Connect with us

Actual

”Fetița fără cont de facebook”, un spectacol ce va fi susținut în 40 de localități constănțene

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În județul Constanța începe, din 16 aprilie, proiectul cultural „Teatru pentru copii și tineret în 40 de  școli rurale”.

Este un proiect derulat de Rusu I. Georgiana P.F.A., in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. In cadrul sau, a fost realizata productia spectacolului complex, interdisciplinar, de teatru, teatru de papusi, muzica si dans „Fetita fara cont de Facebook”, iar incepand cu data de 16 aprilie 2018 vor fi sustinute 40 de reprezentatii ale acestui spectacol, in 40 de localitati rurale din judetul Constanta.

Spectacolele se vor desfasura dupa urmatorul program:

– 16 aprilie: Cochirleni (09:00) si Rasova (12:00);

– 17 aprilie: Aliman (09:00) si Vlahii (12:00);

– 18 aprilie: Amzacea (09:00) si General Scarisoreanu (12:00);

– 19 aprilie: Castelu (09:00) si Nisipari (12:00);

– 20 aprilie: Costinesti (09:00) si Schitu (12:00);

– 23 aprilie: Mosneni (09:00) si localitatea 23 August (12:00);

– 24 aprilie: Dumbraveni (09:00) si Independenta (12:00);

– 25 aprilie: Baraganu (09:00) si Lanurile (12:00);

– 26 aprilie: Fantanele (09:00) si Cogealac (12:00);

– 27 aprilie: Ghindaresti (09:00) si Gradina (12:00);

– 7 mai: Lipnita (09:00) si Cuiugiuc (12:00);

– 8 mai: Canlia (09:00) si Carvan (12:00);

– 9 mai: Ion Corvin (09:00) si Viile (12:00);

– 10 mai: Limanu (09:00) si localitatea 2 Mai (12:00);

– 11 mai: Lumina (09:00) si Oituz (12:00);

– 14 mai: Mircea Voda (09:00) si Satu Nou (12:00);

– 15 mai: Mereni (09:00) si Osmancea (12:00);

– 16 mai: Valu lui Traian (09:00) si Poarta Alba (12:00);

– 17 mai: Pecineaga (09:00) si Vanatori (12:00);

– 18 mai: Saligny (09:00) si Stefan cel Mare (12:00).

Inspirat de „Fetita cu chibrituri”, povestea lui Hans Christian Andersen, spectacolul „Fetita fara cont de facebook” combină jocul păpușilor cu cel al actorilor si prezintă o realitate contemporană ignorată de societatea din care și noi facem parte. Spectacolul are menirea de a sensibiliza publicul preadolescent, care, după vizionare, va fi mai atent la cei din jur, la nevoile și suferința pe care le pot măcar înțelege, dacă nu alina. Spre deosebire de basmul lui Andersen, spectacolul nostru are un final fericit, in care fetita este integrata in societate, fiind ajutata de un grup de prieteni de varsta ei. Sentimentul prieteniei, al toleranței și îngăduinței date exemplu de eroii spectacolului va inspira, poate, de acum încolo și pe tinerii spectatori, ajutând la formarea lor ca reprezentanti ai societatii. Experiența vizionării spectacolului îi va invata să aprobe fapte, acţiuni care sunt în concordanţă cu valorile morale: bunătate, toleranţă, respect şi dragoste faţă de semeni, bună-credinţă, spirit de sacrificiu, susţinerea morală şi psihică a seamanului care se află la ananghie, recurgerea prin isteţime la o soluţie salvatoare în vederea evitarii si îndepărtării răului.

Proiectul „Teatru pentru copii si tineret in 40 de scoli rurale” are un buget total de 88.500 lei, din care 13.500 lei reprezinta contributia proprie a Rusu I. Georgiana P.F.A., iar 75.000 lei reprezinta finantarea asigurata de Administratia Fondului Cultural National. Rusu I. Georgiana P.F.A. se afla la cel de-al patrulea proiect realizat prin finantare A.F.C.N., dupa „Caravana Teatrului in judetul Constanta”, „Caravana Teatrului in judetul Constanta – Editia a II-a” si „Simfonie dincolo de nori”, proiecte organizate in anul 2017. De asemenea, Rusu I. Georgiana P.F.A. a realizat in 2017 si proiectul „Sunset Sea-mphony 2017”, co-finantat de Primaria Constanta.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Dorobanțu: Accident rutier cu trei mașini! Un tânăr a fost rănit

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în afara localității Dorobanțu a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate trei mașini, respectiv două autoturisme și o autoutilitară.

La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje ale serviciului de Ambulanță și Poliției Rutiere.

Potrivit SAJ Constanța, în urma impactului a fost rănit un tânăr de 25 ani. Acesta are traumatism cranio cerebral și a fost transportat la spitalul județean.

Știre în curs de actualizare.

Update: Iată cum s-a produs acest carambol rutier, potrivit IPJ Constanța: Astăzi, ora 19:15, un bărbat, de 25 de ani, a condus un autoturism, pe DN2A, dinspre Constanţa către Hârşova şi ajungând în afara localității Nicolae Bălcescu, la km 172, a efectuat o manevră de întoarcere, fără să se asigure.

Din sens opus venea un autoturism condus de un bărbat, de 27 de ani care, dorind să evite impactul, a virat la dreapta, intrând în coliziune cu o a treia mașină, care se afla staţionată într-o parcare amenajată pe marginea carosabilului.

La fel ca și primul autoturism (cel care a efectuat manevra de întoarcere fără să se asigure), a lovit masina staţionata în parcare. Din accidentul rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a primului conducător auto.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: A decedat după câteva ore de la producerea accidentului de pe DN2A

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți v-am informat despre producerea unui grav accident rutier pe DN 2A, la ieșirea din Gălbiori spre Crucea, în urma căruia au fost rănite trei persoane.

Evenimentul rutier a avut loc la ora 7.40 ca urmare a carosabilului umed și a vitezei mari. Un șofer în vârstă 41 de ani a condus dinspre Constanța spre Hârșova, iar la ieșirea din Gălbiori a pierdut controlul asupra autoturismului și a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 44 de ani, în banda nr. 1.

A rezultat vătămarea corporală gravă a unui pasager și vătămarea corporală ușoară a altor doi pasageri, din primul autoturism, precum și vătămarea corporală ușoară a conducătorului din al doilea autoturism.

La spitalul județean au fost transportați trei bărbați, unul cu traumatism cranio cerebral, altul cu traumatism toracoabdominat și un al treilea cu un traumatism al membrului inferior. Toți trei erau conștienți.

Cu puțină vreme în urmă, am aflat că bărbatul care fusese internat cu traumatism cranio cerebral a pierdut lupta cu viața.

Foto: Arhivă

Accident rutier grav la ieșirea din Gălbiori! Elicopterul a plecat pentru a prelua răniți

Iată cum a avut loc accidentul de azi de pe DN2A

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Dobrogea, în vreme de război

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Marea Unire de la Marea Neagră, singurul proiect dedicat Centenarului Marii Uniri finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) celebrează ziua de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.

Mâine, la ora 13.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va fi lansat volumul omagial dedicat Centenarului Marii Uniri a românilor și împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România „Marea Unire de la Marea Neagră“.

Tomul coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc, cuprinde comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 – 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica Moldova.

După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului La Cazino, în vreme de război – poveștile tărâmului dintre ape, în regia constănțeanului Toma Enache. Documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: