Connect with us

Actual

Exerciții militare la Marea Neagră. Instrucția se desfășoară în plan naval, terestru și aerian

Publicat

la

Modulele de instruire tip „joint” (întrunit) sunt foarte importante pentru dezvoltarea deprinderilor de luptă ale marinarilor militari și pentru menținerea la standarde ridicate a capacității de reacție a structurilor Forțelor Navale Române.

Monitorizare a traficului naval

În perioada 2-3 februarie, echipajul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat acțiuni de interdicție maritimă și de monitorizare a traficului naval în raionul maritim din proximitatea poligonului de trageri de la Capu Midia, unde militarii din Forțele Terestre au participat la Exercițiul „Viforul 21” de lansare rachete sol-aer, iar în plan terestru militarii de la Centrul 110 Comunicații și Informatică al Forțelor Navale au asigurat platformele mobile de comunicații pentru buna desfășurare a exercițiului.

Antrenament de ambarcare-debarcare desfășurat de rachetiștii navali

La Mangalia, rachetiștii navali de la Divizionul 508 Rachete de Coastă și specialiștii de la Secția 335 Logistică au desfășurat miercuri, 3 februarie, un antrenament de ambarcare-debarcare rachetă de exercițiu. Activitatea de instrucție combinată a militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă continuă joi, 4 februarie, în teren. Astfel, militarii din Compania 585 Apărare CBRN (chimic-bacteriologic-radionuclear) și cei din Secția Rachete de Coastă au fost dislocați în zona Hagieni, pentru a desfășura un antrenament întrunit, care cuprinde exersarea a două proceduri operaționale specifice. Prima etapă prevede cercetarea unui raion terestru, în vederea identificării unor substanțe toxice de luptă dispersate de inamic, iar cea de-a doua constă în aplicarea procedurii operaționale de atac asupra unor ținte navale de suprafață, cu dispozitivele mobile de lansare rachete navale din dotarea Divizionul 508 Rachete de Coastă.

Scafandrii fac antrenamente pe timp de zi și de noapte

Scafandrii de luptă și scafandrii de mare adâncime continuă, în perioada 3-5 februarie, activitățile de instrucție, conform planului de activități al Centrului 39 Scafandri, prin antrenamente de scufundare, pe timp de zi și de noapte, în raioane maritime din proximitatea portului Constanța, pentru exersarea procedurilor operaționale de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, precum și prin executarea unor scufundări pentru controlul operei vii la navele militare din portul Mangalia.

Activitățile de instrucție ale marinarilor militari cuprind, în această perioadă, și module de instruire simulată, care se desfășoară la simulatorul integrat de conducere a navei, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale, unde se planifică secvențele principale ale Exercițiului „Danube Protector 21”, cel mai amplu exercițiu al militarilor de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.

Implementarea unui nou concept integrat de instruire a marinarilor militari contribuie la optimizarea managementului spațiului maritim, terestru și fluvial, din zona de responsabilitate a Forțele Navale Române, precum și la dezvoltarea capacității Armatei României de a reacționa, rapid şi eficient, la întregul spectru de ameninţări la adresa apărării colective.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cum a scăpat un tânăr de 24 de ani de acuzația că a violat o minoră de 14 ani, la Costinești

Publicat

la data de

Scris de

Un tânăr de 24 de ani, născut la Viena, dar care locuia în Alba Iulia în baza unui permis de ședere eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, a fost arestat anul trecut pentru viol și act sexual cu o minoră de 14 ani. După o lună, inculpatul a fost plasat în arest la domiciliul său din Alba Iulia. Iar după încă o lună a fost pus în libertate sub control judiciar, la cererea unității de parchet care îl ancheta. La mai puțin de patru luni după actul sexual, Parchetul Judecătoriei Mangalia a emis o ordonanță de clasare a dosarului penal. Procurorul de caz a concluzionat că nu a fost viol, dar nici act sexual cu un minor în forma de vinovăție prevăzută de lege. Dosarul a fost instrumentat foarte rapid, în contextul în care alte lucrări penale zac și ani de zile nesoluționate la unitatea de parchet din sudul litoralului. În timp ce era cercetat pentru viol, tânărul a fost trimis în judecată, la Alba Iulia, pentru încăierare și tulburarea liniștii publice, într-un lot de nouă persoane.

Versiunea tatălui

Cazul a fost semnalat presei din Constanța de tatăl minorei.

Minora locuiește împreună cu familia ei în orașul Săcele din județul Brașov. Anul trecut, aceasta a plecat la mare, în stațiunea Costinești, acolo unde se aflau deja prietenul ei și alte persoane apropiate. În noaptea de 1 spre 2 august 2021, grupul din care făcea parte a petrecut într-o discotecă din stațiune. Aici au dansat, au băut, iar la un moment dat minora s-a certat cu prietenul ei și a părăsit discoteca, împreună cu o fată pe care o cunoscuse în timpul serii, motivând că i s-a făcut rău. Pe drum, cele două fete au fost acostate de tânărul de 24 de ani. El s-a oferit să o conducă pe minoră la locul de cazare, aceasta spunându-i că vrea să-și facă bagajul ca să plece la Săcele. Cealaltă fată s-a întors la discotecă.

La locul de cazare, în interiorul camerei se afla un alt adolescent din grupul de la Săcele, care dormea. Tânărul de 24 de ani l-a trezit brutal și i-a cerut să părăsească rapid încăperea, amenințându-l cu violența. După ce l-a evacuat pe adolescent, agresorul a blocat cele două căi de acces, de la ușă și balcon, a stins lumina și a forțat-o pe adolescentă, apăsându-i cu degetul pe gât, să întrețină un raport sexual normal cu el.

Adolescentul dat afară din cameră i-a alertat pe amicii săi. Împreună, au reușit să pătrundă în cameră, moment în care au văzut-o pe minoră care era dezbrăcată de la brâu în jos și pe tânărul de 24 de ani sărind de la balconul aflat la etajul 1 al clădirii. La ora 4,40 dimineața, minora și prietenul ei s-au prezentat la Postul de Poliție Costinești, reclamând infracțiunea de viol. Ei au predat polițiștilor portofelul uitat sau scăpat de tânărul de 24 de ani la locul unde se consumase actul sexual.

A doua zi, minora a fost supusă unei examinări medico-legale. Legiștii au constatat lipsa alcoolemiei, o deflorare completă veche, urme de lichid seminal în secreția vaginală, o arsură cu țigara la nivelul coapsei, dar care putea avea o vechime de 1-2 zile, precum și o echimoză la nivelul gâtului ce putea fi produsă prin comprimare digitală, cu aproximativ 10 ore înaintea examinării.

Tânărul de 24 de ani a fost reținut, iar pe 3 august 2021, la ora 22:20, Judecătoria Mangalia a dispus arestarea sa preventivă.  

Versiunea Parchetului

Pe durata anchetei, au apărut și alte date, așa cum sunt consemnate de procurorul de caz în ordonanța de clasare din 24 noiembrie 2021. Astfel, între momentul plecării de la discotecă și momentul actului sexual, tânărul de 24 de ani și minora de 14 ani s-au plimbat pe plajă, s-ar fi ținut de mână, iar la un moment dat s-ar fi deplasat la locul de cazare al inculpatului, fiind însoțiți de alți doi tineri, cunoscuți accidental. Cei patru ar fi petrecut în curtea pensiunii în care era cazat inculpatul, ei consumând băuturi alcoolice, iar ea nu.

La un moment dat, inculpatul s-ar fi dus în camera sa pentru vreo 10 minute, iar în acest timp minora le-ar fi spus celorlalți doi (audiați ca martori în dosar) că este elevă în clasa a X-a și că are 16 ani. Ba chiar, le-ar fi spus că l-ar fi înșelat pe iubitul ei cu inculpatul și că regretă acest fapt. Toți patru ar fi pornit mai apoi spre locul de cazare al fetei. Minora și tânărul de 24 de ani s-ar fi ținut de mână și ar fi manifestat o atitudine afectuoasă unul față de celălalt, potrivit celor doi martori care îi însoțeau. Aceeași martori spun că fata nu era în stare de ebrietate, fiind perfect lucidă și conducându-i la locul ei de cazare.

La pensiune, întregul grup de 4 persoane ar fi urcat la etajul 1. Mai apoi, tânărul de 24 de ani și minora ar fi escaladat o balustradă și ar fi pătruns astfel în balconul camerei și de aici în camera în care era cazată fata. Procurorul consemnează evacuarea tânărului care dormea în încăpere, dar și declarația acestuia că minora nu ar fi avut nicio reacție în această împrejurare.

În cadrul anchetei, s-a mai evidențiat că, în timpul actului sexual, s-au auzit bătăi puternice în ușă. Ba chiar, o persoană ar fi reușit pentru un moment să forțeze ușa de la balcon, situație care l-a determinat pe tânărul de 24 de ani să se ridice din pat și să blocheze ușa la loc. Ulterior, acesta s-a îmbrăcat și s-a deplasat spre balcon, iar în acest timp minora a deschis ușa de la intrare.  Parchetul nu consemnează dacă aceasta era dezbrăcată în partea de jos, așa cum spune tatăl minorei și prietenii ei. Probabil procurorului i s-a părut nesemnificativ acest amănunt.

Procurorul mai consemnează declarațiile celor doi martori care îl însoțiseră pe inculpat, potrivit cărora adolescenții care au pătruns în cameră i-au reproșat minorei că și-a înșelat prietenul, ar fi jignit-o și i-ar fi cerut să-și facă bagajele și să plece. Aceeași martori au spus că fata stătea liniștită pe pat, nu plângea și nu prezenta leziuni. Ei au mai subliniat că grija minorei era doar legată de faptul că nu va mai avea cazare.

De asemenea, inculpatul a declarat că minora i-ar fi spus că are 18 ani. El a susținut că persoana despre care credea că are 18 ani a consimțit liber la întreținerea raportului sexual și nu părea în stare de ebrietate pentru a se reține imposibilitatea de a-și exprima voința sau de a opune rezistență.

Minora a fost examinată psihologic la DGASPC Brașov. Citând raportul psihologului, procurorul de caz a reținut câteva caracteristici ale fetei: impresionabilă și influențabilă, cu posibilitatea de a manifesta megalomanie și ocazional mitomanie.

Echimoza produsă prin comprimare digitală la nivelul gâtului nu a contat prea mult, pe motiv că, la Poliție, minora ar fi încercat să acrediteze ideea că se simțea atât de rău, încât nu a avut puterea să strige sau să opună rezistență. Iar declarațiile contradictorii ale martorilor (prietenii fetei spun că era în stare de ebrietate, în vreme ce inculpatul și ceilalți doi martori spun că era perfect lucidă) au fost interpretate în sensul unui dubiu care profită inculpatului. În consecință, potrivit procurorului de caz, nu a fost viol, ci act sexual consimțit de ambele părți.

Procurorul l-a scos pe inculpat și de sub acuzația de act sexual cu un minor, pe motiv că aceasta ar fi avut convingerea că fata are 18 ani, ceea ce înlătură tipicitatea subiectivă a faptei penale. Convingerea a fost creditată ca reală și pe fondul faptului că prietenii inculpatului au declarat că minora le-ar fi spus că are peste 16 ani.

”Nu este legal, nici normal ceea ce au decis procurorii. Un violator să fie lăsat liber. Violatorul fiicei mele care încă nu şi-a revenit din acest coșmar. Vă rog, să mediatizați acest caz, pentru că altă speranță nu mai am.” – spune tatăl fetei de 14 ani.

Familia minorei a depus trei plângeri la Parchet împotriva soluției de clasare. La una din plângeri, Parchetul nu a formulat răspuns. La momentul de față, ordonanța a fost contestată de familie la judecătorul de cameră preliminară. Cazul urmează să fie analizat în luna februarie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi indivizi, REȚINUȚI după ce au amenințat cu cuțitul o femeie și un bărbat

Publicat

la data de

Scris de

Doi indivizi din județul Constanța au fost reținuți sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.

Potrivit reprezentanților Biroului de presă al IPJ Constanța, în urma cercetărilor în 2 dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța, cu sprijinul polițiștilor Poliției orașului Negru Vodă, au identificat 2 bărbați, de 26, respectiv 30 de ani, bănuiți de comiterea faptelor.

”Astfel, la data de 24 ianuarie a.c., cei doi ar fi sustras, prin amenințarea cu un cuțit, suma de 700 de lei de la o femeie, în timp ce se aflau la domiciliul acesteia, din municipiul Constanța.

Totodată, la data de 26 ianuarie a.c., bărbatul de 26 de ani ar fi amenințat, cu un cuțit, un bărbat, pe care persoana vătămată l-ar fi transportat (în regim free taxi), din municipiul Constanța până în orașul Negru Vodă. La finalul cursei, victima ar fi fost deposedată de suma de 250 de lei.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

În cursul zilei de astăzi, aceștia vor fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Foto: Bihor24

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Șoferiță beată la volan, prinsă de polițiștii din Eforie Nord. Vezi ce alcoolemie avea

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii constănțeni au întocmit dosar de cercetare penală pe numele unei șoferițe prinsă beată la volan.

Potrivit IPJ Constanța, la data de 26 ianuarie a.c., în jurul orei 22.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie au identificat o femeie, de 44 de ani, care a condus un autoturism pe strada Smarald din stațiunea Eforie Nord, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceasta fiind condusă la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: