Connect with us

Societate

Exxon şi Petrom vor scoate gaz din Marea Neagră? Transgaz, despre rezervarea capacităţii la Tuzla

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor din România anunţă că a finalizat cu succes licitaţia pentru rezervarea de capacitate, timp de 16 ani, în viitorul punct de măsurare de la Tuzla. Concret, este vorba despre locul în care gazul care va fi extras din Marea Neagră va fi introdus în conductele de pe uscat.

Transgaz aştepta oferte angajante din partea companiilor pentru rezervarea de capacitate în PM Tuzla, pentru a vedea dacă interesul companiilor justifică investiţia în viitorul punct de la Tuzla. Procedura derulată de Transgaz vizează alocarea de capacitate pentru 16 ani, de la 1 iulie 2021 până la 1 octombrie 2036. Companiile au făcut oferte ferme de rezervare, un semn clar că gazul din Marea Neagră se va extrage, iar Transgaz estimează că, în cei 16 ani va câştiga aproape trei miliarde de lei din tariful perceput companiilor care extrag din Marea Neagră pentru injecţia gazelor în reţea.

Astfel, SNTGN Transgaz SA vă aduce la cunoștință faptul că în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate
incrementală pentru punctul Tuzla desfășurată în perioada 03.05. – 18.05.2018, a primit cereri angajante de
capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud.
Constanța, în scopul preluării gazelor naturale din Marea Neagră.
Cererile au fost analizate în conformitate cu prevederile ,,Procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi
dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani” avizată prin Avizul ANRE nr. 13/2017 (denumită în continuare Procedură).
În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA s-a constatat că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT Tuzla. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.278.084.480 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.277.213.582 MWh. Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.949.358,14 mii lei, cu 2.011,78 mii lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.947.346,36 mii lei).

1.Anunt Alocare Capacitate Tuzla

Ca urmare, SNTGN Transgaz SA anunță că Procesului de rezervare de capacitate incrementală în punctul
preconizat de intrare în SNT din Marea Neagră – PM TUZLA – Etapa Angajantă s-a încheiat cu succes.

 

Comments

comments

Societate

Plângere penală pentru cardul de sănătate blocat. Vezi ce spune ministrul Sănătății

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Sănătății,  Sorina Pintea, a spus într-o conferinţă de presă, organizată în cursul zilei de azi, că a descoperit chestiuni suspecte şi că raportul la finalul investigaţiei privind funcţionarea sistemului va fi trimis la DNA. Ea a vorbit despre tergiversarea unor proceduri şi despre birocratizarea excesivă până când nu au mai putut fi finalizate proceduri de achiziţie.

”De ani de zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – şi spun Casa, deşi ştiu foarte clar care sunt direcţiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcţia legală şi normală – uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului. Şi îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care nişte proceduri care puteau fi finalizate, chiar cu toate contestaţiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă… – sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea acestui sistem. Aş dori în numele celor de la Casă – deşi nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii – să îmi cer scuze utilizatorilor şi pacienţilor care au de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea la care a fost creat”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Ea a anunţat că raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA, după finalizare.

”Acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu şeful Corpului de control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus şi anul trecut – dar nu la DNA – un document. Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face datoria”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a precizat că în cursul zilei de luni se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere că a expirat contractul pentru baza de date a sistemului informatic.

”De 17 zile sistemul nu a funcţionat. Astăzi s-a dat drumul la sistem. Din păcate, la ora 10,00 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuţii pe care am avut-o cu reprezentanţii Casei şi reprezentanţii Siveco, concluziile sunt mai multe. Oricum, se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcţionare a platformei. Astfel încât în cursul zilei de azi se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat. Procedura începută nu a fost finalizată, pentru că este contestată. Şi atunci, pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, e nevoie de procedură de urgenţă. Menţionez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziţie pentru contractul de mentenanţă nu este finalizată. Nu poţi lăsa sistemele bazei informatice celei mai complexe din România fără mentenanţă”, a spus ea.

Pintea a subliniat că este importantă achiziţionarea unei infrastructuri hardware suplimentare, menţionând că în acest moment capacitatea de stocare este ocupată în proporţie de 98% şi că acest lucru riscă să pericliteze funcţionarea sistemului şi pe viitor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Lucrări de reparații a străzilor din Portul Constanța. Vezi ce platforme carosabile se refac

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Lucrări de reparații ale infrastructurii rutiere din Portul Constanța s-au desfășurat în cursul săptămânii trecute – între 15 – 19 iulie 2019, conform programului, –  cu refacerea unor platforme carosabile cu îmbrăcăminte de beton în zona Unitatea Militară și zona Siloz – Macnav – Magazii Tabla, precum și reparații locale la îmbrăcămintea asfaltică în zona Romcargo – Constanța Sud. Totodată s-au desfășurat lucrări pentru securizarea și semnalizarea accesului pe digul de Nord din Portul Constanța.

În  această săptămână vor continua lucrările de reparații la infrastructura rutieră cu refacerea platformelor carosabile în zona Siloz – Macnav – Magazii Tabla și reparații locale la îmbrăcămintea asfaltică din zona Sens Giratoriu – Dana 44. Programarea mai include și execuția a trei camere de tragere pentru alimentarea cu energie electrică în zona Ferry Boat – APM Terminals, zona Constanța Sud.

Lucrările fac parte din Programul anual de întreținere a drumurilor în Portul Constanța, activitate desfășurată de CN APM SA Constanța, prin Sucursala de Servicii Port.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Transporturi agabaritice între Buzău și Portul Constanța. Vezi pe unde circulă.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 22.07.2019 – 24.07.2019, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul :

BUZĂU – DN2B – SPĂTARU – DN2 – URZICENI – DN2A – SLOBOZIA – DN21 – BĂRĂGANUL – DN21A – ȚĂNDĂREI – DN2A – HÂRȘOVA – DN2A – GĂLBIORI – DC63 – SILIȘTEA – DJ224 – MEDGIDIA – DN22C – MURFATLAR – DN3 – A4 – CONSTANȚA POARTA 7

Vehiculele transportă piese metalice industriale.

Lățimea maximă a vehiculelor este 5,00 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm ca în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transportului sunt stabilite de poliția rutieră, care asigură însoțirea vehiculului cu depășiri. Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Șituatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: