Connect with us

Politica

Fața de gabor a lui Valentin Vrabie. Vrea să o demită pe Vlădescu pentru ”atitudinea de răzvrătire”

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Primarul din Medgidia nu suportă răzvrătirea Luminiței Vlădescu. După ce Vlădescu a declarat, ieri, presei că a fost agresată fizic și verbal de primarul din Medgidia, Vrabie s-a decis să creeze auspiciile demiterii acesteia din funcția de viceprimar al localității. El a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, cu scopul de a-l înscrie pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Ședințele extraordinare se referă la situații extraordinare, de unde deducem că declarațiile de presă ale Luminiței Vlădescu au creat o situație care necesită o reglementare urgentă, imposibil de amânat până la prima ședință ordinară a Consiliului Local. Aceste motive urgente le aflăm chiar din Referatul de Aprobare prin care inițiatorul proiectului, primarul Valentin Vrabie, și-a expus considerentele personale. 

Vrabie spune că „declarațiile viceprimarului municipiului Medgidia în media au afectat grav imaginea municipiului Medgidia și a instituțiilor publice de interes local, a pus într-o lumină atât administrația publică locală a municipiului Medgidia, cât și instituția viceprimarului”. 

În argumentarea sa, Vrabie mai spune că potrivit art 152, alin. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia.

„În situația existentă la nivelul Primăriei Medgidia, prin acțiunile întreprinse, viceprimarul Luminița Vlădescu demonstrează o atitudine de răzvrătire și de necunoaștere a poziției deținute de viceprimar, respectiv de subordonare directă primarului, fapt ce nu se realizează în concret în instituția noastră, aceasta având o atitudine de defăimare continuă la adresa primarului și a aparatului de specialitate al acestuia.“, spune Vrabie în referatul aprobare. 

Mai departe, Vrabie o acuză pe viceprimăriță că ar fi încălcat articolul din Constituția României care se referă la limitele libertății de exprimare, trădând supărarea sa că a fost criticat în public. Numai că articolul din Constituție se referă la viața privată, deminitate, onoare și la dreptul la propria imagine. Constatarea unor eventuale atingeri aduse acestor drepturi protejate nu se poate face în mod direct de către cel care ar pretinde vreun prejudiciu. Nimeni nu-și poate face dreptate singur într-un stat de drept. Ca atare, doar o instanță civilă poate constata încălcarea unor drepturi protejate, pe calea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Un jurist bun ar fi putut să-i spună lui Vrabie aceste aspecte, eventual chiar secretarul unității administrativ-teritoriale care ar fi trebuit să întocmească un aviz de legalitate. Numai că proiectul lui Vrabie nu are încă un aviz de legalitate. Cu alte cuvinte, nimeni ”de meserie” nu a spus până acum că ce ar vrea Vrabie să facă ar fi legal. 

Extras din Referatul de Aprobare întocmit de Valentin Vrabie, în care acesta se trădează că-l supără convingerile și declarațiile Luminiței Vlădescu

Oricum ar fi, nimic nu pare urgent în expunerea de motive a lui Valentin Vrabie, care mai atinge și alte aspecte vechi de ani de zile și prin aceasta total lipsite de urgență.  De pildă, Vrabie s-a referit la faptul că Vlădescu nu ar fi făcut informări către primar și Consiliul Local, pe vremuri, când era delegată la Asociația Apă-Canal sau când avea în răspundere, cu ani grei în urmă, supravegherea activității Apollo Ecoterm – firmă băgată în insolvență în mandatul actual al lui Valentin Vrabie. E limpede pentru oricine că aceste aspecte nu au niciun caracter urgent, reprezentând mai degrabă un fel de dezgropatul morților, dar și un atac ipocrit la imaginea Luminiței Vlădescu din parte unuia care se plânge de lezarea dreptului la propria-i imagine. 

Special am lăsat la urmă raportul de specialitate semnat de un funcționar cu grad de consilier din cadrul Primăriei Medgidia. În acest document se afirmă negru pe alb că ”eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”. Mai departe, în document se citează un articol din Ordonanța 44/2020, potrivit căruia procedurile pentru organizarea alegerilor locale se inițiază în termen de 6 luni de la expirarea stării de urgență. Starea de urgență s-ar putea termina pe 15 mai 2020, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. După interpretarea cea mai comună, Guvernul va trebui să anunțe alegerile locale în maxim 6 luni de la sfârșitul stării de urgență. Nimeni nu știe deocamdată care va fi decizia Guvernului. Dar, de principiu, putem avea alegeri locale în mai puțin de 6 luni. Lipsa de predictibilitate a acestui termen ar trebui să profite viceprimarilor în funcție, iar nu celor care ar vrea să- demită pe ideea că mandatul Consiliilor Locale actuale se va putea prelungi mai mult de 6 luni. În caz contrar, ar exista riscul ca schimbarea viceprimarului să devină ilegală, dacă vom avea alegeri în mai puțin de 6 luni, iar cei care ar aviza de legalitate sau ar vota o astfel de inițiativă să fie buni de plată. 

Mai jos puteți vedea întreaga documentație a proiectului inițiat de Valentin Vrabie:

Download (PDF, 261KB)

 

 

Comments

comments

Politica

USR vrea alegeri locale în două zile: „Vrem un proces electoral în condiții de siguranță sanitară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Salvați România a anunțat că vrea ca alegerile locale să se desfășoare în două zile, pentru ca cetățenii să nu se înghesuie la urne.

„Vrem un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară. De aceea Alianța USR PLUS susține organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile. Nu este doar o măsură susținută de Alianța USR PLUS, ci și o măsură recomandată de către experții în materie de alegeri. În condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze. Legea Guvernului privind alegerile locale a intrat în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfășurarea votului pe mai multe zile.“, spun cei de la USR.

”Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România), petiție pentru salvarea agriculturii in județul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, atrage atenția că, în mod ipocrit, prea mulți spun că le pasă de agricultură, dar nu fac nimic, doar vorbe. Filipescu spune că a inițiat și o petiție online, pe care îi roagă pe toți fermierii din județ să o semneze, pentru a o trimite și pe aceasta Ministrului Agriculturii:

https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de_secet_i_alte_calamiti

„Inițiativa este cât se poate de corectă, similară cu cea aplicată firmelor afectate de criza COVID 19 și NU ARE IMPACT BUGETAR. Am văzut că, de curând, un alt candidat la Președinția Consiliului Județean Constanța a început să afirme că îi pasă de agricultura constănțeană. Totuși, colegii lui din PNL o tot atacă, făcând ca agricultorii să devină vulnerabili în fața finanțatorilor în această perioadă extrem de dificilă. Valoarea despăgubirilor anunțate este insuficientă, abia acoperă arenda, nu mai vorbim despre inputuri: semințe, îngrășăminte, pesticide, etc. Partea cea mai rea este că se plătesc abia în septembrie, până când foarte puțini vor mai rezista. Băncile și societățile de leasing, în lipsa acestei inițiative, vor declara fermierii ca debitori aflați în dificultate iar aceștia vor avea probleme în a obține finanțări viitoare. Scadențele la credite vin acum, și acum este nevoie de ajutor! Atât băncile cât și societățile de leasing au nevoie de o asemenea lege pentru a nu calcula provizioane și pentru a nu raporta la Centrala Riscurilor de Credit. Suntem pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metrii și guvernanții trebuie să ia atitudine.“, a afirmat Filipescu.

Candidatul PRO România îi roagă „încă o dată pe cei de la PNL Constanța, dacă tot se laudă că susțin agricultura, să demareze rapid o Ordonanță de Urgență pentru a-i proteja pe fermieri“. Filipescu mai cere Guvernului liberal să acorde subvențiile în avans, în august, pentru a le furniza acestora resursele necesare înființării noilor culturi.

„Sunt mulți fermieri disperați. Este timpul să lăsăm orgoliile politice și să luăm atitudine, este vorba de interesul național și județean!“, a mai spus Răzvan Filipescu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PNL Constanța, mesaj pentru șeful CJ: “Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru primării”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

S-au încins spiritele, luni, în ședința Consiliului Județean Constanța. După ce a amânat, săptămâna trecută, alocarea de fonduri pentru administrațiile locale, Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța a decis ca și de această dată să spună pas proiectului prvind alocarea de bani către primării. Concret, în mai puțin de 8 zile, așa cum corect punctează și conducerea PNL Constanța, într-un document de presă, președintele CJ Constanța a lăsat, de două ori, primăriile din județ fără bani.

“Fără a avea o bază legală, Președintele Consiliului Județean Constanța a încercat să blocheze, cu orice preț,  într-un mod abuziv, amendamentele consilierilor PNL. Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru multe din primăriile din județ care, prin eforturi, au depășit problemele create de criza sanitară. Consilierii PNL sunt de părere că acest comportament al președintelui CJ, de a bloca amendamentele PNL și de a întrerupe ședința, reprezintă un act de sfidare la adresa legii, a ordinii și mai ales a cetățenilor din județul Constanței”, este mesajul conducerii Partidului Național Liberal organizația Constanța pentru șeful administrației județene.

Mai mult, Marian Crușoveanu, consilier județean liberal subliniază și faptul că atitudinea lui Horia Țuțuianu înseamnă “abuz în serviciu”.

”Am asistat astăzi la o premieră macabră, prin care președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a încălcat legea, cu bună știință, astfel încât, în termeni juridici, această atitudine de <boss> înseamnă abuz în serviciu. Am putut constata cu toții că PSD-iștilor nu le place legea, așa cum nu le plac nici corectitudinea și abordarea transparentă în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru primăriile din județ. Îi reamintim domnului Horia Țuțuianu că amendamentele se pot face în timpul ședinței, conform articolului 138, aliniatul 12 din Codul Administrativ. Demersul nostru este acela ca fiecare primărie din județul Constanța să primească bani, în mod echitabil, fără a se ține cont de culoarea politică și, în același timp, de a avea un raport transparent privind alocarea de fonduri, astfel încât fiecare comunitate din județul Constanța să aibă șansa la dezvoltare și la finanțarea proiectelor în derulare.” a subliniat consilierul județean al PNL, Marian Crușoveanu.

“Se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”

La rândul său, Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL din cadrul CJ Constanța, susține că este deja timpul ca acești “jupâni” – cu referire directă la Horia Țuțuianu – să fie trimiși “acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”. Mai mult, Iordache este de părere că lui Horia Țuțuianu “se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”.

“Este cunoscut faptul că de ani de zile,  PSD alocă fonduri pentru primarii lor, într-un mod discreționar, pe alocuri abuziv. Ședința de astăzi a fost întreruptă într-un mod incorect, de frica majorității formate în Consiliul Județean, care a refuzat să accepte jocul electoral înscenat de Horia Țuțuianu. Este pentru prima dată, în acești 4 ani, când președintele Consiliului Județean se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece, de aceea a întrerupt brusc ședința. Vom apăra interesele comunităților din județul Constanța și dreptul constănțenilor, de a trăi în localități racordate la realitatea anului 2020. Vom taxa acest comportament cu toate pârghiile legale pe care le avem la îndemână, astfel încât să venim în sprijinul primarilor din județul Constanța. Este timpul să îi trimitem pe acești jupâni acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”, a conchis Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: