Connect with us

Societate

Etnobotanicele, efecte nimicitoare asupra organismului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Vineri, 4 mai, elevii claselor a IX-a și a XI-a de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” Constanța au participat la prima activitate a proiectului ,,Etnobotanicele, un pariu greșit”.  Proiectul este inițiat de CREPCA Constanța în parteneriat cu I.P.J. Constanța și I.S.J. Constanța în scopul prevenirii consumului de etnobotanice în mediul liceal.

Astfel, reprezentantul CREPCA a oferit informații despre efectele consumului de etnobotanice asupra organismului pe termen scurt și lung dar și despre consecințele legale precizate de legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Elevii au aflat că așa-zisele etnobotanice de acum nu mai conțin nimic din ce ar avea legătură cu denumirea propriu-zisă de etnobotanice. Dealerii, în goana lor pentru profit, le combină cu alte substanțe chimice, toxice, și se formează un cocktail care devine extrem de puternic din două, trei fumuri iar efectele asupra organismului tânărului sunt: pupile modificate, mișcări involuntare ale ochilor, un puls crescut, transpirații puternice, încleștarea maxilarulului, insomnie, lipsa poftei de mâncare, greață sau vărsături. În plus, din punct de vedere psihic, efectele sunt chiar devastatoare: euforie, perceperea distorsionată a culorilor, halucinații, tulburări comportamentale, atacuri de panică, anxietate, momente de paranoia și tendințe sinucigașe. Se adaugă și violența sub diverse forme: scandaluri pe stradă sau în familie, vătămări corporale, ajungându-se, în final, chiar la omoruri.

Toate aceste informații au fost prezentate elevilor cu cazuri concrete de consumatori din realitate, într-o activitate interactivă menită a ridica nivelul de educare și de conștientizare a tinerilor în privința prevenirii consumului de etnobotanice. Directorul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, prof. Iuliana Linea a subliniat importanța unei asemenea activități:

Considerăm că acţiunile iniţiate de Centrul Antidrog şi de I.P.J. Constanţa sunt binevenite deoarece sunt menite să prevină consumul de substanţe halucinogene şi, în acelaşi timp, să îi facă pe adolescenţi să conştientizeze riscurile la care se expun în momentul în care acceptă să intre în capcana întinsă de cei pentru care nu sănătatea este prioritară, ci profitul. Prin aceste informări şi acţiuni de prevenţie, adolescenţii nu  se mai transformă într-o marfă traficată de indivizi care preţuiesc mai mult câştigul decât viaţa!”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Primarul Constanței, despre soarta Cazinoului: “Cu documentația completă și actualizată se va purcede la cea de-a patra licitație”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Soarta Cazinoului din Constanța depinde de o nouă licitație publică. Cea de-a patra!

Chemați în ședință de îndată, consilierii locali municipali din Constanța au votat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea HCL nr. 277/2014 privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii „CNI” SA a imobilului – teren şi construcţie „Cazino Constanţa” în vederea consolidării şi restaurării acestuia.

“Dupa 3 ani, în care au fost organizate și anulate 3 licitații, după sondajul făcut de Primăria Constanța și întelegerea cu CNI, administrația publică locală a demarat lucrări de punere în siguranțăa a Cazinoului. Între timp CNI a lansat o licitație de actualizare a DALI și am primit deja noul deviz al lucrărilor. Primăria Constanța va trebui să suporte unele cheltuieli adiacente reabilitării. Cazinoul a captat atenția și a pus presiune pe autorități ca să grăbească procedurile de reabilitare”, le-a transmis primarul consilierilor locali, dar și constănțenilor și tuturor celor interesați de soarta clădirii simbol a litoralului românesc.

La scurt timp după vot, edilul a ținut să explice cum a ajuns clădirea Cazinoul în stadiul avansat de degradare pe care îl putem observa cu toții și a declarat următoarele:

“După 3 ani în care am asistat la 3 licitații anulate, procesul de actualizare a documentației trebuie reluat. Conform sondajului de opinie și conform CNI, continuă colaborarea cu CNI. Am separat lucrurile. Timpul e necruțător, starea Cazinoului se schimbă de la o zi la alta. De aceea am decis punerea în siguranță a Cazinoului. M-am bucurat să văd că o companie a venit și a făcut oferta de realizare a lucrărilor pe propria cheltuială. Lucrările s-au sistat în 20 decembrie. Mai avem demontarea a două candelabre, mai sunt 34 candelabre pe care trebuie să le luăm și să le conservăm și mai avem curățarea jgheaburilor. Am preferat să facem această operațiune după ce trece sezonul rece. Între timp, CNI a cerut actualizarea documentațiilor. În aceste condiții, cu documentația completă și actualizată se va purcede la cea de-a patra licitație de începere a lucrărilor. Sper să fie cu noroc! Astfel, am propus să aprobăm structura devizului așa cum ne-a fost prezentată de cei de la CNI. Vă precizez că municipiul va sistematiza terenul, va cosolida taluzul și se va ocupa de utilități. Evident, că odată cu CNI, și Primăria va demara o licitație. Mă bucur că specialiști, artiști și voluntari au participat la punerea în siguranță a cazinoului. Mulțumesc celor care cu eforturi proprii au pus umărul la realizarea lucrărilor de consolidare a cazinoului.”

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Primăria Constanța ÎNCHIDE circulația pe mai multe străzi din centrul orașului. Vezi când și dacă ești afectat

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Sala Sporturilor din Constanța va găzdui sâmbătă, 16 februarie, de la ora 14:45 meciul internațional de handbal masculin dintre H.C. Dobrogea Sud Constanța și F.C. Porto Sofarma Portugalia din cadrul Cupei E.H.F.

Pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții optime, circulația autovehiculelor va fi restricționată după cum urmează:

– sâmbătă, 16 februarie, în intervalul orar 06:30 – 18:00, va fi restricționat accesul autovehiculelor în parcarea Sălii Sporturilor din Constanța, dinspre strada Mircea cel Bătrân și bulevardul Tomis, iar traficul auto va fi interzis pe strada Decebal la intersecțiile cu strada Mircea cel Bătrân, bulevardul Tomis și strada Ion Bănescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Școlile cu wc-uri în curte, fără apă și canalizare, vor fi modernizate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bugetul Ministerului Educației Naționale a fost avizat favorabil de Comisiile parlamentare de buget-finanțe, reunite în cursul zilei de ieri, 12 februarie 2019. De asemenea, proiectul de buget a fost avizat favorabil și de comisiile pentru învățământ, știință, tineret și sport din Parlamentul României, reunite în data de 11 februarie 2019.

În urma dezbaterilor din comisiile parlamentare de buget-finanțe, în proiectul de buget al MEN s-au produs următoarele modificări:

 • La capitolul 65 Învățământ, Titlul 71 Cheltuieli de capitala fost aprobat un amendament care suplimentează acest titlu cu 140 milioane lei, în vederea dezvoltării infrastructurii școlare și universitare
 • Totodată, titlul 51.01 Finanțarea de bază a învățământului superiorse suplimentează cu suma de 100 milioane lei, prin transfer de la titlul 57Asistență socială.

Prin bugetul alocat învățământului, pentru anul 2019, au fost prevăzute credite bugetare în cuantum de 39.394,2 milioane lei, față de 29.310,80 milioane lei în anul 2018. Astfel, Ministerului Educației Naționale i-au fost acordate următoarele fonduri, conform proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019:

 • Buget de stat: 969,26 milioane lei în anul 2019față de 21.011,31 milioane lei în anul 2018, rezultând o creștere de 47,40%;
 • Salarii:610,35 milioane lei în anul 2019 față de 15.735,20 în anul 2018, rezultând o creștere de 30,98%. În salarii sunt cuprinse creșterile salariale, indemnizațiile de hrană, voucher-ele de vacanță, precum și punerea în executare a unor hotărâri judecătorești;
 • Bunuri și servicii:75,15 milioane lei în anul 2019, cu o creștere de 7,62%;
 • Transferuri între unități ale administrației publice:bugetul alocat în anul 2019 este de 5.310,11 milioane lei, cu o creștere de 41,49%. Acest capitol cuprinde finanțarea universităților. Au fost incluse creșterile salariale, indemnizațiile de hrană, voucher-ele de vacanță, precum și punerea în executare a hotărârilor judecătorești, în conformitate cu acordul încheiat cu sindicatele;

În bugetul alocat educației sunt prevăzute 65 milioane lei pentru îmbunătățirea condițiilor din 1.489 de școli care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și canalizare;

 • Asistență socială:790 milioane lei în anul 2019, cu o creștere de 302,12%. Majorarea se datorează introducerii Programului de susținere a Educației Merg la școală” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare, manuale școlare, Programul Euro 200, transport elevi, transport studenți, concursuri, cluburi sportive și palatele copiilor, titularizare, tipizate;
 • Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar european 2014 – 2020:bugetul alocat în anul 2019 este de 289,37 milioane lei.
 • Prin introducerea Proiectului Național România digitalăs-a majorat titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020” cu suma de 2.000 milioane lei. Această sumă este destinată schimbării sistemului de predare a lecțiilor prin achiziționarea de table inteligente și de tablete.
 • La capitolul alte cheltuieli:bugetul alocat în anul 2019 este de 1.600 milioane lei față de 1.043,46 milioane lei în anul 2018. Din această sumă sunt acoperite următoarele cheltuieli:
 • Burse elevi, studenți;
 • Despăgubiri civile/Dobânzi;
 • Indemnizații de merit;
 • Sume aferente persoanelor cu dizabilități.
 • Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă:bugetul alocat în anul 2019 este de 28 milioane lei, cu o creștere de aproximativ 8,95%. Programului ROSE, finanțat din acest capitol bugetar, îi este alocată suma de 63,3 milioane lei. Proiectul ROSE este destinat dotării liceelor tehnologice și susținerii elevilor și studenților, aflați în risc de abandon școlar. De asemenea, se adaugă 37 milioane lei pentru programul Proiectul Reforma Educației Timpurii (P.R.E.T.). Din programul P.R.E.T. sumele sunt alocate pentru construirea a 380 de grădinițe.
 • Cheltuieli de capital: 190 milioane lei.

Acestora li se adaugă cheltuielile din veniturile proprii ale instituțiilor și unităților din subordinea/coordonarea MEN, în sumă de 2.201,94 milioane lei.

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28/2013, MDRAP este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Național de Dezvoltare Locală (I, II):

 • în PNDL I sunt cuprinse fonduri pentru 1.141 școli;
 • în PNDL II sunt prevăzute sume pentru 2.113 unități de învățământ;
 • prin POR sunt cuprinse fonduri pentru 1.576 școli;
 • prin AFIR sunt prevăzute fonduri pentru 265 unități de învățământ.

Astfel, prin cele patru programe sus-menționate sunt prevăzute fonduri pentru realizarea lucrărilor de extindere/reabilitare/modernizare/dotare a 5.095 unități de învățământ preuniversitar de stat.

Foto: PH-online

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: