Societate
Elevii de clasa a X-a pot obține burse de studiu în Marea Britanie! Vedeți în ce mod!

Societate
Preoții din județ donează sânge. Când va avea loc prima acțiune din acest an

La nivelul județului Constanța se resimte o lipsă acută de sânge, fapt ce generează mari probleme în îndeplinirea actului medical. În orice moment, noi înșine, un prieten sau o rudă apropiată poate avea nevoie de sânge pentru a-și salva viața și a rămâne lângă cei dragi.
În acest context, Arhiepiscopia Tomisului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, îndeamnă clerul și credincioșii din eparhie să dea dovadă de solidaritate și iubire creștinească, prin participarea la campania de donare de sânge, căci orice zi de amânare poate costa o viață.
Astfel, joi, 21 ianuarie, este programată prima campanie de donare de sânge din acest an. Se va desfășura pe tot parcursul zilei, între orele 7.30 și 13.30, pentru a nu se crea aglomerație, iar la ora 12.00 va fi prezent IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Persoana care dorește să doneze trebuie să fie într-o stare bună (fizică, mentală) echilibrat, motivat de importanța gestului donării de sânge.
Condițiile pentru admiterea la actul donării:
- vârsta: 18-55 de ani – persoane sănătoase;
- greutate între: 50-100 kg la femei, 58-110 kg la bărbați, în funcţie de înălţime;
- să nu fi consumat alcool cu 24-48 de ore înainte de recoltare, să fie cu un nivel de igienă corespunzător prezentării într-o instituție medicală, tensiunea arterială maximă admisă în funcție de vârstă (decide medicul la consultație);
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni (sau mai mult) intervenții chirurgicale, tatuaje;
- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii;
- HTA în tratament;
- comportamentul donatorului trebuie să fie echilibrat, politicos și să respecte toate indicațiile primite de la echipa medicală de-a lungul procedurii.
În dimineața dinaintea donării:
- se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat să veniți foarte bine HIDRATAȚI!);
- să se consume micul dejun;
- NU este indicat să se fumeze cel puțin 2 ore înainte și după donare.
Cât se donează:
- la o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca și volum în câteva ore (în funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) și din punct de vedere biologic în 2 săptămâni.
Siguranța actului donării:
- trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţǎ (este exclus orice tip de contaminare!!!).
Avantajele donării:
- donatorului de sânge i se evaluează starea de sănătate la consultația medicală dinaintea donării şi beneficiază de o serie de analize medicale gratuite (pentru validarea unității de sânge donate, sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis, (rezultatele testelor se eliberează la cerere și sunt confidențiale!!));
- donatorului de sânge i se monitorizează starea de sănătate prin evaluarea clinică și de laborator cu ocazia fiecărei donări;
- satisfacția gestului altruist;
- regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor);
- 1 zi liberă (ziua donării – în cazul angajaţilor cu carte de muncă);
- donatorului i se atribuie 7 tichete valorice, ca o recompensă biologicǎ;
- reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile
Comments
Societate
Circulaţia trenurilor CFR Călători se desfăşoară în condiţii de iarnă severă

Circulaţia trenurilor CFR Călători se desfăşoară în condiţii de iarnă severă, fiind asigurate siguranța și securitatea pasagerilor.
Printr-un comunicat de presă, CFR Călători precizează că o șină s-a fisurat din cauza gerului, pe relația Craiova – București Nord. Traficul feroviar a fost întrerupt între stațiile Radoiești – Olteni după ce o șină s-a fisurat din cazua gerului, iar trenul IR 1594 Craiova – București Nord a fost oprit până la remedierea deficienței, timp în care sistemul de încălzire a fost funcțional. Trenul a ajuns la destinație.
Și la Târgu Ogna a fost fisurată șina de cale ferată, iar trenul R 5202 Siculeni – Focșani a staționat până la remedierea acesteia. Trenul se află acum în circulație.
Și pe relația Galați – București Nord au fost probleme. Din cauza temperaturilor scăzute, automotorul Desiro care era în compunerea trenului IR 1770 Galați – București Nord a fost schimbat în stația Faurei și înlocuit cu locomotivă și vagoane. Astfel călătorii au fost preluați cu această garnitură pentru continuarea călătoriei.
Personalul de tren este instruit să ofere informații călătorilor despre legăturile existente pentru trenurile afectate. De asemenea, CFR Călători și CFR SA țin în permanență legătura operativ cu personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs pentru a se putea lua cele mai bune măsuri pentru asigurarea condițiilor optime de călătorie.
Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate şi vor să renunţe la călătorie, vor primi, la cerere, contravaloarea contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare.
Foto: Ilustrativ
Comments
Societate
Valabilitatea documentelor personalului navigant, prelungită

În cursul zilei de ieri, pe pagina oficială a Autorității Navale Române a fost postat un anunț prin care personalul navigant maritim aflat la bordul navelor este informat despre prelungirea valabilității documentelor până la data de 1 aprilie 2021.
În contextul evoluției situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și ținând cont de faptul că schimburile de echipaje sunt amânate datorită închiderii granițelor sau anulării zborurilor către continentul european, Autoritatea Navală Română a realizat demersurile legale către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, necesare pentru asigurarea prelungirii valabilității documentelor care atestă atingerea competențelor necesare efectuării funcțiilor și a certificatelor medicale și psihologice până la data de 1 aprilie 2021 pentru personalul navigant maritim aflat la bordul navelor.
Comments
-
Actual5 zile ago
(VIDEO) Acțiune de amploare în mediul rural. Vezi câte amenzi au fost date
-
Exclusiv3 săptămâni ago
Ce se întâmplă cu Alternativa Techirghiol – drumul expres care va decongestiona Eforiile
-
Actual4 săptămâni ago
Curtea de Apel București: obligativitatea purtării măștii în spatii deschise, ILEGALĂ!
-
Actual3 săptămâni ago
Campania de vaccinare în România, etapa a doua: președintele și parlamentarii, printre cei imunizați anti – covid. Vezi lista completă
-
Actual4 săptămâni ago
Un medic din Constanța a murit într-un tragic accident, pe Autostrada A2
-
Actual4 săptămâni ago
Constanța. RAEDPP se alătură campaniei de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19
-
Administratie4 săptămâni ago
Primăria Constanța vine cu precizări privind campania de vaccinare în municipiu împotriva COVID-19
-
Societate2 săptămâni ago
Campanie de vaccinare. MApN pregătește imunizarea personalului eligibil pentru etapa a II-a