Conecteaza-te cu noi

Actual

(FOTO) Albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, lansat astăzi

Published

on

album ion jalea

Muzeul de Artă Constanţa a organizat, astăzi, lansarea albumului de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, realizat în condiții grafice excepționale cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. Evenimentul a avut loc la Muzeul Ion Jalea, unde volumul a fost prezentat de Mona Momescu, lect.univ.dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Ovidius Constanța, traducătorul volumului, criticul și istoricul de artă Eduard Andrei și directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus.

Apărut la Editura Monitorului Oficial, la sfârșitul anului 2023, albumul „Muzeul de Sculptură Ion Jalea” prezintă, în 252 de pagini, colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene, care s-a format ca urmare a donațiilor făcute de artist și de familia acestuia.

„Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul Ion Jalea este unul dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii. Ion Jalea s-a născut la 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea, iar legătura cu ținuturile dobrogene este demonstrată nu numai prin moștenirea sa culturală, cât şi printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni, în care trăsăturile, portul sau ocupațiile locuitorilor se materializează în adevărate studii antropologice. Realizate în cele mai diverse materiale, ghips, bronz, piatră sau marmură, ciclurile sale tematice includ scene alegorice, religioase ori mitologice, scene de război sau de muncă,  nuduri,  portrete,  figuri de țărani, culminând cu lucrările sale monumentale, toate trecute însă printr-un filtru personal ce ocolește facilul şi întâmplarea în favoarea unei forme clare, clasicizante. Chiar dacă artistul are lucrări finite în mai toate tehnicile sculpturii, el este un modelator de vocație, demn de iluștrii săi profesori. Sculptura sa îmbină într-un mod fericit picturalitatea suprafeței modelate (lecția lui Paciurea și Rodin) cu o riguroasă alcătuire spațială, dublată de o atentă aplecare către armonia și echilibrul formelor, atât de specifice lui Bourdelle. Muzeul Ion Jalea are o calitate specială, anume aceea de a ne purta prin toate fazele creației sculptorului, prin temele favorite, conturând astfel un destin artistic de excepție.”, a declarat Lelia Rus Pîrvan.

În deschiderea evenimentului, publicul s-a bucurat de un moment muzical de chitară clasică, în interpretarea lui Marian Curteanu.

Advertisement
album ion jalea

 

album ion jalea

 

album ion jalea

 

album ion jalea

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions