Connect with us

Politica

Fața de gabor a lui Valentin Vrabie. Vrea să o demită pe Vlădescu pentru ”atitudinea de răzvrătire”

Publicat

la

Primarul din Medgidia nu suportă răzvrătirea Luminiței Vlădescu. După ce Vlădescu a declarat, ieri, presei că a fost agresată fizic și verbal de primarul din Medgidia, Vrabie s-a decis să creeze auspiciile demiterii acesteia din funcția de viceprimar al localității. El a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, cu scopul de a-l înscrie pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Ședințele extraordinare se referă la situații extraordinare, de unde deducem că declarațiile de presă ale Luminiței Vlădescu au creat o situație care necesită o reglementare urgentă, imposibil de amânat până la prima ședință ordinară a Consiliului Local. Aceste motive urgente le aflăm chiar din Referatul de Aprobare prin care inițiatorul proiectului, primarul Valentin Vrabie, și-a expus considerentele personale. 

Vrabie spune că „declarațiile viceprimarului municipiului Medgidia în media au afectat grav imaginea municipiului Medgidia și a instituțiilor publice de interes local, a pus într-o lumină atât administrația publică locală a municipiului Medgidia, cât și instituția viceprimarului”. 

În argumentarea sa, Vrabie mai spune că potrivit art 152, alin. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia.

„În situația existentă la nivelul Primăriei Medgidia, prin acțiunile întreprinse, viceprimarul Luminița Vlădescu demonstrează o atitudine de răzvrătire și de necunoaștere a poziției deținute de viceprimar, respectiv de subordonare directă primarului, fapt ce nu se realizează în concret în instituția noastră, aceasta având o atitudine de defăimare continuă la adresa primarului și a aparatului de specialitate al acestuia.“, spune Vrabie în referatul aprobare. 

Mai departe, Vrabie o acuză pe viceprimăriță că ar fi încălcat articolul din Constituția României care se referă la limitele libertății de exprimare, trădând supărarea sa că a fost criticat în public. Numai că articolul din Constituție se referă la viața privată, deminitate, onoare și la dreptul la propria imagine. Constatarea unor eventuale atingeri aduse acestor drepturi protejate nu se poate face în mod direct de către cel care ar pretinde vreun prejudiciu. Nimeni nu-și poate face dreptate singur într-un stat de drept. Ca atare, doar o instanță civilă poate constata încălcarea unor drepturi protejate, pe calea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Un jurist bun ar fi putut să-i spună lui Vrabie aceste aspecte, eventual chiar secretarul unității administrativ-teritoriale care ar fi trebuit să întocmească un aviz de legalitate. Numai că proiectul lui Vrabie nu are încă un aviz de legalitate. Cu alte cuvinte, nimeni ”de meserie” nu a spus până acum că ce ar vrea Vrabie să facă ar fi legal. 

Extras din Referatul de Aprobare întocmit de Valentin Vrabie, în care acesta se trădează că-l supără convingerile și declarațiile Luminiței Vlădescu

Oricum ar fi, nimic nu pare urgent în expunerea de motive a lui Valentin Vrabie, care mai atinge și alte aspecte vechi de ani de zile și prin aceasta total lipsite de urgență.  De pildă, Vrabie s-a referit la faptul că Vlădescu nu ar fi făcut informări către primar și Consiliul Local, pe vremuri, când era delegată la Asociația Apă-Canal sau când avea în răspundere, cu ani grei în urmă, supravegherea activității Apollo Ecoterm – firmă băgată în insolvență în mandatul actual al lui Valentin Vrabie. E limpede pentru oricine că aceste aspecte nu au niciun caracter urgent, reprezentând mai degrabă un fel de dezgropatul morților, dar și un atac ipocrit la imaginea Luminiței Vlădescu din parte unuia care se plânge de lezarea dreptului la propria-i imagine. 

Special am lăsat la urmă raportul de specialitate semnat de un funcționar cu grad de consilier din cadrul Primăriei Medgidia. În acest document se afirmă negru pe alb că ”eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”. Mai departe, în document se citează un articol din Ordonanța 44/2020, potrivit căruia procedurile pentru organizarea alegerilor locale se inițiază în termen de 6 luni de la expirarea stării de urgență. Starea de urgență s-ar putea termina pe 15 mai 2020, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. După interpretarea cea mai comună, Guvernul va trebui să anunțe alegerile locale în maxim 6 luni de la sfârșitul stării de urgență. Nimeni nu știe deocamdată care va fi decizia Guvernului. Dar, de principiu, putem avea alegeri locale în mai puțin de 6 luni. Lipsa de predictibilitate a acestui termen ar trebui să profite viceprimarilor în funcție, iar nu celor care ar vrea să- demită pe ideea că mandatul Consiliilor Locale actuale se va putea prelungi mai mult de 6 luni. În caz contrar, ar exista riscul ca schimbarea viceprimarului să devină ilegală, dacă vom avea alegeri în mai puțin de 6 luni, iar cei care ar aviza de legalitate sau ar vota o astfel de inițiativă să fie buni de plată. 

Mai jos puteți vedea întreaga documentație a proiectului inițiat de Valentin Vrabie:

Download (PDF, 261KB)

 

 

Comments

comments

Politica

Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet; creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are “creşterea economică cea mai mare din Europa”, aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor, prin urmare, guvernul va trebui să vină cu un nou pachet social.

“Ştiţi foarte bine că de când am intrat la guvernare am venit cu un pachet social în ianuarie, acum s-a venit cu acest pachet, Sprijin pentru România, din care 60% a fost în direcţia economică, cum este şi corect, şi vedem creşterea economică cea mai mare din Europa. Cu alte cuvinte, guvernul a luat deciziile cele mai bune în contextul actual. Că această creştere economică nu se regăseşte în buzunarele oamenilor este cu totul altceva şi nu pe toate palierele economice. Şi cu alte cuvinte, din nou guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile, această luptă, mai ales a celor cu venituri mici şi clasa medie, această luptă cu creşterea preţurilor’, a spus Ciolacu la România TV.

Acesta a precizat că trebuie avuţi în vedere în special cei cu venituri mici şi mijlocii, “ca oamenii să poată suporta această inflaţie”.

“Eu cred că vom veni cât mai curând cu acest nou pachet (…). Important e ca deciziile pe care le iei să fie şi eficiente (…), nu trebuie să reacţionezi la emoţie şi nu trebuie să intervii în mod brutal în sistemul economic. Aceste lucruri trebuie să le iei după ce ai stat de vorbă cu toţi partenerii sociali, cu mediul de afaceri”, a afirmat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi: „PSD vrea cotă progresivă la impozitare pentru a lua mai mulți bani din portofelele românilor“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că PSD continuă să împingă ideea de cotă progresivă la impozitare pentru a lua mai mulți bani din portofelele românilor. Parlamentul constănțean afirmă că această cota unică de impozitare, procentual egală pentru toți salariații, a adus beneficii și pentru cetățeni și pentru stat:

„A simplificat colectarea și a scos la lumină o bună parte din economia gri și a stimulat investițiile și dezvoltarea afacerilor, în pofida birocrației și instabilității legislative. Dezavantajele introducerii impozitării progresive, dorite de PSD și PNL, sunt:

o creștere de taxe și o sărăcire a clasei de mijloc din România;

împinge înapoi în economia gri și neagră foarte multe afaceri;

descurajează oamenii să își declare veniturile din mai multe surse, scade astfel încasările statului şi adâncește criza economică;

îi determină pe profesionişti să plece în străinătate,  în condițiile în care România deja importă forță de muncă, 100.000 de muncitori străini numai anul acesta.

Introducerea cotei progresive de către Coaliția sărăciei înseamnă o modificare masivă în politica fiscală. PSD și PNL vor motiva că avem taxe mici comparativ cu UE. MINCIUNĂ – România are taxe mari, doar că are colectare mică. Iar asta se întâmplă tocmai din cauza taxelor mari. Singura măsură care trebuie aplicată urgent la sistemul actual de impozitare este Zero Taxe pe echivalentul salariului minim (www.zerotaxe.ro). Adică un salariu de minim 2.550 lei în mână pentru toți românii care muncesc!“, spune Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liderul PSD, atac dur la adresa PNL și USR: La toate lucrurile majore, PSD intervine și rezolvă problema (…) Restul este can can

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită o săgeată către PNL și USR, arătând faptul că, deși au existat și alte majorități în România, la toate proiectele majore a fost nevoie ca PSD să intervină și să ”rezolve problema”. Ciolacu a făcut declarațiile în contextul adoptării Legii offshore, în Camera Deputaților.

”Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema. În momentul în care România va exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră va deveni un important jucător regional. Restul este can can”, a spus Marcel Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: