Connect with us

Actual

”Fiii satului Nisipari” – o tradiție frumoasă sărbătorită cu frații din Republica Moldova

admin

Publicat

la data de

O dată în an, la Nisipari, se adună în vatra satului fiii și fiicele localității, pentru a se revedea și a petrece împreună. Sărbătoarea a căzut anul acesta în minivacanța de Rusalii, dar mai ales într-un moment festiv, în speță înfrățirea comunelor Castelu și Băcioi din Republica Moldova. Consiliile Locale din cele două comune au adoptat la începutul anului declarații de reunire a Basarabiei cu Țara. Apoi, cu avizul Guvernului României, primarul Nicolae Anghel a semnat, vineri, un acord de înfrățire și cooperare, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Castelu, cu omologul său basarabean, Vitalie Șalari.

Sâmbătă, delegația din Republica Moldova a vizitat cele mai importante obiective din comuna Castelu, alături de reprezentanții administrației locale: instituțiile de învățământ, sălile de sport, bisericile și geamia, sediile unor societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe raza comunei.

Doi stejari, aduși de primarul Vitalie Șalari, au fost plantați în curțile bisericilor din Castelu și Nisipari. Rădăcinile celor doi copaci au fost îngropate în pământ adus de la Băcioi.

Delegația basarabeană a fost apoi invitată pe scena amplasată la stadionul de fotbal din Nisipari, acolo unde organizatorii au pregătit un spectacol susținut de îndrăgiți interpreți de muzică populară.

Viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan, a oferit  delegației basarabene un trofeu creat de Uniunea Artiștilor Plastici din Constanța. Deși manifestare ”Fiii satului Nisipari” se află la a XV-a ediție, anul acesta a fost prima oară când s-a decernat un astfel de trofeu.

Spectacolul oferit audienței a fost prezentat de Stela Trifan-Matâcă. Pe scenă au urcat, pe rând, interpreții Aurel Moldovan, Sorin Șuteu, Adriana Ochișanu, Roberta Crintea, Nicolae Rotaru, Marius Brutaru, Elena Plătică, Veronica Apetri. De asemenea, au mai susținut momente artistice ansamblul Catelanii, trupa de dans Dino și formația Magic din Medgidia.

Un moment deosebit al spectacolului a fost susținut de Marius Brutaru, interpret dobrogean, premiat la mai multe festivaluri.

Invitații și localnicii s-au prin în horă și au sărbătorit așa cum se cuvine.

Manifestarea de la Nisipari face parte dintr-o tradiție oficială de 15 ani, care a formalizat un obicei mai vechi al nisipărenilor de a se întoarce în satul natal în luna mai a fiecărui an. De-a lungul timpului, manifestarea a cuprins momente emoționate, precum acordarea titlului de cetățean de onoare istoricului Gheorghe Dumitrașcu sau urmașilor familiei Valaori, care a contribuit la dezvoltarea localității după alipirea Dobrogei la statul român.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Video): Incendiu puternic în județ! O casă în construcție arde generalizat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în localitatea Moșneni, pe strada Mihai Viteazu, nr. 1 a izbucnit un incendiu violent la o casă cu etaj aflată în construcție.

La fața locului s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere și un Smurd din cadrul secției Tuzla deoarece este ardere generalizată.  Intervin 11 pompieri.

Știre în curs de actualizare.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un pieton a fost rănit într-un accident rutier în stațiunea Mamaia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în stațiunea Mamaia, în zona Aqua Magic a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un  pieton a fost rănit.

Potrivit serviciului de Ambulanță Constanța, la fața locului a ajuns o ambulanță care a găsit pietonul cu fractură deschisă a membrului inferior, conștient și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video): A venit iarna în țara noastră! La Constanța a plouat torențial

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, în multe zone din țară a venit iarna mai devreme decât era firesc. Dar să nu uităm că ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben pentru 32 de județe (trei parțial), potrivit căruia era de așteptat să avem parte de ninsori, lapoviță, ploi și vânt puternic.

Drumarii au intervenit pe parcursul nopții în fiecare zonă a țării. Imaginile pe care vi le furnizăm sunt de pe DN3, județul Călărași și ne-au fost puse la dispoziție de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța.

În municipiul Constanța a plouat torențial pe parcursul nopții.

Foto: România Liberă

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: