Connect with us

Administratie

Elevii din Constanța acuză: „Consiliul Județean ne lasă pe străzi. Vrem transport gratuit și modificarea orelor de traseu“

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul de hotărâre a Consiliului Judeţean prin care se reglementează transportul județean. Elevii din Constanța au transmis, astăzi, o serie de amendamente către Consiliul Județean cu privire la proiectul de hotărâre care reglementează transportul județean. La nivelul proiectului, în cadrul anexei 5, sunt prevăzute traseele pe care transportatorii le vor urma, trasee inaccesibile elevilor.

În cadrul anexei, sunt prevăzute multiple trasee care fac conexiunea între municipiul Constanța și alte localități ale județului care nu au o frecvență potrivită sau care au ultima plecare mult prea devreme, înainte ca elevii să finalizeze orele de curs, spun  elevii.

Cel mai grav exemplu semnalat este traseul Agigea – Constanța, unde există doar 3 curse de dus, la orele 7:30, 15:30, și 19:00. La nivelul municipiului Constanța, există unități de învățământ care au program de după-amiază, începând cursurile între orele 11:00-14:00. Astfel, elevii navetiști aflați într-o astfel de situație vor fi nevoiți să plece de acasă de la ora 7:30, ajungând astfel să piardă în anumite cazuri până la 7 ore, pe străzi, până la începerea orelor de curs.

Pe același traseu, la întors, ultima cursă are plecarea la ora 19:00. În acest caz, un elev de liceu care locuiește în Agigea și studiază în Constanța, și termină orele de curs la ora 19:00 sau 20:00, caz comun la nivelul unităților de învățământ din municipiu, nu va mai avea cu ce să se întoarcă acasă. Astfel, în rândul elevilor, ajunge să se recurgă la a absenta de la ultimele ore, a abandona școala, sau a recurge la curse la ocazie, situații care vin în dezavantajul învățării, nu doar punând în pericol parcursul educațional al elevilor, ci și viața lor, precum în tragedia de la Caracal. Mai mult, la nivelul proiectului de hotărâre nu este prevăzută metoda de compensare a operatorilor de transport în vederea asigurării transportului gratuit al elevilor. Astfel, în ciuda încheierii contractelor de serviciu public, starea de nelegalitate a Consiliului Județean va persista, iar drepturile elevilor vor fi în continuare încălcate, mai arată sursa citată.

În urma unei solicitări trimise Consiliului Județean, a fost anunțată organizarea unei întâlniri de dezbatere publică cu privire la tema proiectului. Dezbaterea se va desfășura joi, 22 iulie, a.c., începând cu ora 9:30, în sala Remus Opreanu, din incinta Consiliului Judeţean Constanţa. În cadrul dezbaterii va fi prezentă și Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța, care va semnala probleme expuse și va solicita rezolvarea lor.

„Solicităm ferm Consiliului Județean Constanța să asigure transportul gratuit al elevilor și să modifice orarele traseelor, astfel încât toți elevii să se poată întoarce de la școală!“, afirmă cei de la Asociația Elevilor.

“Consiliul Județean Constanța încalcă legea de peste 7 luni, refuzând să asigure transportul gratuit al elevilor. Prin încheierea contractelor de serviciu public, ne putem afla la un pas mai aproape de respectarea drepturilor elevilor, dar numai dacă proiectul va fi adoptat într-o formă legală. Mai mult, programele publicate ale traseelor sunt deficitare, nefiind gândite pentru a veni în avantajul elevilor, acestea aflându-se în contradicție cu programul orelor de curs. Este inacceptabil ca un elev să fie nevoit să petreacă 7 ore pe străzi, în loc să stea acasă pentru a învăța sau a se recrea, strict din cauza programului transportului. Mai mult, în contextul în care majoritatea unităților de învățământ liceal au program de după-amiază pentru elevii claselor a IX-a și a X-a, aceștia terminând orele în unele cazuri la 20:00, este nevoie ca ultimele curse să fie accesibile elevilor, pentru ca ei să se poată întoarce acasă în siguranță!”- Ariana Dudună, președinte AEC.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta