Conecteaza-te cu noi

Societate

(FOTO) Peste 300 de militari au participat la trageri în Poligonul Capu Midia

Published

on

În perioada 9-18 mai, peste 300 de militari din batalioanele de apărare antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române au participat la cel mai mare exercițiu întrunit de armă, “AZUR 22.11”, care s-a desfășurat în Poligonul Complex de Trageri din cadrul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.  Ca tehnică de luptă folosită de militari au fost tunurile antiaeriene de calibrul 57 mm, Complexuri Radiotehnice pentru Trageri (CRT)  și instalații antiaeriene M.R.4, calibrul 14,5 mm.

Batalioanele au avut de rezolvat mai multe situații tactice, după un scenariu fictiv în care un inamic atacă prin surprindere, iar apărarea antiaeriană trebuie să reacționeze într-un timp cât mai scurt și să respingă ofensiva, executând dislocarea tehnicii militare pentru respingerea atacului din alte poziții de tragere.

Unul dintre momentele tactice ale exercițiului a fost realizarea tragerilor din opriri scurte. Concret, militarii fiecărui batalion au avut la dispoziție două  minute să fie gata de tragere cu muniția pregătită să execute focul

“Militarii trebuie să știe cum să reacționeze și cum să întrebuințeze tehnica în cazul în care apare o amenințare pentru apărarea coloanei de marș. Fiecare dintre cele două tunuri de la pozițiile extreme ale coloanei are aceeași misiune: de a proteja coloana de atac.”, a explicat locotenentul Marius Ștefănescu, comandantul detașamentului de militari din cadrul batalionului aparținând Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic “Aurel Vlaicu”.

Tragerile de noapte de nivel pluton și batalion au fost executate pe bombe luminoase și pe aeronave radiodirijate de la sol, iar pe timp de zi rolul inamicului l-au jucat drone și elicoptere IAR-330 Puma aparținând Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu.

Advertisement

“Ochiul electronic” al tragerilor a fost Complexul Radiotehnic pentru Trageri (CRT). Militarii care îl deservesc au misiunea de a detecta țintele aeriene. CRT calculează în mod automat coordonatele poziției viitoare a țintei și îndreaptă tunurile aflate în pozițiile de luptă spre inamic, servantului 1 de pe tun revenindu-i misiunea de a executa focul la momentul potrivit.   Unul dintre operatorii radiotehnici din cadrul Batalionului 905 Apărare Antiaeriană Otopeni, sergentul Ciprian Luțan, a explicat că rolul său a fost acela de a le comunica militarilor coordonatele inamicului.

La tragerile reale din Poligonul Capu Midia au participat, în premieră, și rezerviștii voluntari, care au fost impresionați de complexitatea exercițiului

“A fost o experiență pe care mi-o doream de când am terminat pregătirea de la Boboc. Tragerea a fost impresionată! Știam teorie, dar în practică trăirile sunt altele: am vrut să simt tăria tunului și forța de nimicire. Am putut observa, din poziția în care am fost, cum s-au descurcat colegii mei de pe tun, iar sentimentul a fost copleșitor.”, a declarat Aurelian Bădic, sublocotenent rezervist voluntar.

A fost o premieră și pentru militarii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană și pentru cei ai Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere care au avut misiunea de a trage asupra țintelor cu instalația antiaeriană M.R. 4.

”Exercițiul “AZUR 22.11” a fost un examen pentru toți participanții la misiune care, la final, au fost evaluați de specialiștii Poligonului Complex de Trageri. Scopul exercițiului a fost perfecționarea capacității de conducere a batalioanelor de artilerie antiaerienă, creșterea nivelului de instruire a forțelor participante pentru pregătirea și ducerea acțiunilor de luptă în condiții complexe, precum și antrenarea în executarea tragerilor reale cu tehnica de artilerie antiaeriană calibrul 57 mm asupra țintelor aeriene și terestre.”, a precizat Anca Medrea, purtător de cuvânt în cadrul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions