Connect with us

Politica

Fost judecător CCR: „Condiționarea trimiterii în judecată a magistraților de încuviințarea CSM scade încrederea Justiţie”

Tatian Iorga

Publicat

la

Camera Deputaților a votat, cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”, proiectul de lege care vizează desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Unul dintre amendamentele care a scandalizat opinia publică face referire la trimiterea în judecată a magistraților doar cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător Al Curții Constituționale a României (CCR), consideră că un astfel de demers, dacă va fi votat și în Senat (cameră decizională), va duce la scăderea încrederii publice în actul de justiție.

„Peste 1.000 de magistrați, judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară, au adresat Camerei Deputaților un memoriu intitulat ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”, cerând membrilor Camerei Deputaților să nu voteze proiectul în forma sa actuală, adică forma care conține amendamentul votat de parlamentarii PNL și USR-PLUS, în Comisia Juridică. Magistrații au cerut Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să sesizeze Comisia de la Veneția și Greco – doua organisme de lucru europene, prestigioase, invocate constant, chiar în mod insistent, de reprezentanții PNL și USR în discursurile lor politice privind justiția – cu privire la acest text de lege. De ce, însă, reprezentanții PNL și USR-PLUS nu au sesizat acum Comisia de la Veneția și Greco? Când magistrații le-au cerut acest lucru? “, precizează fostul judecător CCR.

Teodoroiu spune că a condiționa trimiterea în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracțiuni, de încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie, în opinia magistraților semnatari, un „filtru” neconstituțional şi scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanție a impunității” sau ca o ”superimunitate”.

„Dar președintele PNL al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în loc să sesizeze Comisia de la Veneția și Greco, așa cum i-au cerut magistrații, a votat acest proiect! Alături de colegii săi de la PNL și USR-PLUS. Prin urmare, solicitările magistraților, precum și avizele Comisiei de la Veneția, documentele Greco etc. sunt utile parlamentarilor PNL – USR-PLUS doar atunci când pot fi citate în scop politic, servind unor interese politicianiste. Altfel, ele sunt complet ignorate, ba chiar contrazise în proiectele de legi promovate de arcul guvernamental, precum cel de desființare a SIIJ, de astăzi.“, a declarat fostul judecător al CCR.

Comments

comments

Politica

Război pentru supremație în PNL. Tișe, mesaj pentru Orban: „Ar trebui să joci table în parc cu Iliescu“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Apropierea alegerilor interne în PNL reaprind flacăra disputelor. Liderul PNL Ludovic Orban și șeful CJ Cluj, Alin Tișe (PNL) sunt la cuțite de ceva vreme. Liderul clujean îi transmite președintelui formațiunii, Ludovic Orban, că ar trebui să renunțe la șefia partidului și să se ducă să joace table cu Ion Iliescu pentru că nu știe ce înseamnă performanță politică, fiind expert la datul din gură.

„O discuție cu Orban despre competenta și performanța e ca și cum ai discuta cu dinozauri. Orban ar trebui sa joace table în parc cu Ion Iliescu, nu sa facă rău unui partid, pe care îl confunda cu propria persona. Sindromul Dragnea este prezent permanent. Orban demonstrează ca nu cunoaște valoarea muncii și performanța politica, ocupându-se din 1990 cu datul din gura”, a declarat marți Alin Tișe, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Replica lui Tișe vine după ce Orban a zis că a pierdut lamentabil în fața lui Turcan cursa internă de la precedentul Congres.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dăncilă va avea un salariu de 10.000 de lei la BNR. Negoi (USR-PLUS): „S-au terminat toți consultanții din țară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă să curgă reacțiile după angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR. Puși în fața unui val de critici, cei de la BNR au spus că Viorica Dăncilă a fost angajată deoarece cunoaște politicieni din mai multe curente europene, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea. Explicațiile au venit de la  Adrian Vasilescu, consilier de strategii al guvernatorului BNR.

„Dna Dăncilă nu va fi consilier al guvernatorului BNR. Vor fi cinci birouri specializate pe direcția trecerii României la euro. Aceste cinci birouri nu vor fi la cabinetul guvernatorului, ci va fi un grup de birouri care va funcționa în BNR și care vor completa comitetul de trecere la euro, care funcționează de 12 ani”, a afirmat la Digi 24 Adrian Vasilescu.

El spune că Viorica Dăncilă va fi remunerată pentru activitatea de la BNR și va aprimi 10.000 de lei lunar. „Nu este o situație ca atunci când se angajează un contabil la BNR. Aici este altceva, este o problemă foarte specială, pentru că vom avea nevoie de un lobby intens”, răspunde Vasilescu la întrebarea dacă se putea înscrie oricine pentru un astfel de post de consultant.

Întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru un post de consultant la BNR, Vasilescu a spus: „Dna Dăncilă a fost prim-ministru, a fost europarlamentar multă vreme. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni ecologiști, din zona verde, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe, se cunosc, știu ce pot…(…) La BNR se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European, uși deschise în cabinetele europene… Uși deschise, ăsta este lucru cel mai important. Fără uși deschise nu facem nimic pentru țara asta”.

De asemenea, el precizează că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu se va ocupa de probleme de strategie politică.

Reacție față de această angajare a avut și senatorul de Constanța al USR-PLUS, Remus Negoi.

„S-au terminat toți consultanții din țară și străinătate, așa că acoperitul (din securitatea comunistă) Mugur Isărescu, ditamai guvernator al Băncii Naționale a României, a căutat-o și a găsit-o pe Vasilica-Viorica Dăncilă. Mai mult, pentru că nu era de ajuns, un alt dinozaur pesedist și-a făcut loc în rândul consilierilor BNR, unul care se “pricepe” și la armată și la finanțe, bineînțeles – Ioan Mircea Pașcu. Personajul de cea mai tristă amintire Dăncilă, după dezastrul inimaginabil al perioadei în care a fost sluga lui Liviu Dragnea, a rămas șomeră. Și a luat-o tătuca Isărescu sub aripioara lui. De competentă ce, cu siguranță… Ce credibilitate va avea instituția BNR cu astfel de achiziții?“, a spus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liviu Dragnea cere strămutarea cererii de eliberare condiţionată la altă instanţă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul lider PSD Liviu Dragnea solicită Curţii de Apel Bucureşti strămutarea procesului de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară, potrivit portalului Curţii de Apel Bucureşti. Dragnea ar fi solicitat strămutarea de la Tribunalul Bucureşti pe motiv că judecătorii de acolo au protestat împotriva legilor Justiţiei promovate pe vremea lui, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Procesul privind cererea de strămutare se judecă mâine la Curtea de Apel Bucureşti la ora 16:00. „Se asigură prezenţa prin videoconferinţă a petentului. Se încunoştinţează apărătorul ales”, se arată pe portalul CAB.

Fostul lider PSD, condamnat în mai 2017 la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive, se va prezenta pe data de 19 mai în fața judecătorilor, care se vor pronunța asupra contestației formulate de avocații lui Dragnea împotriva respingerii cererii de eliberare condiționată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: