Conecteaza-te cu noi

Societate

Eveniment cultural dedicat lui Dimitrie Cantemir, organizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Published

on

eveniment cultural minac

În urmă cu trei veacuri și jumătate, la  26 octombrie 1673, în satul Silișteni, ținutul Fălciu, județul Vaslui de astăzi, vedea lumina zilei Dimitrie Cantemir. Astăzi, la tricentenarul trecerii în eternitate a celui ce a fost domn al Moldovei, prinț și cronicar, membru al Academiei din Berlin, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța alături de partenerii săi, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „I.N.Roman“ Constanța, Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu“ Constanța și grupul editorial Dar Development Publishing  organizează, în data de 23 noiembrie, un eveniment cultural ce îi este dedicat.

Manifestarea, intitulată Călător prin Dobrogea medievală: Dimitrie Cantemir, aduce în atenția publicului constănțean o inedită expoziție, precum și lansarea volumului „Dimitrie Cantemir 300“. Expoziția reunește o serie de cărți din patrimoniul Bibliotecii  Județene „I.N.Roman“ Constanța și a Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“ Constanța, legate de viața și opera domnitorului-cărturar, de un interes deosebit fiind volumul „Scrisoarea Moldovei“ (Neamț, 1825), care reprezintă prima traducere în limba română a lucării lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae“.

În cadrul aceleiași expoziții, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale pune la dispoziția publicului larg o serie de mărturii documentare legate de ceremonia de amploare organizată în Constanța pentru repatrierea osemintelor domnitorului Dimitrie Cantemir, detaliat redată de documentele extrase din fondul arhivistic Primăria Municipiului Constanța. Aceste documente se referă nu doar la demersurile inițiate de autoritățile locale cu privire la organizarea ceremoniei, ci oferă o serie de informații cu privire la  etapele ceremoniei, oficierea slujbei religioase, onorurile militare care au întâmpinat cortegiul și l-au însoțit până la gară, ilustrând astfel însemnătatea evenimentului în epocă.

În a doua parte a manifestării va avea loc lansarea volumului „Dimitrie Cantemir 300“, apărută în cadrul grupului editorial Dar Development Publishing, în cursul anului 2023. Volumul este rodul unei ample activități de depistare în depozitele Arhivelor Naționale Istorice Centrale, dar și în depozitele unor filiale județene ale Arhivelor Naționale (Iași, Mehedinți), de unde au fost extrase și prezentate publicului cititor  o serie de documente originale, provenite din cancelaria domnească a lui Dimitrie Cantemir. Demersul editorial este completat cu material ilustrativ realizat prin reproduceri de stampe, hărți, planuri, vignete de pe tipărituri ale operelor cantemiriene, ornamente din documente, fiind prezentate și semnătura autografă a domnitorului și a diferiților urmași ai acestuia, membri ai neamului Cantemireștilor.

”Joi, 23 Noiembrie 2023, când se împlinesc 145 de ani de la instalarea administrației românești la Küstenge/Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, alături de partenerii săi, vă așteaptă la acest eveniment deosebit închinat domnitorului-cărturar Dimitrie Cantemir, la sediul central din Piața Ovidiu, nr. 12, Sala Pictată, cu începere de la ora 11.00.”, au precizat reprezentanții muzeului.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions