Connect with us

Administratie

Foștii deținuți politici, reproșuri pentru Horia Țuțuianu, președintele CJC

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Paul Andreescu, un fost deținut politic, povestește pe profilul său de Facebook încercarea de a discuta cu președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Andreescu scrie că, de doi ani încearcă să-l întâlnescă pe șeful administrației județene și, când în sfârșit a stabilit, prin secretariat, discuția… ghinion, Țuțuianu și-a făcut alt program. Evident, fără să-l informeze. Practic, fostul deținut politic scrie că a fost pus pe drumuri de președintele CJ Constanța și transmite că acesta “nu are cuvânt… ca orice necuvântătoare”.

“Admit, sigur ca da, ca a aparut o urgenta, ca am avu noi ghinion, asa cum tara asta are in fiecare zi ghinion din cauza unor asemenea oameni, dar intalnirea era fixata de dl Tutuianu. Era cuvantul domniei sale si daca domnia sa stia ca respectarea cuvantului este, respectul de sine, ruga cel putin secretara sa ma anunte ca intalnirea se amana sine die sau pentru o data ce urma sa imi fie comunicata. Asa procedeaza oamenii care stiu ce este cuvantul. Dar dl. Tutuianu nu are cuvant. Ca orice “necuvantatoare””, scrie fostul deținut politic pe Facebook. Întreg mesajul îl puteți lectura aici . Concluziile vă aparțin!

Contactat telefonic pentru a lămuri situația acuzațiilor ce i se aduc, șeful de la Consiliul Județean Constanța a declarat pentru “Ordinea.ro” următoarele:

“A apărut o problemă importantă pentru județul Constanța. Am fost chemat la București, la Ministerul Dezvoltării Regionale și la Ministerul Sănătății pentru discuții ce țin de spitalul regional. Știu că a fost dumnealui la sediu și întâlnirea cu domnul Andreescu va fi reprogramată săptămâna viitoare. Colegele mele îl vor anunța pentru o discuție, în funcție de programul pe care îl voi avea săptămâna viitoare.”

Comments

comments

Administratie

(Video) „Casa Soarelui“, redeschisă! Țuțuianu:  „Vreau să văd pacienții cu zâmbetul pe buze“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La aproape un an de la demararea lucrărilor de reabilitare, Centrul de Îngrijiri Paliative, cunoscut în trecut drept „Casa Soarelui”, din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, își redeschide porțile. Inaugurarea noului Centru a fost făcută, astăzi, de către președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius-Horia Țuțuianu, și directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa. Cu doar 720.000 de lei investiți, din care Spitalul de Urgență a alocat 170.000 de lei, iar restul CJC, Centrul de Îngrijiri Paliative a fost transformat într-o clinică modernă, unde vor fi îngrijiți bolnavii de cancer în faze terminale, dar și cei cu afecțiuni cardio-vasculare, dar și care sunt imobilizați la pat. În total, în noul centru au fost amenajate 21 de saloane cu unul, două sau trei paturi.

„Centrul de îngrijiri Paliative se adresează pacienților de tip oncologic, stagii terminale, și pacienți cu afecțiuni non-oncologice, cu afecțiuni neurologice, AVC-uri, cei care sunt imobilizați la pat, demență, scleroză. În general, stadii avansate ale bolilor. Important de precizat este că la Centru nu vor fi tratamente paleative, ci îngrijiri paleative. Ele se fac concomitent cu afecțiunea de bază, dar, la un moment dat, spre finalul afecțiunii, din păcate, bolnavul are nevoie de îngrijiri suplimentare. Iar acel plus îl poate oferi îngrijirile paliative. În plus, în noul centru vor fi îngrijiți și pacienți cu simptome necontrolate. În spitalul de urgență nu avem spații pentru îngrijiri paliative. În general, timpul de îngrijire a unui bolnav la noul centru va fi de aproximativ trei săptămâni, tocmai pentru a putea da șansa și altor pacienți să fi îngrijiți aici“, a declarat managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa.

Managerul Spitalului a afirmat că este primul centru de acest gen din județul Constanța, iar Centrul va fi deschis efectiv după 1 iunie când se va intra sub contract de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Grasa a dezvăluit că a primit mailul de la fostele angajate la Casa Soarelui, asistente medicale și infirmiere, care au solicitat să revină în funcții, lucru care a fost posibil după ce au fost scos posturile la concurs. În total, Centrul va dispune de 21 de paturi și  va avea o structură de personal formată din 2 medici, 1 kinetoterapeut, 1 psiholog, 12 asistenți medicali, 4 brancardieri, 8 infirmiere și 5 îngrijitoare, care vor lucra 24 din 24 de ore.

Mesaj pentru directorul Spitalului Județean!

Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, a declarat, la rândul său, că a fost un proiect de suflet pentru care a depus toate eforturile.

„Una din prioritățile mandatului meu, dacă nu cea mai importantă, a fost sistemul de sănătate. Nu am precupețit niciun moment în cei trei ani când sunt la CJC să îmbunătățesc sistem de sănătate, atât din punct de vedere managerial, cât și la dotare. Mulțumesc pentru suport întregii echipe de la Spitalul Județean pentru munca depusă în ultima perioadă. I-am solicitat managerului Spitalului, dr. Cătălin Grasa, ca data viitoare când vin aici să văd pacienții cu zâmbetul pe buze, indiferent că suferă de această boală cruntă (cancer, n.r.). Vreau să ameliorăm suferința bolnavilor. Comportamentul, și aici este o problemă mai delicată a noastră în Spitalul Județean, celor care lucrează în Centru să fie așa cum trebuie. Repet, comportamentul doctorilor și asistentelor trebuie să fie așa cum trebuie… De astăzi, cei care au nevoie de serviciile Compartimentului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschidem și secția de Radioterapie și astfel, pacienții pot beneficia de un tratament medical complet în județul Constanța, fără ca aceștia să fie nevoiți să plece în alte regiuni ale țării”, a declarat președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu.

Interesant este că, din grabă, neatenție ori, mai rău, necunoaștere, pe sigla situată la intrarea în clădire este trecut: „Compartiment de Îngrijiri Paleative“, în loc de Paliative, cum ar fi fost corect.

Potrivit dexonline.ro: PALIATÍV, -Ă, paliativi, -e, adj.s. n. 1. (Medicament sau tratament) care ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza. 2. Fig. (Soluție, măsură) care rezolvă temporar sau aparent o situație dificilă. [Pr.-li-a-] – Din fr. palliatif.

Amintim că după mai bine de un deceniu de funcționare, în care peste 4.000 de bolnavi de cancer și-au găsit alinare și tratament, Centrul de îngrijiri paliative “Casa Soarelui” și-a închis porțile în toamna lui 2017. Anul trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a predat „Casa Soarelui“ din subordinea Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în cea a Consiliului Județean Constanța. De asemenea, reamintim că, în 2017, Direcția de Sănătate Publică Constanța a transmis următorul comunicat de presă: „În 2003, între Fundația Centrul de Îngrijiri Paliative “Casa Soarelui” și Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, a fost încheiat un contract de colaborare, pentru dezvoltarea serviciilor paliative la nivelul județului Constanța, activitatea desfășurându-se în imobilul situat pe strada Piatra Craiului din Constanța, imobil ce face parte din lista patrimoniului aflat în domeniul public al statului și în administrarea DSPJ Constanța“.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Fosta soție a unui fost consilier județean PNL reface cheul Lacului Techirghiol

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Firma recent înființată a fostei soții a unui fost consilier județean din partea Partidului Național Liberal a câștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor de reconstruire a cheului de acostare și agrement pe Lacul Techirghiul. Astfel, Mihaela Baisan, fosta soție a fostului consilier județean PNL Cristy Baisan, a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor aferente proiectului menționat.

Conform documentelor, obiectul contractului de achiziție publică îl reprezintă “RECONSTRUIREA CHEULUI DE ACOSTARE ȘI AGREMENT PE LACUL TECHIRGHIOL” în Orasul Techirghiol, județul Constanta.

Valoarea totală estimata a contractului este de 1.204.026,53 lei (fără TVA) constituită astfel (conform Deviz General al obiectivului de investitii):

  1. a) Cheltuieli cu investiția de baza de 1.188.326,53 lei
  2. b) Cheltuieli pentru organizarea de șantier în valoare de 15.700,00 lei.

“Valoarea estimată a contractului de achiziție NU CUPRINDE suma aferentă cheltuielilor diverse și neprevazute stabilită în devizul proiectului, respectiv suma de 122.639,15 lei fără TVA), aceasta putând fi accesată, după caz, în situația în care sunt îndeplinite cerințele legale privind utilizarea acestor sume, respectiv în condițiile prevazute din clauzele contractului de achiziție publica și în conformitate cu prevederile art. 221 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice”, se arată în document.

Obiectiv de atracție pentru turiști și un proiect de suflet pentru primar

În ceea ce privește investiția propriu zisă, acesta cuprinde lucrările de reconstruire a cheului de acostare si agrement pe malul din partea de vest a Lacului Techirghiol, în zona de promenadă a orașului, pe vechiul amplasament, după îndepărtarea pontonului parțial existent aflat în stare avansată de uzură.

Cheul malului lacului Techirghiol a fost construit prin anii ’60, potrivit informațiilor furnizate de primarul Iulian Soceanu pentru “Ordinea.ro”. O încercare de reabilitare a lucrării s-a încercat în anul 2010, însă actualul edil precizează pentru ziarul nostru că nu cunoaște cauzele stopării acestora, însă un proiect modernizat va fi executat în următoarele 5 luni, acesta fiind termenul de finalizare afferent proiectului prezentat.

“Cheul de acostare va avea formă de ancoră, va costa puțin peste un milion două sute de mii de lei, bani care provin de la bugetul local. Pentru mine este un proiect de suflet, iar pentru turiști, dar și pentru localnici va fi un punct de atracție interesant”, a declarat Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol pentru “Ordinea.ro”.

Detalii tehnice

În prezent, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Primăriei orașului Techirghiol, există un cheu de acostare, realizat în anul 2010, cu o lungime totală de 30.0m și o lațime de 3.20m. Acesta permite accesul la lacul Techirghiol, fiind situat în partea de nord-vest a lacului, în zona centrală a orașului. Cheul de acostare a funcționat aproximativ 7 ani, degradându-se în timp. Din aceste considerente și din concluziile reieșite din expertiza tehnică realizată, este necesar refacerea acestuia.

Concluziile expertizei realizate relevă urmatoarele:

– Având în vedere starea de degradare avansată a pontonului din lemn pe plutitori din polietilenă se apreciază că nu mai există elemente care ar putea fi folosite pentru construcția noului ponton

-Se recomandă construirea unui nou ponton, pe vechiul amplasament, după ce acesta va fi eliberat prin îndepartarea pontonului existent, la dimensiunile inițiale ale pontonului de lemn care a existat înaintea acestuia, dimensiuni mai mari (nu există documentație).

-Având în vedere salinitatea lacului se recomandă ca suprafața de circulație a pontonului să se realizeze din lemn de esență tare, ignifugat sau alte materiale rezistente la coroziune.

Avându-se în vedere că odată cu realizarea acestui ponton se dorește un impact cât mai mic asupra lacului Techirghiol, atât în timpul perioadei de execuție, cât și ulterior, se recomandă ca structura de rezistență a pontonului să fie constituită din plutitori de beton, rezistenți la agresiunea apei lacului – pentru zona flotantă. În ceea ce privește zona de racordare cu malul, se poate adopta o soluție clasică. Modificarea cheului de acostare se încadrează în limitele avizelor obținute pentru cheul existent, suprafața ocupată de cel propus fiind aproximativ aceeași. Cheul de acostare și agrement va fi un cheu plutitor, a cărui suprafață de promenadă va fi constituită dintr-o punte de lemn tratat special pentru a rezista factorilor de mediu. Cheul va avea în plan formă de ancoră care va avea urmatoarele dimensiuni generale:

– coada ancorei, adică componenta dreaptă a acesteia va avea o lungime totală de 97.672m.

– componenta perpendiculară pe aceasta va avea o forma curbată și se va desfașura pe o lungime totală de 87.544m.

– lățimea utilă a suprafeței de promenadă, atât în zona rectilinie, cât și în zona curbată va fi de 4.00m”, transmite primarul Soceanu.

Firma câștigătoare: MARINETEK NSD

Câștigătoarea licitației pentru atribuirea lucrării de la Techirghiol este firma Marinetek NSD din localitatea 23 August, contractual fiind semnat în data de 22 mai 2019 și a primit numărul 9796. Conform documentelor existente la Registrul Comerțului, asociat unic și administrator este Mihaela Baisan, fosta soție a fostului consilier liberal din județul Constanța.

NOTĂ! Menționăm că cei doi apar ca divorțați, figurând cu partaj în declarația de avere din 2017.

Download (PDF, 2.87MB)

 

INTERESANT! Ceea ce ne-a atras atenția reprezintă comunicarea din firmă, adresa de email pe care am găsit-o în documentul de la Registrul Comerțului îi aparține lui Cristy Baisan. Documentul poate fi studiat.

Domeniul principal de activitate, conform codului CAEN, îl reprezintă afectuarea de construcții hidrotehnice și are Certificatul de inregistrare fiscală emis la data de 01.03.2019 și un capital social de 200 de lei.

Criterul de atribuire a lucrării a fost cel al raportului calitate preț.

Edilul ne-a informat că la licitație s-au prezentat două firme, cealaltă neîndeplinind condițiile cerute prin caietul de sarcini.

Iată și câteva imagini cu viitorul obictiv turistic din Techirghiol:

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Încă o tentativă de alegere a primarilor din două tururi a eșuat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a luat în dezbatere, astăzi, iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată „Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”, care viza alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În urma deliberărilor, CCR, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături). Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

Pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu inițiativa. Inițiativa cetățenească depusă de grupul parlamentar USR prevedea alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aceasta, în condițiile în care în 2011 a fost modificată legislația, astfel încât alegerile locale să aibă doar un tur de scrutin, arată stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: