Connect with us

Actual

Extinderea Delfinariului, în linie dreaptă. A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor

Tatian Iorga

Publicat

la

În 24 de luni, constănțenii și turiștii vor avea un nou Delfinariu. Astăzi, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea Delfinariului. La semnarea contractului au mai fost prezenți directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, și Manelli Impresa, reprezentantul firmei care va derula investiția la Delfinariu.

„De ce am ajuns la această extindere? În discuțiile pe care le-am avut cu echipa de la Delfinariu, ne-am dorit să mărim numărul de delfini și nu se putea face decât printr-o extindere a acestui Delfinariu. Azi semnăm contractul de extindere. Îi mulțumesc directorului CMSN, Adrian Bîlbă, care depune eforturi ca lucrurile să se desfășoare foarte bine la Delfinariu. Prin această investiție vom duce Delfinariu la standarde europene. Facem această investiție pentru turiști“, a declarat președintele CJC, Horia Țuțuianu.

Șeful CJ a mai spus că speră ca peste 24 de luni, atunci când vor fi terminate lucrările, turiștii să beneficieze de un Delfinariu nou și modern.

La rândul său, șeful CMSN, Adrian Bîlbă a spus că Delfinariul se va extinde de la un milion de metri cubi de apă, de la 180 de metri suprafață, la 800 de metri suprafață. Bîlbă a spus că Delfinariu din Constanța va putea avea cel puțin șase delfini.

Tema de proiectare mi-a cerut-o președintele CJC în 2017, am realizat-o în 2018, în 2019 proiectul, iar în 2020 semnăm lucrarea. Ne-am mișcat repede, iar președintele Țuțuianu a găsit soluția de finanțare. Nu este simplu să găsești 5 milioane de euro în ziua de azi pentru investiții. Sunt greu de găsit fonduri pentru Delfinariu. Și totuși s-a găsit soluția de a ne finanța. Și vom avea în 24 de luni un nou Delfinariu“, a spus Bîrbă.

Valoarea lucrărilor se ridică la 5,6 milioane de euro. Proiectul de extindere este finanțat de Ministerul Turismului în proporție de 70% și de Consiliul Județean Constanța, în proporție de 30%. Contractul de finanțare a fost semnat pe 7 august 2019 de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, și de fostul ministru al turismului, Bogdan Trif.

În următorii doi ani, vor fi construite un nou bazin de antrenamente (suprafața construită la sol de 628,70 mp, volum total 3094 mc, înălțimea apei de 5,2 m), o stație de filtre și stație de pompare (6 sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului), un spațiu administrativ (camere antrenori, cameră preparare hrană, magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic) și va fi montat un skimmer (dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament).

Delfinariul din Constanța dispune la acest moment de două bazine în suprafață de 280 de metri pătrați, cu un volum de un milion de metri cubi de apă. Prin proiectul de extindere, luciul de apă va crește cu peste 600 de metri pătrați, iar Delfinariul va beneficia cu totul de peste 4 milioane de litri de apă. Acest volum va permite reprezentații cu 6 delfini, ceea ce va aduce instituția constănțeană în rândul celor mai bune delfinarii din Europa.

În planul CJ Constanța și CMSN se mai află și un nou acvariu, pentru care se va investi 10 milioane de euro.

Comments

comments

Actual

Accident rutier GRAV, cu victime încarcerate, la ieșirea din Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, în jurul orei 17.30, a avut loc un grav eveniment rutier în urma căruia două persoane au rămas încarcerate.

Accidentul s-a produs între două autoturisme, la ieșirea din orașul Ovidiu, în zona hanului Kartali.

La fața locului au fost solicitate de urgență echipaje de intervenție. La această oră intervin pompierii constănțeni cu o autospecială de descarcerare grea, 2 echipaje de prim ajutor SMURD B și un echipaj terapie intensivă mobilă SMURD C.

”E vorba de 2 persoane încarcerate, în acest moment colegii lucrează pentru extragerea acestora.”, a precizat Anca Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Constanța.

În total sunt 6 persoane implicate în accident: 2 conștiente autoevacuate, 2 încarcerate inconștiente, una lângă mașină, semiconștientă, plus șoferul celuilalt vehicul, care este conștient.

Cinci persoane au fost transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constănțenii pot plăti taxele și impozitele chiar dacă nu au primit înștiințarea de la SPIT

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțenii pot plăti taxele și impozitele locale chiar dacă nu au primit înștiințarea de plată de la SPIT, informează Primăria Constanța. Dacă se achită integral impozitul până la data de 31.03.2021 (prima scadență) se acordă o bonificație de 10%, arată sursa citată.

„Plata obligațiilor fiscale se poate efectua de la distanță, simplu, prudent și rapid, de la calculator, tabletă și chiar prin intermediul telefonului mobil:

– pe site-ul spit-ct.ro, secțiunile “Servicii online/Plată impozite” și “Plată amenzi/alte taxe”;

– prin intermediul telefonului mobil, utilizând aplicația e-Tax Mobile, disponibilă în App Store și Play Store;

–  pe site-ul ghiseul.ro, secțiunile “Plătește online impozite și taxe”, “Plată amenzi” și “Plată fără autentificare”;

–  prin serviciul Internet Banking.

De asemenea, plățile pot fi efectuate și prin ordin de plată: beneficiar Primăria Municipiului Constanța, cod fiscal: 4785631;

Daca totuși nu aveți posibilitatea să utilizați serviciile online puse la dispoziție de Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, există posibilitatea plății prin numerar, doar în municipiul Constanța:

– la orice agenție fiscală SPIT;

– la stațiile OMV – Petrom, în magazinele Inmedio prin serviciul Westaco Express;

– la agențiile băncii Garanti Bank;

– la toate oficiile Poșta Română.“, notează Primăria.

Sursa foto: Facebook

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbat electrocutat, transportat cu elicopterul SMURD de la Constanța la Iași

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, în triajul stației CFR Port din municipiul Constanța a avut loc un grav eveniment în urma căruia un bărbat a fost electrocutat și a suferit arsuri pe o mare suprafață a corpului.

Potrivit primelor informații, un bărbat în vârstă de aproximativ 52 de ani, angajat al unei societăți cu punct de lucru în Portul Constanța, s-a urcat pe un vagon de tren pentru a face verificări.

El s-a atins de niște fire de înaltă tensiune și a fost electrocutat.

A fost transportat de urgență la Spitalul Județean Constanța pentru acordarea primelor îngrijiri medicale. În cursul zilei de azi, s-a luat decizia ca bărbatul să fie transferat la o unitate spitalicească din municipiul Iași. Transferul s-a făcut cu un elicopter SMURD.

La ora actuală, se fac cercetări de către Serviciul de Poliție Transporturi Maritime și reprezentații ITM pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: