Conecteaza-te cu noi

Politica

Europarlamentarii Băsescu și Tomac (PMP) cer Executivului de la Bruxelles să creeze un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina

Published

on

Europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat în Parlamentul European crearea de mecanisme prin care statele partenere României și care beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene să fie condiționate de acordarea acestor finanțări prin solicitarea expresă de a le garanta minorităților naționale accesul la educație în limba maternă.

“Este inacceptabil ca minoritățile care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene și care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina, să le fie îngrădit dreptul la educație doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învățământ. De la 1 ianuarie a intrat in vigoare legea privind limba de stat în Ucraina, care încalcă dreptul minorităților de avea acces la educație în limba maternă. In această țară avem o comunitate de peste jumătate de milion de români și avem obligația să-i apărăm. Așa cum Parlamentul a cerut să fie condiționată alocarea fondurilor europene în interiorul Uniunii Europene de respectarea statului de drept, astfel trebuie să procedăm și cu finanțările europene către statele care au acord de asociere sau statele candidate, solicitându-le acestora să garanteze accesul la educație minorităților naționale în propria limbă”, spunea europarlamentarul Eugen Tomac luna trecută.

Astăzi, liderul PMP a transmis din Parlamentul European un mesaj prin care susține că este esențial să fie instituit un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina. Tomac a solicitat că executivul de la Bruxelles să creeze un mecanism de monitorizare a situației minorităților naționale, în condițiile în care autoritățile de la Kiev, sub pretextul combaterii rusificării.

Iată mesajul:

“Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina. În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind relația Uniunii Europene cu Ucraina, am solicitat ca executivul de la Bruxelles să creeze un mecanism de monitorizare a situației minorităților naționale, în condițiile în care autoritățile de la Kiev, sub pretextul combaterii rusificării, aplică o serie de măsuri discriminatorii la adresa altor comunități etnice. În acest sens, având în vedere că Ucraina a moștenit de la Uniunea Sovietică comunități întregi de români, sunt profund îngrijorat de soarta acestora și tocmai de aceea consider că trebuie să acționăm pentru a proteja identitatea conaționalilor noștri. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate minoritară din Ucraina, după comunitatea rusă și prin urmare, dreptul la educație, exprimare și reprezentare trebuie garantat de un stat considerat partener al Uniunii Europene. Prin urmare, cererea evocată în plen va fi înaintată Comisiei Europene și cu sprijinul parlamentarilor din alte state, vom solicita crearea unui mecanism de monitorizare a drepturilor minorităților provenite din statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vom cere condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea standardelor și legislației comunitare privind minoritățile naționale.”

Mesajul video poate fi vizionat AICI

Advertisement

Tot pe această temă, europarlamentarul Traian Băsescu a făcut următoarele precizări:

“09.02.2021 – Intervenţie în Plenul Parlamentul European; Tema: Analiza îndeplinirii prevederilor Acordului de Asociere cu Ukraina. Salut progresele, fie ele şi limitate, realizate de Ucraina în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Deși minoritățile din Ucraina și-au pus speranțe în promisiunile electorale ale președintelui Zelensky, potrivit ministrului educației, citez: ”școlile minorităților naționale care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023, vor trece la predarea în limba ucraineană”. Kievul trebuie să înțeleagă faptul că minoritățile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruși, au dreptul să-și păstreze limba, obiceiurile și cultura, prin aceasta contribuind la îmbogățirea patrimoniului de valori culturale al Ucrainei. Fac precizarea că în Cernăuți, Odessa și Transcarpatia trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română. Soluția pentru încetarea acestui contencios social între minoritățile de pe teritoriul Ucrainei și puterea politică de la Kiev, este anularea imediată a articolelor din legea educaţiei care interzic sau limitează predarea în limba minorităţilor. Această acțiune este cu atât mai necesară cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei.”

Mesajul video îl puteți urmări AICI

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions