Connect with us

Administratie

(FOTO-VIDEO) Stadioane în formă de bărci și un hotel în formă de velă. Visul lui Făgădău pentru complexul Farul

Tatian Iorga

Publicat

la

La alegerile trecute, Făgădău a desenat o pasarelă pietonală în intersecția de la Cora. Boborul s-a bucurat de așa mare viziune și l-a votat ca primar. După 4 ani, pasarela a rămas o simplă poveste. La alegerile actuale, același Făgădău vine cu o poveste și mai tare. O firmă i-a desenat pe sponsorizare o dezvoltare de jumătate de miliard de lei la complexul sportiv Farul Constanța. Stadioane în formă de bărci, un spațiu pietonal în formă de doc, un teren de tenis în formă de val care se sparge în docul pietonal, un hotel în formă de velă și multe lucruri care vor să pară altceva decât sunt. Vânt bun din pupa! Proiectul cică ar fi pe 10 ani, iar Făgădău se va ține de el, dacă mai pupă un mandat de primar cu așa viziune.

Mega-proiectul prezentat astăzi de primarul Constanței, Decebal Făgădău, prevede stadion de fotbal de aproximativ 15.000 de locuri, arene de tenis de 4.500 de locuri, centru sportiv pentru recuperare și amenajări exterioare. Așa după cum era anticipat, edilul Constanței a împachetat frumos proiectul și l-a prezentat pompos publicului chiar de la stadionul „Gheorghe Hagi“. Conceptul noului Complex Sportiv a fost prezentat alături de arhitectul Bruno Andreșoiu de la Igloo Associated Architects.

„Ne dorim ca acest complex să fie parte din viața orașului nostru. Nu este un vis. Astăzi este începutul unui parcurs. Este un proiect vital pentru un oraș de talia Constanței. Totul în viață înseamnă muncă și seriozitate. Acest complex trebuie să fie cel mai mare port interior pentru viața sportivă a orașului. Avem deja alocată suma pentru studiul de fezabilitate și de îndată ce va fi gata îl vom preda Companiei Naționale de Investiții. Este foarte bine ca s-au făcut stadioane în țară, dar cred că a venit momentul să se investească și la Constanța. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care până acum au investit în infrastructura sportivă a Constanței și vreau să îi mulțumesc lui Bruno pentru că ne-a pus la dispoziție acest proiect minunat.“, a declarat Decebal Făgădău.

Pentru a anticipa faptul că proiectul său va fi taxat politic, edilul Constanței a afirmat că s-a luptat cu Guvernul să aducă baza sportivă înapoi la municipalitate și că este mâhnit de faptul că sportul este folosit pe post de măciucă politică.

„Din momentul în care am preluat stadionul („Gheorghe Hagi“, n.r.), am scos din această bază, care devenise o groapă de gunoi, zeci de camioane de gunoi. Mă voi lupta poltic să aduc acasă baza „Badea Cârțan“, stadionul de rugby, baza „Triunghi“. Nu vreau să folosesc ca argument electoral această bază, lucrurile erau planificate după un calendar care nu ținea cont de alegerile locale.“, a punctat Făgădău.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, prezintă proiectul Complex Sportiv Constanța, care a trecut ieri prin ședința de consiliu local. Proiectul prevede stadion de fotbal, arene de tenis, centru sportiv pentru recuperare și amenajări exterioare. Bruno Andreșoiu de la Igloo Associated Architects, unul dintre cei mai mari arhitecți contemporani, prezintă conceptul noului Complex Sportiv.#DecebalFagadau 👉 Ne dorim ca acest complex să fie parte din viața orașului nostru. Nu este un vis. Astăzi este începutul unui parcurs. Este un proiect vital pentru un oraș de talia Constanței. Totul în viață înseamnă muncă și seriozitate. #BrunoAndreșoiu👉Proiectul acesta este important pentru mine. Sunt legat de amintiri dragi legate de acest loc. Conceptul nostru pornește de la ideea că ne dorim un centru de sport și viață urbană, un ansamblu iconic pentru Constanța. #DecebalFagadau 👉Acest complex trebuie să fie cel mai mare port interior pentru viața sportivă a orașului. Avem deja alocată suma pentru studiul de fezabilitate și de îndată ce va fi gata îl vom preda Companiei Naționale de Investiții. Este foarte bine ca s-au făcut stadioane în țară, dar cred că a venit momentul să se investească și la Constanța. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care până acum au investit în infrastructura sportivă a Constanței și vreau să îi mulțumesc lui Bruno pentru că ne-a pus la dispoziție acest proiect minunat. #ConstantaMergeMaiDeparteIgloo media

Publicată de Primăria Constanța pe Vineri, 31 iulie 2020

Primarul Constanței a afirmat că, după discuțiile cu de arhitectul Bruno Andreșoiu de la Igloo Associated Architects s-a născut studiul de prefezabilitate, care a fost aprobat ieri în ședința Consiliului Local. Făgădău a spus că proiectul nu mai este doar un vis, ci va deveni o realitatea, care poate fi realizată în următorii 10 ani, dacă toate forțele politice și administrative se vor implica. El a spus că valoarea estimată a studiului de prefezabilitate este de aproximativ 533 de milioane de lei. Făgădău a punctat că studiul de fezabilitate va fi predat către Compania Națională de Investiții pentru realizarea obiectivelor.

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța anunță începerea lucrărilor la „jungla urbană“ de pe strada Ștefan cel Mare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a anunțat că lucrările de modernizare a străzii Ștefan cel Mare vor începe în perioada imediat următoare și vor dura 18 luni. Achiziția de execuție a lucrărilor este în derulare, iar pentru serviciul de dirigenție de șantier urmează să fie semnat contractul de prestări servicii, informează Primăria. Autoritatea locală menționează că vor fi investiții de aproximativ 90 de milioane de lei pentru regenerarea urbană a străzii Ștefan cel Mare și a zonei adiacente.

„Zona centrală a orașului va fi revitalizată printr-un proiect cu fonduri europene care are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane durabile. Spațiul public urban va fi reconfigurat pentru a crește atractivitatea deplasărilor pietonale și cu bicicleta. De asemenea, încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun, în locul autoturismelor personale. Potrivit proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp. Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video. Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat.

Investițiile includ și modernizarea pasajului pietonal.

În paralel, pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile  Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public. Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă. Prin implementarea acestui proiect, condițiile de mediu vor fi îmbunătățite. Se estimează o reducere emisiilor de gaze cu efect de seră cu 1,7%, după primul an de la finalizarea proiectului.“, notează Primăria.

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”,  Cod SMIS 129226 âeste finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“. Valoare totală a proiectului este de aproximativ 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1.8 milioane de lei.

Proiectul de modernizare a străzii Ștefan cel mare a fost inițiat de fostul primar Decebal Făgădău.

„– reabilitarea/extinderea zonei pietonale (suprafață 15.789 mp)

– marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități

– fântâni #arteziene

– spații #verzi (suprafață 5.206 mp)

– mobilier urban inteligent (bănci, spații de ședere, cișmele) cu WI-FI #gratuit

– rasteluri pentru #biciclete

– iluminat public inteligent

– sistem de informare #modern – 15 panouri

– sistem de #supraveghere video

Pe Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân (tronson bd. Mamaia – bd. Ferdinand):

– banda #unică de transport public (2.817 m)

– marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități

– #pistă pentru biciclete (5.304 m)

– reabilitare #trotuare (suprafață 38.273 mp)

– semnalizarea verticală și orizontală

– 12 #stații de autobuz moderne

– iluminat public pentru carosabil, trotuare și piste de biciclete și iluminat inteligent pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I.Gh.Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoala din 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter:

– reabilitare/extindere #trasee #pietonale (trotuare)

– #semnalizarea verticală și orizontală

– iluminat public modern și #inteligent“, scria Făgădău pe Facebook în urmă cu ceva timp.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consiliul Local Constanța, convocat în ședință extraordinară. Se pun bazele unei noi societăți de termoficare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a convocat pentru mâine, la ora 13.00, o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța

Iată ordinea de zi:

 1. Proiect de hotărâre privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier local al domnului Hira Stere și vacantarea locului de consilier local deținut de acesta;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 5

 

 1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 5

 

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de reorganizare al RADET Constanța în dosar nr. 3265/118/2019 având ca obiect deschiderea procedurii de insolvență la cererea debitoarei RADET Constanța;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

 

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării societății Termoficare Constanța SRL în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Alte 10 locuri de joacă pentru copii vor fi reabilitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viceprimarul municipiului Constanța din partea USRP-LUS, Florin Cocargeanu, care are în subordinea sa Serviciul Amenajări Urbane, anunță că procesul de reabilitare și de amenajare de noi locuri de joacă pentru copii continuă. Astfel, Florin Cocargeanu transmite că 41 de locuri de joacă au fost reabilitate până acum. 10 locuri de joacă au fost intabulate de curând și vor fi reabilitate anul acesta, iar 8 locuri de joacă dintre cele existente deja nu au cadastru. La propunerea cetățenilor și în urma documentării făcute de angajații Primăriei au fost depistate 36 de spații unde ar putea fi amenajate locuri de joacă pentru copii, notează viceprimarul Constanței.

„S-a verificat situația lor juridică și aparțin municipiului Constanța. Știm cu toții cât de important este să avem spații de recreere și relaxare pentru copii și părinți. Până acum 1 an orașul Constanța avea multe locuri de joacă în paragină.“, afirmă Cocargeanu.

Cele 10 locații noi sunt:

 1. Parc Poarta 6
 2. Str. Arcului/Str. Progresului
 3. Str. Progresului, bl N1D/N2D
 4. Str. Arcului/Str. Liliacului
 5. Parc Doraly
 6. Bd. I. C. Brătianu, Bl. PAV 6
 7. Str. Solidarității/ Str. Prieteniei, Bl. H1
 8. Bd. 1 Mai, Bl H 18
 9. Str. Eliberării/ Str. Al. Gherghel, Bl DR 13
 10. Zona de agrement Brizei

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: