Conecteaza-te cu noi

Politica

(FOTO-VIDEO) O nouă centură a Constanței, mai necesară ca oricând! Vezi care e propunerea PRO România

Published

on

Necesitatea construirii unei noi șosele de centură a orașului a fost semnalată mai mulți politicieni. Unul dintre aceștia este coordonatorul PRO România pentru județul Constanța, deputatul Mircea Dobre, candidat la funcția de primar. Acesta a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, planul pentru amenajarea unei noi centuri a orașului, ca o alternativă la bulevardul Aurel Vlaicu, care va fi ticsit de construcții imobiliare. Parlamentarul constănțean spune că municipiul are trei inele principale în momentul de față, unul dintre ele este bulevardul Alexandru Lăpușneanu, următorul este strada Soveja, iar al treilea este Aurel Vlaicu, unde se vor construi câteva zeci de mii de apartamente, ceea ce face ca descărcarea traficului să fie din ce în ce mai grea. De aceea, cei de la PRO România vin și propun o centură alternativă, pentru Aurel Vlaicu, în așa fel încât să vină să se înțepe în DN3 (la ieșirea spre Valu lui Traian), apoi se intersectează cu drumul care duce spre satul Poiana, iar apoi spre bulevardul Tomis. Mircea Dobre a mai propus legături de la mall-ul VIVO la sensul giratoriu de la EDEN, dar și lărgirea străzii Ștefăniță Vodă la patru benzi.

„Marea problemă în orașul Constanța o reprezintă conflictul între dezvoltatorii imobiliari și comunitatea locală, și asta din cauza unor decizii greșite ale administrației publice locale în privința dezvoltării zonelor. Primăria trebuia să se gândească și să vadă ceea ce fac primarii localităților mai mici din jurul Constanței, care vin și se dezvoltă spre municipiul reședință de județ. Este momentul ca viitorul Consiliul Local viitor să își asume responsabilitatea în șa fel încât să introducă terenuri din extravilan în intravilan, pentru a putea dezvolta orașul. Ne-am săturat de disputele interminabile între investitori, dezvoltatori și comunitate, în municipiul Constanța, pe marginea situației urbanistice. Ne-am săturat să vedem că administrația locală nu face nimic pentru rezolvarea acestui conflict și toate celelalte probleme. Conexiunea între zonele în care se produc aglomerații trebuia să se facă de foarte mult timp, astfel încât să se poată circula civilizat în Municipiul Constanța. iar locurile de parcare ar fi fost mult mai eficiente dacă ar fi fost construite, nu doar desenate.

Noi, PRO ROMÂNIA CONSTANȚA, propunem câteva proiecte de implementat într-un termen cât mai scurt:

  1. Conexiunea zonei logistice și industriale cu autostrada, pentru a decongestiona traficul greu pe o rută mai scurtă, dinspre și către autostradă (trecerea pe sub autostradă se poate realiza și există deja un pod);
  2. Conexiunea zonei #TomisPlus cu autostrada, la nodul rutier dinspre Poiana (nod rutier deja amenajat);
  3. Realizarea centurii – alternativa de circulație – pentru Bulevardul #AurelVlaicu, întotdeauna foarte aglomerat.
  4. Conexiunea zonei km 4-5 cu și a zonei Veterani cu autostrada;
  5. Realizarea unui bulevard pe direcția nord-sud, între zona Tomis Plus și zona Vivo – Kaufland – Ștefăniță Vodă
  6. Lărgirea străzii Ștefăniță Vodă, până la Strada Soveja
  7. Conexiunea zonei #Vivo cu strada #Soveja, la sensul giratoriu din zona Eden
  8. Introducerea în intravilan și reglementarea unor suprafețe de teren, în faze etapizate, pe suprafețe cu mai multe zone funcționale și dotări publice, pentru a oferi un cadru urban nou, armonios și sănătos pentru comunitate.“, spune Mircea Dobre.

Din punctul său de vedere, Primăria municipiului Constanța trebuie să le asigure cetățenilor orașului un mediu de viață sănătos, curat, armonios, un mediu cu spații verzi bine întreținute – ceea ce nu se întâmplă acum.

Advertisement

„Pentru asta, Primăria trebuie: să construiască locuri de parcare, să realizeze piste pentru bicicliști practicabile, să rezolve problema traficului din orașul Constanța, să acționeze și să implementeze proiecte pe termen scurt, mediu și lung – proiecte integrate, de dezvoltare durabilă, nu lucrări făcute fără logică și de mântuială, doar pentru a bifa niște investiții care nu rezolvă problema de fond; să inventarieze urgent spațiile verzi existente, cele care au mai rămas, pentru a le proteja și întreține; să-și protejeze și să susțină restaurarea Patrimoniului Construit al orașului (Centrul vechi), să le asigure operatorilor economici facilități prin care să-i determine să demareze investiții în clădirile de patrimoniu; să asigure o dezvoltare pe orizontală a Municipiului, întrucât s-a dovedit că aglomerarea orașului cu construcții noi nu este un lucru benefic pentru populația acestuia (De exemplu, orașele din vecinătatea Constanței se dezvoltă spre Constanța – Ovidiu, Valu, Cumpăna, Agigea). PENTRU ASTA, Primăria trebuie să introducă în intravilan teren din extravilan, să îl reglementeze, să îl urbanizeze – adică să dispună realizarea rețelelor edilitare, să realizare tramele stradale, trotuare, suprafețele compacte de PARCURI, reguli clare de construire, etc. PRIMĂRIA TREBUIE SĂ DEMAREZE PUZ-URI MAI MULT PE EXTRAVILAN, deoarece terenurile acestea trebuie să fie gândite încă de pe acum PENTRU O DEZVOLTARE ARMONIOASĂ ȘI COERENTĂ, care să fie atrăgătoare atât pentru investitori, cât și pentru utilizatori. Și aici nu mă refer la cât de mult să se poată construi, ci la realizarea unor zone funcționale care să prezinte servicii și dotări pe fiecare categorie de funcțiune.

TREBUIE să atragem investitori mari, care să aducă locuri de muncă, iar pentru asta trebuie să le oferim un cadru urbanistic atractiv, astfel încât orașul să aibă o economie bună. Pentru a evita situația în care toți proprietarii ar putea să-și lotizeze proprietățile din extravilan, fără o gândire unitară, Primăria trebuie să acționeze de urgență – să-i convoce, să convoace investitorii și să înceapă realizarea acestor PUZ-uri.

Urbanizarea trebuie să fie gândită corect și aplicată acum, cât timp nu s-a construit nimic pe zonele care urmează să fie dezvoltate. Orice întârziere înseamnă imposibilitatea de a se mai putea îndrepta lucrurile. De asemenea, se vorbește despre zona logistică/industrială a orașului. AVEM centura de autostradă în apropiere și ar trebui demarată cu celeritate o conexiune directă cu aceasta, întrucât este posibilă realizarea acestei legături absolut necesare pentru degajarea traficului. Trebuie prevăzută o zonă de extindere a celei logistice și industriale. Consider că orașul Constanța ar trebui să fie leader în această categorie. Din păcate, nu se întâmplă asta… Nu în ultimul rând, Constanța are nevoie urgent de artere noi de circulație, care să decongestioneze traficul și să asigure o conexiune mai bună cu Autostrada. Proiectul propus de noi, PRO ROMÂNIA CONSTANȚA, include soluții pentru toate aceste probleme, aplicabile printr-un proiect integrat, de dezvoltare durabilă, bazat pe viziunea dezvoltării pe termen, scurt, mediu și lung a Municipiului Constanța și a zonelor limitrofe.“, a mai spus Dobre.

Conferinta de presa 31.07.2020

Publicată de PRO România Constanța pe Vineri, 31 iulie 2020

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions