Connect with us

Actual

Există de multă vreme dar nu se înghesuiau tinerii! Acum, secția de Poliție Locală are mulți candidați!

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Toată lumea știe de existența Poliției Locale și s-au făcut o multitudine de speculații privind studiile pe care angajații acesteia le au. Însă puțini dintre noi știu că există studii de specialitate în acest domeniu și, cel puțin în ultima perioadă, angajările pe aceste poziții se fac strict în funcție de pregătire. Am avut șansa de a ne convinge de acest lucru în cursul zilei de ieri, când am văzut un anunț de angajare la Primăria orașului Eforie. Pe site-ul primăriei era un anunț prin care se aducea la cunoștința cititorilor rezultatul selecţiei dosarelor de înscriere la concursul  organizat pentru ocuparea  funcţiei publice  de execuție vacantă de polițist local, clasa I, grad profesional debutant din cadrul Serviciului Poliție Locală din cadrul  Primăriei Orasului Eforie. Întâmplător, la acest concurs participaseră două fete și un bărbat și exact dosarul celui din urmă fusese respins. Și asta deoarece el nu avea studiile de specialitate cerute.  Am încercat să aflăm mai multe detalii vizavi de această problemă, ca atare am stat de vorbă cu mai multă lume. Am contactat-o pe Valentina Chiriță, purtător de cuvânt al Poliției Locale Constanța, care ne-a declarat că în cadrul instituției pe care o reprezintă sunt circa 10-15% angajați absolvenți ai acestei secții. Și acest lucru se datorează în primul rând faptului că, ani de zile, posturile au fost blocate. Prodecanul Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidiu, Mihaela Rus, ne-a spus că în acest an au fost alocate de către ARACIS 60 de locuri pentru Poliția Locală: ”Anul acesta s-au înscris 90 de candidați strict pentru secția de Poliție Locală. În total au fost 180 de înscriși la facultatea de Științe Administrative, iar ceilalți au optat pentru această secție  prin alunecare. Sunt cei mai mulți înscriși din ultimii ani și asta și pentru că s-au deblocat posturile. Primarul Decebal Făgădău spunea la ultima noastră întâlnire că sunt 100 de posturi deblocate. Oricum, în țară există doar două facultăți de stat de Poliție Locală, respectiv cea de la Ovidius și cea din Sibiu. Există deja un trend ascendent în această zonă.Tocmai de aceea avem înscriși la examen tineri din Buzău, Brăila, Galați, Tulcea etc.”, ne-a spus prodecanul Mihaela Rus. Și faptul că trendul este pozitiv reiese și din aceea că deja există și facultăți particulare care au locuri pentru Poliție Locală. Și este vorba despre Oradea și București.   În țară, există linii de studii de licență pentru Poliție Locală în următoarele universități: Universitatea din Oradea, Universitatea “Ovidius” Constanţa, Universitatea “Spiru Haret” Bucureşti, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și Universitatea “Nicolae Titulescu” Bucureşti. În cadrul universității Ovidius această secție există încă din anul 2006 și are o rată de absorbție foarte mare. Sunt chiar absolvenți ai acestei secții care au ajuns în Poliția Națională.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(VIDEO) Baby Zoo din cadrul CMSN s-a transformat. A fost amenajată o suprafață generoasă cu tartan și echipamente de joacă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are de câțiva ani o ofertă de nerefuzat pentru părinți și copii. Este vorba de Baby Zoo, o zonă dedicată copiilor, cu activități în interior și la exterior privind educația ecologică, protecția mediului și a animalelor, totul despre natură și rolul nostru în protejarea ei. Baby Zoo a apărut în urmă cu doi-trei ani ca un demers de a apropia oamenii, și copii în mod particular, de animale, de a le oferi ceva interactiv, în care să învețe ceva mai mult despre animale. Acum, Baby Zoo se poate mândri cu ultima sa noutate, un spațiu generos de joacă și care gândit astfel încât copiii să fie îndemnați și încurajați să afle lucruri noi în timp ce se joacă.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii are de câțiva ani Baby Zoo, un concept interesant, un concept important pentru educația copiilor și care a evoluat pe parcursul anilor. Dacă la început a fost o clădire, un spațiu și câteva țarcuri pentru animale, acum la Baby Zoo avem un concept nou. Dar am trecut prin intelect-parc, printr-o perioadă în care am încercat să îi atragem cu jocuri pe copii să fie mai interesați de a cunoaște natura, să facă mișcare în aer liber. Acum, în faza a treia am amenajat patru locuri de joacă tematice, fiecare având o temă educativă ce ține de natură. Bineînțeles că la Planetariu ține de natura stelară și universul în car trăim. În consecință, am amenajat niște locuri cu dotări care să fie omologate și sigure pentru copii. Am conceput panouri care transmit informații de mediu și natură și care urmează să fie montate. Bineînțeles, am acoperit locurile de joacă cu tartan, o soluție modernă și sigură. Avem nevoie ca vizitatorii noștri să fie protejați la cădere de acest modern strat, care nu e simplu să îl pui, pentru că a durat toată vara să îl punem. Copiii pot veni împreună cu părinții, iar accesul pentru zona de microrezervație nu se plătește nimic în plus, decât taxa de acces, care este modică acum în extrasezon“, a declarat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mașini, pistoale Beretta și alte echipamente pentru polițiștii de la IPJ Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anul acesta, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost recepționate 147 de autovehicule noi, dintre care 15 au fost primite săptămâna trecută.

Autospecialele sunt destinate muncii operative și au fost repartizate, în special, polițiștilor de ordine publică şi de la rutieră.

În vederea îmbunătățirii dotării polițiștilor, au fost recepționate, până în prezent, 813 pistoale Beretta calibrul 9×19 mm.

În anul 2020, au fost recepționate echipamente și mijloace tehnice specifice muncii de poliție și pentru protecția polițiștilor, respectiv 110 căști de protecție cu vizor, 35 de veste antiglonț și 170 de maiouri de protecție, precum și 110 bastoane cu electroșocuri.

De asemenea, au intrat în dotarea polițiștilor constănțeni 13 complete de blocare a trecerii auto, ce vor fi folosite în cazul celor despre care există indicii că ar fi comis infracțiuni și care nu se conformează semnalului de oprire al polițistului rutier. Aceste dispozitive au rolul de a preveni producerea de evenimente grave, prin blocarea autovehicului.

Totodată, au fost recepționate 171 de body-camera, ce au intrat în dotarea polițiștilor care intervin primii la evenimente și interacționează în mod curent cu cetățenii. Poliţiştii vor înregistra audio-video interacţiunile cu cetăţenii, în scopul prevenirii comiterii de comportamente antisociale, ultraje sau abuzuri.

Aceste achiziţii sunt realizate din fondurile Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul demersurilor pentru îmbunătățirea intervențiilor și serviciului pus în slujba comunității.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Sute de pacienți au fost investigați și tratați la Centrul de Sănătate din Năvodari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 400 pacienți au beneficiat până acum de serviciile medicale ale Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari, atât în cadrul Ambulatoriului de Specialitate cât și în regim de urgență.

Astfel, în prima jumătate a lunii octombrie, mai exact în perioada 01-15 octombrie,  la punctul UPU Năvodari au fost înregistrați 222 de pacienți. Dintre aceștia, 210 pacienți au fost investigați și tratați pe loc și doar 12 cazuri au necesitat transfer la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SCJU Constanța.

In aceeași perioadă, 187 de pacienți au beneficiat de consultații în cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

Potrivit unui comunicat de presă remis de SCJU Constanța, Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța și oferă, din 17 septembrie 2020, servicii medicale gratuite, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

”Prin urmare, pacienții care au nevoie de consultații medicale, investigații sau tratamente care pot fi efectuate aici, beneficiază de acestea gratuit, atâta vreme cât sunt asigurați.”, a precizat Crina Kibedi, reprezentant al Compartimentului Relații Publice și comunicare al SCJU Constanța.

Centrul Multifuncțional de Sănătate dispune de punct lucru extern al UPU Constanța care asigură urgențele minore, Ambulatoriu de Specialitate (chirurgie, cardiologie, neurologie, boli interne, ORL, dermato venerice, pediatrie) și compartiment Spitalizare de zi care include Laboratorul de analize.

Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 08.00-16.00 pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului și non stop pentru punctul de lucru al UPU.

”Consultațiile se acordă numai în baza unei programări. Având în vedere situația epidemiologică actuală, rugăm pacienții să se programeze telefonic la 0241503346 sau pe email, la adresa cm-navodari@spitalulconstanta.ro.”, a precizat Crina Kibedi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: