Connect with us

Actual

FITIC 2017 a marcat încă o pagină de istorie culturală la Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediția a II-a – FITIC 2.0 a ajuns la final. După zece ore de teatru în fiecare zi, începând de sâmbătă, 2 septembrie, şi până sâmbătă, 9 septembrie, după zeci de spectacole, sute de artişti, abia sau arhicunoscuţi, după întâlniri de neuitat cu publicul spectator şi multe poveşti frumoase create în cadrul acestui festival, FITIC 2.0 şi-a închis porţile până, poate, la anul. Participarea din această ediţie a întrecut toate aşteptările, iar organizatorii doresc să mulţumească pe această cale publicului şi tuturor artiştilor implicaţi în acest proiect. Pe lângă mareea de spectacole, FITIC 2.0 a avut şi o dimensiune teoretică şi practică a tuturor aspectelor ce întovărăşesc meseria, vocaţia şi pasiunea de a fi actor, prin workshop-urile realizate de specialişti din toată ţara. Mai mult decât atât, datorită celor două conferinţe de specialitate, teatrul a primit şi o dimensiune administrativă, ca factor important în viaţa Cetăţii şi a cetăţenilor ei. Aceasta ar fi trebuit dezbătută în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale și județene, însă doar un angajat al Primăriei a fost prezent. Problemele dezbătute au conturat un tablou sumbru: cât de slab este înţeleasă ideea de instituţie de cultură la Constanţa, cum statul nu sprijină fenomenul de teatru independent, deşi este obligat să o facă, cum în oraşul nostru nu există nicio clădire care să aibă ca destinaţie „teatrul”, cum există legi ce protejează actul de cultură şi nu sunt luate în seamă şi, nu în ultimul rând, cum sunt organizate bugetele pentru cultură şi cât de anevoioasă este modalitatea de a plăti artiştii implicaţi în proiecte. Acestea şi multe altele au fost rostite în ultima zi a festivalului şi nu ne dorim decât să fie auzite de urechile celor care au puterea de a lua decizii. De asemenea, membrii juriului şi-a exprimat disponibilitatea de a consilia gratuit angajaţii din aparatul de stat în privinţa multiplelor şi complexelor aspecte legate de teatru, trupe, artişti, organizare de evenimente de profil, pe care aceştia nu le înţeleg sau în culisele cărora nu au acces sau nu vor să intre.
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediţia a II-a, a fost organizat de Asociaţia Culturală Teatrelia, cu sprijinul Primăriei Muncipiului Constanţa.
Premii FITIC 2.0.

Secţiunea Spectacole de Teatru Independent
Premiul pentru cel mai bun actor: George Constantinescu – “Dureri fantomă” (Teatrul de Artă Bucureşti)
Premiul pentru cea mai bună actriţă: Alexandra Podu – “Love, Mon Amour” (Teatrul Mic, Sibiu)
Premiul pentru one-man show: Delia Hriscu-Badea – spectacolul “Elida” (Teatrul din Mansardă)
Premiul pentru regie: Eugen Gyemant – “Jurnalul lui Adam şi al Evei” (Godot Café Teatru)
Premiul pentru cel mai bun spectacol: “Love, Mon Amour” (Teatru Mic, Sibiu), regie: Constantin Podu. Distribuţie: Alexandra Podu, Petrişor Diamantu.
Premiul special al juriului: “Buzunarul cu pâine”. Regie: Alexandru Bogdan. Cu: Alexandru Nagy, Ştefan Pavel (Godot Café Teatru)

Secţiunea Spectacole de Teatru-Dans
Premiul pentru concepţie coregrafică: spectacolul “Lasă-mă să… OM!”. Regie: Beatrice Volbea (Teatrul FIX)

Secţiunea Concurs dedicat Tinerilor Actori şi Studenţi
Individual:
Cea mai bună actriţă: Ana Crăciun-Lambru – “Dust”/Praf (The Puppet Arts Program at The University of Connecticut and Connecticut Repertory Theater)
Cel mai bun actor: Iulian Marinescu – “Lumina de la capătul răbdării” (Facultatea de Arte, Universitatea “Ovidius” Constanţa)

Grup:
Cea mai bună trupă: ADN (BONOBO), regie: Ruxandra Bălaşu (UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti)

Secţiunea Concurs de Dramaturgie Contemporană:
– “Paliativ” – Radu Popescu
Nominalizări: “Procesul lui David M. Golan”, de Matei Lucaci Grunberg şi “Două nunţi şi-o sinucidere”, de Marian Popescu

Secţiunea Concurs Afişe de Teatru
– Adina Lazăr şi Cristian Pascariu – afişul spectacolului „Pena” (Compania create.act.enjoy, Bucureşti)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(VIDEO) 1.000 de arbori vor fi plantați în această toamnă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parcul Tăbăcărie și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, prin zonale sale cu arboret, joacă un rol de pieptăne, protejând orașul vechi de poluarea din construcții provenită din orașul nou, Mamaia-Nord. În mod natural, vântul bate din direcția nord-est, aducând spre oraș particule de praf din Mamaia Nord. E un fenomen natural – explică directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă. Vântul bate din această direcție nu pentru că așa vor rușii, ci pentru că pământul se învârte spre est. În interviul pe care l-a acordat, Adrian Bîlbă spune că în această toamnă la CMSN vor fi plantați încă 1.000 de arbori. De asemenea, el vorbește de un nou proiect european pe care și-l dorește și care ar viza plantarea unor specii de arbori care provin de pe alte continente, specii adaptate condițiilor din Europa, dar mai ales apte să facă față schimbărilor climatice spre care evoluăm încet, încet.

„Avem ne voie de spațiul verde, suntem o ființă care ne bucurăm la verde și la soare, fiindcă provenim din natură. Nu suntem marțieni niciunul dintre noi. Asta pe de o pare, iar pe de altă parte avem nevoie de un pieptăne pentru praf, mai ales acolo unde se construiește mult. Spațiul verde face treaba asta. Noi în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și zona asta unde avem un parc dendrologic suntem pieptănele vechii Constanțe, Tomis, față de noua Constanță, Mamaia Nord, unde se construiește într-o veselie și de unde bate vântul de nord-est. Vântul bate de la nord-est, nu pentru că vrea rusul, ci pentru că noi ne învârtim cu planeta de la vest la est și, atunci, vântul bate invers decât se învârte planeta, vântul dominant. Și, în consecință, ne așteptăm ca vântul să fie predominant est. E un fenomen natural să bată vântul ăsta și este un lucru bun ca acest parc apără Tomisul de vânturile din Mamaia. Cert este că avem nevoie de parcuri. Noi avem 16 hectare și parcul Tăbăcărie.

Am realizat lucrări de afânare, irigare, am făcut o pădure dobrogeană, am făcut o extindere a tot ceea ce înseamnă arboret, curățenie, înlocuire progresivă a celor care sunt fie îmbătrâniți, fie deteriorați, fie fac parte din specii care generează risc de incendii, cum este de exemplu plopul. Și asta contează într-un parc, unde vin vizitatori. Asta am făcut până acum. Eu am în plan un proiect european prin care să regândim din temelii această zonă, în ceea ce privește anumite plantări, niște schimbări, pentru a ne adapta speciile, pe de o parte noilor aleogene aduse în Europa, e vorba de specii care nu sunt europene, dar care se pretează foarte bine în parcuri. Pe de altă parte, avem în plan de a aduce speciile de arboret în corelație cu evoluția climatică. Avem nevoie de specii care să reziste perioadelor lungi de secetă, dar care să incorporeze apa atunci când este. Bineînțeles, avem nevoie de specii care să creeze un decor educativ important. Noi trebuie să înțelegem și să vedem cum acolo în plantă este laboratorul vieții. Trebuie să avem un arboret, care dincolo de perie, de oxigen, de dioxid de carbon absorbit trebuie să ofere și diversitate educativă. Și, atunci, noi ne gândim la tot felul de specii care să asigure această diversitate. Aștept să săpăm și să plantăm încă o mie de arbori în toamna asta aici la Complexul Muzeal. Nu îi punem în primăvară pentru că nu este suficient timp umed. Recomandarea mea pentru plantări de arbori este toamna. Nu mai avem ierni grele, riscul de a îngheța pe timpul iernii este mult mai decât de a se usca pe timpul verii“, a declarat directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avantajele și vulnerabilitățile tehnologiei 5G, dezbătute la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a participat, astăzi, la conferința „5G Avantaje şi Vulnerabilităţi”, organizată de Navy League of the United States-Consiliul România. Conferința a reunit reprezentanți ai autorității publice, ai pieței de telecomunicații, ai mediului academic cu profil tehnic și media, notează Primăria Constanța. În cadrul conferinței s-au dezbătut subiecte precum securitatea cibernetică pentru rețelele 5G, smart mobility, transport în comun inteligent, capacitatea rețelelor 5G în România sau limitarea nivelului de radiații dăunătoare, spune sursa citată.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Noua tehnologie va avea implicații profunde pentru consumatorii civili și militari din întreaga lume. Aceasta va furniza viteze de bandă largă mai rapide – până la 100 de gigabiți pe secundă pe anumite frecvențe. Două caracteristici sunt importante aici: prima este comunicarea ultra-fiabilă iar cealaltă este capacitatea de a gestiona explozia viitoare în comunicațiile „mașină la mașină”, cu dispozitive interconectate care transferă enorme baze de date între ele. Internet 5 G va deveni un câmp de luptă mobil așa cum a devenit spațiul cibernetic sau spațiul cosmic iar designerii viitorului își imaginează rețelele bine reglate care folosesc „orașe inteligente”. Toate acestea vor necesita mai multe infrastructuri noi iar cursa pentru a construi o infrastructură de 5G pe tot globul a început”.

Specialiștii care au participat la acest eveniment au prezentat aspecte legate de procesul de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra cetățenilor, beneficiile acestei noi tehnologii, precum și vulnerabilitățile și riscurile acesteia.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A condus fără permis și a ajuns în spatele gratiilor de la Poarta Albă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii din Constanța au pus în executare un mandat emis pe numele unui tânăr care a condus un autoturism fără a deține permis.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 29 octombrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 23 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de un an, o lună și 10 zile de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Persoana în cauză a fost escortată și încarcerată în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: