Conecteaza-te cu noi

Actual

Elevii solicită primarului Fădăgău să fie asigurată paza tuturor şcolilor din municipiu

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat în repetate rânduri, în ultimii doi ani, ca administrația locală a municipiului Constanța să respecte legea și să asigure paza unităților școlare pe care le are în subordine. Cea mai recentă solicitare a fost în cadrul dezbaterii publice pe bugetul local, unde, în calitate de reprezentanți ai elevilor constănțeni, am antamat solicitările pe care le avem cu privire la finanțarea învățământului.

Primarul Decebal Făgădău a admis faptul că municipalitatea încalcă legea prin neasigurarea pazei unităților de învățământ și a dat asigurări că Primăria și Consiliul Local Constanța vor adopta măsuri pentru normalizarea situației și intrarea în legalitate, cel târziu la începutul anului școlar 2018-2019. Atragem atenția că până în prezent nu s-a făcut niciun progres în acest sens, îar în mai puțin de patru luni va începe un nou an școlar în care elevii constănțeni vor fi privați de dreptul de a învață în condiții de siguranță, care să nu le pună intregritatea fizică în pericol.

Conform art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local, organ al administrației publice locale, are obligația de a asigura paza clădirilor în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale. Totodată, art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația consiliilor locale de a aloca fonduri pentru “securizarea clădirilor unităților de învățământ”.

În acest moment, având în vedere faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța aleg să ignore legea și să pună în pericol beneficiarii actului de educație, elevii și părinții Constanței au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur și simplu, acceptarea situației și participarea la cursuri într-o școală care nu le oferă garanția unui mediu sigur și prielnic învățării.

Advertisement

Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiilor condițiile optime pentru procesul de învățare. Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituția României consacrează și garantează dreptul la învățământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria și Consiliul Local Constanța le pun în sarcina elevilor și părinților pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat și o amenințare la supremația legii fundamentale.

Ne amintim cu tristețe de evenimentul petrecut iarna aceasta la o școală generală din centrul Constanței, când trei persoane din exterior au intrat în școală și au bătut cu bestialitate un elev. Inspirația de moment a personalului școlii a făcut ca acest eveniment nefericit să nu devină o tragedie, așa cum s-a întămplat în Craiova – 2010, Râmnicu-Vâlcea – 2012 sau Târgoviște – 2013, unde elevii au fost uciși în unitățile școlare.

Chiar dacă beneficiau de sisteme de monitorizare audio-video, acestea nu pot face nimic altceva decât să imortalizeze. Elevii constănțeni își doresc ca actele de violență să fie prevenite și împiedicate, nu doar ca dosarele penale care survin acestora să fie soluționate.

AEC solicită primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali ca în cel mai scurt timp să înființeze un grup de lucru, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănțeni să învețe în unități de învățământ în care intregritatea fizică nu le este pusă în pericol.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions