Connect with us

Actual

Extinderea Delfinariului, în linie dreaptă. A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor

Publicat

la

În 24 de luni, constănțenii și turiștii vor avea un nou Delfinariu. Astăzi, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea Delfinariului. La semnarea contractului au mai fost prezenți directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, și Manelli Impresa, reprezentantul firmei care va derula investiția la Delfinariu.

„De ce am ajuns la această extindere? În discuțiile pe care le-am avut cu echipa de la Delfinariu, ne-am dorit să mărim numărul de delfini și nu se putea face decât printr-o extindere a acestui Delfinariu. Azi semnăm contractul de extindere. Îi mulțumesc directorului CMSN, Adrian Bîlbă, care depune eforturi ca lucrurile să se desfășoare foarte bine la Delfinariu. Prin această investiție vom duce Delfinariu la standarde europene. Facem această investiție pentru turiști“, a declarat președintele CJC, Horia Țuțuianu.

Șeful CJ a mai spus că speră ca peste 24 de luni, atunci când vor fi terminate lucrările, turiștii să beneficieze de un Delfinariu nou și modern.

La rândul său, șeful CMSN, Adrian Bîlbă a spus că Delfinariul se va extinde de la un milion de metri cubi de apă, de la 180 de metri suprafață, la 800 de metri suprafață. Bîlbă a spus că Delfinariu din Constanța va putea avea cel puțin șase delfini.

Tema de proiectare mi-a cerut-o președintele CJC în 2017, am realizat-o în 2018, în 2019 proiectul, iar în 2020 semnăm lucrarea. Ne-am mișcat repede, iar președintele Țuțuianu a găsit soluția de finanțare. Nu este simplu să găsești 5 milioane de euro în ziua de azi pentru investiții. Sunt greu de găsit fonduri pentru Delfinariu. Și totuși s-a găsit soluția de a ne finanța. Și vom avea în 24 de luni un nou Delfinariu“, a spus Bîrbă.

Valoarea lucrărilor se ridică la 5,6 milioane de euro. Proiectul de extindere este finanțat de Ministerul Turismului în proporție de 70% și de Consiliul Județean Constanța, în proporție de 30%. Contractul de finanțare a fost semnat pe 7 august 2019 de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, și de fostul ministru al turismului, Bogdan Trif.

În următorii doi ani, vor fi construite un nou bazin de antrenamente (suprafața construită la sol de 628,70 mp, volum total 3094 mc, înălțimea apei de 5,2 m), o stație de filtre și stație de pompare (6 sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului), un spațiu administrativ (camere antrenori, cameră preparare hrană, magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic) și va fi montat un skimmer (dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament).

Delfinariul din Constanța dispune la acest moment de două bazine în suprafață de 280 de metri pătrați, cu un volum de un milion de metri cubi de apă. Prin proiectul de extindere, luciul de apă va crește cu peste 600 de metri pătrați, iar Delfinariul va beneficia cu totul de peste 4 milioane de litri de apă. Acest volum va permite reprezentații cu 6 delfini, ceea ce va aduce instituția constănțeană în rândul celor mai bune delfinarii din Europa.

În planul CJ Constanța și CMSN se mai află și un nou acvariu, pentru care se va investi 10 milioane de euro.

Comments

comments

Actual

Bărbat prins băut la volan în Lumina

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, un bărbat din comuna Lumina a fost prins beat la volan. Transportat la spital, acesta a refuzat să i se preleveze mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Potrivit IPJ Constanța, la data de 23 octombrie a.c., în jurul orei 1.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au identificat un bărbat, de 34 de ani, care a condus un autoturism pe DN 22, în localitatea Lumina, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital, unde a refuzat prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În această cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Năvodari, prins la volan fără permis de conducere

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, polițiștii din Năvodari au constatat o infracțiune la regimul rutier, comisă de un tânăr.

Potrivit reprezentanților Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 22 octombrie a.c., în jurul orei 21.00, polițiștii au identificat un bărbat, de 19 ani, care a condus un autoturism pe strada Rândunelelor din orașul Năvodari, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Tânărul s-a ales cu dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în Corbu de Jos. O copilă de numai doi ani și-a pierdut viața

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.25, în  localitatea Corbu de Jos, pe strada I.L. Caragiale a avut loc un grav accident rutier.

O fetiță de numai doi ani, care se afla pe stradă, a fost accidentată de un autoturism și a rămas inconștientă. La fața locului au fost direcționate de urgență mai multe echipaje de intervenție, respectiv un SMURD B, un SMURD C și un Saj.

De asemenea, au ajuns și polițiști ai Serviciului Rutier pentru a stabili concret cum a avut loc acest accident rutier.

În jurul orei 18.35, echipajele de intervenție au început protocolul de resuscitare, pe care l-au efectuat zeci de minute.

Din nefericire, copila a fost declarată decedată.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: