Connect with us

Actual

Examinare medicală spectaculoasă a delfinului Chan-Chan realizată PRO-BONO de un specialist român în endoscopie

Publicat

la

Premieră în domeniul medical veterinar la Delfinariul din Constanța. O echipă condusă de doctorul Constantin Vasile Ifteme din București a realizat o investigație medicală endoscopică pentru unul din cei doi delfini de la Delfinariul din Constanța. Intervenția minim-invazivă a avut loc pe data de 19 septembrie a.c., iar imaginile capturate din stomacul duo-gastric al afalinului au fost transmise Organizației Europene a Mamiferelor Marine și unor reputați specialiști din Spania, Rusia și Mexic. De asemenea, delfinul a fost examinat ecografic de directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, care are o specialitate în această disciplină. Specialiștii au prelevat probe biologice de la delfin, care vor fi analizate de laboratoare din România și Spania.

Investigațiile s-au dovedit necesare după ce, la începutul acestei luni, Chan-Chan a prezentat un apetit alimentar capricios și selectiv. După cum explică dr. Adrian Bîlbă, delfinii – la fel ca toate animalele care pod cădea pradă – au dezvoltat în istoria lor evolutivă capacitatea de a ascunde simptomele de boală. Din acest motiv, starea apatică a delfinului a generat îngrijorare la CMSN. De altfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a și anunțat decizia de a suspenda reprezentațiile cu delfini pentru două săptămâni.

În mod uzual, când apar suspiciuni de îmbolnăvire a unui delfin, trebuie adus – cu cheltuieli majore – un specialist în endoscopie din Spania. Însă în situația lui Chan-Chan s-a ivit o oportunitate cu un specialist român, care a lucrat în Mexic și care, în cariera sa, a participat la o operațiune prin care a fost extras din stomacul unei balene eșuate de 40 de tone un bezoar (un dop din plase de pescuit, calcar și diverse deșeuri) de 80 de kilograme, prin endoscopie. Doctorul Ifteme a fost de acord să vină la Constanța, pe cheltuiala sa, cu aparatura sa, și să asigure intervenția PRO-BONO, împreună cu alți 5 medici veterinari din echipa sa.

Intervenția a durat 35 de minute și a fost o reușită – după cum opinează dr. Adrian Bîlbă în interviul acordat pentru Ordinea.Ro. În primul rând, s-a eliminat ipoteza că ar putea exista un obiect obturator în stomacul (cu două camere) al delfinului. Apoi, au fost prelevate probe biologice de la mamifer și imagini de o claritate deosebită, care au adus deja aprecieri pozitive medicului Ifteme din partea comunității științifice internaționale.

Evoluția delfinului Chan-Chan este bună, după cum spune dr. Bîlbă. Mamiferul și-a recăpătat comportamentul alimentar uzual, iar interpretarea imaginilor și a rezultatelor analizelor probelor biologice va evidenția dacă se impune sau nu stabilirea unei terapii.

Directorul CMSN spune că publicul nu trebuie să fie îngrijorat când aude că specialiștii de la Delfinariu examinează un animal ca stare de sănătate, pentru că acest lucru se face din responsabilitate.

Anul 2021, la CMSN: cele mai mari încasări din toate timpurile

În altă ordine de idei, Bîlbă a spus că la CMSN a fost un an bun.

„2021 a fost un an neașteptat de bun. Până la 15 septembrie am avut până la 450.000 de vizitatori, ceea ce în comparație cu cel mai bun an al Complexului – 2019 – înseamnă o scădere de doar 10 – 13%, de la 485.000 de vizitatori, la 450.000 de vizitatori. Dar ca venituri am avut mai mult ca în orice an, fiind anul nostru record ca venituri. De mai mult de zece ani noi am avut aceleași tarife și acum am cresc un pic tarifele ceea ce a generat venituri mai mari. Am intrat într-o perioadă în care sunt venituri, există buget, facem o rectificare pozitivă și dăm drumul la lucrări. Deja au început o parte din lucrările de reparație și modernizare“, a afirmat șeful CMSN.

Mai multe detalii, în clipul de mai jos:

Comments

comments

Actual

Doi minori din județul Constanța, cercetați pentru evadare

Publicat

la data de

Scris de

Doi minori din județul Constanța sunt cercetați sub acuzația comiterii infracțiunii de evadare.

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța au identificat un minor, de 15 ani, bănuit de comiterea faptei.

”Astfel, la data de 27 aprilie a.c., acesta ar fi pătruns în locuința unei persoane vătămate, de unde ar fi sustras o poșetă, în care se afla suma de 300 de lei.

În sarcina minorului a fost reținută și săvârșirea infracțiunii de evadare, întrucât, la data comiterii faptei, acesta se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

În urma administrării probatoriului în cauză, minorul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

Astăzi, acesta urmează a fi prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din orașul Năvodari, un minor, de 17 ani, iar în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că acesta se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Noi locuri de parcare în municipiul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mai multe terenuri care au fost eliberate de garaje, în municipiul Constanța, au fost reamenajate și transformate în parcări.

Una dintre ele a fost construită pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, în dreptul blocului L7. 18 noi locuri de parcare sunt disponibile pentru locuitorii din zonă. Suprafața carosabilă eliberată de garaje a fost reamenajată prin lucrări de pregătire a suprafețelor, asfaltare și trasare a marcajelor rutiere.

Lucrări similare au avut loc și pe aleea Poet Alexandru Gherghel. În locul garajelor au fost amenajate 39 de noi locuri de parcare, dintre care 4 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. O parte din teren a fost transformată în spațiu verde, suprafața fiind pregătită pentru plantare.

Alte locuri de parcare sunt în curs de amenajare în diverse zone din oraș. Pe strada Matei Millo, lângă Detașamentului de Pompieri Palas, se lucrează la refacerea suprafețelor în 4 zone distincte.

De asemenea, pe aleea Stadionului, în dreptul punctului termic, se construiesc 3 parcări. Infrastructura terenului este consolidată și se montează bordurile care vor delimita platforma parcărilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Update) Accident rutier la intrarea în Costinești. Un motociclist a fost grav rănit

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 20 mai, în jurul orei 10.35, în județul Constanța a avut loc un grav accident rutier. Evenimentul, în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, s-a produs pe DN 39, la intersecția cu DJ 394, la intrarea în Costinești.

Potrivit dr. Claudia Tatarici – medic al Serviciului de Ambulanță Constanța – un motociclist a fost grav rănit. La fața locului au fost direcționate un SMURD B și o ambulanță Saj C2.

Salvatorii au găsit motociclistul – un bărbat în vârstă de 42 de ani – inconștient. Bărbatul, care are politraumă majoră – a fost transportat la spitalul județean Constanța.

Update: Pentru preluarea motociclistului a plecat și echipajul SMURD C.

”Pacientul este în comă. În stare critică.”, a menționat dr. Claudia Tatarici.

Știre în curs de actualizare.

Update2: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 10.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, la intersecția DN 39 cu DJ 394 – Costinești.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 63 de ani, și o motocicletă, condusă de un bărbat, de 42 de ani.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală gravă a motociclistului.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Facebook/Stoica Gabriel

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: