Conecteaza-te cu noi

Actual

Este benefică introducerea unor pașapoarte de vaccinare? Cum va fi afectată libertatea de circulație

Published

on

Într-o mișcare binevenită de multe dintre destinațiile turistice din Europa, conducerea Uniunii Europene a anunțat că are în vedere introducerea unui pașaport de vaccinare digital care va permite deplasarea în interiorul UE pentru cetățenii care au primit un vaccin COVID-19.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a scris pe Twitter că obiectivul unui astfel de „Digital Green Pass” este să ofere dovada că o persoană a fost vaccinată; rezultatele testelor pentru cei care încă nu au putut primi un vaccin și informații despre recuperarea COVID-19 care să permită locuitorilor să se deplaseze în siguranță în UE și în străinătate.

Israel, care a vaccinat cu succes 39% din populația sa, a implementat deja un program similar, numit „green pass”, care permite accesul persoanelor vaccinate în săli de sport, concerte și restaurante, în timp ce Danemarca a anunțat deja propriile planuri în vederea introducerii unui pașaport digital de sănătate.
Ideea ntroducerii unui pașaport digital de sănătate nu este lipsită de controverse, în special în rândul activiștilor pentru drepturile omului, susținătorilor protecției datelor și țărilor cu acces limitat la vaccinuri. Cu toate acestea, dacă pașapoartele de vaccin vor fi introduse, vor oferi o modalitate de control a coronavirusului.

Unde ar fi utilizate pașapoartele pentru vaccin?

Advertisement

Industria turismului este cea mai dornică să le pună în practică. Companii aeriene precum Qantas (Australia) cer deja dovezi de vaccinare sau recuperare în urma infecției cu Covid-19, pentru zborurile internaționale. Țări precum Spania și Grecia, ale căror economii sunt dependente de turism, au nevoie disperată de creșterea numărului de turiști, luând în calcul deschiderea coridoarelor de călătorie cu Marea Britanie Israel, pentru cetățenii care pot dovedi că s-au vaccinat.

Există un grad de utilitate înalt și în alte domenii, în afară de cel turistic. Universitățile ar pute aorganiza cursurile în format fizic, știind că studenții lor sunt vaccinați. Cinematografele și sălile de concert ar putea să-și deschidă din nou porțile.
Cum ar funcționa pașapoartele de vaccin?

De obicei, acestea vor include o aplicație prin care utilizatorii le vor putea arăta oficialilor dovada vaccinării. De exemplu, aplicația CommonPass notifică utilizatorii cu privire la regulile de intrare într-o țară, cum ar fi efectuarea vaccinului sau prezentarea unui test negativ COVID-19. Apoi ajută la verificarea faptului că au aceștia au îndeplinit cerințele, prin conectarea cu clinica sau autoritatea sanitară care a furnizat serviciul, fie solicitând utilizatorului să descarce pe telefon rezultatele testelor sau informații despre vaccinare. Datele în sine nu sunt stocate pe telefonul utilizatorului; în schimb, aplicația generează un cod QR care poate fi scanat, confirmând că clientul a îndeplinit cerințele. Clienții fără telefoane inteligente pot imprima în schimb codurile de confirmare.

Dețin o hârtie care certifică vaccinarea. Nu ar trebui să fie suficientă dovadă?

Este adevărat că țările din Africa și Asia au cerut de mult timp dovezi ale vaccinării împotriva febrei galbene și a altor boli de la vizitatori. Dar „cartonașul galben” dar un certificat în format tipărit este ușor de falsificat.
A avea astfel de carduri de vaccin pentru COVID-19 ar fi și mai complicat. Având o cerere mare și oferte limitate de vaccinuri, potențialul de fraudă este mare. La fel și posibilitatea confuziei: există mai multe vaccinuri utilizate în prezent la nivel global.
Dacă cetățenii vor deține astfel de certificate, în format tipărit, în diferite limbi, acestea vor fi dificil de gestionat de către autoritățile din țări diferite. Un certificat digital, universal, ce va fi utilizat de toate țările, va rezolva această problemă.

Advertisement

Cât timp va dura până când pașapoartele vaccinale vor fi adoptate pe scară șargă?
Răspunsul este “Cel puțin câteva luni”. Națiunile europene precum Spania și Grecia speră să aibă sisteme instalate la timp pentru sezonul estival, dar va fi nevoie de timp pentru a pune în aplicare toate reglementările.

Problema cea mai mare din UE este accesul la vaccinuri. Statele Unite declară că va avea suficiente vaccinuri pentru întreaga sa populație până la sfârșitul lunii mai, iar Marea Britanie anticipează că toți cei cu vărsta peste 50 de ani vor fi vaccinați până în luna iunie. În Uniunea Europeană, din cauza accesului anevoios la vaccinurilor, abia în septembrie se va ajunge la un rezultat similar, mult după vărful sezonului estival. Există, astfel posibilitatea, ca cetățenii americani și britanici vor putea circula în țările din sudul Europei sudul Europei, în timp ce localnicii vor fi obligați să rămână acasă.

Nu este nedrept să se solicite pașapoarte de vaccin atunci când nu toți cetășenii vor avea access la vaccin sau nu vor dori să se vaccineze?

Acesta este argumentul unor țări precum Franța și Germania și a unor organizații precum Organizația Mondială a Sănătății, că această ipoteză va duce la creșterea inegalităților, până când toată lumea va avea ocazia să se vaccineze. Comisia pentru Egalitate și Drepturile Omului din Marea Britanie declară că cerințele privind vaccinurile pentru călătorii sau accesul la diverse locații ar putea duce la „discriminare ilegală”. Ministrul de externe al Belgiei, Sophie Wilmès, a scris pe Twitter că, deși ideea unui sistem european standardizat de verificare a vaccinului a fost una bună, nu ar trebui să existe „nicio problemă de a lega vaccinarea de libertatea de mișcare în Europa. Respectarea principiului nediscriminării este mai fundamentală ca niciodată, deoarece vaccinarea nu este obligatorie și accesul la vaccin nu este încă generalizat.”

Certificatele de sănătate propuse vor crește probabil inegalitatea, spune Anthony Dworkin, Senior Policy Fellow la Consiliul European pentru Relații Externe, dar acestea vor fi în continuare vitale pentru economiile care se blochează din cauza restricțiilor de călătorie: „Un element al nedreptății este prețul pe care îl vom plăti pentru un fel de redeschidere parțială.”

Advertisement

Ok, sunt complet vaccinat, am descărcat aplicația și mi-am rezervat biletele. Pot să-mi arunc masca?

Nu. Chiar și cu pașapoartele de sănătate în mână, măsurile de distanțare socială vor trebui să rămână încă mult timp în vigoare. Nu toți vor avea access la vaccin, iar riscul apariției unor noi variante ale coronavirusului este ridicat.

„Existența unui pașaport de vaccinare nu ne va readuce la normal. Este doar un mic pas pentru recuperarea pierderilor din sectorul turistic. Un pașaport sau un test negativ nu ar trebui să fie o scuză pentru a face tot ce vrem. Odată ce vom ajunge într-un loc, va trebui să respectăm regulile. Pentru că dacă nu o vom face, este foarte posibil ca în toamnă să ne confruntăm cu un nou val.”, afirmă Femenia-Serra, profesor la Universitatea din Alicante (Spania).

Sursa: Project-E

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Claudiu Vuță este analist economic, membru al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România). În prezent, urmează cursurile programului de excelență "Politici economice și ale pieței muncii" din cadrul Konrad Adenauer Stiftung. Claudiu publică articole economice pe teme globale, dar și locale, prezentând analize de profil pe platformele jurnalistice Project-E, HotNews/Contributors, Republica și Reporter Global (partener al The Economist în România). Pentru activitatea jurnalistică i-a fost înmânat, la începutul lunii martie 2020, premiul CFA Society Romania Media Award.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions