Conecteaza-te cu noi

Actual

(Foto) Mii de tone de alge, adunate de pe litoral în acest sezon estival

Published

on

Oricine a ajuns pe litoral în perioadele în care a fost înflorire algală a văzut câte alge sunt atât pe plajă, cât și în mare. În cursul zilei de azi, Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea – Litoral a transmis un comunicat de presă prin care informează ce cantitate a fost strânsă în ultimele două săptămâni, dar și de-a lungul întregului sezon estival.

Prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanţa au fost strânse, numai în ultimele două săptămâni, peste 1.300 de tone de alge din aproape toate staţiunile litoralului românesc.

În urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ABADL a colectat în perioada mai – 16 august 2019, de la linia țărmului, de pe litoralul turistic românesc 6.300 de tone de alge.

Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea – Litoral prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa acționează imediat pentru colectarea alegelor cu scopul de a oferi un confort optim turiştilor aflaţi pe  litoralul românesc. Cea mai mare cantitatea de alge colectată de pe plaje a fost de pe tronsonul Olimp – Vama Veche, urmat de tronsonul Eforie Sud – Tuzla – Costinești și apoi de Năvodari.

Advertisement

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Echipele A.B.A. Dobrogea – Litoral  strâng algele depuse pe sectorele de plajă pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală acționând în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, cu 2 încărcătoare frontale de mare capacitate, 3 tractoare cu remorcă, 4 autobasculante de diferite capacităţi și 4 buldoexcavatoare), încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu.

Strângerea algelor se face pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrăriri fiind interzise şi din motive de siguranţă. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

”Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea – Litoral prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa, conform obligaţiilor legale şi contractuale a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea şi evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deşeuri. Meţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului.  Totodată, acțiunile de colectare şi transport a algelor de pe suprafeţele de plaje cu  utilajele şi autospecialele din dotarea A.B.A.D.L. sunt îngreunate de lipsa zonelor de acces, dar și de traficul rutier care înregistrează valori crescute mai ales în această perioadă.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că până la finalul sezonului estival, în funcție de condițiile meteorologice, vor mai exista situații ca cele descrise mai sus.”, precizează Biroul de presă al ABADL Dobrogea-Litoral.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions