Connect with us

Politica

Fostul prefect și deputat Culețu a scris o carte: “Mazăre și Constantinescu au locul lor în volum”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Dănuț Culețu, fost deputat din partea Partidului Național Liberal, și fost prefect de Constanța susținut de aceeași formațiune politică a scris o carte.

Jurnalul așteptărilor întârziate” este un exercițiu intelectual – după cum spune chiar autorul – al celor 30 de ani de la Revoluție despre sinceritate, împliniri și dezamăgiri. Autorul vorbește despre experiențele profesionale, politice, dar și despre cele personale.

“În această carte am adunat jumătate din viața mea, cu tot ce a implicat. Cartea pleacă de la jurnalul pe care eu l-am ținut din 1989, un document personal în care am scris despre activitatea profesională, dar și despre cea politică, despre viața personală, cu tot ce presupun acestea, cu împliniri și dezamăgiri, sincer. Este ilustrarea a ceea ce s-a întâmplat de 30 de ani încoace, o fotografie a activităților personale, profesionale și politice la care am participat. Pentru toți, la Revoluție, așteptările erau foarte mari, cu toții ne-am dorit câte ceva, dar pentru fiecare dintre noi, într-un fel sau altul, totul a luat altă întorsătură. De aici și intrigi politice, bătălii pe toate planurile. Am scris în carte și despre Mazăre și Constantinescu, despre cum am câștigat, în calitate de prefect al județului Constanța, bătălia pentru scoaterea barierelor de la intrarea în stațiunea Mamaia. Per ansamblu, sper să emoționeze tot ceea ce am scris. Un lucru vă spun cert: totul este sincer, recunoscut și asumat. Pot fi acuzat că nu am făcut lucruri și îmi asum și acest aspect. În carte găsiți jumătate din viața mea și mi-a făcut o deosebită plăcere să scriu”, a spus Dănuț Culețu pentru “Ordinea.ro”.

Încă nu știe cănd volumul va putea fi găsit în piață sau în librării. Recent, fostul prefect Culețu a semnat acordul de editare și urmează tirajul, plus toate celelalte proceduri comerciale.

Pe contul său de Facebook, Dănuț Culețu a lăsat următorul mesaj:

“Să scrii o carte este un exercițiu intelectual deosebit de incitant și o experiență demnă de satisfacții pe măsură. Am reușit să termin această carte al cărui prim exemplar îl fac public azi, neuitând să adaug mulțumirile mele față de cei (și nu sunt puțini) care m-au sprijinit moral și material”.

 

Prefața, în premieră pentru “Ordinea.ro”

În premieră pentru ziarul nostru, cu ceva timp înainte ca volumul să poată fi citit de publicul larg, Dănuț Culețu ne oferă prefața.

Iată primele gânduri:

Am învăţat un lucru scriind aceste memorii: În faţa unei coli albe conştiinţa dă un examen serios şi cea mai bună modalitate de a ieşi onorabil este sinceritatea.

Aşadar, veţi găsi între paginile acestei cărţi jumătate din viaţa mea povestită cu toată încărcătura emoţională a fiecărui moment, ca să nu mai vorbim despre intriga nelipsită politicii atât în plan local cât şi în plan central.

Sigur că cea mai mare parte din aceste memorii o va ocupa activitatea mea în cadrul organizaţiei judeţene Constanţa a PNL de la reînfiinţarea sa în  ianuarie 1990 şi mai ales modul cum am văzut eu evoluţia Partidului Naţional Liberal după 1989.

Dar înainte de a ajunge la politică vreau să vă spun că viaţa mea a fost guvernată permanent de dorinţa de a-mi testa limitele şi de a experimenta noi orizonturi, iar schimbările survenite în 1989 mi-au oferit această posibilitate, cum veţi vedea mai jos.

Am vrut să fiu bancher (în 1979 după terminarea cursurilor universitare la ASE Bucureşti am fost repartizat în cooperaţia de consum) şi din 1987 până în 2005 am parcurs toate treptele de la economist la manager de bancă întâi la BRD şi din 1997 la ING care a fost pentru mine o şcoală unde am învăţat maniera occidentală de a conduce o echipă.

Am vrut să-mi verific disponibilitatea în plan social şi de la primele alegeri libere din 1992 am fost consilier local PNL până în 2004 când am fost ales consilier judeţean, iar din ianuarie 2005 până în ianuarie 2009 am fost prefect al judeţului Constanţa, după care m-am întors în sistemul bancar la Marfin Bank, pentru ca în 2012 să revin în politică fiind ales deputat în Parlamentul României.

Am vrut să fiu dascăl pentru cei care doreau să activeze în sistemul bancar şi a trebuit să-mi dau doctoratul în 2013 la ASE Bucureşti, după care am activat ani buni în domeniul universitar.

Am vrut să fiu campion de tenis (e adevărat la veterani) şi am reuşit cu ajutorul prietenului meu de suflet, fost campion al României, Laurenţiu Bucur (Lalu), să fiu de două ori în 2011 şi 2013 campion la dublu categoria +50 la Internaţionalele de Veterani ale României organizate la Tenis Club IDU.

Sigur mă veţi întreba de ce am ales acest titlu incitant pentru această carte şi nu pot să vă spun decât că la 30 de ani după 1989 am un sentiment de neîmplinire şi chiar dezamăgire, pentru că am crezut că politica poate face mai mult decât a făcut până acum, iar evoluţia României, dincolo de opţiunea istorică fundamentală legată de Europa şi NATO, a rămas închistată în mentalităţi, atitudini şi imagini preluate de la fostul regim. Sigur că un liberal poate obiecta, susţinând că istoria o fac elitele iar elitele au fost decimate de regimul comunist, dar poate fi aceasta o justificare pentru 30 de ani de bâlbâieli şi dezvoltare haotică, fără viziune şi perspectivă ?

Sigur că şi eu pot fi acuzat şi vă las pe dumneavoastră cei care veţi citi această carte să mă judecaţi, mi-e rămânându-mi în bun spirit dâmboviţean să afirm preluând sintagma de pe mormântul marelui Constantin Tănase “AM FĂCUT-O ŞI PE ASTA.”

Cine este Dănuț Culețu

Dănuț Culețu s-a născut în anul 1955, în Constanța. În 1974, a absolvit Colegiul Mircea cel Bătrân. Între 1979 și 1987 a fost economist în Cooperația de Consum. Între 1987 și 1991 a fost ofițer de cont la Banca de Investiții Constanța. După 1994, a lucrat în domeniul bancar, fiind managerul sucursalelor din Constanța ale mai multor bănci, ca BRD (1995-1998) și ING (1998-2005) și director la Elcomex Grup (2009-2010) și Marfin Bank România (2010). În 2010, a devenit campion internațional la tenis.

În 1990, s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL). În 1991, a fost ales președinte al PNL Constanța, funcție pe care a deținut-o până în 1993. În perioada 1993-2005 a fost vice-președinte al PNL Constanța. În 2005, a fost numit prefect al Constanței, de către prim-ministrul liberal, Călin Popescu-Tăriceanu. A deținut această funcție până în 2009, perioada în care a realizat mai multe lucruri. În 2010, a demisionat din PNL, motivând rezultatul alegerilor filialei din Constanța. În 2012, s-a înscris în organizația non-guvernamentală, condusă de Mihai Răzvan Ungureanu, numită Inițiativa Civică de Centru-Dreapta (ICCD). Mai apoi, s-a înscris și în Forța Civică, vehiculul electoral al ICCD la alegerile parlamentare din 2012. După un timp, a fost ales președinte al Forței Civice Constanța. El a susținut filiala județeană a Alianței România Dreaptă (ARD), coaliția electorală dintre PDL, FC și PNȚCD.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Dănuț Culețu a fost ales deputat, candidând din partea ARD în colegiul nr. 9 al județului Constanța, colegiu aflat în întregime în orașul Constanța. Din aprilie 2013, este vice-președintele Forței Civice, în Biroul Permanent Național. În 2014, Dănuț Culețu a demisionat din Forța Civică și a devenit membru PNL din februarie 2015. În cadrul activității sale parlamentar, Dănuț Culețu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Letonia, Republica Bulgaria și Republica Finlanda. Dănuț Culețu a inițiat 51 de propuneri legislative din care 3 au fost promulgate legi.

NOTĂ! Informațiile privind datele personale și activitatea profesională și politică sunt în conformitate cu datele din wikipedia.ro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Război pentru supremație în PNL. Tișe, mesaj pentru Orban: „Ar trebui să joci table în parc cu Iliescu“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Apropierea alegerilor interne în PNL reaprind flacăra disputelor. Liderul PNL Ludovic Orban și șeful CJ Cluj, Alin Tișe (PNL) sunt la cuțite de ceva vreme. Liderul clujean îi transmite președintelui formațiunii, Ludovic Orban, că ar trebui să renunțe la șefia partidului și să se ducă să joace table cu Ion Iliescu pentru că nu știe ce înseamnă performanță politică, fiind expert la datul din gură.

„O discuție cu Orban despre competenta și performanța e ca și cum ai discuta cu dinozauri. Orban ar trebui sa joace table în parc cu Ion Iliescu, nu sa facă rău unui partid, pe care îl confunda cu propria persona. Sindromul Dragnea este prezent permanent. Orban demonstrează ca nu cunoaște valoarea muncii și performanța politica, ocupându-se din 1990 cu datul din gura”, a declarat marți Alin Tișe, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Replica lui Tișe vine după ce Orban a zis că a pierdut lamentabil în fața lui Turcan cursa internă de la precedentul Congres.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dăncilă va avea un salariu de 10.000 de lei la BNR. Negoi (USR-PLUS): „S-au terminat toți consultanții din țară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă să curgă reacțiile după angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR. Puși în fața unui val de critici, cei de la BNR au spus că Viorica Dăncilă a fost angajată deoarece cunoaște politicieni din mai multe curente europene, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea. Explicațiile au venit de la  Adrian Vasilescu, consilier de strategii al guvernatorului BNR.

„Dna Dăncilă nu va fi consilier al guvernatorului BNR. Vor fi cinci birouri specializate pe direcția trecerii României la euro. Aceste cinci birouri nu vor fi la cabinetul guvernatorului, ci va fi un grup de birouri care va funcționa în BNR și care vor completa comitetul de trecere la euro, care funcționează de 12 ani”, a afirmat la Digi 24 Adrian Vasilescu.

El spune că Viorica Dăncilă va fi remunerată pentru activitatea de la BNR și va aprimi 10.000 de lei lunar. „Nu este o situație ca atunci când se angajează un contabil la BNR. Aici este altceva, este o problemă foarte specială, pentru că vom avea nevoie de un lobby intens”, răspunde Vasilescu la întrebarea dacă se putea înscrie oricine pentru un astfel de post de consultant.

Întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru un post de consultant la BNR, Vasilescu a spus: „Dna Dăncilă a fost prim-ministru, a fost europarlamentar multă vreme. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni ecologiști, din zona verde, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe, se cunosc, știu ce pot…(…) La BNR se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European, uși deschise în cabinetele europene… Uși deschise, ăsta este lucru cel mai important. Fără uși deschise nu facem nimic pentru țara asta”.

De asemenea, el precizează că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu se va ocupa de probleme de strategie politică.

Reacție față de această angajare a avut și senatorul de Constanța al USR-PLUS, Remus Negoi.

„S-au terminat toți consultanții din țară și străinătate, așa că acoperitul (din securitatea comunistă) Mugur Isărescu, ditamai guvernator al Băncii Naționale a României, a căutat-o și a găsit-o pe Vasilica-Viorica Dăncilă. Mai mult, pentru că nu era de ajuns, un alt dinozaur pesedist și-a făcut loc în rândul consilierilor BNR, unul care se “pricepe” și la armată și la finanțe, bineînțeles – Ioan Mircea Pașcu. Personajul de cea mai tristă amintire Dăncilă, după dezastrul inimaginabil al perioadei în care a fost sluga lui Liviu Dragnea, a rămas șomeră. Și a luat-o tătuca Isărescu sub aripioara lui. De competentă ce, cu siguranță… Ce credibilitate va avea instituția BNR cu astfel de achiziții?“, a spus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liviu Dragnea cere strămutarea cererii de eliberare condiţionată la altă instanţă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul lider PSD Liviu Dragnea solicită Curţii de Apel Bucureşti strămutarea procesului de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară, potrivit portalului Curţii de Apel Bucureşti. Dragnea ar fi solicitat strămutarea de la Tribunalul Bucureşti pe motiv că judecătorii de acolo au protestat împotriva legilor Justiţiei promovate pe vremea lui, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Procesul privind cererea de strămutare se judecă mâine la Curtea de Apel Bucureşti la ora 16:00. „Se asigură prezenţa prin videoconferinţă a petentului. Se încunoştinţează apărătorul ales”, se arată pe portalul CAB.

Fostul lider PSD, condamnat în mai 2017 la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive, se va prezenta pe data de 19 mai în fața judecătorilor, care se vor pronunța asupra contestației formulate de avocații lui Dragnea împotriva respingerii cererii de eliberare condiționată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: