Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Elevii condamnă decizia de suspendare a cursurilor la nivelul întregii țări

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) contestă decizia privind închiderea tuturor unităților de învățământ din țară și solicită ca acolo unde rata incidenței este mai mică de 3/1.000 de locuitori, cursurile să se desfășoare fizic.

Joi 5 noiembrie a.c, președintele Klaus Iohannis a anunțat implementarea unor noi măsuri de siguranță, mai stricte, în urma creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. Printre acestea se numără și închiderea pe o perioadă nedeterminată de timp a unităților de învățământ preuniversitar, pâna la stabilizarea situației, începând de săptămâna viitoare .

Reprezentanții elevilor  consideră că această măsură nu prezintă o necesitate în localitățile unde incidența de COVID-19 este mai mică decât 3/1000 de locuitori. Mai mult, este obligatoriu ca școlile din aceste zone, unde numărul de cazuri este scăzut, orele de curs să fie realizate în mod tradițional.

De asemenea, aceștia mai precizează faptul că în zonele izolate, din mediul rural spre exemplu, decizia de a muta cursurile în online va duce implicit la creșterea ratei abandonului școlar, întrucât infrastructura necesară învățământului la distanță nu există.

Advertisement
palaz

Menționăm faptul că nici la momentul actual dispozitivele conectate la internet, destinate elevilor cu posibilități materiale reduse, nu au ajuns la aceștia, din cele 900.000 de dispozitive, fiind livrate câteva mii.

Ministerul Educației și Cercetării trebuie să ia măsuri de urgență și să nu mai tergiverseze accesul la educație, un drept fundamental, garantat de Constituție.

Pe această cale, asociațiile de elevi din țară solicită ferm autorităților să permită desfășurarea în format fizic a orelor de curs, acolo unde numărul de cazuri permite acest lucru și să asigure de urgență infrastuctura necesară.

“În momentul de față președintele ar trebui să solicite ferm Guvernului și Ministerului Educației să urgenteze livrarea dispozitivelor conectate la internet, pentru că în momentul de față școala online nu există în multe locuri din țară. Este catastrofal ca elevii din rural să facă cursurile în online, în condițiile ïn care acestea se pot desfășura și în format fizic. Abandonul școlar va crește semnificativ în acele zone pentru că nu avem o școală online accesibilă tuturor și bine pusă la punct. Trebuie să facem tot posibilul ca orele să se țină în format fizic, acolo unde se poate.” a precizat Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

“Considerăm că atât Președintele României, cât și Guvernul ar trebui să ia în calcul repercusiunile unei astfel de decizii în contextul în care dispozitivele pentru mulți elevi cu situații financiare precare nu au fost asigurate de către Ministerul Educației și Cercetării. Cum o să își desfășoare cursurile online elevii care nu au acces la internet? Educația ar trebui să fie gratuită, însă stăm de ceva vreme în incertitudine în legătură cu acest fapt. Astfel noi, cât și colegii noștri solicităm reconsiderarea acestei decizii și eliminarea normei ce prevede închiderea școlilor pe o perioadă nedeterminată de timp.” , a spus Ana-Maria Groza, președinte AEBI.

Advertisement
palaz

“Dacă școlile se închid, așa să se închidă și secțiile de votare. Nu văd de ce unele alegeri sunt considerate mai importante decât educația poporului. Nu toți elevii vor să fie (ne)educați în așa fel în care să devină incompetenți în viitor și să poată fi manipulați pentru voturi. Așadar, rog autoritățile să se gândească de mai multe ori înainte de a lua orice decizie și să lase sistemul de învățământ în continuare cu predare fizică acolo unde încă se poate.” a opinat Paula-Livia Buda, președinte AEM

“Luând în considerare situația școlii online la nivel național, decizia președintelui este una inoportună și riscantă pentru toți elevii care se află în localități unde predarea fizică este posibilă. Chiar dacă sistemul de educație românesc a făcut unele progrese în ultimele luni, școala online nu este în momentul de față metoda de învățare pe care o generație întreagă de elevi să se poată baza.” a concluzionat Matei Canavea, președinte AVE.

Foto: Ilustrativ

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions