Connect with us

Politica

Făgădău, promisiuni pentru finalizarea podului de la Butelii

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primăria Constanța se chinuie de mai mulți ani să înceapă și să finalizeze reabilitarea unui pod care face trecerea în zona industrială a municipiului. Este vorba de podul de la Butelii, așa cum este cunoscut tuturor. Astăzi, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat că lucrările vor fi finalizate până la 1 iulie, urmând ca după terminarea sezonului să rămână de facut doar partea estetică a lucrărilor, respectiv marcaje, montarea parapeților.

“În momentul de față suntem în procedura de negociere, noi am solicitat ANAP să-și desemneze un reprezentant în comisie, astfel încât pentru lucrările suplimentare, procedura de achiziție să fie una transparentă, la care să participe toată lumea, fără niciun fel de echivoc. Indiferent de desemnarea sau nedesemnarea unei persoane din cadrul ANAP în această comisie, procedurile se vor finaliza. Noi ne propunem să lucrăm până la începutul sezonului estival și să finalizăm cât de mult se poate – eu mi-aș dori să finalizăm undeva la 95% lucrarea – iar după sezonul estival să rămână doar marcajele, montarea de parapeți, adică partea estetică, dar partea de structură ne dorim să fie finalizată până la 1 iulie”, a explicat primarul Făgădău.

Lucrările sunt, în acest moment, sistate. “Așa cum le-am promis constănțenilor , ne vom încadra în termenul contractual. Constructorul nu face nimic de capul lui. Anul viitor, podul de la Butelii va fi cel mai modern pod vechi din Constanța”, a completat edilul.

sursa foto: evenimente-constanta.ro

 

Comments

comments

Politica

Ciolacu, ieșire nervoasă la adresa PNL: “Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieșire nervoasă a liderului PSD Marcel Ciolacu la adresa liderilor PNL. Social democratul critică Guvernul Orban și cataloghează drept “o abordare total cretină” modul în care executivul s-a raportat la aplicarea legii adoptate de PSD care prevedea majorarea cu 40 la sută a punctului de pensie şi susţine că decizia Executivului de a nu dubla alocaţiile, de a nu aloca măşti pentru elevi este “o vendetă” la adresa copiilor.

“Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Valea Jiului, dacă mai există respect pentru lege în România câtă vreme Legea pensiilor nu a fost aplicată aşa cum a fost votată, Marcel Ciolacu a anunţat că la rectificarea bugetară PSD va vota pentru alocarea de fonduri în vederea aplicării acestei legi.

“Din punctul meu de vedere, este o abordare total cretină, aş spune. Mai mult decât atâta, creează un precedent foarte periculos. Orice guvern de acum încolo a fost încurajat de a nu respecta legea. Noi, marţi sau miercuri, o să facem un plen reunit şi o să facem corecţiile necesare în legea de rectificare, astfel încât legea să fie respectată. Nu ştiu ce o să mai inventeze, presupun că o s-o atace din nou la CCR, o să revină în Parlament, o vom vota din nou”, a declarat Marcel Ciolacu conform aceleiași surse.

Liderul PSD a criticat şi atitudinea Guvernului faţă de copii, spunând că “mai nou, vedem această vendetă cu copiii”.

“Mai nou, vedem această vendetă cu copiii, care eu, să mă ierte Dumnezeu, nu am crezut că vreun guvern vreodată va avea această abordare vizavi de copii. Nu le-ai dublat alocaţia cu banii pe care îi aveai deja în cont, îi avea domnul Orban în contul personal al primului ministru, două miliarde, ai cumpărat primari. Nu a dublat alocaţia, nu a dat măşti. Nu a dat tablete, mai nou modifică şi legea cu tichete, ca astăzi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene să spună că nu mai există bani pentru transportul copiilor la şcoală. Mă oameni, dacă sunteţi atât.. am înţeles sunteţi proşti, mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a criticat faptul că Guvernul a împrumutat peste 9 miliarde de lei în şapte luni.

“Spectaculosul Cîţu nu iese să spună ce s-a întâmplat cu aceşti bani, că ei nu se regăsesc în economie. Toate ţările post din lagărul comunist, cum e Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, au făcut inserţii pe perioada de pandemie în economia reală de până la 17-18 la sută din PIB: România a făcut de 3 la sută. Deci nu se găsesc banii nici acolo”, a adăugat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Planul candidatului Felix Stroe pentru dezvoltarea turismului și a infrastructurii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Constanța, Felix Stroe, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre planurile sale pentru județ, dar și despre modul în care poate fi dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Pariul că va aduce 2 miliarde de euro de la UE nu este o promisiune electorală, ci o garanție, notează social-democratul. Și asta, spune el, datorită experienței sale la conducerea SC RAJA SA, unde a adus peste un miliard de euro. Cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte și cu disciplină, Stroe spune că cele două miliarde de euro vor fi aduse la Constanța și vor închide definitiv problema sănătății și a educației în județ. De asemenea, notează Felix Stroe, va da o importanță deosebită turismului și infrastructurii.

„Când am spus că voi aduce cele două miliarde de euro, m-am bazat pe faptul că am mai făcut acest lucru. Am adus bani europeni în județul Constanța. Poate nu știe toată lumea, dar operatorul regional de apă SC RAJA SA Constanța a atras în ultimii 10 ani, în cele două exerciții financiare post-aderare, în aria sa de operare, în 8 județe, peste 1,1 miliarde de euro, din care, a se reține, peste 740 de milioane de euro în județul Constanța. Dacă astăzi avem acces la un serviciu civilizat de apă, canalizare și epurare, care este temelia vieții, în mare parte se datorează acestor 740 de milioane de euro pe care RAJA, cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte, cu hărnicie, cu străduință, cu perseverență și disciplină, i-a atras în județul Constanța.“, a afirmat social-democratul.

Stroe spune că lumea nu știe cât de dificil este să accesezi fonduri europene, în condițiile în care trebuie să prezinți un proiect care să fie declarat eligibil și care înseamnă metri cubi de documente, verificate și reverficate.

„Eu mi-am făcut temele foarte bine și vreau să conduc județul Constanța pentru că îl cunosc. Vreau să fac ceea ce am mai făcut. Prioritățile județului sunt cinci: sănătate, educație, agricultură, turism și infrastructură. Dintr-o dată, suma de 2 miliarde este insuficientă“, a spus Stroe.

Candidatul PSD la șefia CJ Constanța a afirmat că una din resursele județului care nu este exploatată la maximum de potențial este turismul, care nu trebuie redus doar la cel de litoral.

„Județul Constanța are mai multe feluri de turism, cel cultural ori cel religios. Putem să facem un turism vinicol, mai ales că avem podgorii renumite. Putem să facem drumul vinului, dar și drumul cetăților istorice. Uniunea Europeană ne dă câți bani vrem noi pentru turism, numai să ne ducem cu proiecte serioase. Turismul nu înseamnă numai să reabilitezi Cetatea Histria, spre exemplu, ci să faci și accesul către ea, pe un drum modern cu mai multe benzi, și să îl informezi pe cetățean cum să ajungi la cetate. Toate cetățile trebuie puse în valoare printr-un acces modern și foarte bine semnalizat, iar cetățeanul ajuns acolo să aibă toate condițiile de vizitare.“, a afirmat Stroe.

Liderul PSD a spus că în proiectul său cu care a venit în fața cetățenilor se regăsește și rezolvarea definitivă a legăturii dintre nordul și sudul județului.

„Vorbim de legătura dintre Mihai Viteazu și Vama Veche, cu tot ceea ce este pe traseu, și care presupune construirea unui drum cu patru benzi în lungime de 118,5 km, din care doar 65 vor fi noi, restul vor fi integrați. Vom face descărcări în toate localitățile, care vor fi ocolite de acest drum. Acest proiect poate fi făcut cu bani europeni. Județul Constanța este ca un automobil, care să aibă un motor puternic, iar motorul sunt banii. Aceștia sunt la Bruxelles, oamenii ăia sunt serioși, ni i-au pus la dispoziție, dar trebuie să avem proiecte și să îi aducem. Eu am adus bani europeni. Îmi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar cred că sunt unul din primii specialiști ai țării în ceea ce privește marile investiții și unul dintre primii specialiști ai țării privind absorbția de fonduri europene. Știu cum să fac și voi mai face acest lucru pentru că l-am făcut. Asta este o garanție. Avem acești bani europeni, hai să îi punem la treabă, iar mașina merge din plin.“, a punctat Stroe.

Candidatul PSD la președinția CJC a abordat și problema gropilor de gunoi, care sunt în ograda Ministerului Mediului, iar autoritatea județeană trebuie să pună presiune ca această instituție să își facă datoria. El a spus că, dacă va fi președinte al CJ Constanța, biroul său va fi județul, trei zile pe săptămână, iar în alte trei zile îi va lua pe parlamentarii constănțeni, cei ai PSD, și vor fi la ministere pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Felix Stroe a criticat și lipsa de acțiune a actualilor guvernanți în ceea ce privește pregătirea anului școlar și achiziția de tablete pentru elevi. Întrebat cum vede județul Constanța la finalul celor patru ani de mandat, dacă va ieși președinte, Stroe a spus că îi asigură pe cetățeni că vom avea un județ cu foarte multe probleme de fond rezolvate integral.

„Vom avea rezolvată definitiv problema sănătății în județul Constanța, pentru toate categoriile de cetățeni, vom avea rezolvată definitiv problema tuturor celor 470 de unități de învățământ din județ. La fel de importantă este școala din Dobromir ca și Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța. Peste tot învață copiii noștri, care nu trebuie să aibă culoare politică, într-o școală care trebuie încălzită, în care să nu plouă, în care grupurile sanitare să fie în interior“, a spus Stroe.

El a mai spus că a făcut pariu cu el însuși în fața cetățenilor și și-a asumat faptul că va atrage de la Uniunea Europeană 2 miliarde de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Predica primarului-preot, care încarcă cu mâna lui gunoiul locuitorilor, pentru alegătorii din Cobadin

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primarul supraveghea construcția unei hale, de fapt niște garaje și un atelier de reparații pentru toate mașinile primăriei: două microbuze, un buldoexcavator, un tractor, două remorci etc.

De acolo mergea la biserică unde făcea o casă mortuară.

„Primar sunt de patru ani. Sunt preot, dar nu mai slujesc, că sunt suspendat pe perioada mandatului de primar. Preot sunt de 33 de ani aici în Cobadin, eu fiind de loc din satul Viișoara”, mă introduce în atmosferă preotul Cornel Cocoș, primar și candidat PNL pentru alegerile de pe 27 septembrie.

Reporter: Cum ați dat Biserica pe Primărie?

Cornel Cocoș: Mai aveam puțin și ieseam la pensie. Dar, au venit câțiva locuitori și mi-au zis: Haideți, că ați făcut mult la biserică și ați fost gospodar, poate facem mai multe și pentru comună!

Am zis: Hai să facem!.

Reporter: Ce proiecte aveți pentru următorul mandat?

Cornel Cocoș: Cel mai urgent este apa la Negrești. În centrul satului este un robinet de unde iau oamenii apă, dar nu este bună. Noi facem analize tot timpul. Am fost obligați ca la femeile gravide și la copiii până în trei ani să le ducem apă plată. Avem proiect depus.

Reporter: Fonduri europene ați atras?

Cornel Cocoș: Am primit pentru sala de sport. În perioada următoare o scot la licitație. La urmă stăm după contestații…

Reporter: Apropo de contestații, ce ați schimba din punctul de vedere al primarului, din legislație?

Cornel Cocoș: Când am venit primar, era un proiect făcut pentru drumuri. Era în valoare de 80 de miliarde. A câștigat la licitație o firmă care a zis că-l face cu 65. Numai materialele costau atât, dar n-am avut ce face. Acum au pus piatră pe toate străzile și s-au blocat la covorul de asfalt. Spun că au crescut prețurile la materiale, ori legea nu-mi dă voie să măresc finanțarea decât pentru salarii. Trebuie să scot la licitație, din nou, asfaltul. O să vină ploile și toată piatra se va lua pe roți și va trebui s-o luăm de la început. Problema e că legea nu-mi dă voie să continui fără altă licitație. Mai era vorba să le dau șapte miliarde din cele 80 ca să termine în zece zile.

Reporter: Cum stați cu audiențele?

Cornel Cocoș: Ușa aia de la mine de la birou stă tot timplul deschisă. De exemplu, dimineață a venit cineva să-mi spună că avea o jumătate de ha de porumb și nu-l mai găsește. I l-a recoltat altcineva. Spuneți-mi și mie cum să-l ajut?

Reporter: Câți copii sunt în comună?

Cornel Cocoș: 1.600, la grădinițe și școală. Am terminat anul acesta o școală cu patru săli de clasă, dar ne trebuie neapărat o grădiniță.

Reporter: Familia a fost de acord să vă faceți din preot primar?

Cornel Cocoș: La început, nu! Soția mea a lucrat la Primărie și știa despre ce este vorba. Mama mea, care are acum 89 de ani, nu a vrut, pentru că-și dorea ca atunci când pleacă din lumea aceasta să fiu și eu acolo să-i cânt. Am două fete, una arhitect, iar cealaltă lucrează în Anglia la un mare restaurant.

-Când am venit la Primărie câțiva prieteni mi-au spus: „Ai grijă că la biserică vorbeai și te asculta toată lumea”.

„Aici la Primărie vorbesc toți, eu nu mai prind rând. Las ușa deschisă, vin să mă întrebe ceva, dar eu nu apuc să le dau sfatul meu, îmi spun ei ce trebuie să fac. Dar se rezolvă totul cu înțelegere.

Candidatura pentru mine este ca un concurs. Exact cum se întâmplă la „Vocea României” sau la „Românii au talent”. Dintre participanți, eu am câștigat, ceilalți participanți ce au cu mine? Ar trebui să se certe cu juriul. Dacă oamenii l-au votat pe Cocoş Cornel, lasă-l în pace. Adversarii, până să mergem acum la concurs, inventează tot felul de lucruri despre mine, pe Facebook.

Reporter: Par neduși la biserică…

Cornel Cocoș: Păi, vedeți, nu scriu cei de vârsta mea. Scriu copiii pe care eu i-am botezat, pe mulți i-am cununat, le-am înmormântat părinții sau bunicii. Și acum încearcă să-mi găsească defecte… Avem la primărie un încărcător frontal, nemțesc, care e o bijuterie. Are o manșă cu niște butoane de te joci cu el. Ridică stânga-dreapta, faci ce vrei cu el. Și n-a lucrat nimeni pe utilajul acesta decât eu, că-mi place. Tatăl meu a fost șofer și hobby-ul meu este mecanica. Oamenii au început să comenteze: „Ce caută primarul încărcător?” La care cineva le-a spus: „Dar când ți-a dat zăpada la o parte ți-a plăcut? Când ți-a încărcat îngrășăminte pentru câmp, ți-a plăcut, sau când merge și încarcă gunoiul pe stradă îți place?”. E un pic de invidie față de mine, care n-ar trebui, pentru că m-am purtat cu ei extraordinar.

 Reporter: Ce le-ați predica înaintea alegerilor de pe 27 septembrie?

Cornel Cocoș: Despre ce înseamnă iertarea și dragostea. Despre dispariția urii dintre noi. Când eram preot și nu ploua spuneau că trebuie să fac o slujbă și să plouă. Deci, ei cred că am totul în mână, că am putere.

Or, după ce am venit la primărie, dacă nu arde un bec pe stradă, vin la mine. Dacă le-a furat ceva din curte, vin la primărie. Dacă are gunoi la poartă, vine la Primărie. Pentru orice necaz, vin la Primărie. Le-aș rezolva pe toate, dar nu toate țin de Primărie. Atât le-aș mai spune: Dacă noi ne-am respecta unii pe alții, mai cu dragoste m-aș duce să-i încarc unuia gunoiul decât dacă vine și să țipe.

 

Material electoral comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Județeană Constanța,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro,

CUI mandatar financiar coordonator: 21200012

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: