Connect with us

Actual

Fregata ”Regina Maria” preia astăzi conducerea Operației NATO ”Sea Guardian”

Publicat

la

Fregata “Regina Maria” (F-222) acostează joi, 2 septembrie, în portul Augusta din Sicilia (Italia), unde va prelua conducerea Operaţiei NATO “Sea Guardian”, care se desfăşoară în Marea Mediterană.

Fregata “Regina Maria” face parte din pachetul de forţe al Armatei României pus la dispoziţia NATO pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de ţara noastră cu privire la asigurarea securităţii maritime a Alianţei Nord-Atlantice. Nava intră sub comanda operaţională a Comandamentului Maritim Aliat de la Northwood, Marea Britanie (MARCOM HQ), urmând ca în următoarele trei săptămâni, să desfăşoare misiuni de monitorizare a traficului maritim şi de descurajare a unor potenţiale ameninţări la adresa securităţii Alianţei, în Marea Mediterană.

Fregata “Regina Maria” a intrat în serviciul Forţelor Navale Române în anul 2005 şi a participat la numeroase exerciţii şi misiuni NATO, în Marea Neagră şi Marea Mediterană. În anul 2009, F-222 a fost prima navă militară a României care a asigurat comanda unei grupări navale NATO, de-a lungul timpului echipajul acesteia desfăşurând acţiuni militare alături de partenerii din Alianţă, în cadrul Operaţiei “Active Endeavour” (2006, 2009, 2011, 2013), al Grupărilor Navale Permanente – SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group-2, 2016, 2020, 2021) şi al Operaţiei “Sea Guardian” (2020 şi 2021).

Fregata “Regina Maria” este comandată de comandorul Adrian Gobjilă şi are un echipaj alcătuit din 243 de militari.

*** Fregata “Regina Maria” face parte din Flotila 56 Fregate “Contraamiral Horia Macellariu” şi este continuatoarea tradiţiilor fostului distrugător “Regina Maria”, care s-a aflat în serviciul Marinei Militare Române în perioada 1930-1961. Distrugătorul “Regina Maria” a consemnat o serie de repere istorice marcante, în perioada interbelică.

În anul 1937, nava a participat la festivităţile nautice desfăşurate în portul britanic Portsmouth, cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea al Marii Britanii, iar în anul 1938 a reprezentat România la serbările prilejuite de căsătoria prinţului moştenitor al Greciei; în acelaşi an, echipajul a participat la funeraliile preşedintelui Turciei Kemal Ataturk, iar comandantul navei a depus o coroană de flori la mormântul liderului turc. Tot în anul 1938, după trecerea la cele veşnice a Reginei Maria, inima acesteia a fost transportată, conform testamentului suveranei, de la Constanţa până în Balcic, în Bulgaria, cu distrugătorul “Regina Maria”, sub comanda căpitan-comandorului Horia Macellariu.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, distrugătorul “Regina Maria” a participat, împreună cu alte nave militare româneşti, la bătălia navală care a avut loc în zona Tuzla, la data de 26 iunie 1941, împotriva crucişătoarelor sovietice “Moskva” şi “Harkov”, reuşind să-l scufunde pe primul şi să-l avarieze pe al doilea.

La data de 7 septembrie, anul acesta, echipajul fregatei “Regina Maria” va marca, în largul Mării Mediterane, împlinirea a 91 de ani de tradiţii şi de realizări ale navei, prin executarea misiunilor NATO specifice, sub mandatul Operaţiei NATO “Sea Guardian”.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ploaia a dat peste cap planurile Primăriei Constanța. Concertul ”Ave Maria” și focurile de artificii din această seară, REPROGRAMATE

Publicat

la data de

Scris de

Ploaia puternică din această după amiază a dat peste cap planurile Primăriei municipiului Constanța. Așa cum bine știți, în această seară at fi trebuit să aibă loc concertul ”Ave Maria”, susținut de corul Madrigal din capitală, alături de actorul Marius Manole.

Detalii despre acest concert găsiți în textul de mai jos:

AVE MARIA – un concert unic pe litoral susținut de Corul Madrigal împreună cu actorul Marius Manole

Din cauza vremii, concertul nu a putut avea loc.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Constanța, se caută soluții pentru reprogramarea acestuia:

”Din nefericire, condițiile meteo nu permit susținerea evenimentului „Ave Maria” în această seară. Vom reveni cu vești despre ce soluții vom identifica pentru ca toți cei care își doreau să participe la acest concert să-l poată viziona.

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, focurile de artificii din această seară au fost reprogramate pentru mâine seară, în intervalul orar 22:00-23:00.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Primăriei municipiului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

RO-ALERT. Averse torențiale și vijelie puternică în județul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Meteorologii au emis cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județul Constanța. Codul este valabil astăzi, 15 august, în intervalul orar 15.50 – 16.30 și vizează următoarele localități: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Lumina, Agigea, Corbu, Săcele.

Se vor semnala: averse torențiale ce vor depăși 35…40 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mai mulți tineri sub influența drogurilor, depistați la volan de polițiștii constănțeni

Publicat

la data de

Scris de

În noaptea de 13/14 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au desfășurat acțiuni pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, precum și a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

La acțiunea desfășurată în municipiul Constanța au participat peste 100 de polițiști de ordine publică, poliție rutieră și investigații criminale, precum și jandarmi ai Grupării Mobile „Tomis” Constanța, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și lucrători din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța.

Astfel, au fost legitimate peste 2.000 de persoane, au fost controlate aproximativ 2.000 de autovehicule, totodată fiind verificate 87 de localuri publice.

În urma activităților, au fost aplicate 213 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 95.000 de lei, dintre care 74 la O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 121 la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, au fost reținute, în vederea suspendării, 8 permise de conducere și au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

De asemenea, polițiștii au constatat 8 infracțiuni la regimul rutier.

Exemple:

Polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 21 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cocaină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

Polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 22 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cocaină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

Polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 33 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cocaină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

Polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 27 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cocaină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

Polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 19 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru amfetamină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

Polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 25 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru cocaină, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: