Connect with us

Politica

FACIAS depune plângere penală împotriva conducerii ASF

Published

on

conducere asf parlament

Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunță, într-un comunicat de presă, că va depune plângere penală împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, în urma retragerii autorizației de funcționare a Euroins, conducerea ASF fiind acuzată de neglijență în serviciu cu prejudicii de sute de milioane de euro.

„Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ca parte activă a societății civile nu poate sta impasibilă la situația dezastruoasă din piața asigurărilor auto obligatorii, în contextul falimentului companiei Euroins.

Euroins este a treia companie de asigurări care ajunge în faliment după City Insurance și Astra, iar conducerea ASF este mereu incapabilă să prevină astfel de situații. Falimentul City Insurance a avut ca și consecințe o triplare prețului polițelor RCA și probabil că și recentul faliment al Euroins va avea același tip de efect. În ciuda acestor situații, responsabilii ASF care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depășească veniturile, fac declarații post dezastru și susțin cu nonșalanță că și-au făcut treaba.

Așadar putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu având în vedere următoarele informații certe:

ASF a constatat încă din sept 2020 ca Euroins nu deținea fonduri proprii eligibile care sa acopere SCR și MCR precum și ca a constituit necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate și rezerva de daune neavizate.

De asemenea , în dec 2021 a constatat ca Euroins nu are constituite rezerve regim național și solvabilitate 2 și ca nu deține fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări si în martie 2022.

ASF s-a mulțumit doar sa constate și sa dea amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea acestei societăți, deși finalul era previzibil, un plan de redresare nefiind realizabil.“, se arată într-un comunicat al Fundației.

Sursa: antena3.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta