Connect with us

Administratie

Fostul șef al ANAF, atac EXPLOZIV la adresa primarului Constanței

Tatian Iorga

Publicat

la

Piaţa Ovidiu din Constanţa a fost inaugurată, după încheierea lucrărilor de reamenajare începute în 2012, în 2014, valoarea investiţiei fiind de 11,6 milioane de lei, fonduri europene. Viceprimarul de atunci al municipiului Constanţa Decebal Făgădău, actualmente primar, și cel care s-a ocupat de proiect, declara că, atunci când au gândit reabilitarea zonei peninsulare, autorităţile îşi propuseseră ca Piaţa Ovidiu să fie ultima inaugurată, dar din cauza fostului guvern s-a ajuns ca aceasta să fie prima în care lucrările de reamenajare s-au încheiat, din toate proiectele care vizează această zonă a oraşului.

“În 2009, împreună cu o echipă din Primăria Constanţa am demarat un proiect amplu de reabilitare a zonei peninsulare a municipiului. Acest proiect trebuia suprapus peste un grafic de lucrări şi un grafic de finanţări. Când am început să planificăm ordinea proiectelor mi-aş fi dorit ca Piaţa Ovidiu să fie ultimul proiect, să fie nodul papionului, să fie încununarea muncii noastre. Din păcate, vechiul guvern ne-a amestecat atât de tare şi graficele, şi gândurile, şi munca încât am ajuns să inaugurăm acest proiect primul, şi nu ultimul, cum ne propusesem”, declara Decebal Făgădău, pe atunci viceprimar al municipiului Constanța, la momentul inaugurării. Tot atunci, Făgădău îi avertiza pe proprietarii de clădiri din zona peninsulară că trebuie să le reabiliteze. De ce? Musai trebuiau să se alinieze modernizării promovate de Municipalitate. În caz contrar, aceștia erau înștiințați că vor fi aplicate amenzi usturătoare.

Numai că, la numai câțiva ani de la finalizare, deși trebuia să fie o lucrare care să dureze mult timp, străzile din zona istorică a orașului Constanța o iau la vale, spre statuia lui Ovidiu.

O imagine a dezastrului din Zona Peninsulară a fost arătată și de fostul șef al ANAF Sebastian Bodu, care a postat o poză și text: „Pavajul din Piața Ovidiu este praf de ani de zile (de fapt, s-a făcut praf imediat după montare), iar Primarul Făgădău nu activează garanția de bună execuție. De ce nu o activează? Pentru că nu ar fi semnat procesul verbal de recepție. De ce nu a semnat procesul verbal de recepție? Ca să nu fie nevoit să activeze garanția de bună execuție. Așa ca între prieteni…“

Lucrări executate de ABC VAL

Amintim că, în conformitate cu obiectivele proiectului și pentru “încadrarea în spiritul epocii şi pentru punerea în valoare a edificiilor culturale din zonă”, pe platforma Pieţei Ovidiu pavajul a fost realizat din plăci de granit cu suprafaţă antiderapantă, iar trotuarul din jurul muzeului a fost desfăcut şi înlocuit cu zona pietonală la nivel. De asemenea, bordurile au fost scoase şi ele şi înlocuite cu borduri din piatră, iar zonele verzi au fost amenajate prin completarea la nivel cu pământ vegetal şi plantare de arbuşti şi gazon. Mai mult, au fost reparate şi modernizate scările de acces din Piaţa Ovidiu către strada Termele Romane şi din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis. Tot aici au fost amplasate jardiniere cu bănci încorporate, stâlpi de iluminat, stâlpi decorativi din piatră, coşuri de gunoi, scrumiere, panouri de informare. Totodată, în zonă au fost efectuate şi lucrări la rețeaua de canalizare, dar și la instalaţia electrică, vizibilă fiind și schimbarea stâlpilor de iluminat stradal.

Proiectul de restaurare şi reamenajare a zonei istorice – Piaţa Ovidiu a avut o valoare de peste 11,6 milioane de lei, din care aproape 7,5 milioane de lei fonduri europene. Lucrările de reabiltare au început în noiembrie 2012 şi au executate de firma ABC Val. Aceeași societate a executat multe dintre proiectele Municipalității, printre ele amintim lucrările la faleza de la Cazinoul din municipiului Constanţa, lucrările de reabilitare și modernizare la faleza din  stațiunea Mamaia precum și construcţia parcării etajate la stațiunea Mamaia.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria Constanța a anunțat că pune la bătaie 1 milion de lei pentru cuplurile infertile

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a anunțat, oficial, că, prin Direcția Generală de Asistență Socială, demarează programul anual INFANT (fertilizare in vitro) pentru cuplurile care nu pot avea copii. Este vorba despre acordarea de ajutoare financiare ce constau în vouchere de 10.000 de lei fiecare, pentru 100 de cupluri aflate în această situație.

„Sunt extrem de bucuros să vă anunț că lansăm un proiect ce se adresează cuplurilor infertile sau doamnelor singure care doresc să aibă un copil și nu pot. Acordăm 100 de vouchere în valoare de 10 mii de lei fiecare, iar acesta este doar începutul. Vorbim despre un proiect de suflet, nu știam că sunt atât de multe cupluri care își doresc atât de tare un copil. Am făcut acest proiect pe care mi-aș dori să îl creștem pentru că ne dorim să avem din ce în ce mai mulți copii în municipiul Constanța. Vă invit pe toți cei care vă doriți un copil și nu l-ați putut avea până acum, să vă informați despre programul INFANT și să vă  bazați pe sprijinul nostru, al comunității”, a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Pot beneficia de aceste vouchere femeile singure și cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie ce are competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical. Criteriile de eligibilitate pentru includerea în proiect sunt următoarele:

  • AMH(rezerva de fertilitate a fiecărei femei) >1, excepție făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere;
  • Cuplu autolog(cuplu pentru care se realizează o procedură de reproducere umană asistată medical, cu celulele reproductive proprii)/cupluri în care partenerul suferă de azoospermie/femei singure (nu se exclud procedurile cu sperma donată);
  • Indice de masă corporală al femeii, între 20 – 30;
  • Vârsta femeii între 24 – 45 de ani;
  • Beneficiarii au domiciliul în municipiul Constanța în ultimii 3 ani și nu au datorii la bugetul local al municipiului Constanța.

„Vor fi propuse spre aprobare dosarele care îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate și legalitate prevăzute pentru includerea în proiect, în limita fondurilor disponibile pentru această destinație. Dosarul beneficiarilor se păstrează și se arhivează la DGAS. Orice întrebări legate de programul INFANT pot fi trimise la adresa de e-mail. infant@spas-ct.ro. După ce acest proiect va fi adoptat, în ultima ședință de Consiliu Local din luna februarie, vom demara toate procedurile iar solicitanții vor depune la registratura DGAS din str. Unirii nr. 104 solicitarea pentru înscrierea în proiectul “INFANT” însoțită de următoarele documente:

  1. a) Adeverința de la unitatea sanitară parteneră cu indicația de FIV care atestă că solicitanții sunt eligibili pentru intrarea în proiectul “INFANT”;
  2. b) Copii după actele de identitate ale solicitanților care să ateste domiciliul stabil în Constanța;
  3. c) Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal și consultarea bazelor de date pentru confirmarea criteriilor de eligibilitate. Solicitarea va primi numărul de înregistrare în proiect.

Formularele se vor găsi și descărca de pe site-ul instituției http://primaria-constanta.ro/spas/acasa, în secțiunea “Proiect INFANT”. Verificarea dosarelor precum și aprobarea acestora se va face de către o comisie înființată prin Dispoziția directorului general DGAS și va fi alcătuită din cadre medicale specializate în fertilizarea in-vitro. În cazul în care numărul solicitărilor eligibile primite în perioada stabilită pentru înscriere este mai mare decât numărul persoanelor beneficiare stabilite prin dispoziție de primar pentru anul în curs, se va proceda la extragerea publică a beneficiarilor acceptați în proiect, precum și ordinea listei de așteptare care va cuprinde un număr egal cu numărul beneficiarilor acceptați în proiect; în scopul protejării confidențialității datelor cu caracter personal, extragerea se va face utilizând numărul de înregistrare primit la depunerea dosarului. Obiectivul acestui proiect este creșterea natalității în rândul populației de pe raza municipiului Constanța, prin acordarea unui sprijin financiar pentru 100 de cupluri în cursul anului 2020 pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște infertilitatea ca fiind o boală de care suferă circa 34 de milioane de femei, cea mai mare parte a lor fiind în statele în curs de dezvoltare, cum este și România. Unul din 6 cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăți în a obține sarcina, întrucât fertilitatea scade simultan cu înaintarea în vârstă: 25% dintre femei au dificultăți în a obține o sarcină  între 35 și 39 ani iar 34% dintre femei au dificultăți în a obține o sarcina in jurul vârstei de 40 ani. Cauza infertilității este feminină în 40% din cazuri, masculină în 40%, iar în 20% din cazuri infertilitatea se datorează ambilor parteneri sau are o cauză necunoscută. Specialiștii în obstetrică-ginecologie au concluzionat că principala metodă de reproducere asistată este fertilizarea in vitro.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău ne învață cum să ne ferim de Coronavirus: „Igiena este cea care protejează cel mai bine!” 

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța ne spune, într-un comunicat, că, pentru a preveni îmbolnăvirea cu noul Coronavirus, copiii care au circulat în această dimineață spre școli, cu traseele speciale CT BUS, au fost instruiți cu privire la măsurile suplimentare de igienă pe care trebuie să le ia în această perioadă. Sursa citată notează că un cadru medical le-a explicat școlarilor cât de importantă este igiena mâinilor și le-a făcut un scurt instructaj despre modul de folosire a dispenserelor cu dezinfectanți montate în toate unitățile de învățământ.

„În această zi, încă 5 persoane (inclusiv un minor) care au venit recent din Italia s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Dintre acestea, două persoane, mamă și copil, prezentau simptomele unei răceli și au rămas internate în unitatea spitalicească. Trebuie precizat că doar femeia a călătorit la Florența și că prezenta aceste simptome încă dinainte de a pleca în Italia. NU EXISTĂ NICIUN CAZ, până la acest moment, de îmbolnăvire cu noul coronavirus în municipiul Constanța. Constănțenii care vin din zonele unde este instituită carantina și care nu prezintă niciun simptom pot suna la numărul de telefon 0728.111.958 pentru a primi informații și sprijin din partea autorităților, iar ceilalți, recent întorși în țară și care prezintă simptome de îmbolnăvire sunt rugați să sune la numărul unic de urgență 112. Spitalul Clinic de Boli Infectioase este prins în achiziția centralizata demarată de IGSU la nivel național pe baza OUG 11/2020, cu 20 de camere de izolare gonflabile, costume, măști și 2 filtre de decontaminare. Camerele de izolare au în componență un sistem filtro-ventilație și de purificare a aerului, un modul de decontaminare, o pompă de umflare – dezumflare și un kit de reparații. Primăria Municipiului Constanța continuă măsurile de prevenție și face un apel către cetățeni să nu ia în considerare decât informațiile venite de la autoritățile abilitate și să nu  cadă pradă dezinformărilor care apar în spațiul public.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Medgidia, OBLIGATĂ de instanță să acorde burse elevilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță câștigarea celui de-al doilea proces cu privire la asigurarea burselor în județul Constanța. Primăria Municipiului Medgidia este obligată să respecte legea și să nu mai trateze cu indiferență educația, mii de elevi urmând a beneficia de burse după ce timp de 9 ani legea a fost considerată opțională de către autoritățile locale!

Asociația Elevilor din Constanța, prima structură independentă de reprezentare a elevilor din România și singura de acest fel din județul Constanța, chema în judecată, la sfârșitul anului trecut, 12 unități administrativ-teritoriale care, timp de ani de zile, au refuzat să respecte legea și să acorde burse școlare pentru zeci de mii de copii, și anume: comunele Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, Gârliciu, Dumbrăveni şi Mereni, oraşul Hârşova şi municipiul Medgidia.

Luni, 24 februarie a.c, Tribunalul Constanța a emis decizia judecătorească prin care obliga Consiliul Local al Municipiului Medgidia să emită o hotărâre prin care să stabilească cuantumul și numărul burselor școlare care urmează să fie acordate elevilor din școlile și liceele de pe raza municipiului, atât pentru semestrul II al acestui an școlar, cât și retroactiv, pentru semestrul I. Astfel, elevii vor beneficia și de bursele pe care ar fi trebuit să le primească în primul semestrul.

Deși acordarea bursele reprezintă una dintre principale modalitați de creștere a ratei de promovabilitate la examenele naționale și de reducere a abandonului școlar, primarul Municipiul Medgidia, una dintre cele mai importante localități din județul Constanța, a refuzat ani de-a lungul să respecte legea, invocând imposibilitatea alocării din bugetul local a sumelor necesare.

În urma cu aproximativ o săptămână, elevii constănțeni mai primeau o veste bună, Consiliul Local Cogealac, fiind obligat vineri, 14 februarie, potrivit deciziei instanței, să înceapă demararea demersurilor în vederea acordării burselor prin emiterea unei hotărâri de consiliu local în acest sens. Astfel, pentru prima dată în România, elevii au reușit să își câștige dreptul de a primi bursele școlare mult meritate în instanța, apelând la mijloacele legale existente, în contextul dezinteresului manifestat de către autoritățile locale.

”Decizile Tribunalului Constanța, deși nu sunt definitive, sunt dovada clară a faptului că proastă gestionare a bugetului, dar și celelalte motive invocate pentru lipsa de interes față de educație și față de elevi, nu pot fi motive de sustragere de la respectarea legii.

Așadar, Asociația Elevilor din Constanța solicită public primarului Comunei Cogealac și primarului Municipiului Medgidia ca, din respect pentru elevi, să nu facă recurs la Curtea de Apel, subliniind astfel, încă o dată, dezinteresul total pe care îl au față de accesul liber la educație și față de diminuarea ratei de abandon școlar.”, precizează președintele AEC, Andreea Sabina Spătariu. 

De asemenea, solicităm primarilor celorlalte nouă localități din județ în care eleviilor nu li se asigura dreptul, prevăzut în lege de mai bine de 9 ani de zile , de a primi burse școlare, primării pe care le-am chemat în judecată, să înceapă, în al doisprezecelea ceas, să trateze legea ca nefiind opțională, începând să acorde burse elevilor, conform reglementărilor legale, înainte de pronunțarea instanțelor judecătorești. Ne dorim ca autoritățile locale să își asume rolul pe care îl au față de menținerea a mii de copii pe băncile școlii, față de reducerea riscului de abandon școlar, prioritizând educația și respectand legea.

Încă o dată AEC a arătat că respectarea legii nu este opțională, iar faptul că demersul privind acordarea burselor în județ prinde contur reprezintă un pas important. Totuși, acțiunile noastre nu se opresc aici! Până la finalul anului în curs, ne dorim ca bursele să fie acordate în cât mai multe localități, iar primarii să conștientizeze că de ei depinde viitorul a mii de elevi.”,  a spus Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: