gratuității. Pentru a se deconta suma pe care elevul a plătit-o în vederea achiziționării unui abonament/bilet, acesta trebuie să dispună de acei bani, altfel acea facilitate pentru transport nu se aplică pentru că elevul nu va avea banii necesari pentru a achiziționa în primă instanță, mai spune sursa citată.

Reprezentanții elevilor consideră că atitudinea guvernanților este una care nu denotă nimic altceva decât nepăsare și că în ciuda afirmațiilor și campaniei desfășurată pe rețele de socializare, problema transportului elevilor nu se vrea a fi rezolvată. Această ordonanță care conferă gratuitate la alte tipuri de transport, dar ignoră problema majoră semnalată de asociațiile de elevi de ani buni, nu reprezintă altceva decât o măsură populistă, menită să inducă falsa iluzie a unui aport pozitiv pe care Guvernul Orban l-a avut asupra educației.

„Este de neacceptat faptul că autoritățile au ales să restrângă drepturi ale elevilor care erau garantate de lege, scopul lor fiind de a asigura un acces liber la educație, drept care nu a putut fi respectat în totalitate tot din cauza lipsei de acțiuni din partea conducerilor țării. Așadar, solicităm Parlamentului României să adopte ordonanța având în vedere modificările propuse de elevii reprezentanți, astfel încât toți elevii să beneficieze de gratuitate la transportul județean.“, a punctat elevii.

“Dacă arunci o privire pe rețele de socializare pare că totul s-a rezolvat, promovarea decidenților pe această temă a fost una masivă. Din păcate promovarea pare a fi singurul lucru de care guvernanții sunt interesați. Ne luptăm pentru acordarea facilităților elevilor de a beneficia de reducere de minimum 50% la transportul județean, de mai bine de doi, iar acum ne-a fost luat și acest drept. Problema putea fi rezolvată fără să fie nevoie de o ordonanță de urgență, este necesară abrogarea HG 309/1996 și HG 863/2016 și încheierea de contracte de serviciu public de către fiecare consiliu județean în parte. OUG 70/2020 nu rezolvă problema, iar până la momentul în care se va pune în practică o soluție fezabilă, încrederea noastră față de autorități este egală cu 0.” -Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC.

Comments

comments

Actual

Constanța. Peste 1.500 grame de bijuterii, găsite într-un autoturism

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în interiorul unui autoturism, condus de un cetățean român, peste 1500 grame de bijuterii, presupuse a fi din aur, fără documente legale.

În data de 24.09.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, fiind in exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit în trafic în municipiul Constanţa, un autoturism marca BMW, despre care existau indicii că ar transporta bunuri provenite din contrabandă.

Cu ocazia efectuării controlului asupra autoturismului, s-a stabilit că maşina era condusă de o femeie, în vârstă de 34 de ani, cetăţean român, iar în interiorul vehiculului a fost descoperită o pungă în care se aflau mai multe cutii de carton, ce conţineau bijuterii confecţionate dintr-un metal de culoare galbenă, pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta documente justificative.

Bunurile sus-menționate, în cantitate totală de 1523,58 grame şi estimate la o valoare de 365.000 lei dacă în urma expertizei se stabileşte că sunt din aur, au fost ridicate în vederea continuării verificărilor.

Totodată, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Accident teribil în județul Tulcea. O femeie și-a pierdut viața

Publicat

la data de

Scris de

Un tragic accident rutier s-a produs în această dimineață, în județul Tulcea.

Stația de pompieri Babadag a fost solicitată să intervină pentru descarcerarea victimei unui accident rutier produs pe DN 22A între localitățile Topolog și Saraiu.

Evenimentul a fost anunțat în jurul orei 07.35. Pentru gestionarea situației de urgență, la locul solicitării s-au deplasat 8 pompieri cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, două echipaje SAJ și elicopterul Smurd Constanța.

În accident a fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, dintre care una încarcerată.

Salvatorii au acționat de urgență pentru extragerea unei femei, în vârstă de 54 ani, aceasta fiind preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital cu multiple traumatisme.

Unul dintre conducătorii auto a fost preluat de către un echipaj SAJ și transportat la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate, iar celălat a fost monitorizat la fața locului, refuzând transportul la spital.

Din nefericire, pentru a patra persoană găsită în stop cardio respirator, o femeie în vârstă de 49 de ani, după efectuarea manevrelor de resuscitare  a fost declarat decesul de către echipajul SAJ.

Pompierii au mai asigurat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, prin deconectarea bornelor bateriei unuia din autoturisme.

Cauzele și circumstanțele producerii acestui accident sunt cercetate de reprezentanții instituțiilor abilitate în acest sens

Ambii conducători auto posedau permis de conducere și niciunul dintre aceștia nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.

Foto: ISU Delta Tulcea

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un nou-născut a fost abandonat într-o curte din comuna Castelu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 24 septembrie a.c., polițiștii Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați de către o femeie, prin apel 112, cu privire la faptul că aceasta a găsit un nou-născut în curtea locuinței sale din comuna Castelu.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana apelantă, o femeie de 38 de ani, precum și copilul, care se afla într-o pungă. Acesta a fost  transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că femeia în cauză este mama fetiței nou-născute.

”În cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest incident.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: