Connect with us

Politica

Fost judecător CCR: „Condiționarea trimiterii în judecată a magistraților de încuviințarea CSM scade încrederea Justiţie”

Published

on

Camera Deputaților a votat, cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”, proiectul de lege care vizează desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Unul dintre amendamentele care a scandalizat opinia publică face referire la trimiterea în judecată a magistraților doar cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător Al Curții Constituționale a României (CCR), consideră că un astfel de demers, dacă va fi votat și în Senat (cameră decizională), va duce la scăderea încrederii publice în actul de justiție.

„Peste 1.000 de magistrați, judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară, au adresat Camerei Deputaților un memoriu intitulat ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”, cerând membrilor Camerei Deputaților să nu voteze proiectul în forma sa actuală, adică forma care conține amendamentul votat de parlamentarii PNL și USR-PLUS, în Comisia Juridică. Magistrații au cerut Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să sesizeze Comisia de la Veneția și Greco – doua organisme de lucru europene, prestigioase, invocate constant, chiar în mod insistent, de reprezentanții PNL și USR în discursurile lor politice privind justiția – cu privire la acest text de lege. De ce, însă, reprezentanții PNL și USR-PLUS nu au sesizat acum Comisia de la Veneția și Greco? Când magistrații le-au cerut acest lucru? “, precizează fostul judecător CCR.

Teodoroiu spune că a condiționa trimiterea în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracțiuni, de încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie, în opinia magistraților semnatari, un „filtru” neconstituțional şi scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanție a impunității” sau ca o ”superimunitate”.

„Dar președintele PNL al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în loc să sesizeze Comisia de la Veneția și Greco, așa cum i-au cerut magistrații, a votat acest proiect! Alături de colegii săi de la PNL și USR-PLUS. Prin urmare, solicitările magistraților, precum și avizele Comisiei de la Veneția, documentele Greco etc. sunt utile parlamentarilor PNL – USR-PLUS doar atunci când pot fi citate în scop politic, servind unor interese politicianiste. Altfel, ele sunt complet ignorate, ba chiar contrazise în proiectele de legi promovate de arcul guvernamental, precum cel de desființare a SIIJ, de astăzi.“, a declarat fostul judecător al CCR.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta