Connect with us

Actual

Eveniment inedit în orașul Ovidiu. A fost lansat proiectul cultural ”Sărbătorile Europei”

Maria Ionescu

Publicat

la

Pavilionul expozițional de pe malul lacului Ovidiu a găzduit conferința de lansare a proiectului cultural ”Sărbătorile Europei”, organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Academia Tomitană și Primăria orașului Ovidiu.

Proiectul își propune reunirea unor personalități literare și artistice din peste 30 de țări, precum și inaugurarea „Atelierului Brâncuși”, o expoziție ce conține 25 de lucrări din cele 102 lucrări pierdute sau distruse ale marelui sculptor, realizate în bronz, piatră și ghips. În decurs de un an vor fi realizate și celelalte 77 de lucrări.

Proiectul ”Sărbătorile Europei” conține 4 teme principale, asemenea unor puncte cardinale ale spațiului cultural-spiritual al Dobrogei, care își propun îmbogățirea patrimoniului Dobrogei pe mai multe direcții. Este vorba despre:

  • realizarea unei colecții de 1.000 de volume de documente recuperate din 85 de arhive și biblioteci europene și americane, ce întregesc istoria Dobrogei și, implicit, a românilor, începând cu anul 660 îen. Dintre acestea, 188 volume au ajuns deja în patrimoniul Arhiepiscopiei Tomisului, prin efortul extraordinar al prof.  Constantin Barbu. De asemenea,  inaugurarea unui „Atelier Brâncuși”, care își propune reconstruirea a 102 opere lipsă, dispărute sau distruse din patrimoniul marelui sculptor Constantin Brâncuși, de către sculptorul Rodion Gheorghiță, atelier ce va fi amplasat pe faleza localității Ovidiu. Dintre acestea, 25 sunt deja realizate,  unele fiind prezentate în cadrul conferinței de presă.
  • întregirea patrimoniului literar universal al marilor poeți Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso (s-au găsit 32 de manuscrise ale acestuia, în arhivele Vaticanului).
  • organizarea unui Festival al Academiilor,  care reunește un consorțiu de 9 Academii internaționale, la care afiliat și Academia Tomitană.

Au luat cuvântul: – George Scupra,  primarul orașului Ovidiu; – IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; – prof. Barbu Constantin, președintele Academiei Dimitrie Cantemir, care a descoperit documentele în arhive; – Rodion Gheorghiță, sculptor și  Mihai Lupu, membru onorific al Academiei Tomitane.

În deschiderea conferinței, primarul George Scupra a explicat de ce orașul Ovidiu este ales ca loc de desfășurare a acestui eveniment: este vorba despre un loc ce se identifică cu personalitatea poetului Ovidius, exilat la Tomis, un spațiu ce trebuie îmbogățit identitar în plan cultural și spiritual, fiind cel mai vechi spațiu al identității noastre.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a arătat că „prof.  Constantintin Barbu ne-a oferit o zestre inestimabilă, manuscrise din 85 de arhive și biblioteci europene și americane, ce întregesc istoria Dobrogei. Aceasta a responsabilizat Arhiepiscopia, și împreună cu domnul primar, membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Tomisului,  am gândit acest proiect cultural care să redea identitatea culturală și spirituală a Dobrogei, prin Academia Tomitană. Acesta cuprinde evenimente dedicate acestor mari personalități care au avut legătură cu Dobrogea.”

Ierarhul s-a referit la personalitatea Sf.Dionisie Exiguul, arătând că în Sciția Mică a fost cea mai veche școală din ținuturile românești. Prin opera și viața sa, desfășurată în plan internațional, (este recunoscut ca părintele dreptului bisericesc, atât în Apus și în Răsărit, întemeietor al erei creștine) Sf. Dionisie a contribuit decisiv la cultura și spiritualitatea universală.

La noi, a fost descoperit recent și insuficient. De aceea este necesară cunoașterea mai profundă a acestei personalități a culturii și spiritualității, mai cu seamă că este originar de aici. De aceea am și întemeiat o mânăstire pe locurile copilăriei Sf. Dionisie, pe malul unui pârâu numit chiar pârâul lui Dionisie. În încheiere,  IPST a făcut un îndemn dobrogenilor „Sf.  Dionisie este cunoscut în toată lumea, haideți să-l cunoaștem și noi mai bine”.

Profesorul Constantin Barbu a sensibilizat conștiința factorilor de decizie,  arătând că „niciunde în România, afară de Sarmisegetusa, nu există atâta istorie, simbol și putere ca în Dobrogea. Materialele pe care le-am găsit în arhivele internaționale demonstrează că suntem dintr-un neam nobil. Academia Tomitană face parte dintr-un consorțiu de alte 9 academii internaționale, și va organiza aici un Festival menit să atragă atenția asupra acestui tezaur identitar. Europa are 3 orașe colonii artistice, dar nici una nu are ce avem noi aici. Cele 102 lucrări ale lui Brâncuși vor crea o punte cu cele 112 lucrări deja existente ale lui Brâncuși, de la Atelierul din Paris. Dorim facsimilarea și aducerea în tezaurul Arhiepiscopiei a celor mai grele documente din arhivele străine despre români, de la 660 îen. Putem face din Tomis, prin Academia Tomitană, o capitală europeană a spiritualității, comparabilă cu Roma, Alexandria, Ierusalim, mai ales că aici am avut Mitropolia Tomisului, care a dat continuitate istoriei noastre vreme de o mie de ani, ce poate fi scoasă la lumină în aproximativ o mie de volume. Numele lui Dionisie Exiguul e scris cu litere de aur în documentele împăratului Carol Magnul, care a spus că a învățat teologie prin Dionisie Exiguul. Și, simplu, suntem în anul 2020 datorită lui Dionisie Exiguul, care spune că a învățat carte pe 10 papi. Tot el a inventat cifra 0, ce nu exista până atunci. Iar el avea ca învățător pe Petru din Tomis. Ortodoxia românească poate deveni centrul ortodoxiei europene, în contextul în care Sf. Sofia pălește. Câte țări mai au o mitropolie mai veche de 1600 de ani? Eminescu trebuie reevaluat, pentru că manuscrisele lui sunt incomplete. Lui Ovidiu i-am găsit 32 de manuscrise la Vatican. Am nădejde că acest proiect, prin cele 1000 de volume pe care le pot aduce, poate readuce Dobrogei ceea ce a pierdut, identitatea și demnitatea.”

Sculptorul Rodion Gheorghiță a explicat de ce avem nevoie de cele 102 opere lipsă din patrimoniul Brâncuși. „Geniului Brâncuși îi lipsesc 102 lucrări din patrimoniu. M-am angajat să reconstitui acest tezaur pierdut, din pozele realizate de însuși Brâncuși. Le voi realiza din ipsos, lemn, bronz, bronz aurit, așa cum le făcea și Brâncuși. Am vrut să reconstitui la București Coloana gândită de Brâncuși. Nu s-a putut. Așa că am venit aici, gândind că ar fi un loc minunat ca aici să existe Brâncuși. Coloana ar sta extraordinar pe malul mării, ca un far cultural. Lucrările propuse nu sunt copii, pentru că nu mai există, ci sunt lucrări făcute după fotografiile lui Brâncuși, adică reconstituire.”

Mihai Lupu, membru onorific al Academiei Tomitane, a spus că trăim vremuri în care politicul tinde să umbrească valorile noastre identitare.  „Avem un tezaur imens în Dobrogea, care dă valoare. Se vorbește mult de politică, dar mult mai puțin de istoria acestui pământ sacru. Ne propunem să descoperim aceste valori și să le împărtășim tuturor. Societatea are nevoie de valori și repere. Brâncuși este foarte important pentru cultura noastră. Vom fi alături de IPS Teodosie, în cadrul acestei Academii Tomitane, pentru a dezvolta acest proiect cultural dar și economic, pentru că valorile pot aduce și beneficii economice.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Actual

Rezultate parțiale – Năvodari. Chelaru a câștigat Primăria. Costel Dumitrașcu – pe locul 2

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Potrivit unor surse politice de la Năvodari, în urma numărătorii voturilor în principalele secții de votare, se prefigurează o victoria a actualui primar Florin Chelaru. Pe locul doi se situează candidatul PMP, Costel Aurelian Dumitrașcu. Urmează în ordine fostul primar al localității, Nicolae Matei (Partidul Neamul Românesc), Daniel Dumitrescu (PNL) și Valentin Sterpu (USR-PLUS).

Știre în curs de actualizare.  

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Rezultate parțiale – Mangalia. Cristian Radu conduce cu un avans de 923 de voturi

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Până la această oră au fost numărate voturile exprimate în 18 secții de votare. Actualul primar, Cristian Radu (PNL) conduce detașat. Radu are un avans de 923 de voturi în fața principalului contracandidat, Mohammad Murad. 56,68% din voturile exprimate au fost câștigate de Cristian Radu, în vreme ce Mohammad Murad a adunat până în prezent 41,5% din voturi. 

În total, la Mangalia sunt 26 de secții de votare. Eventualitatea unei răsturnări de situație este practic imposibilă. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40%

Claudiu Vuță

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, în jurul prânzului, având ceva treburi de rezolvat în oraș, cobor și mă opresc la ieșirea din bloc. Acolo, la fel ca în fiecare zi, își făcea siesta doamna Maria, vecina mea. Niciodată nu am știut ce vârstă are, până ieri.
O salut respectuos, îmi răspunde la fel de respectuos, ne zâmbim și aflându-ne lângă cutiile poștale, burdușite cu pliante ce abundă de hilare promisiuni electorale, începem să discutăm. O întreb ce părere are despre majorarea cu 40% a pensiilor. Dă din cap descumpănită și îmi răspunde: „Povești!”.

Continuă: „Și-au bătut joc de țară, iar acum toate preturile au crescut. Dacă nu era fiul meu să mă ajute, nu știu cum mă descurcam, am o pensie de 1600 de lei și trebuie să plătesc întreținere, medicamente, facturi. În ultimii 3 ani prețurile au crescut enorm și desi am primit câțiva lei la pensie, nu ne putem descurca cu banii”.
Intervin: Și totuși, dacă ați primi o pensie mai mare cu 40%, nu credeți că v-ați putea descurca mai bine?”.
Îmi răspunde: „De unde dau parlamentarii acești bani, de la ei? Sunt doar minciuni electorale, și-au bătut joc de țară”.
O întreb câți ani are. Mă privește și răspunde: „Cât credeți?”.
Îmi încerc norocul și răspund: „84 de ani!”.

Continuă: „Mulțumesc, pe vremuri am avut 84 de ani, în tinerețe, peste 2 luni împlinesc 89 de ani”, în timp ce zâmbea.
O întreb in ce domeniu a muncit. Îmi răspunde: „În învățământ, am muncit 35 de ani.”
Fără să își dea seama, doamna Maria mi-a vorbit despre inflație, despre deficit bugetar și deficit comercial, mi-a vorbit despre devalorizarea monedei naționale și despre scăderea puterii de cumpărare.
Nu trebuie să fii analist economic pentru a trage concluzii de bun simț și nu este nevoie să fii implicat în fenomenul economic sau să faci analize economice pentru a gândi corect.

Nu este nevoie să citești buletinele publicate de către Institutul Național de Statistică pentru a vedea care este nivelul veniturilor populației și nici să urmărești cursul BNR, zilnic la orele 13:00, pentru a vedea cum fluctuează leul în raport cu moneda unică europeană. Trebuie doar să ai bun simț și privești lucrurile corect.
Oamenii au perceput majorarea punctului de pensie ca un atentat la adresa economiei românești, tocmai în timpul celei mai mari crize din ultimii 100 de ani. Această decizie nu este una corectă, față de pensionarii acestei țări, batjocoriți și manipulați electoral, cu promisiuni mincinoase, ci este o sfidare la adresa celor ce susțin această țară prin taxele și impozitele plătite.

În cazul in care această lege va fi pusă în practică, efectele vor fi grave, fiecare dintre noi va plăti pentru inconștiența și calculele meschine ale politicienilor.
Impactul acestei legi este de peste 10% din PIB sau 22,9 miliarde euro, doar în 2021. Dar aceasta nu este doar o „one time payment”, statul va trebui să plătească, lunar, această majorare. Și nu, pentru cei mai naivi dintre noi. Nici abrogarea pensiilor speciale, nici a celor de serviciu nu va acoperi majorarea. Pensiile speciale și cele de serviciu, însumate, echivalează cu cca. 2 miliarde de euro. Nu spun că aceste pensii sunt echitabile, spun doar că abrogarea lor nu acoperă majorarea cu 40% a pensiilor de la Pilonul 1.

Politicienii care afirmă așa ceva, mint!

Vor fi disponibili zero lei pentru investiții, zero lei pentru cofinanțarea proiectelor europene, zero lei pentru dezvoltare. Dar da, vom avea un curs valutar care va pune moneda națională în genunchi. Probail cursul va depăși 5 lei/euro în mai puțin de o lună.
Va urma retrogradarea rating-ului suveran al României la nivelul nerecomandat investițiilor (junk) și eventual asistență financiară printr-un program semnat cu FMI.

Lipsa logicii ne duce la faliment. Ce este mai grav e că avem în funcții oameni care joacă la ruletă viitorul țării, frecându-și mâinile cu satisfacție în timp ce văd că prin acțiunile lor iresponsabile, România se scufundă. Nu se gândesc la pensionarii acestei țări, nu se gândesc la cei care muncesc în această țară, se gândesc doar cum să obțină mai multe voturi manipulând masele.

Darnicii politicieni ar trebui să discute cu doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, o persoană fără studii economice, dar cu mult bun simț și o logică de fier.

Articol publicat și pe Project-E.Ro, link

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: