Connect with us

Politica

Fața de gabor a lui Valentin Vrabie. Vrea să o demită pe Vlădescu pentru ”atitudinea de răzvrătire”

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Primarul din Medgidia nu suportă răzvrătirea Luminiței Vlădescu. După ce Vlădescu a declarat, ieri, presei că a fost agresată fizic și verbal de primarul din Medgidia, Vrabie s-a decis să creeze auspiciile demiterii acesteia din funcția de viceprimar al localității. El a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, cu scopul de a-l înscrie pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. Ședințele extraordinare se referă la situații extraordinare, de unde deducem că declarațiile de presă ale Luminiței Vlădescu au creat o situație care necesită o reglementare urgentă, imposibil de amânat până la prima ședință ordinară a Consiliului Local. Aceste motive urgente le aflăm chiar din Referatul de Aprobare prin care inițiatorul proiectului, primarul Valentin Vrabie, și-a expus considerentele personale. 

Vrabie spune că „declarațiile viceprimarului municipiului Medgidia în media au afectat grav imaginea municipiului Medgidia și a instituțiilor publice de interes local, a pus într-o lumină atât administrația publică locală a municipiului Medgidia, cât și instituția viceprimarului”. 

În argumentarea sa, Vrabie mai spune că potrivit art 152, alin. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia.

„În situația existentă la nivelul Primăriei Medgidia, prin acțiunile întreprinse, viceprimarul Luminița Vlădescu demonstrează o atitudine de răzvrătire și de necunoaștere a poziției deținute de viceprimar, respectiv de subordonare directă primarului, fapt ce nu se realizează în concret în instituția noastră, aceasta având o atitudine de defăimare continuă la adresa primarului și a aparatului de specialitate al acestuia.“, spune Vrabie în referatul aprobare. 

Mai departe, Vrabie o acuză pe viceprimăriță că ar fi încălcat articolul din Constituția României care se referă la limitele libertății de exprimare, trădând supărarea sa că a fost criticat în public. Numai că articolul din Constituție se referă la viața privată, deminitate, onoare și la dreptul la propria imagine. Constatarea unor eventuale atingeri aduse acestor drepturi protejate nu se poate face în mod direct de către cel care ar pretinde vreun prejudiciu. Nimeni nu-și poate face dreptate singur într-un stat de drept. Ca atare, doar o instanță civilă poate constata încălcarea unor drepturi protejate, pe calea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Un jurist bun ar fi putut să-i spună lui Vrabie aceste aspecte, eventual chiar secretarul unității administrativ-teritoriale care ar fi trebuit să întocmească un aviz de legalitate. Numai că proiectul lui Vrabie nu are încă un aviz de legalitate. Cu alte cuvinte, nimeni ”de meserie” nu a spus până acum că ce ar vrea Vrabie să facă ar fi legal. 

Extras din Referatul de Aprobare întocmit de Valentin Vrabie, în care acesta se trădează că-l supără convingerile și declarațiile Luminiței Vlădescu

Oricum ar fi, nimic nu pare urgent în expunerea de motive a lui Valentin Vrabie, care mai atinge și alte aspecte vechi de ani de zile și prin aceasta total lipsite de urgență.  De pildă, Vrabie s-a referit la faptul că Vlădescu nu ar fi făcut informări către primar și Consiliul Local, pe vremuri, când era delegată la Asociația Apă-Canal sau când avea în răspundere, cu ani grei în urmă, supravegherea activității Apollo Ecoterm – firmă băgată în insolvență în mandatul actual al lui Valentin Vrabie. E limpede pentru oricine că aceste aspecte nu au niciun caracter urgent, reprezentând mai degrabă un fel de dezgropatul morților, dar și un atac ipocrit la imaginea Luminiței Vlădescu din parte unuia care se plânge de lezarea dreptului la propria-i imagine. 

Special am lăsat la urmă raportul de specialitate semnat de un funcționar cu grad de consilier din cadrul Primăriei Medgidia. În acest document se afirmă negru pe alb că ”eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”. Mai departe, în document se citează un articol din Ordonanța 44/2020, potrivit căruia procedurile pentru organizarea alegerilor locale se inițiază în termen de 6 luni de la expirarea stării de urgență. Starea de urgență s-ar putea termina pe 15 mai 2020, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. După interpretarea cea mai comună, Guvernul va trebui să anunțe alegerile locale în maxim 6 luni de la sfârșitul stării de urgență. Nimeni nu știe deocamdată care va fi decizia Guvernului. Dar, de principiu, putem avea alegeri locale în mai puțin de 6 luni. Lipsa de predictibilitate a acestui termen ar trebui să profite viceprimarilor în funcție, iar nu celor care ar vrea să- demită pe ideea că mandatul Consiliilor Locale actuale se va putea prelungi mai mult de 6 luni. În caz contrar, ar exista riscul ca schimbarea viceprimarului să devină ilegală, dacă vom avea alegeri în mai puțin de 6 luni, iar cei care ar aviza de legalitate sau ar vota o astfel de inițiativă să fie buni de plată. 

Mai jos puteți vedea întreaga documentație a proiectului inițiat de Valentin Vrabie:

Download (PDF, 261KB)

 

 

Comments

comments

Politica

Cristian Diaconescu, noul președinte al PMP, și-a anunțat candidatura la Președinția României

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, moţiunea sa, ”România respectată”, fiind votată de către 550 dintre cei 561 de delegaţi la evenimentul organizat online, cu participarea fizică a liderilor formaţiunii la Sinaia. El a transmis, la prezentarea moţiunii sale, că delegaţii PMP nu s-au reunit la congres pentru a ieşi ”la tarabă pentru un alt partid politic”. Cristian Diaconescu a fost singurul care a participat cu o moţiune la congresul PMP. El le-a solicitat membrilor de partid să nu îi ceară ”elemente de disociere de Eugen Tomac”, fostul preşedinte al formaţiunii care a demisionat după ce PMP nu a mai intrat în Parlament, după alegerile din decembrie anul trecut. Acesta şi-a exprimat intenţia de a semna parteneriate cu partide conservatoare europene şi a vorbit şi despre modul în care arată acum scena politică românească. Diaconescu și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României în 2024.

Delegaţii au votat de asemenea pentru renunţarea la fuziunea dintre PMP şi UNPR.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP își alege o nouă conducere. Cristian Diaconescu, singurul candidat pentru funcția de președinte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mişcarea Populară organizează, astăzi, la Sinaia, congres pentru alegerea noilor structuri de conducere. Numărul de participanţi afost dimensionat pentru a respecta măsurile impuse de pandemie, iar delegaţii PMP din întreaga ţară şi diaspora vor vota electronic. Alegerea noii conduceri se va face prin sistem online, iar la vot vor participa peste 530 de membri de partid. La Congresul PMP se va candida pe moţiuni, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida împreună cu o echipă fiind prim-vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu. Acesta va prelua mandatul de președinte de la Marius Pașcan, cel care l-a înlocuit pe Eugen Tomac, care și-a dat demisia după pierderea alegerilor.

În ceea ce privește Constanța, Claudiu Palaz, liderul PMP-iștilor de la malul mării, va candida pentru o funcție de vicepreședinte.

Amintim că PMP a ratat intrarea în Parlament, la alegerile parlamentare de anul trecut nereuşind să întrunescă pragul electoral de 5%. La Camera Deputaţilor PMP a obţinut 4,82% din voturi, iar la Senat 4,93%.

Sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Educației vine cu trei noutăți în privința transportului elevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în această seară, la Antena3, trei noutăți de importante pentru elevi, în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, i-a adresat o întrebare cu privire la transportul elevilor.

„Este un subiect extrem de important, pentru că, din păcate, pe baza unei reglementări eronate prin Legea 226, reglementare eronată care a făcut această lege inaplicabilă, am fost obligați să intervinăm printr-o ordonanță de urgență, pentru a putea face aplicabilă Legea 226. Ordonanța de urgență a fost deja prezentată în Guvern, miercuri va aprobată, iar noutățile sunt următoarele. Prima noutate este că primii trei km din naveta elevilor nu se mai decontează ca până acum cu 10 lei, ci cu 30 lei. Mai apoi, de la 3 până la 50 km, se decontează cu 3 lei/km.

A doua noutate: se scoate plafonul, limitarea de distanță, care era până acum de 50 de km. Naveta va fi decontată indiferent de distanța pe care elevul este nevoit să o parcurgă până la școală”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„A treia noutate este foarte clară: spre deosebire de situația de până acum, nu mai este obligat elevul să avanseze banii, banii vor fi avansați de către Ministerul Educației, există un buget de 100 milioane lei în acest moment pentru decontarea navetei elevilor, urmând ca decontul să se facă la sfârșit de lună”, a zis ministrul Educației. „Deci, Ministerul Educației, prin inspectorate, livrează banii școlilor, iar elevul are relația de decontare cu școala”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Un alt lucru foarte important, pentru a fi deschis maximum. Există situații în țară, în trei, patru județe, în care tarifele abonamentelor sunt mai mari decât posibilitatea de decontare prin Ministerul Educației. În aceste situații, am luat legătura deja cu președinții Consiliilor Județene și sunt convins că aceștia vor negocia cu transportatorii în așa fel încât elevii să aibă condiții privilegiate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: