Connect with us

Politica

Fața de gabor a lui Valentin Vrabie. Vrea să o demită pe Vlădescu pentru ”atitudinea de răzvrătire”

Publicat

la

Primarul din Medgidia nu suportă răzvrătirea Luminiței Vlădescu. După ce Vlădescu a declarat, ieri, presei că a fost agresată fizic și verbal de primarul din Medgidia, Vrabie s-a decis să creeze auspiciile demiterii acesteia din funcția de viceprimar al localității. El a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, cu scopul de a-l înscrie pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Ședințele extraordinare se referă la situații extraordinare, de unde deducem că declarațiile de presă ale Luminiței Vlădescu au creat o situație care necesită o reglementare urgentă, imposibil de amânat până la prima ședință ordinară a Consiliului Local. Aceste motive urgente le aflăm chiar din Referatul de Aprobare prin care inițiatorul proiectului, primarul Valentin Vrabie, și-a expus considerentele personale. 

Vrabie spune că „declarațiile viceprimarului municipiului Medgidia în media au afectat grav imaginea municipiului Medgidia și a instituțiilor publice de interes local, a pus într-o lumină atât administrația publică locală a municipiului Medgidia, cât și instituția viceprimarului”. 

În argumentarea sa, Vrabie mai spune că potrivit art 152, alin. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia.

„În situația existentă la nivelul Primăriei Medgidia, prin acțiunile întreprinse, viceprimarul Luminița Vlădescu demonstrează o atitudine de răzvrătire și de necunoaștere a poziției deținute de viceprimar, respectiv de subordonare directă primarului, fapt ce nu se realizează în concret în instituția noastră, aceasta având o atitudine de defăimare continuă la adresa primarului și a aparatului de specialitate al acestuia.“, spune Vrabie în referatul aprobare. 

Mai departe, Vrabie o acuză pe viceprimăriță că ar fi încălcat articolul din Constituția României care se referă la limitele libertății de exprimare, trădând supărarea sa că a fost criticat în public. Numai că articolul din Constituție se referă la viața privată, deminitate, onoare și la dreptul la propria imagine. Constatarea unor eventuale atingeri aduse acestor drepturi protejate nu se poate face în mod direct de către cel care ar pretinde vreun prejudiciu. Nimeni nu-și poate face dreptate singur într-un stat de drept. Ca atare, doar o instanță civilă poate constata încălcarea unor drepturi protejate, pe calea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Un jurist bun ar fi putut să-i spună lui Vrabie aceste aspecte, eventual chiar secretarul unității administrativ-teritoriale care ar fi trebuit să întocmească un aviz de legalitate. Numai că proiectul lui Vrabie nu are încă un aviz de legalitate. Cu alte cuvinte, nimeni ”de meserie” nu a spus până acum că ce ar vrea Vrabie să facă ar fi legal. 

Extras din Referatul de Aprobare întocmit de Valentin Vrabie, în care acesta se trădează că-l supără convingerile și declarațiile Luminiței Vlădescu

Oricum ar fi, nimic nu pare urgent în expunerea de motive a lui Valentin Vrabie, care mai atinge și alte aspecte vechi de ani de zile și prin aceasta total lipsite de urgență.  De pildă, Vrabie s-a referit la faptul că Vlădescu nu ar fi făcut informări către primar și Consiliul Local, pe vremuri, când era delegată la Asociația Apă-Canal sau când avea în răspundere, cu ani grei în urmă, supravegherea activității Apollo Ecoterm – firmă băgată în insolvență în mandatul actual al lui Valentin Vrabie. E limpede pentru oricine că aceste aspecte nu au niciun caracter urgent, reprezentând mai degrabă un fel de dezgropatul morților, dar și un atac ipocrit la imaginea Luminiței Vlădescu din parte unuia care se plânge de lezarea dreptului la propria-i imagine. 

Special am lăsat la urmă raportul de specialitate semnat de un funcționar cu grad de consilier din cadrul Primăriei Medgidia. În acest document se afirmă negru pe alb că ”eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”. Mai departe, în document se citează un articol din Ordonanța 44/2020, potrivit căruia procedurile pentru organizarea alegerilor locale se inițiază în termen de 6 luni de la expirarea stării de urgență. Starea de urgență s-ar putea termina pe 15 mai 2020, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. După interpretarea cea mai comună, Guvernul va trebui să anunțe alegerile locale în maxim 6 luni de la sfârșitul stării de urgență. Nimeni nu știe deocamdată care va fi decizia Guvernului. Dar, de principiu, putem avea alegeri locale în mai puțin de 6 luni. Lipsa de predictibilitate a acestui termen ar trebui să profite viceprimarilor în funcție, iar nu celor care ar vrea să- demită pe ideea că mandatul Consiliilor Locale actuale se va putea prelungi mai mult de 6 luni. În caz contrar, ar exista riscul ca schimbarea viceprimarului să devină ilegală, dacă vom avea alegeri în mai puțin de 6 luni, iar cei care ar aviza de legalitate sau ar vota o astfel de inițiativă să fie buni de plată. 

Mai jos puteți vedea întreaga documentație a proiectului inițiat de Valentin Vrabie:

Download (PDF, 261KB)

 

 

Comments

comments

Politica

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziunea fiscală la TVA

Publicat

la data de

Scris de

Deficitul de încasare a TVA în România a crescut de la 29,1 miliarde lei în 2018, până la 35,1 miliarde lei în 2019, arată un nou raport publicat joi de Comisia Europeană, scrie Agerpres. Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administraţiile publice le alocă bunurilor şi serviciilor publice de care depindem cu toţii, cum ar fi şcolile, spitalele şi transporturile. În acelaşi timp, TVA neîncasată ar putea avea şi un efect pozitiv, întrucât statele membre depun eforturi pentru a acoperi datoria contractată în timpul redresării iniţiale în urma pandemiei de COVID-19 sau pentru a ridica nivelul ambiţiilor în materie de finanţare a combaterii schimbărilor climatice. Conform acestui document, în 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA (comparativ cu 32,7% în 2018), urmată de Grecia (25,8%) şi Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croaţia (1%), Suedia (1,4%) şi Cipru (2,7%). Comisia Europeană subliniază că, în termeni relativi, România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE pe întreaga perioadă 2015-2019.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Nicolae Ciucă anunță VOTAREA certificatului verde PÂNĂ LA FINELE ANULUI

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă spune că certificatul verde va fi votat în Parlament până la finele anului. Acesta spune și că documentul ar putea fi folosit și în biserici, deși reprezentanții cultelor au cerut acest lucru.

“Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de  dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni. A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă citat de stiripesurse.ro.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

De ce au lipsit reprezentanții USR Constanța de la ceremoniile dedicate Zilei Naționale. Vezi ce spune consilierul Mihai Ochiuleț

Publicat

la data de

Scris de

Capetele de afiș politice la ceremoniile dedicate sărbătorii Zilei Naționale la Constanța au fost primarul Vergil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu, aflați în prima linie, iar în plan secund s-a aflat și City Managerul orașului, Felicia Ovanesian. Mulți s-au întrebat de ce lipsesc reprezentanții USR și PSD de la ceremonii. În ceea ce îi privește pe cei de la USR, consilierul Mihai Ochiuleț vine cu o explicație, care se dovedește a fi și un răspuns la un material publicat de un ziar constănțean.

„Nu am aflat de ce nimeni de la PSD nu a fost prezent la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale de la Constanța și nici nu mă interesează, dar pot să vă spun de ce nu a fost nimeni de la USR: pentru că nimeni nu ne-a invitat! Cei de la Replica ar fi aflat asta dacă făceau un minim de efort să ne întrebe. Dar e ok, nu ne supărăm. Crema liberalilor constănțeni a vrut să acapareze evenimentul. Au dat bine la poză și chiar îi felicit! Cu toate acestea, regret profund că primarul Chițac a fost huiduit în timp ce încerca să rostească ce avea scris pe foaie, dar se mai întâmplă atunci când apari rar, iar oamenii sunt nemulțumiți, deși tu crezi că ei sunt foarte bucuroși să te vadă. Realitatea 1 – Chițac 0.“, a scris pe Facebook Mihai Ochiuleț.

Amintim că, primarul Vergil Chițac a fost huiduit la scenă deschisă atunci când a luat cuvântul în cadrul ceremoniilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: