Conecteaza-te cu noi

Politica

Făgădău se laudă cu reducerea pierderilor din rețeaua termică. Tudorel Chesoi cere reducerea tarifului

Published

on

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, s-a lăudat la ultima ședință a Consiliului Local Municipal, că după ce RADET a muncit aproape non-stop ca să remedieze avariile conductelor magistrale preluate de la CET, pierderile de agent termic au fost reduse de la 392 de tone pe oră, la 130 de tone pe oră. Tot primarul a recunoscut că aceste pierderi erau plătite de consumatori, fiind ascunse în tarif sau în subvenție. În replică, un fost consilier local spune că reducerea semnificativă a pierderilor de pe rețea ar tebui să se traducă printr-o reducere a tarifului de termoficare. L-am numit mai sus pe Tudorel Chesoi, liderul județean al Alianței Național Țărăniste, care a propus încă din 2016 reformarea sistemului de termoficare prin transformarea punctelor termice de cartier în centrale termice pe gaz. Sistemul actual, prin care apa se încălzește la CET, iar apoi se pompează către punctele termice prin conducte magistrale de zeci de kilometri, generează pierderi colosale – afirmă Tudorel Chesoi. Vorbim de pierderi de apă fierbinte care se scurge în pământ din cauza deselor avarii, dar și de pierderi de căldură cauzate de lipsa de izolație a magistralelor. Tudorel Chesoi spune că punctele termice ar trebui să fie dotate cu centrale pe gaz, astfel încât să poată produce agentul termic în mod direct, fără costuri de transport, fără pierderi și fără ponderea teribilă asupra tarifului a salariilor foarte mari de la CET Constanța.

Decebal Făgădău nu agrează acest proiect de reformă. Chiar și în ultimul interviu, la care ne-am referit mai sus, Făgădău a subliniat că este un suporter al sistemului centralizat. Având această optică, primarul Constanței a fost inițiatorul hotărârii prin care municipalitatea a cumpărat conductele magistrale de la CET, cu 200.000 de lei, la sfârșitul anului trecut. Cel mai mare opozant al acestei idei a fost tot Tudorel Chesoi. În mai multe clipuri, fostul consilier local a arătat publicului conductele dezizolate de la Poarta 6 sau avariile repetate de la Casa de Cultură. El a susținut vehement că orașul nu are nevoie de acest sistem moștenit din perioada comunistă, ci de o reformă care să conducă la o gigacalorie ieftină și la reducerea substanțială sau chiar eliminarea subvențiilor care reprezintă, acum, aproape 10% din bugetul local, pe un sezon rece.

În replică, primarul Constanței a susținut că va reduce pierderile și că va depune un proiect pentru modenizarea magistralelor cu fonduri europene. Proiectul european nu a fost încă depus. Pentru a bifa totuși o realizare, Făgădău s-a lăudat cu reducerea pierderilor.

”Încheiem un sezon rece 2019 -2020 care a însemnat 1) un preț de 250 de lei pe gigacalorie, 2) de la 1 ianuarie am preluat rețeaua de transport, adică magistralele de la Electrocentrale sunt în proprietatea orașului și le-am transmis către cei de la RADET pentru a le administra în această perioadă, până când atragem fonduri europene. Vreau să vă spun că s-a lucrat aproape non-stop pentru reducerea pierderilor, de la 390, 392 mai exact, tone pe oră, pierdere, astăzi vă putem spune că închidem un sezon rece cu mai puțin de 130 de tone pe oră pierdere. Practic, ce au reușit cei de la RADET intervenind la fiecare avarie și reparând această rețea de magistrale, au redus de la 390 la 130 de tone pe oră pierderea.

Advertisement

Practic, 260 de tone pe oră înseamnă economie pe care a făcut-o orașul, de fapt fiecare dintre noi. Pentru că această pierdere să nu vă imaginați că era suportată de altcineva, ci ea se ascundea fie în preț, fie în subvenție. Așa că închidem un sezon rece în care acest sistem a funcționat. Sunt un susținător al sistemului centralizat și sper ca următorul sezon rece să ne găsească cu proiectul depus, aprobat și cu o licitație în curs pentru modernizarea și redimensionarea rețelei de transport a agentului termic în municipiul Constanța.”, a spus Decebal Făgădău pe 29 aprilie 2020.

Tudorel Chesoi spune că afirmația primarului că fiecare dintre noi am făcut o economie prin reducerea pierderilor nu are nicio acoperire, atâta timp cât tariful nu a fost corectat proporțional cu reducerea pierederilor. De luna aceasta, populația nici nu mai beneficiază de subvenție, astfel încât consumatorii casnici plătesc apa caldă la tariful integral, nesubvenționat, de 537 de lei pe gigacalorie. Or de vreme ce reducerea pierderilor nu se reflectă în reducerea tarifului, întreaga poveste pare una inventată din pix. În consecință, liderul județean al Alinație Național Țărăniste îi cere primarului Făgădău să nu mai mintă populația și să procedeze la reducerea tarifului de termoficare pentru consumatori. Argumentele lui Tudorel Chesoi le puteți urmări în clipul atașat mai jos:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions