Conecteaza-te cu noi

Politica

Fața de gabor a lui Valentin Vrabie. Vrea să o demită pe Vlădescu pentru ”atitudinea de răzvrătire”

Published

on

Primarul din Medgidia nu suportă răzvrătirea Luminiței Vlădescu. După ce Vlădescu a declarat, ieri, presei că a fost agresată fizic și verbal de primarul din Medgidia, Vrabie s-a decis să creeze auspiciile demiterii acesteia din funcția de viceprimar al localității. El a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, cu scopul de a-l înscrie pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Ședințele extraordinare se referă la situații extraordinare, de unde deducem că declarațiile de presă ale Luminiței Vlădescu au creat o situație care necesită o reglementare urgentă, imposibil de amânat până la prima ședință ordinară a Consiliului Local. Aceste motive urgente le aflăm chiar din Referatul de Aprobare prin care inițiatorul proiectului, primarul Valentin Vrabie, și-a expus considerentele personale. 

Vrabie spune că „declarațiile viceprimarului municipiului Medgidia în media au afectat grav imaginea municipiului Medgidia și a instituțiilor publice de interes local, a pus într-o lumină atât administrația publică locală a municipiului Medgidia, cât și instituția viceprimarului”. 

În argumentarea sa, Vrabie mai spune că potrivit art 152, alin. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia.

„În situația existentă la nivelul Primăriei Medgidia, prin acțiunile întreprinse, viceprimarul Luminița Vlădescu demonstrează o atitudine de răzvrătire și de necunoaștere a poziției deținute de viceprimar, respectiv de subordonare directă primarului, fapt ce nu se realizează în concret în instituția noastră, aceasta având o atitudine de defăimare continuă la adresa primarului și a aparatului de specialitate al acestuia.“, spune Vrabie în referatul aprobare. 

Advertisement

Mai departe, Vrabie o acuză pe viceprimăriță că ar fi încălcat articolul din Constituția României care se referă la limitele libertății de exprimare, trădând supărarea sa că a fost criticat în public. Numai că articolul din Constituție se referă la viața privată, deminitate, onoare și la dreptul la propria imagine. Constatarea unor eventuale atingeri aduse acestor drepturi protejate nu se poate face în mod direct de către cel care ar pretinde vreun prejudiciu. Nimeni nu-și poate face dreptate singur într-un stat de drept. Ca atare, doar o instanță civilă poate constata încălcarea unor drepturi protejate, pe calea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Un jurist bun ar fi putut să-i spună lui Vrabie aceste aspecte, eventual chiar secretarul unității administrativ-teritoriale care ar fi trebuit să întocmească un aviz de legalitate. Numai că proiectul lui Vrabie nu are încă un aviz de legalitate. Cu alte cuvinte, nimeni ”de meserie” nu a spus până acum că ce ar vrea Vrabie să facă ar fi legal. 

Extras din Referatul de Aprobare întocmit de Valentin Vrabie, în care acesta se trădează că-l supără convingerile și declarațiile Luminiței Vlădescu

Oricum ar fi, nimic nu pare urgent în expunerea de motive a lui Valentin Vrabie, care mai atinge și alte aspecte vechi de ani de zile și prin aceasta total lipsite de urgență.  De pildă, Vrabie s-a referit la faptul că Vlădescu nu ar fi făcut informări către primar și Consiliul Local, pe vremuri, când era delegată la Asociația Apă-Canal sau când avea în răspundere, cu ani grei în urmă, supravegherea activității Apollo Ecoterm – firmă băgată în insolvență în mandatul actual al lui Valentin Vrabie. E limpede pentru oricine că aceste aspecte nu au niciun caracter urgent, reprezentând mai degrabă un fel de dezgropatul morților, dar și un atac ipocrit la imaginea Luminiței Vlădescu din parte unuia care se plânge de lezarea dreptului la propria-i imagine. 

Special am lăsat la urmă raportul de specialitate semnat de un funcționar cu grad de consilier din cadrul Primăriei Medgidia. În acest document se afirmă negru pe alb că ”eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”. Mai departe, în document se citează un articol din Ordonanța 44/2020, potrivit căruia procedurile pentru organizarea alegerilor locale se inițiază în termen de 6 luni de la expirarea stării de urgență. Starea de urgență s-ar putea termina pe 15 mai 2020, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. După interpretarea cea mai comună, Guvernul va trebui să anunțe alegerile locale în maxim 6 luni de la sfârșitul stării de urgență. Nimeni nu știe deocamdată care va fi decizia Guvernului. Dar, de principiu, putem avea alegeri locale în mai puțin de 6 luni. Lipsa de predictibilitate a acestui termen ar trebui să profite viceprimarilor în funcție, iar nu celor care ar vrea să- demită pe ideea că mandatul Consiliilor Locale actuale se va putea prelungi mai mult de 6 luni. În caz contrar, ar exista riscul ca schimbarea viceprimarului să devină ilegală, dacă vom avea alegeri în mai puțin de 6 luni, iar cei care ar aviza de legalitate sau ar vota o astfel de inițiativă să fie buni de plată. 

Mai jos puteți vedea întreaga documentație a proiectului inițiat de Valentin Vrabie:

Download (PDF, 261KB)

 

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions