Connect with us

Politica

Exclusiv! Andrei Gerea, liderul interimar al ALDE Constanța: “Banias a plecat cu baza de date și ne-a lăsat fără acces în sediul de la Constanța!”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Gerea vrea să îl cunoască pe Vrabie de la Medgidia!

Nu mai este nicio noutate pentru nimeni că deputatul Mircea Banias a fost exclus din ALDE, însă ce a urmat după decizia conducerii centrale se încadrează în fața nevăzută a politicii românești, una demnă de cascadorii râsului. Andrei Gerea, președintele interimar al ALDE Constanța și vicepreședinte ales la nivel național al formațiunii, a declarat, în exclusivitate, pentru “Ordinea.ro” că ai săi colegi de la Constanța au rămas fără acces în sediul de partid, dar și fără baza de date a organizației. Toate acestea, după excluderea lui Banias din partid. “După cum bine se știe, Mircea Banias a fost exclus din partid, urmare a analizelor pe care le-am făcut la nivel central. Am avut săptămâna trecută o întâlnire la Constanța, activitate la care au participat mai mulți colegi de la dvs., facem analize, evaluări și apoi decidem data alegerilor pentru conducerea organizației Constanța. Până la acest moment, colegii de la Constanța au rămas fără acces în sediu, trebuie să refacă și baza de date care a fost distrusă, noroc mai mai au colegii din filialele locale ceva informații… Le punem și noi în ordinea firească”, a declarat Andrei Gerea pentru ziarul nostru.

Întrebat cine a mai plecat cu Banias, Gerea ne-a spus că știe de Anton Mangiurea, secretarul general al Organizației de la Constanța. “Știu de secretarul organizației, Mangiurea că a plecat cu Banias. Oricum, colegii de la Constanța au multe mesaje pentru mine, mi-au povestit care au fost discuțiile din interiorul organizației, concluzia fiind aceea că nu toată lumea a tras în aceeași direcție, tocmai de aceea mesajul meu este unul pentru unitate: vom pregăti alegerile județene împreună, iar eu voi fi alături de ei atât în calitate de președinte interimar al ALDE Constanța, cât și în cea de vicepreședinte al ALDE la nivel național”, a completat Gerea pentru “Ordinea.ro”. Totodată, liderul ALDE ne-a spus că vrea să îl cunoască pe Valentin Vrabie, iar acest lucru speră să fie posibil la viitoarea mea vizită la Constanța, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Banias îi transmite lui Gerea: “Ăla e sediul PC, la fel și baza de date!”

După ce a stat cu sigla ALDE în spate, momentul excluderii din partid îl duce pe Mircea Banias în… Partidul Conservator. Asta declară pentru “Ordinea.ro”: “Ăla e sediul Partidului Conservator, nu am pus lacăt pe nimic. La fel și baza de date! Există Partidul Conservator, fuziunea cu PLR nu s-a produs, iar contractual e făcut și se achită în baza datelor Partidului Conservator. Eu n-aș fi vrut să fac asta, dar nici să stau ca mielul la taiere nu mi s-a părut corect. Mi s-a reproșat că am avut o poziție duplicitară, însă nu înțeleg de ce… Am spus clar că cine recunoaște congresul, e liber să meargă. Eu nu am fost! Așadar, noi funcționăm ca Partid Conservator până la noi decizii.”

Comments

comments

Politica

Proiect PSD: Mandatele primarilor și consilierilor județeni ar putea crește la cinci ani

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor locali/județeni, de la patru la cinci ani. Inițiatorii argumentează că o astfel de măsură ar duce la realizarea proiectelor asumate, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor județeni de la patru la cinci ani.

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari din PSD, printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, senatorul PSD Șerban Nicolae dar și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Ei susțin că proiectele de finanțare europene nu pot fi finalizate într-un mandat de patru ani, iar echipei care preia următorul mandat îi este greu să ducă la bun sfârșit proiectul în derulare.

„În prezent, durata mandatului în situația descrisă la motivul proiectului legislativ este de patru ani. Majoritatea proiectelor de finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinzi ani. Este greu pentru o echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin mpsuri potrivite, proiectul aflat în derulare. Modificarea propusă, în sensul arătat de prezenta expunere de motive nu generează costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale, cât și terților, părți active, pasive și reactive în societatea românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, PSD propune ca mandatul primarilor și consilierilor locali sau județeni să fie egal cu cel al președintelui României, respectiv de cinci ani.

„În legislatura românească, mandatul aleșilor locali, conform articolului 24, alin 1 secțiunea 2 din Legea nr. 215/2001-Legea Administrației Publice Locale, stabilește durata mandatului în cazul primaruluim al consilierilor locali și consilierilor județeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situația reală, întâlnită în acrivitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul biocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județeni se susține fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficient îndeplinirii obligațiilor asumate”, se mai arată în proiectul legislativ.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Diaspora se revoltă: “Tit Brăiloiu nu este calificat să reprezinte românii”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Zeci de grupuri civice din diaspora şi ţară îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-l propună pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, considerându-l incompatibil cu funcţiile publice.

”Organizaţiile non-guvernamentale şi comunităţile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcţiile publice pentru o funcţie de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spaţiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informaţiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională şi educaţia domnului Brăiloiu, precum şi lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis, joi seară, un număr de 30 de organizaţii civice şi ţară şi din străinătate, potrivit jurnaliștilor de la news.ro.

Semnatarii documentului consideră evident faptul că Liviu Brăiloiu ”nu este calificat să reprezinte românii”.

”Românii de pretutindeni, atât din ţară, cât şi din afara ei, sunt caracterizaţi prin cinste şi profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneţi un candidat corespunzător cetăţenilor acestei ţări şi demnităţii funcţiei de ministru”, au mai transmis semnatarii.

Au semnat documentul, din Diaspora, Canada Save Roşia, Diaspora Franţa solidară cu România, Diaspora Milano, Grupul Civic Madrid, Mişcarea civică Diaspora Belgia, Protestatari Pro-Democraţie Londra, Rezist Berlin, Rezist Dublin, Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, Rezist WMW, Rezist Zürich, Rezistăm şi la Paris, Rezistenţa din Diaspora, Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Din ţară, scrisoarea a fost semnată de #activAG Piteşti, #Rezist Galaţi, #REZISTENŢA, Acţiunea Civică Galaţi, Aradul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Corupţia Ucide, Cuza Avea Dreptate – Iaşi, Procivic Baia Mare, Reset, Rezistenţa Constanţa, Umbrela Anticorupţie Cluj şi VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Citiți și:

Senatorul constănțean Tit Brăiloiu, viitor ministru al românilor de pretutindeni

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tudorel Toader a cedat! DEMISIONEAZĂ din funcţia de ministru al Justiţiei

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Tudorel Toader, ministru al Justiţie în ultimii doi ani şi două luni, a anunţat joi, 18 aprilie, că demisionează din funcţie, după ce miercuri Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras sprijinul politic, notează stiripesurse.ro.

„Voi merge la Guvern şi am o altă întrevedere cu doamna prim-ministru. Voi dezvolta ceea ce v-am spus dimineaţă. Voi porni în scrisoarea pe care am redactat-o de la voinţa politică exprimată în cadrul CEx-ului. Voi porni de la voinţa exprimată oarecum în cele două întrevederi cu doamna prim-ministru, de la faptul că doamna prim-ministru are rolul decisiv atât în formarea guvernului, cât şi în revocarea unor membri. Luând act de aceste împrejurări, iau în considerare şi faptul că orice autoritate trebuie să aibă asigurată continuitatea, voi rămâne la minister până la momentul în care numele noului ministru va apărea în Monitorul Oficial, pe care îl voi aştepta la minister. Prin urmare, merg la Guvern şi prezint doamnei prim-ministru demisia. Domnia sa va decide ce face cu acestă demisie. Cel mai probabil o va trimite preşedintelui“, a declarat Tudorel Toader.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: