Connect with us

Politica

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a provocat României o gaură de 50 de milioane de euro

Publicat

la

România este bună de plată. Trebuie să plătească nu mai puțin de 50 de milioane de milioane de euro firmei „Salini Impregilo“ căreia statul român i-a desfăcut contractul în urmăm cu trei ani pentru construcția unor tuneluri din lotului 2 al autostrăzii Lugoj – Deva. Decizia de a rezilia acest contract a fost luată după ce, în august 2017, în urma unor vizite cu presa pe șantier în care s-au răstit la constructori, fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc și Ștefan Ioniță, șeful Companiei de Autostrăzi de la acel moment, au reziliat contractul cu firma Salini pentru secțiunea cu tuneluri din Lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva – singura bucată care acum lipsește de la Sibiu la Nădlac. Acum, constructorul a câștigat la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris daune de circa 50 de milioane de euro împotriva României. Mai mult, arbitrii au stabilit că fostul contract încă e în vigoare! Decizia vine cum nu se poate mai prost în condițiile în care CNAIR încearcă cu disperare să demareze lucrările la cele două tuneluri, cunoscute drept „tuneluri pentru urși”, pentru a nu fi nevoită sa dea banii înapoi la UE pentru toata autostrada Lugoj – Deva.

Secţiunea E din Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva este considerată cel mai complicat sector al autostrăzii din vestul ţării, în lungime totală de 100 de kilometri. Motivul îl reprezintă cei 2,13 kilometri de tuneluri forate.

„Autostrada A1 Lugoj – Deva, Lot 2 a fost contractată în 2013 cu constructorul italian Salini, iar în același an Agentia de Protecție a Mediului aproba un acord de mediu revizuit care impune realizarea unor tuneluri ce nu apar în proiectul original, în locul unor săpături uriașe care practic ar fi despicat muntele în două. Tunelurile „pentru ursi”, cum au mai fost ele numite în presă, au fost adăugate astfel încât coridoarele naturale de mobilitate a faunei din zonă să nu fie afectate și secționate, practic, de noua șosea de mare viteză. CNAIR a improvizat o decizie și a cerut în 2015 constructorului să facă un proiect tehnic de execuție a tunelurilor, dar în 2017 s-a sucit, nu a acceptat să mai plătească proiectul, ba chiar a făcut pași prin care să încerce să renunțe cu totul la ideea de tuneluri, pe motiv ca „sunt prea scumpe” – lucru neacceptat, în special la nivel european. Compania de Autostrăzi ceruse constructorului Salini să realizeze proiectul tehnic pentru secțiunea cu tuneluri (deși contractul semnat inițial nu prevede așa ceva), dar apoi nu l-a mai plătit și a schimbat strategia. Astfel, în vara lui 2017 a decis rezilierea parțială pe Lotul 2, mai exact un sector de circa 9 km care include și zona de tuneluri.“, notează cotidianul opiniatimisoarei.ro.

Abia in 2019 CNAIR a scos la licitație proiectarea tehnica și execuția tunelurilor: 9,13 km de autostrada din care 2,13 km vor fi tuneluri forate cu doua benzi pe sens si banda de urgenta. Costul total pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secțiunea E și finalizare Secțiunea D se ridică la 296 milioane de euro, fără TVA. Deși termenul limită de depunere al candidaturilor fusese pentru luna august 2019, nici până acum nu au fost contractate lucrările.

Avocatul Iulian Urban: „Ar trebui să plătească Cuc și Ioniță“

Avocatul Iulian Urban, fostul senator al României, spune că cei care ar trebui să plătească sunt fostul ministru Cuc și Ioniță și partidul care i-a promovat în funcții și Guvern.

„Ține de răspunderea ministeriala…nu ? Nu e posibil ca fiecare diletant să-și facă de cap pe bani publici…….. bine zic ? Ați uitat de ministrul Cuc? E ala care rupea contracte la TV chemând toate televiziunile să asiste la show…. Sau ăla care voia să impună stewardeze în CA de la Tarom. Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. E simpla speță. Plus recuperarea prejudiciului creat. Atrag atenția ca este doar începutul! Să nu uităm de cealaltă faptă memorabilă (ca nivel al prostiei și al costurilor de suportat de contribuabili) care e pe țeavă – rezilierea tot de către aceeași persoană plina de ea însăși, a contractului de autostrada Lugoj-Deva lot 3 Holdea – Ilia cu antreprenorii Comsa-Aldesa. Contract cu execuție finalizată și reziliat în loc de semnare recepție, pentru că nu au cedat șantajului de a extinde de la 4 la 10 ani garanția. Cuc a jucat la cacialma pe banii cetățenilor, paguba va fi comparabila. Punem tot felul de specialiști în alba-neagra și păcănele pe post de ministru și ne întrebăm apoi de ce infrastructura stă pe loc? Iar noi prin votul nostru la urne girăm an după an aceiași incompetenți, habarniști și corupți recomandați pentru funcții doar de cât de piloși și cumterii sunt cu alte nulități la fel de mari ca ei.“, a declarat Urban.

Sursa: opiniatimisoarei.ro

Comments

comments

Politica

Hârșova. Încă un PSD-ist a trecut de partea primarului și a fost exclus din partid

Publicat

la data de

Scris de

În ciuda războiului total dintre filialele hârșovene ale PNL și PSD, primarul liberal Viorel Ionescu dovedește un talent ieșit din comun din racolarea consilierilor opoziției. La sfârșitul anului trecut, primarul l-a convins pe Marian Paștea, ales consilier pe listele PSD, să voteze proiectele sale. Și nu a fost vorba doar de proiectele edilitare, a căror utilitate depășește sfera interesului de partid. Se pare că Paștea a votat pentru alegerea unui liberal în funcția de viceprimar al orașului, în condițiile în care partidul său, PSD-ul, forma majoritatea în Consiliul Local împreună cu ProRomânia.  Spunem se pare, întrucât votul a fost secret. Paștea a fost exclus din partidul său din acest motiv, însă continuă să ocupe locul în Consiliu. Istoria se repetă acum, după o nouă procedură de votare a viceprimarului, când un alt consilier de la PSD primește o decizie de excludere din partid, pe baza aceleiași acuzații, că a fost racolat de primar. 

După alegerile locale de anul trecut, mandatele în Consiliul Local Hârșova au fost distribuite în felul următor: PSD – 8 mandate; PNL – 8 Mandate; ProRomânia – un mandat. Partidele de stânga au format rapid o majoritate în Consiliul Local, reușind încă din noiembrie 2020 să-l impună în funcția de viceprimar al orașului pe social-democratul Emil Paraschiv. La scurt timp, prefectul liberal Silviu Coșa a atacat hotărârea privind alegerea lui Paraschiv, iar primarul tot liberal al Hârșovei a inițiat o nouă procedură de alegere a viceprimarului. Inițiativa lui Viorel Ionescu nu a fost avizată de comisia juridică a Consiliului Local, care a amânat să se pronunțe pe oportunitatea proiectului, de vreme ce legalitatea acestuia era îndoielnică, întrucât postul de vice nu era vacantat. De altfel, aspectul din urmă avea să fie constatat, la câteva luni distanță, de o instanță de judecată. În cele din urmă, procedura de alegere a viceprimarului s-a desfășurat fără avizul comisiei de specialitate și fără semnătura secretarului general. Iar liberalii, care erau minoritari în Consiliu, au reușit să obțină 9 voturi pentru reprezentanta lor, Dumitra Stan. 

La scurt timp, PSD a luat decizia să-l excludă din partid pe Marian Paștea – suspectat de trădare. Decizia a fost comunicată prefectului, care în prima fază a și emis un ordin de încetare a mandatului celui exclus din partid. Ulterior, prefectul și-a revocat propriul ordin, iar cel ales pe listele PSD a rămas consilier și votant al proiectelor primarului, până se va soluționa procesul în care a atacat decizia de excludere din partid. Și cu o strategie avocățească bună, procesul ar putea dura foarte mult, spe maxima bucurie a primarului care urăște PSD-ul, dar îi iubește pe unii PSD-iști.

Între timp, s-au terminat două dintre procesele relevante în această speță. În primul rând, acțiunea inițiată de prefect a fost admisă definitiv în justiție. Instanța a anulat HCL-ul prin care fusese ales Paraschiv în funcția de viceprimar, în 6 noiembrie 2020. Pe de altă parte, o altă instanță a anulat pe fond alegerea Dumitrei Stan ca viceprimar, de la sfârșitul anului trecut, opinând că postul nu era vacant și că procedura legală a fost călcată în picioare. Ca să întoarcă situația, pe 10 septembrie anul curent, viceprimărița aleasă ilegal și-a dat demisia. Din scurt a fost organizată o nouă procedură, pe 14 septembrie 2021, Dumitra Stan fiind realeasă, un pic mai legal decât data trecută. Nici acum nu a existat un aviz al comisiei juridice, însă proiectul a fost avizat de comisia socială. PSD-iștii au decis să nu participe la vot. Cu toate acestea, doi dintre ei au participat la procedură. Este vorba în primul rând de Marian Paștea, a cărui poveste am spus-o mai sus, și de profesorul Alexandru Bujeniță, abia instalat în funcția de consilier local. 

Noutatea absolută este aceea că, pe 15 septembrie 2021, adică la o zi după ședință, Bujeniță a fost exclus din PSD Hârșova. O zi mai târziu, decizia locală a fost confirmată de organizația județeană a partidului său. Desigur, urmează proceduri statutare de comunicare și contestare. Dar opinăm de pe acum că și Bujeniță va rămâne o lungă perioadă membru în autoritatea deliberativă locală fără a mai fi membru al partidului care a câștigat locul, la fel ca Marian Paștea. Și tot ca Paștea, probabil va vota inițiativele primarului. Un început în acest sens a avut loc chiar astăzi, când CL Hârșova a ținut o ședință extraordinară, iar cei doi excluși din PSD au votat o rectificare de buget și scumpirea unor proiecte de investiție, alături de liberali. Nu discutăm aici dacă inițiativele primarului au fost corecte sau nu. Însă, în mod cert, talentul său de a racola opozanți sare în ochi. 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cîțu promite că facturile la energie și gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu a declarat, astăzi, că vor fi compensate facturile la energie şi gaze de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere şi IMM-urile şi companiile mici.

„În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu şi să nu implice foarte mult consumatorul. Şi aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic şi noncasnic, pentru că e vorba şi de IMM-uri şi de companii mici care nu au aceeaşi putere de negociere ca o companie mare. Deci, vorbim şi de consumatorul casnic şi de consumatorul noncasnic. Soluţiile vor fi pentru ambele categorii şi vom avea această soluţie cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a explicat Cîţu, la dezbaterea online “Plafonare versus compensare” organizată de DC News.

Cîțu a evidenţiat importanţa găsirii de soluţii atât pentru consumatorul casnic, cât şi noncasnic.

“Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuţie aici. Aş vrea ca românii să fie ok. Nu pot să fie foarte liniştiţi, e o situaţie excepţională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsaţi de izbelişte în această iarnă, că avem aceste soluţii pentru ei şi aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic şi non-casnic. Să fie clar, pentru că dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aştepţi. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea că preţurile la produse or să crească foarte mult, o inflaţie foarte mare şi, după aceea, apare acea problemă cu preţuri, dobânzi etc. şi nu vreau să ajungem acolo. De aceea, ne ocupăm şi de compensarea pentru consumatorul non-casnic”, a completat Cîţu.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Proiect de lege USR-PLUS: Orice act sexual cu un minor sub 14 ani, încadrat la infracțiunea de viol

Publicat

la data de

Scris de

USR-PLUS a depus, ieri, un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat în mod sigur la infracțiunea de viol. Prin această schimbare legislativă, USR vrea să aducă coerență în practica judiciară și eliminăm situațiile în care inculpații primesc pedepse din sfera actului sexual cu un minor unde există posibilitatea primirii unor pedepse cu suspendare.

„Statul român spune că minorii trebuie să aibă 14 ani pentru a primi buletin și pentru a avea drepturi cetățenești. Dar legea este mult mai permisivă atunci când vine vorba despre agresiunea de viol asupra lor, care este încadrată de cele mai multe ori ca fiind un act sexual cu un minor. În unele cazuri, pentru a susține că fete de 10-14 ani au consimțit la întreținerea de relații sexuale, au fost folosite argumente aberante, precum faptul că nu au țipat, nu au spus părinților, au fost îmbrăcate provocator sau i-au însoțit pe bărbați fără să realizeze ce va urma. USR-PLUS a depus un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat în mod sigur la infracțiunea de viol. Astfel, ne asigurăm că violatorii nu vor mai primi pedepse cu suspendare. Co-inițiatori ai acestui proiect de lege sunt deputata USR PLUS Monica Berescu, președinta Senatului României, Anca Dragu, precum și deputații USR PLUS Oana Țoiu și Andrei Lupu. Este de datoria noastră să ne protejăm copiii, iar agresorii sexuali trebuie pedepsiți drastic în orice context.“, au notat cei de la USR-PLUS.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: