Conecteaza-te cu noi

Actual

Exercițiu de simulare a producerii inundațiilor în Dobrogea

Published

on

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.) a organizat, timp de două zile, pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, un exercițiu de simulare a producerii inundațiilor cu scopul de a verifica modul de funcţionare a fluxului informaţional hidrometorologic de avertizare și alarmare a populaţiei.

Localitățile Adamclisi, Hârșova și Seimeni din județul Constanța și localitățile Nufăru, Beștepe și Mahmudia din județul Tulcea au fost incluse în exercițiu de simulare de producere a inundațiilor.

Acesta a urmărit modul de desfășurare a fluxului informațional între instituții în timpul unor fenomene hidrometeorologice periculoase, constând în instituirea unui cod portocaliu de precipitaţii, cu cantităţi de până la 60 l/mp, în 3 ore, pe raza localităților cuprinse în acest scenariu.

La Constanța, Serviciul de Prognoză Bazinală, Hidrologie și Hidrogeologie din cadrul A.B.A.D.L. a monitorizat continuu situația pe cursurile de apă afectate Urluia și fluviul Dunărea. Nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative în ceea ce privește linia de apărare de la Dunăre – digurile de apărare de la Hârșova – Ciobanu și Seimenii Mici, iar cursul de apă Urluia ce traversează localitatea Adamclisi nu a ridicat probleme.

Advertisement

La Tulcea, a fost monitorizat permanent Pârâul Beștepe care în general prezintă eroziuni ale talvegului pe sectoarele în pantă și duce la colmatarea secțiunii podețelor, precum și la inundarea terenurilor joase. De asemenea, nu a fost necesară punerea în aplicare a măsurilor operative pentru că nu au existat probleme în ceea ce privește digurile situate pe cursurile de apă Dunăre – Brațul Sf. Gheorghe, din localitățile Nufăru și Mahmudia, ce aparțin administrațiilor locale.

Toate mesajele trimise către autoritățile implicate în acest scenariu au avut mențiunea: “Atenţie! Acesta este un exerciţiu de simulare. Datele nu corespund realităţii!”

În cadrul acestui exercițiu organizat la nivelul bazinului hidrologic Dobrogea – Litoral de Sistemele de Gospodărire a Apelor Constanța și Tulcea din cadrul A.B.A.D.L, au fost implicate: Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” și „Delta”, Grupurile de Suport Tehnic din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență Constanța și Tulcea și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență aferente primăriilor menționate.

În urma evaluării, la sfârşitul exerciţiilor de simulare nu s-au constatat deficiențe în asigurarea fluxului informațional și a procedurilor de lucru. În același timp pentru îmbunătăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii s-a propus continuarea instruirii agenților de inundații pentru a pune în aplicare Planurile Locale de Apărare Împotriva Inundațiilor, completarea stocurilor de apărare și actualizarea permanentă a componenței Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor.

Sursa: ABA Dobrogea-Litoral

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions